Hur man hanterar rädslan för att ha ett sjukt barn?

Innehållet

Rädsla för att ha ett sjukt barn i en grad eller annat är vanligt för alla kvinnor, för för mamma finns det inget som är viktigare än barnets hälsa. Men det finns en stor skillnad mellan naturlig fobi och patologisk rädsla (fobi). I den här artikeln kommer vi att förklara varför och var denna rädsla kommer ifrån, liksom hur man ska bekämpa den.

Var kommer fobi från?

Rädsla för barnets hälsa (framtida eller redan växande under hjärtat) är helt normalt och karaktäristiskt för alla kvinnor utan undantag.

Om fobi (patologisk rädsla) de säger när rädsla upptar alla tankar, fruktar praktiskt taget paralyser, gör en kvinna med utslagsåtgärder (vägrar att bli gravid, ha abort, etc.). Med fobier har rädslan en lång, uttalad och påträngande natur.

Anledningarna till att denna rädsla utvecklas är många. Först och främst ligger de i överföringen av andras erfarenheter till sig själva. Varje dag ser vi alla på tv och på sjuka sjuka barn som behöver hjälp med insamling. Å ena sidan framkallar sådana historier det bästa hos människor - medkänsla, medverkan, önskan att hjälpa. Å andra sidan är de sedda bilderna avsatta i det undermedvetna och bildas gradvis rädslan för att detta kan hända med en viss kvinna.

Ofta börjar rädsla ackumuleras i en flicka som barn, när hon tittar på filmer, kommunicerar med kamrater, ser handikappade barn. I avsaknad av en korrekt uppfattning av andra barn med funktionshinder, om man avvisar någon annans patologi som givits, börjar också bildandet av en djup undermedveten rädsla för att bli moder till samma barn.

Under en lång tid kan en kvinna inte vara medveten om detta, och först när det är dags att tänka på avkomman, eller om graviditeten redan har kommit, kan de första tecknen på en fobi börja manifestera sig, vilket snabbt kan gå till nivå av panikattack.

Anledningarna till att de oftast orsakar rädsla för att föda ett underordnat barn är:

 • En känsla av impotens (en kvinna kan inte påverka de genetiska processerna, embryotillväxten).

 • Den negativa erfarenheten av sitt eget förflutna (kvinnan hade redan barn med funktionshinder, det fanns stillbirths, missfall och missad abort);

 • negativa erfarenheter från andra människor (i familjer av vänner, grannar, bekanta, det finns barn födda med anomalier och patologier);

 • dålig hälsa hos kvinnan och hennes man (det finns kroniska sjukdomar, defekter, patologi);

 • ålder av kvinnan (vanligtvis efter 35 år är rädsla starkare);

 • dåliga vanor i det förflutna eller nutid

 • genetiska förutsättningar (det fanns barn i familjen med medfödda missbildningar, sjukdomar).

Ganska sällan, men det händer också att en kvinna inte tydligt kan formulera orsakerna till sin egen rädsla, samtliga fall som nämns har ingenting att göra med henne. I det här fallet talar man om en idiopatisk fobi, vars rättelse nödvändigtvis börjar med ett hypnoterapeutbesök för att identifiera orsaken (och det är alltid, bara inte alltid uppenbart).

Rädslan värmer upp bekanta, vänner, läkare. Den senare berättar ibland ganska ofta den förväntade mamman om vissa negativa konsekvenser av hennes beteende, näring, komplikationer under graviditeten. Ibland visade ultraljud eller vid laboratoriediagnostik några avvikelser. De tyder inte alls på att barnet är sjukt i livmodern, men för en kvinna är den här informationen jämförbar med nyheterna om världens närmaste ände.

Slutligen uppstår upp till 95% av alla rädslor på grund av bristen på tillförlitlig, sanningsenlig och ärlig information om varför och hur fosterets patologi utvecklas, hur anomalier ärva. Bristen på grundläggande kunskaper inom genetik, biologi, medicin gör en kvinna praktiskt hjälplös före flödet av negativ information, slår på det varje dag, både före graviditet och under graviditet.

Är det farligt?

Effekten av rädsla för människokroppens arbete uppstår omedelbart på flera nivåer. Först av allt - på hormonella. När en kvinna är rädd för kroppen, produceras stresshormoner som delvis blockerar sexhormonernas verkan, så en kvinna som är rädd för att bli gravid blir mycket svårare att bli barn.

Om frykt uppstår efter nyheten om födelsefaktorn kan de hormonella störningar som hör samman med det orsaka missfall, liksom olika avvikelser under själva graviditeten.

Psykosomatics, som ligger vid korsningen av psykologi och medicin, hävdar att det är rädsla som orsakar de mest allvarliga och långvariga sjukdomarna hos människor. Ju större rädslan är desto större är sannolikheten för komplikationer under graviditet och förlossning.

På den fysiologiska nivån leder frykten till muskelklämmor. Som ett resultat blir livmoderhalsen värre att förbereda sig för förlossning, sammandragningar blir mer smärtsamma, ökar sannolikheten för födelsetrauma hos barnet och moderen i förlossningen.

En kvinnas psykologiska tillstånd lämnar mycket att önska. Med tanke på allt detta verkar uttalandet att rädslan är materiellt inte vara så löjligt - allt som en kvinna föreställer sig i hennes mardrömmar kan väl förklaras i verkligheten i en eller annan form.

Det är därför som rädslan för att ha en sjuk baby måste bekämpas. Och det här är en ganska genomförbar uppgift.

Korrigeringsmetoder

Att lämna rädsla som det är och göra ingenting med det är potentiellt farligt både för kvinnan och för hennes barn. därför du måste börja med erkännande av rädsla - Det är, det är stort, det är orsakat av skäl eller flera skäl. Vilken typ av kvinna kan svara sig själv, men det är möjligt att hon, för att förstå problemets djup och omfattning, behöver hjälp av en professionell kvinnlig psykolog, psykoterapeut, psykosomat.

Den andra åtgärden är avskrivning av rädsla. Kom ihåg hur i barndomen var vi alla rädda för en mörk figur, som vi tycktes ligga bakom dörren till barnrummet. När vi växte upp insåg vi att figuren inte var ett monster och ett monster, men bara en skugga från en lampa eller en byrå, som stod vid utgången. Därefter slutade vi att frukta den här siffran, även om vi såg det igen på natten. Vår starkaste barns mardröm är avväpnad, diskonterad.

På samma sätt är rädslan för att en underlägsen bebis föds också berövad status. Låt oss titta på det fristående. Finns det sjukdomar och dåliga vanor? Du behöver besöka en läkare och klara test, bedöma riskerna, men de är väldigt mycket små. Ingen sjukdom, bara läskigt? Betygsätt statistiken. Enligt det är sannolikheten att ha ett barn med kromosomala abnormiteter mycket liten, vissa sjukdomar uppstår endast i ett fall för 5 eller 10 tusen födda. Finns det ett sjukt barn eller var det sådant? Besök genetiken, på grundval av moderna laboratorietekniker, hjälper det dig att noggrant beräkna riskerna för upprepning av kromosomal abnormitet från dig.

Rädslan kommer att bli mindre och försvinna helt och hållet om kvinnan mäster på avkopplingsmetoderna, ställer sig positivt in för graviditet och förlossning.

Det viktigaste här är förtroende. Hon måste lita på den läkare som observerar graviditeten, ta sitt ord för det.

Om läkaren säger att du behöver göra denna eller den analysen måste du följa rekommendationerna. Om läkaren är säker på att framtida mamma är bra, så är det så som det är. Om läkaren inte inspirerar till förtroendet, är det bättre att hitta en annan specialist och få på dispensarkontot för honom.

Det finns flera effektiva metoder för psykologisk korrigering av sådan rädsla. Hypnoterapi, NLP programmeringsmetoder bör endast användas av professionella psykoterapeuter. För självständigt arbete med egen rädsla kan du använda enklare men inte mindre effektiva tekniker som måste utföras konsekvent. Cirka - som följer.

Identifiering av problemet, erkännande av dess existens

Här är det nödvändigt att inte bara erkänna mig själv i rädsla utan också att prata om det med någon, för att säga så mycket som möjligt att uttala sina känslor, känslor, rädsla för en älskad, flickvän, psykolog i förlossningsklinik, gynekolog - till någon, bara du lyssnade noga.

I själva verket av själva talet om fobiska erfarenheter förlorar de lejonens andel av sin makt.

Det är viktigt för den som ska agera som en lyssnare att vara uppmärksam, fokuserad, fråga igen och klargöra med talaren några nyanser av hennes personliga erfarenheter. Detta kommer att bidra till att "ta ut ur skymningen" de mest reserverade och djupaste ångest och erfarenheter. Metoden kallas metoden för verbalisering av rädsla.

Om en konversation inte räcker och kvinnan inte känner sig lättnad, måste du upprepa sådana dialoger tills rädslan inte helt avskrivs, den framtida mammen verkar inte som någon annans till någon som inte hör till henne.

Information och likvidation av analfabetism

Detta är ett viktigt steg som bör börja nästan samtidigt med det första eller några dagar efter att kvinnan "talar". Det är bättre att inte hänvisa till medicinska artiklar som beskriver vissa abnormiteter och missbildningar av fostret, särskilt om artiklarna åtföljs av bilder som visar patologi. Det skulle vara bättre att förbereda, skriva ut och hänga på en framträdande plats. officiell statistik från hälsovårdsministeriet enligt antalet medfödda anomalier i den totala födelsetalet under de senaste åren. Att se att Downs syndrom hos barn uppträder i ett fall för 3000 födda och Turners syndrom i allt fall 1 till 5-6000 födda, börjar kvinnan gradvis acceptera sanningen som den är.

Också värt börja förändra kvinnornas inställning till barnsjukdom i allmänhet. Positiva exempel är viktiga - fall av läkning, prestationerna från modern medicin, vilket i själva verket tillåter att i många fall rädda barn och ge dem en chans till ett helt och normalt liv. Viktiga exempel på barnens prestationer med egenutveckling av personliga höjder - information om framgången hos paralympiska mästare, begåvade barn med funktionshinder. Detta är rätt uppfattning, som gradvis kommer att sluta vara rädd för en eventuell sjukdom hos ett barn, särskilt sedan Det är, som nämnts ovan, högst osannolikt.

Aktiva aktiviteter

De innebär att en kvinna är redo att acceptera verkligheten som den egentligen är. Vid detta tillfälle kommer det att vara användbart hjälp handikappade barn bli en volontär, donera genomförbara medel för att hjälpa sjuka barn. Samtidigt kommer en kvinna att lära sig att avstå från andras sjukdom, för att förstå det Ansträngningen är med någon, inte med henne, inte med sitt barn. Dessutom känner och förstår du att du hjälpte någon att öka självkänslan, vilket i sig är mycket viktigt för en person med rädsla, fobier.

Under studiet av alla tre stadierna av kvinnan det är viktigt att inte dra sig tillbaka till dig själv, att kommunicera aktivt, Titta på filmer, läsa böcker, gå en promenad, gå på besök, gå på fester, förbereda sig aktivt för barnets födelse - köp leksaker, söta barns saker. Du kan starta en reparation och göra barnkammaren av dina drömmar.Allt som kan distrahera henne från känslor och rädslor (som kommer att återvända från tid till annan, och detta är oundvikligt), är ganska lämpligt för att förbättra effekten av psykokorrektiva tekniker.

Användbara yogakurser, lyssna på musik, teckning (även om den konstnärliga talangen Gud fuskade), spela musik, sjunga. Det är absolut nödvändigt att hitta den här tiden - minst 20-30 minuter om dagen.

När kan du inte klara dig själv?

Om de beskrivna teknikerna inte har hjälpt och rädslan inte har minskat är det värt att tänka på professionell hjälp och göra en tid med en psykolog, en psykoterapeut.

Det är särskilt viktigt om rädsla attacker uppstår ofta kan väckas mitt på natten om negativa tankar förhindrar sömn, om rädsla attacker åtföljs på fysiologisk nivå med ganska påtagliga symptom: illamående, kräkningar, huvudvärk, ökad svettning, hjärtklappning.

Problem som är rotade långt i det undermedvetna, är inte så lätt mottagliga för korrigering på egen hand, de kan kräva behandling och terapi, inklusive med användning av lugnande medel. Djupproblem (i 100% av fallen) förekommer förr eller senare på en fysiologisk nivå i form av vissa smärtsamma symtom. Och i deras rättelse kommer kvinnan att vara hjälp av en psykosomat specialist.

Användbara tips

Några enkla tips hjälper dig att bättre hantera rädslan för att ha en sjuk baby.

 • Skapa en positiv atmosfär runt dig. - eliminera alla referenser till fruktansvärda laster och avvikelser, se inte och läs inte hemska historier på Internet med en sorglig slut, leta inte efter ett svar på dina frågor om kvinnors forum. Förhindra andra från att berätta om negativa historier, eller helt enkelt gå åt sidan när de börjar göra det. Var inte rädd att verka oförskämd.

 • Öva självutbildning. Varje dag, ge självhypnos ca 10 minuter. Detta kan göras på väg i transport, under kvällsbadet eller på morgonen, omedelbart efter att ha vaknat. Installationen är enkel: "Allt går bra, allt är bra med mitt barn." Även om det i början inte är mycket trodde på, kommer installationen gradvis att bli en välbekant tanke som tas för givet - som den enda möjliga sanningen.

 • Med tiden gå igenom alla läkarundersökningar, ta prov. Kom ihåg att den nuvarande nivån på medicinen har många möjligheter, som inte var 10-15 år sedan, för diagnos av fostrets abnormaliteter i tidigaste termerna. Även om barnet har avvikelser, är sannolikheten för att du kommer att ta reda på detta före födseln och få rätt att välja om du ska födas eller inte, mycket hög. Prenatala abnormiteter som inte upptäcktes före födelsen i vår tid är ganska sällsynta.

 • Få stöd av dina nära och kära. Acceptera ditt ofödda barn som han är, be dina släktingar att göra detsamma. Torra dig inte och ditt barn med negativa och fruktansvärda känslor som förstör hälsan hos både den framtida mamman och hennes smulor.

Och den sista - var inte blyg av din rädsla, det är normalt. Det är onormalt att plåga honom, att värma, att tända, så att han kan diktera spelets regler. Du är starkare, rädsla är din, vilket innebär att du också kan klara av det. Och alla runt är redo att hjälpa dig med det här. Oftare föreställa dig din framtida baby vacker, leende, glad och älskad. Och allt kommer att bli bra.

Vilka kvinnor är födda ohälsosamma barn - videos psykolog

Psykolog och konstterapeut Natalia Murashova anser att sjuka barn är födda för de kvinnor som är väldigt rädda för att vara ensamma och omedvetet vill säkra ett livslångt behov för sig själva - att bära barnets "kors". Medvetenhet om detta hjälper ofta att övervinna din rädsla. Se nästa video för mer information.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa