Vad betyder placenta presentation på livmoderns främre vägg och vad påverkar det?

Innehållet

Utan normal placenta är det omöjligt att föreställa sig barnets fulla tillväxt och utveckling. Denna artikel hjälper dig att förstå vad placentan som råder på livmoderns främre vägg betyder och vad det påverkar.

Vad är det

För att säkerställa chorionens liv, och i framtiden, och fostret kräver nödvändigtvis fullt blodflöde. Barnet kan få alla näringsämnen och syre genom det uteroplacenta artärsystemet. De passerar genom moderkakan i stora antal, vilket säkerställer fostrets tillväxt och utveckling.

Huvudfunktionen, som ligger naturligt i den placenta vävnaden, är att ge fostret näringskomponenter, såväl som dess skydd mot yttre påverkan. Fostrets intrauterin utveckling beror på hur placentan ligger. Vid en viss graviditetstid kommer fostrets rörelse att hjälpa till att bestämma fostrets tillväxt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Intensiteten hos barnets intrauterinutveckling beror på hur placentan är fäst. Attachment av placenta vävnad bestäms faktiskt från de första veckorna av graviditeten. Platsen för implantationen av ett befruktat ägg påverkar där placentalvävnaden kommer att lokaliseras.

Placentan ligger oftast på livmoderns baksida i bottenområdet. I vissa fall kan den placeras i sidoväggarna antingen höger eller vänster. Om det finns mycket placental vävnad, kan den fästas på en gång till flera livmoderväggar.

Denna fysiologiska placering av placentan förklaras helt enkelt. Blodtillförseln i livmoderns och dess bakre vägg är ganska väl uttryckt. Detta hjälper fostret att växa snabbt och intensivt.

Obstetricians och gynekologer noterar att i vissa fall placentan kan fästas på livmoderns främre vägg. Det bör noteras att detta sker mycket mindre ofta.

Normalt fastsättning av placentan på bakväggen på grund av naturen är inte oavsiktlig. Ett sådant arrangemang är mer fördelaktigt för utveckling av foster.

Placental vävnad kan fästas i olika delar av livmodern. Så oftast är det fäst i bottenområdet. Under vissa förhållanden förekommer dock införandet av placenta vävnad under - i området av livmoderns nedre segment. För låg placering av placenta vävnad är fylld med utvecklingen av dess presentation.

Läkare anser patentans patologi vara patologi när placentalvävnaden ligger i närheten av inre livmodern. Normalt finns det ett visst avstånd mellan dem. Så i den andra trimestern är placentusvävnaden normalt högre än den inre svampen med 5 cm. Om detta avstånd minskas väsentligt kallas detta patologiska tillstånd previa.

Läkare särskiljer flera kliniska varianter av placenta vävnadspresentation. Så kan placenta previa vara centralt, marginellt eller lateralt. Olika kliniska varianter av denna patologi orsakas av placentusvävnaden bunden till vilken vägg.

Varför händer detta?

Fästningen av moderkakan mot livmoderns främre vägg beror på de mycket tidiga stadierna av graviditeten. Det händer helt enkelt. Fertiliserat ägg av någon anledning kan inte fästas på botten av livmodern och börjar falla under. Så det går ner nästan till den inre svampen, där dess implantation äger rum.

Olika gynekologiska sjukdomar kan bidra till utvecklingen av främre presentation av placentan. Kronisk inflammation som uppstår i kvinnans reproduktionsorgan leder till deras skada. I det här fallet förändras slemhinnan som omsluter livets inre yta. Sådana förändringar och bidra till att det befruktade ägget kan fästas i nedre sektionerna.

Placentan kan fästas på livmoderns främre vägg, även om kvinnan har genomgått en serie gynekologiska operationer. Skrapning eller konsekvenserna av kirurgiska aborter kan således bidra till utvecklingen av denna typ av presentation.

Läkarna noterar att risken för förekomsten av placenta är något högre hos multiparösa kvinnor. Om en kvinna samtidigt har en bördad obstetrisk och gynekologisk historia ökar sannolikheten för främre presentation av placenta vävnad flera gånger.

Olika medfödda abnormiteter hos reproduktionsorganen kan också bidra till utvecklingen av denna patologi. Placenta previa kan förekomma hos kvinnor med livmoderhypoplasi. Anatomiska defekter i livmoderns struktur kan också bidra till utvecklingen av denna patologi.

Funktioner av denna plats

Attachment av placental vävnad på framväggen är mindre fysiologisk. Ett sådant arrangemang av placenta vävnad har både minus och fördelar. Fördelarna är mycket mindre än minuserna.

Det bör också noteras att en sådan klinisk situation kräver en viss medicinsk inställning. För en gravid kvinna som har ett sådant arrangemang av moderkakan krävs en noggrann övervakning av läkare.

godsaker

Fördelarna med främre placenta previa inkluderar möjligheten till migrering. Under flera månader av att vänta på att en bebis ska födas kan placentusvävnaden ändra sin position. Läkare noterar att placenta vävnad med främre previa placenta är mycket lättare att flytta än den bakre delen.

cons

Det noteras att placentan är extremt sällan fäst vid livmoderns främre vägg. Denna funktion har stor biologisk betydelse. Detta förklaras helt enkelt. Placental vävnad är mycket känslig. Det kan lätt skadas på grund av olika externa traumatiska effekter.

Placentans placering på livmoderns främre vägg kan vara en farlig utveckling av sin avlossning. I detta fall kan buksskador bidra till utvecklingen av farlig livmoderblödning. Om det är för intensivt, då kan en akut syrehushåll hos fostret utvecklas, vilket innebär att det kommer att bli ett starkt hot mot barnets liv.

Är flyttning av placentan möjlig?

Migrering är förändringen i placentans ursprungliga läge. Experter anser att en förändring av lokaliseringen av placenta vävnad med prevalens på framväggen är möjlig. Detta brukar varna gravida kvinnor och läkare när de hänvisar till dem för råd.

När man upptäcker placenta som förekommer i främre väggen i början av graviditeten, borde den förväntade mammen inte panik först och främst. Före arbetets start är det fortfarande ganska långt borta. Under denna tid kan plasentvävnaden flytta och ändå ändra sin position väsentligt.

Sådana förändringar utvärderas genom ultraljud. I regel föreskriver läkare flera konsekutiva ultraljudsprov för att spåra dynamiken. Vid framställning av placenta vävnad är ofta vaginala undersökningar inte nödvändiga. Ju lägre är placentan desto större är risken för skada.Det är mycket viktigt att spåra dynamiken hos placentalvävnaden med previa. Det hjälper läkare att identifiera utveckla komplikationer i rätt tid och vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra situationen.

Det bör noteras att placentalvävnaden i de flesta fall ändrar sin position ganska långsamt. Optimalt om denna process kommer att inträffa i kvinnokroppen inom 6-10 veckor. I detta fall är sannolikheten för att den förväntade mamman kommer att ha några uttalade obehagssymtom ganska låg. Vanligtvis är migrationen av placental vävnad fullständigt avslutad vid mitten av tredje trimestern av graviditeten.

Om placenta vävnaden förskjuts för snabbt av någon anledning kan negativa symptom uppstå. De farligaste av dem är utvecklingen av blödning och avlägsnande av placenta vävnad från livmodern. I regel uppstår negativa symtom om migrering av placentan inträffar inom 1-2 veckor. Graden av migrering av placenta beror på många faktorer och orsaker, inklusive hur hög placenta vävnaden var ursprungligen belägen.

effekter

När graviditet uppstår med utvecklingen av främre placenta previa kan olika förväntningar förväntas. Vanligtvis utvecklas negativa symtom från graviditetens andra trimester. Kursen av 3: e trimestern kan också kompliceras av utvecklingen av ett antal patologier.

Förväntande mammor bör komma ihåg det förekomst av placenta previa är inte en mening för en hälsosam bebiss födelse. Denna patologi har redan stött på en hel del kvinnor som har fött sina efterlängtade friska barn.

Det är viktigt att komma ihåg att en sådan "speciell" graviditet endast kräver en framtidsmoder till att vara mer uppmärksam på sin hälsa, liksom en noggrann övervakning av fostrets intrauterin utveckling av specialister.

Med en låg placering av placentan och dess presentation av den farligaste komplikationen är kanske utvecklingen av blödning. Om det är tillräckligt starkt går det inte obemärkt. I denna situation märker kvinnan utseendet av blod från könsorganet. Blödningsgraden kan vara annorlunda, blodets färg varierar från ljusrött till mörkt brunt. I den här situationen är det viktigaste att komma ihåg att när en sådan blödning inträffar, bör kvinnor med placenta previa omedelbart konsultera en obstetrikare-gynekolog.

Placenta avbrott är en annan komplikation som kan utvecklas under en sådan graviditet. Svårigheten hos de resulterande störningarna i detta fall beror till stor del på hur mycket placentan har exfolierats från livmodern.

Om detta område är litet, är det möjligt att identifiera avlägsnandet endast genom ultraljud. I det här fallet kan kvinnan inte ens blöda från könsorganet, eller de kommer att vara så obetydliga att de kommer att ignoreras.

Om placentusvävnaden exfolieras starkt nog, då är det redan möjligt att misstänka detta tillstånd med de kliniska symptomen. Så börjar den förväntade mammen känna sig ganska dålig. Hon har en stark svaghet, kan utveckla smärta i buken, liksom blodig urladdning från könsorganet.

Alvorlig avlägsnande av placentan är också farlig och kränkningar av fostrets allmänna tillstånd. Syrebrott leder till att fostret börjar uppleva hypoxi - syrehushållning. En sådan situation bidrar som regel till det faktum att fostrets kliniska indikatorer förändras. Så, hans hjärtfrekvens och motoraktivitet förändras väsentligt.

Med utvecklingen av en stark placentaavbrott bör en gravid kvinna snabbt inläggas. Den ytterligare algoritmen för medicinska åtgärder kommer i stor utsträckning att bero på hur länge graviditeten är.

Om hotet mot moderen eller fostrets liv är för högt, kommer läkare att tvingas ta hand om akutmottagning. Det hålls av hälsoskäl.

Hur är födelsen?

Valet av taktik för obstetrisk hjälp med placenta previa är vanligtvis ganska ansvarsfullt. Livet och hälsan hos den framtida mamman och hennes barn beror på den.

Det bör noteras att förlossnings-gynekologer idag föredrar mer och mer sin kirurgiska metod för leverans och väljer en kejsarsnitt. I denna situation är risken för födelsestrauma och skada mycket lägre. Naturligtvis har kejsarsnittet vissa nackdelar, eftersom det i själva verket är en kirurgisk operation.

Men med presentationen av placentan är en viktig roll bevarande av barnets liv. Recensioner av många kvinnor som har placenta previa på livmoderns främre vägg och redan har blivit mammor, bekräftar att de hade en kejsarsnitt.

Förekomsten av en belastad obstetrisk och gynekologisk historia hos en gravid kvinna är också ett ytterligare villkor för en kejsarsnitt. Oberoende naturlig förlossning i detta fall kan vara farligt, inte bara utvecklingen av ett antal patologier för barnet, men också en signifikant försämring av den förväntas moderns hälsa.

Taktik för obstetrisk hjälp väljs individuellt. För denna specialist bedömer flera faktorer. Obstetricians och gynekologer tar nödvändigtvis hänsyn till åldern hos en kvinna, närvaron av samtidiga sjukdomar, de kliniska indikatorerna för fostrets utveckling, förekomsten av formade patologier under graviditeten och mycket mer.

Det är viktigt att komma ihåg att under graviditeten, som fortskrider med utvecklingen av placenta previa på livmoderns främre vägg, bör den förväntade mamman från de första dagarna efter upprättandet av en sådan diagnos noggrant övervaka sin hälsa.

I händelse av negativa symtom är det ytterst viktigt att inte skjuta upp ett besök hos din obstetrikare-gynekolog för att klargöra situationen.

Se följande video på vilken placenta presentation betyder.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa