Vad är ett placentainfarkt och vad orsakar det?

Innehållet

Med graviditetens början är kvinnans kropp återbyggd för det växande fostrets behov och reglerar dess metabolism helt. Förhållandet mellan den framtida mamman och barnet utförs med hjälp av placental barriären, vilket begränsar deras kärlsystem. Placentan i sig är en strukturell bildning belägen i livmoderhålan, bestående av fostermembran.

Många förändringar förekommer i moderkakan under graviditeten. Det händer att den förväntade mammen redan diagnostiserar ett placentainfarkt i de senare stadierna av graviditeten. Det faktum att denna patologi är och hur stor risken är för fostrets utveckling kommer att diskuteras i detta material.

Vad är det

Bokstavligen från latinska språket är placentan översatt som "platt tårta". Detta namn är uppenbart associerat med den form som kroppen tar efter fostrets utvisning. Placentan har en lobulär struktur. De lobules separeras av en slags partitioner. Var och en av lobules har många små fartyg. Kroppen är utformad så att två isolerade cirkulationssystem sammankopplas i det.

Navelsträngen är en sladdliknande form som förbinder fostret med placentan. Det venösa navelsträngskärlet bär arteriellt blod och i de båda arteriella kärlen, flyter venös. Alla är omgivna av ett specifikt ämne som utför en skyddande funktion. Mellan moderna och barnets blodkärlsystem är ett barriärmembran, vilket är ett enda lager av celler. Tack vare henne går blodet från moderen och barnet förbinder inte varandra.

7 dagar efter sammanflödet av manliga och kvinnliga bakterieceller börjar embryoimplantationen, det vill säga införandet i livmoderhinnan (endometrium). Vid denna tidpunkt producerade speciella enzymer som förstör ett visst område av slemhinnan.

En del av äggstockens yttre celler börjar bilda villi. De riktas in i hålrumslakan, som uppträder vid sönderdelningen av endometriumkärlens kärl. Lackorna är fyllda med moderns blod, tack vare vilket fostret senare matas.

Därefter bildas extra-embryoniska formationer: korion, amnion och äggula sac. Denna process kallas placentation och varar i genomsnitt 3 till 6 veckor. Dessa strukturella komponenter i moderkakan kommer inte att bilda barnets vävnader och organ, men dess intrauterin funktion är omöjlig utan dem. Korionen kommer därefter att bli en placenta, och amnionen blir en fosterblåsan.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Efter 12 veckor tar placentan en skivform, och vid den 16: e veckan fullbordas dess bildning. När fostret växer, sker en ökning av placentans storlek, dessutom förändras densitetens struktur när graviditeten fortskrider. Denna process definieras i obstetriker som "mognad". Det är helt fysiologiskt och ger full intrauterin utveckling av fostret.

Det finns fyra grader av mognad hos moderkaken:

 • noll (ofta manifesterad vid 30 veckor);
 • den första (manifesterad från 27 till 36 veckor);
 • den andra (manifesterad från 34 till 39 veckor);
 • den tredje (visas efter 36 veckor).

I medicin förstås termen "infarkt" nekros (död) av en sektion organisk vävnad på grund av bestående blodförsörjningsinsufficiens. Placentan, som alla andra organ, har sina egna blodkärl, som levererar sina vävnader med näringsämnen och syre, och bär också bort de slutliga produkterna av metabolism från dem.

En hjärtinfarkt utvecklas på grund av blockeringen av ett blodkärl och som ett resultat en kränkning av dess patency. Som ett resultat börjar organsvävnader att uppleva akut syrebrist. För ett tag fortsätter de att fungera, vänja sig vid ett annat sätt att förhindra ämnesomsättningen. På grund av detta, förutsatt att blodflödet återställs snabbt, kan arbetsvävnaden bibehålla sin livskraft.

Om orsaken till att blodflödet i kärlet stoppas, svarar inte på eliminering, sedan börjar organets celler att dö av och en nekroscentral bildas i deras plats. Naturligtvis kommer funktionell förmåga hos den organiska strukturen i detta område att vara oåterkallelig förlorad.

Placental struktur

Volymen av nekrotisk vävnad beror på diameter och antal skadade blodkärl. Små enskilda foci av död vävnad, som bildas under den första halvan av svangerskapstiden, kan omvandlas till kalcater (kalciuminnehåll i mjukvävnad) i slutet av graviditeten, vilket är en av manifestationerna av åldersrelaterade förändringar i placentan.

Varför sker det?

Det finns flera patologiska faktorer som leder till utseende av omfattande placentalinfarkt. Oftast är de associerade med vissa sjukdomar i den framtida moderns kropp.

 • Diabetes mellitus typ 1 och 2. Överskott av glukos i blodet som torkar kärlväggen, som ett resultat av vilket de blir sköra och spröda. Som ett resultat kan blödning inträffa och blodkroppen för placenta är bruten.
 • Autoimmuna processer. Den patologiska mekanismen för denna typ av sjukdom ligger i det faktum att cellerna i immunsystemet i stället för patogena mikroorganismer börjar förstöra de organiska strukturerna hos sin egen organism. Vaskulära väggar kan också skadas av autoantikroppar.
 • arteriell hypertoni - bestående ökning av blodtrycket Tunna kärl av moderkakan skadas av högt blodtryck.
 • Smittsam process. En gång i den framtida moderens kropp börjar viruset eller bakterierna utsöndra giftiga substanser som har en destruktiv effekt på kärlväggen.
 • trombofili. I detta fall bildas blodproppar i moderkärlens kärl, som delvis eller helt kan blockera deras lumen och orsaka organcirkulationsfel.
 • Fett eller gasemboli. Vaskulär ocklusion sker med partiklar av fettvävnad (till exempel i strid med integriteten hos stora rörformiga ben) eller en luftbubbla (brukar uppstå som resultat av felaktiga kliniska aktiviteter).
 • Toxicosis. De processer som är karakteristiska för graviditet kan också ha negativ påverkan på barnets cirkulationssystem.

symptom

Placentan har inga smärtstillande medel, så att placentans infarkt inte manifesteras av subjektiva förnimmelser.

Ibland kan denna patologiska process utlösa utvecklingen av svår blödning. Om blödning förekommer i moderkroppens centrala del bildas ett hematom mellan det och livmoderns vägg. I det här fallet kan kvinnan uppleva smärta vid den patologiska processen.

Dessutom kan läkaren i samband med den preliminära undersökningen notera utseendet på en tät formation på den främre bukväggen. Om blödningen har öppnats i den perifera delen av placentan kan det uppstå blodig urladdning från slidan.

fara

  För den förväntade mamterns hälsa bär inte placentainfarkt någon fara. Samtidigt för fostret kan följderna av nekros av områden på barnets plats vara allvarliga kränkningar av intrauterin utveckling upp till spontan abort (här talar vi om omfattande foci av nekros).

  Härav följer följande: placental infarkt är en ganska allvarlig komplikation av graviditet, vilket kräver omedelbar behandling.

  Att förebygga förekomsten av allvarliga fetala abnormiteter är regelbundna undersökningar av kvinnor. Detta är särskilt nödvändigt för framtida mammor som har en historia av kroniska sjukdomar eller har genomgått en akut smittsam process.

  Placenta är ett viktigt organ för att bära och utveckla en hälsosam graviditet. I nästa video kan du lära dig om placentan och allt som hör samman med det.

  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa