Vad ser placentan ut och var är den kopplad?

Innehållet

Placenta är det enda organet i en kvinnas kropp som utför väsentliga funktioner, men samtidigt är det tillfälligt. I processen att bära en baby kan det inte vara utan honom, men efter barnets födelse finns det inget behov. Mycket beror på placentans struktur och dess plats under graviditeten: egenskaper hos gestation, leveranssätt. Hur placentan fäster på kvinnokroppen, och vad det påverkar, kommer vi att förklara i den här artikeln.

Struktur och funktioner

Om du översätter latinska ordet placenta får du "tårtan". Så här ser den här kroppen ut. I folket kallas det "barns plats". Placenta börjar inte bildas omedelbart efter barnets uppfattning, men först efter 8-10 dagar, när det befruktade ägget faller i livmodern och fäster vid sin inre vägg med chorioniska villi (del av fostermembranen).

Från och med den här tiden är korionen - föregångaren till placentan - ansvarig för att mata embryot, leverera det med syre och producera de hormoner som är nödvändiga för att fostret ska kunna bära. Placentan bildar sig gradvis och börjar fungera från cirka 13-14 veckor av graviditeten. Barnsätet växer fram till mitten av andra trimestern, då stannar tillväxten och moderkakan börjar gradvis "blekna ut", "bli gammal". För förlossning uttömmer den sin resurs helt och är född 15-60 minuter efter barnets födelse.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Placentans struktur är ganska komplex, och var och en av dess lager ger sina egna funktioner. I allmänhet är det ett svampigt organ tätt mättat med ett nätverk av blodkärl som kommunicerar med lacunae fyllda med moderblod. Värdet av moderkakan för en växande bebis är svår att överskatta - det skyddar barnet och skapar en hemoplacental barriär.

"Barnsätet" passerar till barnet i livmodern de antikroppar som produceras av moderns immunitet, vilket ger barnet medfödd passiv immunitet. Några som inte är de mest användbara ämnen som kommer in i moderns kropp blockeras och behålls av ett av lagerets lager, inte överför dem till barnet.

Placentan matar barnet och utför gasutbytesfunktionerna. Från min mammas blod genom "babyplatsen" syre går in i barnet, tas koldioxid bort. Genom att ge barnet tillgång till vitaminer och mineraler, liksom vatten, leder placentan produkterna från metabolism av krummer - urea, kreatin och kreatinin tillbaka till moderns kropp.

Under graviditeten är "barnsätet" också den endokrina körteln - det ger några hormoner som är nödvändiga för att bevara graviditeten och fostrets utveckling. Först och främst är det hCG, som produceras omedelbart efter implantation med chorioniska villi, såväl som placental laktogen, vilket är nödvändigt för framställning av bröstkörtlarna för kommande amning. Placenta producerar prolactin, som ansvarar för amningsprocessen, progesteron, som är ansvarig för säkerheten vid graviditet och förebyggande av menstruation, liksom serotonin, östrogen och relaxin.

Placentan är vanligtvis uppdelad i två delar - fostret, som ligger på barnets sida och moderdelen, intill livmoderns vägg.Från fruktsidan är navelsträngen fäst på moderkroppens centrala del - en stark ledning som förbinder fostret själv och "barnplatsen".

Typer av plats

Placentan i livmodern bildas där det befruktade ägget kunde konsolidera vid implantationstidpunkten. Mycket av denna ömtåliga process beror på kvinnans hälsa, på tillståndet av endometrium, hormonella nivåer, det allmänna tillståndet för det framtida moderns reproduktiva system samt huruvida formningen av äggstocken är korrekt.

Optimal och korrekt är fästet av korionen (och senare placentan) på fram- eller bakväggen i livmodern närmare botten. Botten är inte längst ner, som det kan tyckas vid första anblicken, men högst upp i livmodern.

Ju längre bort från utgången till skeden, "barnsätet" ligger, desto bättre blir graviditeten och desto mer optimistiska förutsägelserna för den kommande leveransen.

Om en kvinna har endometrios, fibroider, finns det abnormaliteter i livmoderns struktur, om hon har utfört aborter före, har postoperativa ärr i livmodern, så är det mycket möjligt att det befruktade ägget inte kommer att kunna konsolidera på ett lämpligt ställe och kommer att falla under. Då kommer bilagan vara låg och kan senare orsaka sådana patologier som placenta previa, dess regionala bilaga.

Vissa experter hävdar att platsen för infästning av äggstocken inte bara påverkar den förväntade moderens hälsa, närvaron av dåliga vanor och fostrets faktorer, men också gravitationen. Kärnan i teorin är att fostret är mer sannolikt att förankra var det är mer sannolikt att vara - om en kvinna föredrar att sova på vänster sida, så kommer fosterägget att ligga på vänster sida av livmodern. Men övertygande vetenskapliga bevis på denna teori finns ännu inte.

Det är dock helt säkert att frukten kommer aldrig att lösas där den är osäker och obekväm att utveckla och växa. Om det finns tumörer i livmodern, ärr, kommer det befruktade ägget med fantastisk noggrannhet att passera dem och hitta en annan plats för sig själv, kanske inte alltid normalt, ur läkarens synvinkel, på grund av risken för komplikationer under graviditet och under förlossning.

Med den normala placeringen av moderkakan skapar växelsträngen de mest gynnsamma förutsättningarna för barnets utveckling - placentans kanter flyttas till livmoderns sida när de växer och blodtillförseln blir mer intensiv, tillräcklig och tillfredsställer alla behov av den lilla organismen.

Placenta previa, där "barnsätet" är längst ner, helt eller delvis blockerar utgången till bäckenet, är en allvarlig och farlig patologi som hotar missfall, för tidig födsel och utveckling av allvarlig blödning vid spontan avlossning, vilket kan orsaka mor och fostrets död. Den marginala bilagan är mindre farlig, men också patologisk.

Placentans nedre läge, där den inte påverkar ingången till livmoderhalsen i livmoderhalsen och inte blockerar utloppet till det lilla bäckenet, även om det anses patologiskt, har gynnsammare utsikter. Den växande livmodern stimulerar uppkomsten (migration) av placentan ovan, vilket förekommer i de allra flesta fallen.

Låt oss mer ingående överväga några av de vanligaste typerna av "barnens plats".

På framväggen

På livmoderns främre vägg är det befruktade ägget vanligtvis kopplat till kvinnor som redan har haft tid att bära och föda barn. Primiparösa kvinnor är mindre benägna att möta placentation på framväggen. I sig själv anses detta arrangemang vara en variant av normen och behöver inte behandling. Lågt främre läge är en riskfaktor vad gäller sannolikheten för placentaavbrott, men ett sådant arrangemang av "barnsätet" observeras sällan.

Om moderkakan är belägen på framväggen känner kvinnan vanligen fostrets rörelser senare än de andra, själva rörelserna är inte lika starka och uttalade.Men detta faktum kommer naturligtvis att behaga den framtida mamman i de senare stadierna av graviditeten, när det finns lite ledigt utrymme i livmodern och barnen börjar sparka smärtfritt.

På bakväggen

På bakväggen finns "barnstol" oftast. Detta är en klassisk standard. Den yttre väggen i livmodern i dess övre del (närmare botten) levereras bäst med blod. Placenta, som ligger bakom, hindrar inte kvinnan från tidigt att känna de första rörelserna hos hennes bebis. Dessutom är placentan som ligger på bakväggen svårare att skada på hösten eller trubbig skada.

Lågt läge

Låg fastsättning indikeras om placentans kant är bara 6 centimeter högre än livmoderns inre osma. Om barnet är för aktivt kan det skada "barnsätet", fostrets vikt, som växer, kommer också att vara en riskfaktor för för tidig avlägsnande av placentan.

Låg placentation utgör ett hot mot utvecklingen av hypoxi om partiell avlossning uppstår och kan också förhindra naturlig förlossning. Kvinnor i vilka moderkakan inte stiger som graviditeten ökar (ca 3%) migrerar inte, brukar födas genom operation, de ges en kejsarsnitt.

presentation

Om placentans kant stänger inre svampen med ungefär en tredjedel, säger de om partiell eller ofullständig presentation, om "barnplatsen" täcker den fullständigt, är denna täta sammanlagda presentation en ovillkorlig och otvivelaktig indikation för en kejsarsnitt.

Denna komplikation hotar förekomsten av blödning under födseln och är också farligt vid spontan arbete, förekomsten av massiv blödning, utvecklingen av akut hypoxi hos barnet, hans död, liksom moderns död som resultat av blodförlust.

Inkrementell (valfri) placentaflöde

Denna patologi finns i cirka 8% av gravida kvinnor. Placentan med ytterligare en lobule består av en stor kropp och en liten, som är förbundna med blodkärl och ett membran. Navelsträngen är alltid fastsatt på en stor lob. Under barnets bär representerar den extra skivan inte en speciell fara, men vid födseln riskerar hon att lossna upp och orsaka blödning.

Obstetricians, som tar brådskande leverans, vet inte alltid säkert om närvaron av en extra lob, och det kan väl förbli i livmodern efter leverans. Denna situation kommer att kräva ytterligare curettage, eftersom kvinnan kommer att utveckla en stark inflammatorisk process.

I de tidiga stadierna är en ytterligare andel inte synlig för någon, eftersom moderkroppens form endast pågår den fjärde månaden.

Det är viktigt att upprätta en lämplig diagnos före leverans, för att undvika komplikationer i postpartumperioden.

Är det möjligt att påverka placentans infästning?

Varken kvinnan själv, eller de bästa och mest erfarna läkare, kan påverka varifrån det befruktade ägget slutligen är fäst och där placentans bildning kommer att börja. Men en kvinna kan ta hand om den normala graviditeten i förväg, varning riskfaktorer för fel arrangemang av "barnsätet".

Först och främst handlar det om att följa intim hygien och besöka en läkare. Konstant sexuell partner och noggrann uppmärksamhet på deras hälsa hjälper till att undvika infektioner och sexuellt överförbara sjukdomar, vilket ibland ökar sannolikheten för previa eller låg placenta.

Dåliga vanor (rökning och alkohol) bör överges i planeringsstadiet av barnet. Alla sjukdomar i den gynekologiska profilen bör granskas noggrant och behandlas till slutet, eftersom de kroniska "kvinnliga såren" kan påverka tillståndet i livmoderns endometrium och spela en negativ roll vid implantation av äggstocken.

Abort och skrapning passerar inte utan spår för tillståndet hos det kvinnliga reproduktionsorganets inre inre. De undviks bäst.

Det är viktigt att planera andra, tredje, fjärde och efterföljande graviditeter efter undersökning av en läkare, eftersom vid varje efterföljande graviditet ökar sannolikheten för en onormal placering av placentan. Om föregående graviditeter var placenta underlägsen eller antagen är samråd med doktorn obligatorisk - ganska ofta finns det ett återfall av sådana fenomen.

Att ta mediciner som inte har ordinerats eller godkänts av en läkare, särskilt antibiotika, hormonella droger, hemostatika före befruktning eller en månad före befruktningsplanering, kan också påverka inte bara platsen för moderkakan utan även dess strukturella egenskaper.

För att undvika problem med placentationen efter att ha tagit en efterlängtad bebis behöver en kvinna inte uppleva allvarliga fysiska överbelastningar, lyfter vikter, särskild uppmärksamhet bör ägnas åt förhandsbehandling och korrigering av sjukdomar som diabetes och sköldkörtelsjukdomar.

Det faktum att en sådan placenta, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa