Symtom och effekter av placentaavbrott i sen graviditet

Innehållet

I de sena graviditetsstadierna kan en ganska farlig patologi utvecklas - avlägsnande av placenta vävnad. Denna artikel kommer att beskriva symptomen och effekterna av placentaavbrott i sen graviditet.

Vad är det

Placentalavbrott är ett patologiskt tillstånd där placentusvävnaden börjar lossna från livmodern mycket tidigare än födelsen. Placenta är ett mycket viktigt graviditetsorgan. Den innehåller blodkärl som ger näring och syre till utvecklingsbarnet. Normalt är placentusvävnaden fast fastsatt vid livmodern.

Under graviditeten stöds placentan av flera anatomiska strukturer. Det hålls "i" livmodern under påverkan av:

 • muskulär ram av livmodern (myometrium);
 • gestations sack;
 • tryckfostervätska.

Placentusvävnadens speciella svampiga struktur säkerställs av det faktum att placentan är ganska elastisk. Detta gör det möjligt att gradvis ändra sin form och storlek när livmodern växer och ökar i storlek under graviditeten. Elasticiteten hos placenta vävnad gör att den kan förbli fullständig i avsaknad av skadliga effekter. Placentans löshet kan orsaka att den skadas.

Ju starkare effekten desto större är risken för utveckling av placentaavbrott. I senare perioder kan detta tillstånd vara särskilt farligt och kräver brådskande ingripande av specialister. Placentalavbrott, enligt statistik, förekommer i obstetrisk övning i cirka 0,5-1,5% av fallen. Läkare identifierar flera provokationsfaktorer som ökar sannolikheten för utvecklingen av denna patologi under graviditeten.

Orsaker till placental abruption

Det händer ofta att det är svårt att identifiera någon anledning till utvecklingen av denna patologi. I vissa fall kan flera faktorer som påverkar kvinnokroppen samtidigt eller i följd leda till placentaavbrott. Läkare särskiljer flera kliniska tillstånd som leder till utveckling av avlägsnande av placental vävnad från livmoderväggarna. Dessa inkluderar:

 • olika vaskulära sjukdomar (vaskulopati);
 • patologi, åtföljd av en kränkning av blodpropp
 • effekter av mekanisk stress (skada, faller på magen, slag).

Under utvecklingen av placentaavbrott är det vanligen en förändring i intrauterint tryck. Detta bidrar till det faktum att placenta vävnaden börjar exfoliera från livmoderväggarna intensivare. I vissa fall exfolierar placentan från livmodern, sektion efter sektion. Läkare särskiljer flera kliniska varianter av denna patologi. Detachment kan vara av två typer.

 • Komplett. I detta fall är nästan all placenta vävnad avskild.
 • Delvis. I detta fall exfolierar endast en specifik del av moderkakan från livmodern.

Med fullständig placentabropp försämras det generella tillståndet hos den förväntade mamman och fostret vanligtvis dramatiskt. Detta händer mot bakgrund av fullständigt välbefinnande. Detta tillstånd är extremt farligt. Ytterligare prognos beror i stor utsträckning på hur tidig sjukvård tillhandahålls. Delvis placentaavbrott har en mer fördelaktig prognos. I det här fallet utvecklas vanligtvis symtom som utvecklas gradvis.

Detta utesluter emellertid inte behovet av att söka vård. Placentan har en särskilt viktig funktion. Det stöder den intrauterina utvecklingen av fostret på rätt nivå. Om placentan på grund av sin skada inte kan ge barnens kropp med näringsämnen och syre, är den i en sådan situation försämrad.

Huvudsymptom

Det vanligaste kliniska tecknet på placentaavbrott i andra och tredje trimestern av graviditeten är blödningsutvecklingen. Att förklara utseendet av blödning eller blödning kan vara ganska enkelt. Under avlossning sker mekanisk avlägsnande av placenta vävnad från livmodern. Vid denna tid utvecklas blödning.

Det är emellertid inte alltid möjligt att bestämma blödningen exakt och snabbt. I vissa fall börjar placentan gradvis avta. Detta bidrar till att en gravid kvinna först kan få vaginalt urladdning med en rödaktig eller crimson färg. Blödningsgraden kan vara annorlunda.

Recensioner av många kvinnor som utsätts för placentaavbrott under graviditeten bekräftar detta. Vissa gravida kvinnor noterar att de inte hade någon stark eller massiv blödning, och endast rödaktigt vaginalt urladdning uppträdde. Andra beskriver blödningens utseende, som åtföljdes av utvecklingen av andra, inte mindre obekväma symtom. Blödningsgraden beror på flera villkor:

 • skada lokalisering
 • intensiteten av orsaksfaktorn
 • storleken på området för frigöring;
 • enskilda egenskaper vid blodkoagulering
 • förekomsten av samtidiga bördsjukdomar.

Blödning som utvecklas när placenta vävnaden är avskild från livmodern kan vara extern och intern. När den externa versionen av en gravid kvinna verkar blödande från könsorganet eller specifikt blodig urladdning. Intern blödning kännetecknas av avsaknaden av uppenbara tecken. I detta fall ackumuleras blod i livmodern, som bildar ett hematom. Misstänkt inre blödning med placental abruption kan vara.

I det här fallet uppträder en gravid kvinna som en brun eller brun urladdning från könsorganet, kan det uppstå smärta i buken. Det är viktigt att notera att extern blödning inte alltid utesluter internt.

Det händer att blod ackumuleras inuti livmodern, och en del av det rinner ut. Denna form av livmoderblödning är ganska farlig. I det här fallet känner fostret i regel väsentligt stört.

Ett annat symptom som vanligen uppstår med placentaavbrott är utvecklingen av smärta i buken. Smärtan är ofta permanent. Med delvis avlägsnande av placentan ökar smärtan i buken gradvis. Om placenta vävnad är helt avskild från livmoderväggen, uppstår buksmärtor plötsligt, ofta mot bakgrund av fullständigt välbefinnande.

Svårighetsgraden av smärta i denna patologi är annorlunda. I svåra fall, med utvecklingen av starka funktionsstörningar, kan en gravid kvinna till och med förlora medvetandet. Det är inte uteslutet utvecklingen av smärtstöt.

Vad är farligt?

Placentalavbrott är en extremt farlig obstetrisk patologi. Förväntande taktik i detta tillstånd bör inte tillämpas. Den förväntade mamman som misstänkte utvecklingen av negativa symptom ska omedelbart söka läkarvård. Fördröjning i denna situation (speciellt vid fullständig placentaavbrott) kan vara dödlig.

Total placental abruption kan leda till utvecklingen av en stark, och i vissa fall även massiv blodförlust. Detta villkor är farligt för framtida mor och hennes bebis. I detta fall reduceras en kvinnas blodtryck, vilket bidrar till att minska blodtillförseln hos vitala organ.I det här fallet kan en gravid kvinna märka utseendet av "dimma" framför ögonen, "blinkningen av flugorna" och även svag.

I denna situation reduceras blodflödet i fostret kraftigt. Barnet upplever plötsligt skarpt obehag. Först manifesteras detta i det faktum att dess hjärtfrekvens och motoraktivitet ökar kraftigt. När det farliga tillståndet utvecklas, försämras fostrets tillstånd avsevärt.

I denna situation förekommer fosterhypoxi (uttalad syrebrist) hos fostret. Syremättnaden av blodet minskar, och koldioxidhalten stiger snabbt.

Om läkarna inte ingriper på detta stadium kan den vidare utvecklingen av situationen ha ett extremt ogynnsamt resultat. Om placental abruption inträffar plötsligt och sjukvård inte tillhandahålls eller utförs oändligt, utvecklas risken för fostrets liv i en sådan situation.

Placenta avbrott, som utvecklas i graviditetens sena skeden, kan också vara farligt genom utveckling av för tidigt arbete. Exfoliering av placental vävnad från livmodern är åtföljd av förändring i intrauterint tryck. Detta tillstånd bidrar till att placentan börjar skifta nedåt och utövar ett starkt tryck på fostretblåsan där fostret är beläget. I en sådan situation ökar möjligheten till barns för tidig födelse väsentligt.

effekter

Placentalbrott kan också påverka leverans taktik. Det är möjligt att fullt ut uppskatta de långsiktiga effekterna av denna patologi efter leverans. Om avlägsnande av placenta vävnaden inträffar före den 36: e graviditetsveckan kan konservativ terapi tillämpas i en sådan situation. I det här fallet utvärderar läkarna nödvändigtvis omfattningen av överträdelserna.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Om den framtida mamman och hennes barnläkares tillstånd kan kompensera genom att införa konservativ läkemedelsbehandling, gör de det. I det här fallet lämnas vanligtvis en gravid kvinna på sjukhuset under överinseende av specialister. Att vara på sjukhuset hjälper läkare att bedöma dynamiken i patologins utveckling i tid och, om det behövs, att tillgripa kirurgisk obstetrik. Gravida kvinnor som är sjukhus till sjukhuset med utveckling av placentaavbrott, brukar genomföra dynamiska undersökningar.

Till exempel genomgår hon ultraljud och kardiotokografi. En förutsättning är sängstöd. All fysisk aktivitet och lyft av tunga föremål är kategoriskt uteslutna, eftersom detta kan bidra till försämringen av det allmänna tillståndet och progressionen av placentaavbrottet. Om det behövs, använder läkare utnämningen av antispasmodik, liksom anti-desintegrerande medel. Dessa läkemedel påverkar blodtal, och är också god profylakse för utvecklingen av farliga komplikationer av denna patologi.

Ofta med placentaavbrott, följt av massiv blodförlust, utvecklas anemi. Det kännetecknas av en minskning av mängden hemoglobin och (eller) röda blodkroppar i blodet. Som regel, i en sådan situation, för att förbättra moderns och barnets allmänna villkor, läkare tycks förskriva järn kosttillskott.

Om en gravid kvinna med placentaavbrott sysselsätts på ett sjukhus i ett kritiskt tillstånd, och konservativ terapi inte leder till en förbättring av hälsan, så är läkare tvungna att tillgripa en akut kejsarsnitt. Denna nödoperation i denna situation utförs av hälsoskäl.

Det är viktigt att specialister bestämmer i tid om nödvändiga kirurgiska obstetriker.

Se följande video för symptom och konsekvenser av placentaavbrott.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa