Vad betyder moderkroppens andra stadium av mognad och vilken vecka är det normalt för graviditet?

Innehållet

Eftersom fostret utvecklas i moderns livmoder förändras också strukturen i placenta vävnaden. En av de viktiga indikatorerna för placenta som mätt av läkare är dess mognad. Denna artikel kommer att berätta mer om vad andra steg i mognad av moderkaken betyder och vilken vecka det är normalt för graviditet.

Vad betyder detta?

Läkare fördelar flera grader av mognad hos moderkakan, vilket motsvarar vissa graviditetsperioder. Bestämning av graden av mognad hos placental vävnad måste utföras under en omfattande undersökning av den framtida mamman under olika graviditetsperioder.

Den allmänna klassificeringen av moderkroppens grad av mognad ger 4 graderingar - från noll till tredje. Man tror att den äldre placentan, desto mindre funktioner den kan utföra. Detta är förståeligt, eftersom kvinnokroppen gradvis börjar förbereda sig för förlossning, varefter moderkakan inte behövs, i slutet av graviditeten.

Placentan behövs endast av barnets kropp under sitt prenatala liv. Efter födseln kan barnet redan existera självständigt. Vid födelsetiden har han redan bildat inre organ och system, vilket innebär att barnet kan andas och bearbeta självständigt alla näringsämnen han behöver för näring och tillväxt. Under graviditeten var placenta vävnad aktivt involverad i att tillhandahålla dessa funktioner.

Varje graviditetsperiod måste motsvara en viss mognad hos moderkakan. Om detta inte händer, är det i regel störd i fysiologisk graviditet. En rad orsaker och patologier som observeras i den framtida mammens kropp kan leda till tidig "åldrande" av placenta vävnad. I en sådan situation utför läkare noggrann övervakning av tillståndet för den gravida kvinnan och hennes bebis, samt planerar ytterligare graviditetshantering.

Om moderkroppens andra grad av mognad hos en kvinna upptäcktes mycket tidigare än den tilldelade tiden, då kommer den förväntade mamman att förordna ett antal rekommendationer. Så, hon bör noggrant övervaka hennes övergripande tillstånd och välbefinnande hos barnet.

Om den placenta vävnaden upphör att fullfölja sina funktioner på grund av alltför tidigt "åldrande", då i en sådan situation börjar barnet i livmodern uppleva lite obehag. Detta kan leda till att barnets hjärtfrekvens förändras eller dess fysiska aktivitet förändras. I en sådan situation krävs ett obligatoriskt samråd med en obstetriksk-gynekolog och en eventuell förändring av taktiken för vidare hantering av graviditet.

I vissa fall, med för mycket tidig mognad av moderkakan till 2-3 grader av mognad, bör den förväntade mamman vara inlagd på sjukhuset. Där kan en kvinna vara upp till födelsen. Det händer vanligtvis om graviditeten är svårt komplicerad och hotet om för tidig födsel uppträder.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

norm

Placental vävnad som har nått stadium 2 av mognad kallas också moget. Karakteristiska förändringar som inträffade i placentan anses vara normala under en period av 34-39 veckors graviditet.

Det är viktigt att notera att dessa data är i genomsnitt. Så, om en framtida mor, som bär en bebis som redan är 32-33 veckor av graviditeten, upptäcks två grad av mognad hos moderkaken, så ska hon inte panikas.I denna situation utvärderar läkare också nödvändigtvis hur en viss graviditet fortskrider. Om fostret utvecklas bra, och hans mamma inte har några negativa symtom, hotar inte en sådan ganska tidig mognad av placentan något.

Hur bestämmer man?

Att bestämma moderkroppens grad av mognad utförs genom att utföra en ultraljudsundersökning. Moderna ultraljudsmaskiner kan studera placenta vävnad hos gravida kvinnor ganska exakt. Indikatorerna som erhållits till följd av forskningen är ganska informativa.

För att läkaren ska kunna fastställa 2-3 grad av mognad hos moderkakan bör det noteras flera kliniska tecken. Så, en specialist ultraljud utvärderar nödvändigtvis strukturen av placental vävnad. I tidigare graviditet har placentan en jämn och jämn yta. Det finns inga externa tecken på förändring på den. När graviditeten fortskrider, förändras också strukturen i placenta vävnaden - den blir mer ojämn och till och med grov.

Placenta, som har en 2 graders mognad, på den yttre ytan har spår och spår. Tjockleken börjar gradvis minska. De indragningar som förekommer i placenta vävnad är ganska djupa och passerar in i placentan nästan till källarmembranet. Under ultraljudsundersökningen av placenta vävnad bestämmer specialisten närvaron av flera linjära band av ekkozoner.

När placentan mognar kommer speciella komprimerade områden, kalcinater, att dyka upp i den. Placenta 2 grader av mognad med förkalkning anses vara ganska normal. Förekomsten av täta områden i placentusvävnaden är förknippad med förändringar i placentan under graviditetens sista trimester.

Utseendet av förkalkningar i placenta vävnaden vid en period av 34-39 veckor av graviditeten är ganska normal. Många kommande mödrar börjar oroa sig mycket för detta när de lär sig om en sådan ultraljud "hitta". De är oroliga för att barnets blodflöde kan vara störd, men även i närvaro av kalciner i denna period, kan placenta vävnaden utföra sina funktioner enligt naturen.

Under en rutinmässig ultraljudsundersökning, där läkaren bestämmer de grundläggande kliniska parametrarna hos placentan, utförs Dopplers sonografi också. Det utförs vanligen under en ultraljudsundersökning av samma specialist. Syftet med Doppler-forskning är att bestämma blodflödet i huvudblodkärlen som ger blodtillförsel till fostret i livmodern.

Beräknar i placenta vävnad

I Doppler kan läkaren bedöma hur väl det uteroplacentala blodflödet fungerar. Med förtida åldrande av moderkakan kan den försämras, vilket också kan påverka fostrets hälsa negativt. Med hjälp av en dopplerografisk studie kan läkare också bestämma utvecklingen av placentainsufficiens - ett farligt tillstånd som kan leda till störningar i den intrauterina utvecklingen av fostret. Denna patologi kan också utvecklas när placentan är för tidig för att mogna till grad 2-2 i tidig graviditet.

Att bestämma moderkroppens grad av mognad är ett mycket viktigt kliniskt tecken.

För att snabbt identifiera olika sjukdomar och patologiskt tidig mognad av moderkakan upp till 2 grader av mognad, måste den förväntade mamman alltid genomgå ultraljudsundersökningar som doktorn föreskriver. Detta bör ske med tidsfrister.

För att bedöma statusen för placenta vävnad är mycket viktigt att genomföra dynamisk övervakning. Detta innebär att kvinnor som har diagnostiserats med för mycket tidig modning av moderkakan under graviditeten kan förskrivas flera upprepade ultraljudstester.Detta är nödvändigt så att läkare kan identifiera i tid de farliga komplikationer som kan uppstå i detta tillstånd. Detta gör det möjligt för läkare att ingripa i rätt tid och välja den optimala taktiken för vidare hantering av graviditeten, samt att bestämma den korrekta metoden för obstetrik i ett visst fall.

För att moderkakan ska nå stadium 2 av mognad endast efter den föreskrivna graviditetsperioden, Den förväntade mamman bör följa ett antal rekommendationer och leda en hälsosam livsstil. Forskare har funnit att aktiv rökning kan leda till för mycket tidig mognad av placentan. Alla dåliga vanor hos framtida mödrar under bärandet av sina barn bör uteslutas.

Balanserad näring, komplett sömn, eliminering av stress och regelbundna promenader i frisk luft kommer att bidra till normal funktion av placenta vävnad.

På vilken placenta och vilka funktioner den utför, se nedan.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa