Placentans position i förhållande till inre halsen

Innehållet

Den intrauterinutveckling av en bebis är en ganska komplicerad process. Alla viktiga näringsämnen som fostret tar emot via moderkakan - ett speciellt organ, "barnplats". Placentans position i förhållande till inre svampen kan vara annorlunda.

Vad är det

Placental vävnad förekommer i början av graviditetens andra trimester. Det fungerar aktivt under flera månader av graviditet fram till själva födseln. Placentans normala läge är en viktig klinisk egenskap. Om placenta vävnaden ligger onormalt kan det vara farligt med utvecklingen av graviditetskomplikationer.

För att förstå hur placentan kan fästas, bör du röra anatomin lite. Livmodern är det främsta kvinnliga könsorganet där barnet utvecklas under graviditeten. Genom sin nacke ansluter den till vagina. Den yttre gränsen för en sådan anslutning kallas en yttre hals. Nacken direkt från livmodern separeras av en inre hals.

Placentaens struktur

Efter graviditetens början är det ganska många förändringar i kvinnornas reproduktiva organ. Efter befruktning förändras färgningen av slemhinnorna i livmoderhalsen - det blir blåare. Slimhinnorna ändrar också densiteten - de blir tätare, elastiska.

Normalt är den inre svampen under graviditeten stängd. Det är nödvändigt för den fulla intrauterinutvecklingen av barnet. Förslutningen av den inre halsen skyddar också fetusblåsan från infektion och håller fostret i livmodern.

Om någon av anledningarna förändrar tonen i den inre svalget, kan farliga graviditetskomplikationer uppstå. I sådana fall ökar risken för missfall oftast många gånger.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Platshastighet

Formationen och placeringen av placenta vävnad beror till stor del på den ursprungliga platsen för fastsättning av det befruktade ägget. Optimalt, om det inträffar nära botten av livmodern. I detta fall kommer placentan att bildas fysiologiskt senare. Om det befruktade ägget av någon anledning fäster lågt, närmare halsen, kommer platsen för moderkakan att ändras.

Läkare utvärderar placeringen av placentusvävnaden vid olika graviditetsstadier. I detta fall bestäms graden av sin plats till svalget i graviditetsveckorna. Så, i 2: a trimestern är den normala höjden av placentans placering från den inre oxen 5 cm.

Om samtidigt den nedre kanten av placentan är bara 3 cm eller mindre ovanför den inre OS, kallas detta en låg bilaga. Som regel diagnostiserar läkare det bara den 12: e veckan av graviditeten.

I graviditetens tredje trimester är avståndet från moderkakan till inre svampen normalt 7 cm. Om det är mindre än 5 cm, så definieras detta tillstånd som en låg fästning av placentan.

En gravid kvinna kan utföra barnet med jämn låg bindning av placenta vävnad. I denna situation är det mycket viktigt för henne att övervaka hennes hälsotillstånd och noggrant övervaka alla symptom som uppstår. Utseendet av plötsliga kramper i underlivet och utseende av blödning ska vara en anledning att omedelbart kontakta din obstetrikare-gynekolog.

Placenta vävnadens låga placering under en period på 20 veckor kräver mer noggrann observation av den gravida patienten. Vid denna tidpunkt ökar risken för intrauterin hypoxi. Detta tillstånd kan vara farligt vid utveckling av blödning, placentaavbrott, samt i fosterets fosterutveckling.

Med låg placenta av placenta vävnader rekommenderar läkare att patienterna noggrant övervakar deras hälsotillstånd. Så, en gravid kvinna med ett sådant arrangemang bör inte lyfta vikter. Detta kan prova livmoderblödning.

Med en låg förekomst av placenta vävnad, borde en gravid kvinna också övervaka hennes känslomässiga tillstånd. Stress och ångest kan ge upphov till ett farligt tillstånd - livmoderns hypertonicitet. I detta fall ökar risken för missfall. För att normalisera den känslomässiga bakgrunden rekommenderas den framtida mamman att gå oftare i frisk luft samt få tillräckligt med sömn.

Om den förväntade mamman, som har en låg förekomst av placenta vävnad, har livmoderblödning, då ska hon införas på sjukhus. Om blödningen har utvecklats på ett ganska tidigt datum, då i detta fall, läkarna utarbetar rätt taktik för vidare hantering av graviditeten.

Om det behövs kan en kvinna vara kvar på sjukhuset i flera veckor "för att spara." Efter inpatientbehandling är den förväntade mamman ordinerad medicinering efter behov och rekommendationer görs för att ändra dagens regim.

Kliniska alternativ

Placental vävnad är vanligtvis placerad oftare på nivån av livmoderns främre och bakre väggar. I vissa fall når den också sidoväggarna. Mycket oftare är placentan fäst direkt på livmoderns botten eller i rörets hörn.

Läkare tror att inte alla kliniska alternativ för att fästa placentan är gynnsamma under graviditeten. Mindre fysiologiska fall av placeringen av placentusvävnaden kan vara farliga genom utveckling av komplikationer.

För att bestämma den exakta placeringen av moderkakan kan använda ultraljud. Om placentalvävnaden överlappar den inre svalget, så är detta en väldigt farlig patologi. I detta fall ökar risken för spontan födsel betydligt. Även med detta alternativ är risken för infektion från det yttre könsorganet till livmodern, där fostret befinner sig, ganska högt.

Typer av patologier

Om placenta vävnad bestäms direkt på platsen för den inre OS definieras detta kliniska tillstånd som en presentation. Det är partiellt, komplett och marginellt. Varje typ av presentation bestäms av placentans placering i förhållande till den inre os.

För att bestämma den abnorma positionen av den placenta vävnaden är nödvändig. Detta gör det möjligt för läkare att varna en hel del farliga patologier som kan utvecklas under graviditeten.

Obstetricians och gynekologer identifierar flera kliniska varianter av detta patologiska tillstånd:

 1. centrala. I denna situation ligger placentusvävnaden i livmoderns nedre del och täcker också den inre svalget.
 2. Lateral. I denna situation ligger placentusvävnaden också i nedre livmodern, men svalget är inte helt blockerad.
 3. gräns. I detta fall är placentalvävnaden och struphuvudet praktiskt i kontakt med sina kanter.

  Placental vävnadspresentation kan vara en farlig utveckling av väldigt farliga komplikationer som uppstår vid förlossningen. De kan uppenbaras av en försvagning av arbetskraft, tillväxten av placenta vävnad, atonisk uterinblödning, olika infektioner och möjlig utveckling av septiska patologier.

  Med den centrala presentationen av placenta vävnad, är obstetrikare-gynekologer tvungna att tillgripa cesarean avsnitt.Oftast, i detta fall, genomförs en planerad operationell obstetrisk hjälp vid den 37: e gravidveckan.

  I medicinsk praxis finns det fall där prästen av korionen på bakväggen överlappar inre halsen. Vanligtvis, i detta fall, utföra läkare noggrannare övervakning av utvecklingen av graviditeten. Klättring på baksidan av korionen kan vara ganska svårt.

  Det finns situationer när han förblir i denna position och stiger inte. I det här fallet är det mycket viktigt att övervaka graviditeten och välja rätt taktik för obstetrisk hjälp i framtiden. Det kan vara att för en barns födelse krävs en kejsarsnitt.

  Vad är placentans migration?

  I vissa fall bestämmer läkare sin rörelse när man spårar dynamiken i placeringen av placentalvävnaden. Dessutom kallar detta fenomen experter migrering av placentan. I det här fallet börjar låglåga placenta att "stiga upp".

  Vanligtvis avslutas migrationen av placenta vävnad med 32-35 veckor av graviditeten. Som regel känner en gravid kvinna inte vid några tillfällen några signifikanta förändringar i hennes kropp. Många gånger flyttar moderkakan, som ligger på livmoderns främre vägg.

  För normal migration av moderkakan kan ta cirka 6-10 veckor. I det här fallet fortsätter processen långsamt och gradvis, utan att orsaka negativa symtom i framtida mamma.

  Om placentusvävnaden migrerar inom 1-2 veckor, kan en blodig urladdning från könsorganet ske i en gravid kvinna i en sådan situation. I detta fall är risken för att utveckla oönskade komplikationer ganska höga.

  Förlossningsgynekologen Dyakova S. M. kommer att berätta om placenta previa i nästa video.

  Om anomalierna av placentas placering finns i följande video.

  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa