Orsaker och effekter av förtida åldrande av moderkakan

Innehållet

Tidig åldrande av placentan är ett hotande tillstånd. Varje gravid kvinna kan möta det. Varför den "barnsliga platsen" börjar förlora sin funktion i förtid och vad man ska göra med dessa kommer vi att berätta i den här artikeln.

Hur man rippar "barnstol"?

"Barnsätet" eller placenta är ett tillfälligt organ som en kvinna och ett barn behöver endast under graviditeten. Den har en svampig struktur, den ena sidan passar tätt mot livmoderns vägg, från vilken den drar tillförsel av moderblod och den andra, genom navelsträngen, förbinder sig med fostret. Placentan utför skyddande funktioner, vilket förhindrar blandning av blod från moder och baby. Hon fungerar också som förmedlare i gasutbyte och näring: genom moderkakan genom venen i navelsträngens struktur mottar barnet nytt blod med syre och vitaminer, och de två artärerna inuti navelsträngen återställer placentan tillbaka till barnet: karbamid, koldioxid, kreatinin. Placenta producerar hormoner som är viktiga för graviditet och efterföljande amning.

En vecka efter ägglossningen går det befruktade ägget i livmoderhålan och dess huvudsakliga uppgift är att implantera. Detta hjälper chorial skal, som "växer" i moderns endometrium. På fästplatsen bildas korion, som gradvis omvandlas till placentan. Bildandet av ett "barnsligt ställe" avslutas med 14-16 veckan av graviditeten. Den sista formen av den unga placentan pågår den 20: e veckan. Fram till mitten av graviditeten växer "barnsätet" och expanderar. Efter det - lägger endast något i tjocklek.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Ju närmare födseln är, desto mindre funktionell är moderkaken: den utvecklar sina resurser, börjar åldras. Först blivit dess membraner vågiga, så kommer bläckar av kalciumsalter att förekomma i placentan, då blir dessa flekningar mer omfattande - placentan från svampen blir tätare, börjar bli tunnare. Alla dessa processer passar in i fyra grader av mognad.

Om grader ersätter varandra i tid är det ingen fara. Om placentan "försvinner" för fort, säger de om sin för tidiga åldrande.

Priser och avvikelser

Den unga och fulla av styrka placenta har en nollgrad av mognad. Det betyder att resurserna på "barnens plats" inte är uttömda - barnet tar emot allt som behövs för sin utveckling. Normalt registreras en nollgrad av mognad före den 30: e veckan av graviditeten.

Första grad av mognad hos moderkakan talar om de förändringar som har börjat: tillväxten av nätet av kärl och vävnader har upphört, membranet blir vågigt. Men dess funktioner "barnsliga plats" fungerar korrekt - barnet är bekvämt och bara tillräckligt. Den första graden är normal för en period av 30-34 veckor av graviditeten.

Den andra graden av mognad beskriver aktiva regressiva processer på "barnens plats": fragmenterande utspädning av placentan kan uppstå, dess struktur blir tätare Om 2 graden är etablerad i lämplig tidsram, kan du inte oroa dig - placentan klarar sina uppgifter utan att skada barnet. Den andra graden kommer inte att betraktas som patologisk om graviditetsåldern redan är 35-38 veckor.

Tredje graden - mogen eller gammal placenta. Strukturen, som tidigare såg ut som en ganska platt kaka, blir lobed: lobar bestäms, membranet är ojämnt, saltföremål är tydligt urskiljbara. Vanligtvis är betyg 3 fastställd omedelbart före födseln: under de senaste veckorna, och ibland bara några dagar före leverans.

Om doktorn etablerar en mellanpoäng, till exempel 0-1 eller 1-2, betyder det att ultraljud visade tecken på övergång från ett utvecklingsstadium av en "barns plats" till en annan, men själva övergången är ännu inte färdig. Med övergångsgrader finns vanligtvis de mest oförståliga stunderna och missförstånden. För att göra det lättare att förstå vad som är normalt och vad som inte är, bör du veta att en grad på 0-1 för en period på 27-28 veckor av graviditeten inte är en patologi, utan en variant av normen.

Efter 30 veckor kan läkaren diagnostisera både de första och övergående (0-1) graderna. Men en 1-2 grad vid vecka 32 är en klar patologi, eftersom det fortfarande finns ungefär en månad innan man går vidare till andra graden. Uppkomsten av 3 grader av mognad upp till 38 veckor är också en alarmerande och farlig situation där det troligen kommer att fattas ett beslut om tidig leverans.

Ju större tidsavståndet mellan normala och verkliga tillstånd hos moderkaken, desto farligare konsekvenser kan vara.

Vad är farligt?

Eftersom naturen har viktiga funktioner för att skydda placentan, näring, syreförsörjning och hormonellt stöd för den gravida kvinnans kropp kan alla förändringar i moderkroppens struktur i förväg leda till allvarliga komplikationer. När åldrandet är i tid är det fysiologiskt: förlusten av några funktioner hos moderkakan, deras nedgång kompenseras av moderns och fostrets organismer. Det skadar inte barnet, eftersom vanligtvis utrotning av funktionen går ganska smidigt.

Om tidig mognad observeras, får barnet inte tillräckligt med syre, placentan klarar sämre med sluten av produkterna med sin vitala aktivitet, det saknar näringsämnen. Dessutom hanterar placenta värre skyddsfunktioner. Den vanligaste konsekvensen av för tidig modning för ett barn är hypoxi.

Mot bakgrund av syrebrist lider barnets hjärna och nervsystemet. Långvarig hypoxi kan leda till barnets död i utero. Ofta är det intrauterin hypoxi som får fostret att ligga kvar i utvecklingen, grova kränkningar av centrala nervsystemet.

Barn som lider av hypoxi i livmodern är mer smärtsamma, de kan uppleva olika neurologiska abnormiteter, liksom dysfunktioner i muskuloskeletala systemet. Dessutom lär dessa barn värre, funktionshinder utesluts inte.

Brist på näringsämnen leder till en försening i barnets intrauterin utveckling. Det diagnostiseras under graviditeten. Höjd, vikt, längd på fostrets lemmar bakom de normala värdena som är karakteristiska för en viss graviditetsperiod. Ofta är förseningen i den fysiska utvecklingen åtföljd av cerebrala och metaboliska störningar, som efter födseln definieras som mental och mental retardation. Mot bakgrund av fastande kan olika defekter hos de inre organen och skelettsystemet hos barnet utvecklas.

Den fördröjda återkallelsen av fostrets avfallsprodukter tidig mogna placenta skapar ett hot om förgiftning, barndöd. En minskning av barriärfunktionerna på "barnens plats" kan leda till smitta av smulor med farliga virus som kan tränga in genom blodet till barnet. Intrauterininfektion - ett tillstånd som betraktas som ett hot mot barnets liv.

Vad orsakade?

Placenta mognar före sin tid av olika skäl.Oftast står läkare inför fenomenet för tidigt åldrande av moderkakan hos kvinnor som, medan de bär en baby, fortsätter att röka eller inte kan neka sig nöjet att acceptera alkoholhaltiga drycker. För kvinnor som njuter av hoppet om att "lätta" cigaretter är ofarliga och rött vin är användbart, är en sådan patologi efter 30 veckors graviditet ganska vanlig.

Men frånvaron av dåliga vanor under graviditeten och före det garanterar inte att det inte kommer några problem med placentan. Mognad av "barnens plats" före tid kan vara en konsekvens av en tidigare virusinfektionssjukdom, till exempel SARS eller influensa i tidig tid, liksom infektioner som är sexuellt överförda.

Gravida kvinnor med Rh-negativt blod, förutsatt att de bär en bebis med en positiv Rh-faktor, kan utveckla Rh-konflikten, där moderkroppen börjar drabbas nästan vid bildandet. Dess tidiga mognad är ofta en följd av de immunförlopp som sker under en konflikt i den framtida moderns kropp.

Om en kvinna hade diabetes före graviditeten, eller hon förvärvade graviditetsdiabetes medan hon bar ett barn, är sannolikheten att placentan snabbt blir gammal mycket högre.

Med sådana sjukdomar observeras vanligtvis hyperplasi hos placentan (en ökning i tjockleken), vilket nästan alltid leder till tidig förlust av dess funktioner. Tidig åldrande av "barnens plats" återfinns även hos kvinnor som genomgått flera aborter: i detta fall kan det tunna endometriumet inte säkerställa normal utveckling av placentan. I det här fallet är det tunnare i början och åldras mycket snabbare.

Kroniska sjukdomar hos den framtida mamman, särskilt om de relaterar till njurar, lever, sköldkörteln, hjärtan och blodkärlen, liksom blodproppstörningar ökar sannolikheten för för tidig mognad av "barnens plats".

Mognadshastigheten hos moderkakan kan påverkas negativt av många läkemedel, varför förväntade mammor rekommenderas starkt att inte ta några mediciner, såvida de inte godkänts av läkaren. Förstörelsen av placenta vävnader och blodkärl påverkas också av den förväntas moderns kontakt med giftiga ämnen, lacker och färger, lösningsmedel, blekmedel och andra kemikalier. Arbetet med farlig och farlig produktion ökar sannolikheten för negativa förändringar i mognadshastigheten hos moderkakan.

Tidig åldrande av placentan är vanligare hos kvinnor som bor i stora städer med ogynnsamma miljöförhållanden än kvinnor som bor i en by eller en liten stad där det inte finns några stora stadsbildande industriföretag. Liksom patologin, enligt observationerna av läkare, ärvs - från mor till dotter.

Gestos (sen toxos) leder ofta till åldring av "barnens plats" före schemat. Farligt ur synvinkel av sannolikheten för utvecklingen av det patologiska tillståndet och skillnaderna i blodtryck hos den förväntade mamman, högt blodtryck. Om en gravid kvinna till och med hade en liten placentaavbrott vid något graviditetsstadium eller om det förekommer en "barnstol" är risken för tidig mognad flera gånger högre än för kvinnor som inte har sådana problem under graviditeten.

Under tvångs eller tripletters graviditet är risken för tidig mognad högre än vid singleton-graviditet. Och kvinnor med hormonella problem har nästan alltid varierande grader av placentala abnormiteter, inklusive den gamla moderkroppen på olämpliga datum för graviditet.

Symtom och tecken, diagnos

Det finns inget sätt att känna moderkroppens grad av mognad, utan också att bestämma dess tjocklek och andra parametrar på egen hand. Accelererad mognad av "barnens plats" fortsätter helt utan symptom.Det är därför det är viktigt att regelbundet besöka läkaren, genomgå alla nödvändiga undersökningar, bli testad och göra en ultraljudsskanning. Ju snabbare anomali upptäcks, desto gynnsammare är läkarens prognoser för den kommande behandlingen.

Tecken på förtida åldrande av moderkakan i senare perioder, då konsekvenserna av placentainsufficiens redan är uppenbara, förekommer huvudsakligen som en förändring av spädbarnets fysiska aktivitet. Ökad aktivitet talar om det initiala skedet av hypoxi: Barnets rörelser blir skarpa, kan orsaka allvarlig smärta för den gravida kvinnan. Så smulan försöker massera placentan med armarna och benen, försöker få mer syre.

Vidsträckt hypoxi uppenbaras av omvänd tecken - barnet stannar nästan i rörelse. Han går in i läget för att rädda syre och näringsämnen och försöker spendera så lite energi som möjligt. Den fullständiga upphörandet av störningar kan vara ett tecken på de småas död.

Att fastställa faktumet av hypoxi, intrauterin tillväxt av fostret, dess berusning och andra negativa tillstånd kan bara vara en läkare. Det är därför det är så viktigt att du inte saknar besök på förlossningskliniken.

När barnet ändras betraktas kvinnan en studie av placentan och egenskaper hos uteroplacental blodflöde på USDG, ultraljud och CTG. Kardiotokografi, som kan utföras från 28-29 veckors graviditet, kan ge ett ganska korrekt svar på frågan om barnet har en förändring i tillståndet.

Placentans grad av mognad sätts på ultraljud, från och med den 20: e veckan av graviditeten. I tidigare termer har varken tjockleken på "barnens plats" eller dess mognadskaraktäristika diagnostiskt värde.

behandling

Trots det faktum att konsekvenserna kan vara ganska allvarliga, borde en kvinna inte bli panik: för tidig åldrande av moderkakan är alltid mer gynnsam än dess patologiska omänthet. Med tidig upptäckt av patologi kan läkare hjälpa barnet och hans mamma. Behandling utförs vanligtvis på sjukhuset.

Valet av taktik beror på tidsperioden. Om för tidig modning av placentan detekteras vid 31-35 veckors graviditet försöker läkarna göra allt för att rädda det och förlänga det, eftersom barnet inte är redo att födas just nu. En kvinna på sjukhuset övervakas, försedd med nödvändig terapi, CTG utförs dagligen för att ta reda på om barnets tillstånd och välbefinnande har förändrats. En gång om några dagar görs ultraljud för att kontrollera de processer som förekommer i placenta strukturer.

Om graviditetsperioden är mer än 36 veckor är det mer sannolikt att läkare fattar beslut om tidig leverans: stimulering av arbetskraft eller kejsarsnitt. Även om graden av avvikelse från normen är liten kan de sätta på bevarande och försöka även minst två veckor för att stödja barnet inuti moderns livmoder med medicin så att han kan gå upp i vikt.

Standardbehandlingsregimen innehåller antispasmodiska läkemedel ("Papavern", "Nospanum") För att minska sammandragningen av livmoderns smidiga muskler. För att förbättra blodflödet i systemet "moder-placenta-fetus" som används "Curantil", "aktovegin»Både i tabletter och i form av intravenösa droppinjektioner. Vitaminberedningar används för att fylla barnets näringsbrist. Om du misstänker fosterhypoxi rekommenderas en kvinna syre cocktails.

Om smittsamma sjukdomar blev orsaken till för tidig modning av "barnens plats", parallellt med standardprogrammet, ges kvinnan lämplig behandling med antivirala eller antibakteriella läkemedel. Vid sena toxier föreskrivs diuretiska preparat för att minska puffiness och medel för att sänka blodtrycket om den förväntade mamman har högt blodtryck.

Om systematiska observationer av barnet indikerar de minsta negativa förändringarna i hans tillstånd avbryts konserveringsbehandlingen och en nödsituation utförs. Detta är nödvändigt för att rädda barnets liv.

Tips för förväntade mammor

Förebyggande av problem med placentan under graviditeten existerar inte, eftersom det inte finns någon möjlighet att påverka barns platsens mognads- och åldringsprocesser, och även dyra reklamerade läkemedel är maktfria i denna fråga. Det faktum att placentan kan ha problem, en kvinna bör komma ihåg även vid planeringsstadiet av återfyllning av familjen.

Det är nödvändigt att sluta röka, alkohol, okontrollerad medicin i förväg - antibiotika, antikonvulsiva medel, hormonella droger, inklusive preventivmedel är särskilt farliga.

Om en kvinna genomgår behandling med sådana medel eller är skyddad med hormonella orala preventivmedel, bör du konsultera din läkare innan du tar barnet och överlämna nödvändiga tester för att undvika problem i framtiden.

Från de första veckorna av graviditeten är det viktigt att övervaka din diet, undvika kontakt med giftiga ämnen, radioaktiv strålning, fungerar inte på natten, eftersom brist på sömn leder till hormonella störningar. Om blodig urladdning inträffar när som helst ska du rådfråga en läkare för att utesluta placentaavbrott och få den nödvändiga behandlingen om den inträffade.

En kvinna bör andas frisk luft, gå, om vädret tillåter, sova med ett öppet fönster. Ju mer syre hon tar emot sig, desto mer kan hon ge det till barnet genom blodflödet i blodet. Du bör också undvika virusinfektioner, genomföra korrekt och aktuellt förebyggande av influensa och ARVI, särskilt under perioder med massiv sjuklighet.

Under graviditeten är det inte nödvändigt att byta sexuell partner: Varje infektion kan orsaka skador på moderkakan.

Om tidig modning av placentan, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa