Vad betyder placentalförkalkning och i vilka former är det?

Innehållet

Placentans normala struktur säkerställer fostrets fysiologiska intrauterinutveckling. Förekomsten av strukturella defekter och olika anomalier av placenta vävnad väsentligt komplicerar förloppet av en hälsosam graviditet.

Denna artikel kommer att prata om vilken förkalkning av placentan betyder, och även i vilka former det förekommer.

Vad är det

Det är möjligt att bestämma strukturen hos den placenta vävnaden genom att genomföra en ultraljudsundersökning. Under ultraljudet bedömer läkaren densiteten, tjockleken och andra parametrar hos placentan. Normalt har placenta vävnad upp till 30-32 veckors graviditet en ganska jämn yttre yta. Samtidigt har själva placenta vävnaden en ganska homogen (homogen) struktur, i vilken det inte finns några ytterligare inklusioner eller definierbara formationer.

Om moderkakan har en inhomogen struktur, så finns det i detta fall ganska ofta olika förkalkningar i komprimerade områden. Kalcifikation av placentan uppträder vanligtvis under graviditetens tredje och sista trimester. Ju närmare födseln är desto större är sannolikheten för detektering av olika förkalkningar i placentusvävnaden.

Om under undersökningen av placentan i de tidigare stadierna av graviditeten hittades täta områden (kalcinater), kallas detta tillstånd förkalkning av läkare. Det är ofta registrerat i obstetrisk träning. Vid förkalkning återfinns vanligen vid 26-30 veckors svangerskap, mindre ofta - vid tidigare perioder.

Beräknar i placentan
Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Orsaker till utveckling

Under en lång tid studerade läkare bara efterhand i efterhand - efter sin omedelbara "födelse" under arbetet. Studien av placentans struktur under graviditeten blev bara möjlig på grund av införandet av ultraljudsdiagnostiska anordningar i medicinsk praxis. Under en ultraljudsundersökning för gravida kvinnor kunde läkare studera strukturen i placentalvävnaden och fick en objektiv uppfattning om vad placentan ska vara under normal och komplicerad graviditet.

Utseendet av förkalkningar i moderkakan vid 34-36 veckors graviditet borde inte vara en anledning till oro för den framtida mamman. Vid denna tidpunkt, även i en hälsosam placenta, börjar vissa strukturella förändringar inträffa. Detta är en slags förberedelse av kroppen för den kommande födelsen.

Om kalcifieringen i placentusvävnaden upptäcktes mycket tidigare, då försöker läkare identifiera en möjlig orsak till utvecklingen av detta tillstånd i en sådan situation. För den framtida mamman, som har identifierats ett sådant tillstånd, utför i detta fall en noggrann medicinsk observation.

Utseendet av förkalkningar i den "unga" placentan kan leda en rad olika orsaker. Läkare har nu inte kommit till en gemensam åsikt om vad som i slutändan påverkar det faktum att moderkroppen börjar bli "gammal" och i det förekommer flera förkalkningar.

Läkare särskiljer flera villkor där prognosen för utveckling av förkalkning av placentan ökar:

 • Förekomsten av dåliga vanor hos en gravid kvinna (rökning, alkoholmissbruk);
 • sexuellt överförda infektioner i genitourinary system;
 • vissa bakteriella, virus- och svampsjukdomar;
 • förekomst av samtidiga patologier hos inre organ
 • allvarlig preeklampsi
 • allvarlig anemi
 • kroniska sjukdomar i reproduktionsorganen (endometrios, fibroider, uterus missbildningar och många andra).

Det menas att Utvecklingen av detta tillstånd är en följd av någon patologisk process där blodtillförseln till placentusvävnaden störs. Allvarlig förminskning av blodkapillärerna kan leda till störningar av näringsämnen och syreförsörjning till vissa delar av moderkakan. En signifikant minskning av blodflödet leder till utveckling av funktionsstörningar, vilket i slutändan kommer att bidra till bildandet av komprimerade områden av de modifierade vävnadskalinaterna.

Många kalcium deponeras i det kalcinerade området av placenta vävnad. Det är på grund av detta att kalciner har ett karakteristiskt utseende och densitet. De kalcinerade områdena i placentan är mycket hårdare än resten av vävnaden, som normalt är ganska lös och mjuk.

Vad är faran?

Utseendet av multipla förkalkningar i placenta vävnaden mycket tidigare än förväntat kan indikera sin tidiga "åldrande". I det här fallet kan graviditetsprognosen som regel förvärras. Kräkning av moderkakan kan i denna situation komplicera graviditetens tredje trimester och till och med åtföljas av utvecklingen av vissa biverkningar.

Förekomsten av multipla förkalkningar i placentan är farlig eftersom dess funktion är nedsatt. I detta fall får fostret inte tillräckligt med näringsämnen och syre. Detta påverkar i allmänhet hela processen med intrauterin utveckling.

En stark kränkning av kroppens utveckling i barnets livmoder kan vara farligt vid utveckling av placentainsufficiens - ett extremt farligt tillstånd. Om det patologiska tillståndet fortsätter att utvecklas kan det till och med bidra till för tidigt arbete.

Kliniska alternativ

Utseendet på komprimerade områden i placentan beror också på sin mognadsgrad. Den "äldre" placenta vävnaden desto mer förändras den. Placenta i sin mognad kan vara av flera typer.

 • Noll (0). Karakteristisk för placenta vävnad under normala "yngre" 30 veckor. Strukturvävnadens struktur är homogen utan externa inklusioner.
 • Den första (1). Det är karakteristiskt vid normal graviditet i 36-37 veckor. I placentan av sådan mognad finns vanliga kalcinater vanligtvis, åldersrelaterade förändringar är måttliga.
 • Den andra (2). Karakteriserad för 34-39 veckor av graviditeten. Strukturen blir mindre homogen, olika indragningar förekommer i den. Kalciner är vanligtvis flera.
 • Den tredje (3). Karakteristisk för placenta vävnad "äldre" 37 veckor. Strukturvävnadens struktur blir heterogen. På den yttre ytan av placentan uppträder många olika dimples. Beräkningar med multipel, som ligger nästan i hela djupet av placenta vävnad, kan sammanfoga med varandra.

Hur manifesterar sig det?

Förkalkningsförloppet kan vara asymptomatiskt samt leda till uppkomsten av olika kliniska tecken. Det beror i stor utsträckning på vilka storlekar kalcinater är, liksom på deras kvantitet.

Så, om de komprimerade områdena är multipla, försvagas prognosen för graviditeten. Ju mer skadad vävnad, desto mindre utför placentan sina funktioner avsedda av naturen.

Enstaka små förkalkningar brukar inte påverka utvecklingen av graviditeten. De detekteras som regel av en slump - under en planerad ultraljudsskanning. I det här fallet är en gravid kvinnas vardag praktiskt taget oförändrat. Hon har inga negativa symtom som är karakteristiska för allvarlig placentalförkalkning. Fostrets allmänna tillstånd är inte heller störd.

Närvaron i placenta vävnaden av flera och ganska stora kalcinater kan leda till störningar i barnets kroppsbyggnad. Vanligtvis visar ett barn "detta" genom att ändra sin motoraktivitet. Så, en gravid kvinna kan känna att hennes barn har blivit för ofta och smärtsamt drivit, eller vice versa - har börjat flytta mycket mindre.

Ett ogynnsamt tecken är förändringen i hjärtfrekvensen hos fostret. Denna indikator på hjärtat gör det möjligt för läkare att bedöma fostrets allmänna tillstånd i livmodern. Ett barn kan utveckla takykardi eller bradykardi. I den här situationen krävs det att läkare behöver ingripa för att kompensera barnets allmänna villkor.

Om placentaförkalkning detekteras och fortfarande är långt ifrån att födas, är den förväntade mamman ordinerad terapi. Det innefattar inte bara användningen av droger, men innebär också att man följer strikta rekommendationer om upprätthållandet av dagens och resten av regimen.

Så, för att rätta till de hemodynamiska störningarna som har uppstått kan läkare tillgripa förskrivande läkemedel som förbättrar blodflödet. Det är möjligt att bedöma dynamiken genom CTG. Normaliseringen av fosterhjärtfrekvensen och dess motoriska aktivitet indikerar en förbättring av dess allmänna välbefinnande mot bakgrunden av den föreskrivna behandlingen.

För att uppnå fullständig försvinnande av förkalkningar från placenta vävnad mot behandlingsbakgrunden är omöjlig och krävs inte. Målet med terapi för förkalkning är normaliseringen av nedsatta funktioner som utförs av placentan. Förskrivning av mediciner bidrar också till att minska risken för att utveckla farliga komplikationer under graviditeten.

På placentans struktur och funktion, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa