Hur man föder en hälsosam baby?

Innehållet

Varje kvinna vill föda ett friskt barn, för hälsa är det enda som inte kan köpas för några pengar. I den moderna världen är det mycket ofta möjligt att höra att friska barn inte längre föds. I själva verket ökade ekologin, livsstilen för män och kvinnor, de överflödiga mediciner som används, infektionsprevalensen ökade sannolikheten för medfödda avvikelser hos spädbarn. Men är det svårt att föda en frisk barn?

Artikeln kommer att diskutera hur barnets hälsa beror, och vad man ska göra för att öka chanserna att en stark och hälsosam baby ska födas.

Är det möjligt att "programmera" hälsa?

Vad barnets hälsotillstånd kommer att vara, är huvudsakligen bestämt vid det ögonblick då ädel- och äggcellerna i föräldrarnas sexceller sammanfogas. Det är vid tidpunkten för uppfattningen, när gameterna utbyter genetisk information, är det redan känt hur barnet kommer att vara sjuk, om han kommer att få genetiska patologier, vilka sjukdomar han kommer att ärva från sin mor eller fader, om han kommer att vara allergisk, om han kommer att ha ganska stark immunitet.

Föräldrar kan inte påverka händelsernas gång. Sammansmältningen av DNA-informationen hos moder- och moderkiemcellerna är ett stort mysterium i naturen, och det är svårt att säga hur allting går. Men förgäves människor tror att ingenting beror på dem senare. Från en positiv synpunkt är det väldigt lite som kan påverka hälsan hos en bebis som redan utvecklar sig i livmodern - grunden är, som vi vet, lagd. Men den negativa effekten är möjlig.

För att förvärra det som redan är programmerat av gener kan föräldrar ganska väl, om en kvinna bryter mot rekommendationerna, utsätta barnet i livmodern för risker och negativa inflytanden från utsidan.

Helst bör det framtida barnets hälsa tas hand om innan man tänker. Modern medicin har många sätt att förebygga sjukdomar, defekter, tidig diagnos av fostrets patologi. De som är vana vid att bara lita på de dåliga siffrorna i officiell statistik kan citera följande data:

 • 4940 barn föds i genomsnitt varje dag i Ryssland, varav 49% är tjejer och 51% är pojkar (förhållandet kan variera något);
 • 39% av nyfödda får topp Apgar poäng;
 • 25% av barnen är födda helt friska;
 • med mindre abnormiteter som är av fysiologiskt ursprung och inte behöver behandling, passera sig, 21% av barnen är födda;
 • varje tredje barn har en medfödd sjukdom;
 • ca 2% av det totala antalet barn med ett års födsel är handikappade barn i Ryssland.

Således är de flesta barn fortfarande friska, och Det är inte helt korrekt att säga att det finns färre friska nyfödda i Ryssland. Men om vi jämför det med sovjetperiodens siffror, har andelen helt friska barn faktiskt minskat.

På sovjetiska moderskapssjukhus föddes upp till 40% av barnen av utmärkta formare. Det är svårt att säga vad det är förknippat med - med försämringen av miljön och produktkvaliteten eller med tillkomsten av mer exakt diagnostisk utrustning och medicinteknik, där frånvaron inte tillät läkare i sovjetperioden att upptäcka dessa eller andra avvikelser tidigt.

Sammanfattningsvis alla ovanstående bör det noteras att det är omöjligt att planera ett framtida barns hälsa, men det är möjligt att eliminera vissa riskfaktorer i tid och öka chanserna att bli barnets föräldrar med utmärkta hälsoindikatorer.

Den enda sätt att undvika genetiska avvikelser och svåra ärftliga sjukdomar - IVF med genetisk diagnos. I detta fall befruktas ägget i laboratoriet med spermier, och efter några dagar är alla embryon som erhållits genetiskt diagnostiserade. Patienterna "avvisas", friska - överförs till livmodern hos en kvinna. En sådan diagnos utförs endast enligt en genetikers vittnesbörd om det finns en verklig chans att barnet kan få en allvarlig sjukdom från föräldrarna.

Vad påverkas?

Barnens hälsa består inte bara av genetisk information om ärftliga sjukdomar utan också av många faktorer - föräldra och utomstående.

Vi listar förälderriskfaktorerna.

 • Ålders kvinnor och män. Tidigare ansågs det att endast en kvinnas ålder var viktig, men nu har forskare funnit och bevisat att den framtida faders ålder vid tidpunkten för uppfattningen också i stor utsträckning bestämmer barnets hälsotillstånd. Faktum är att med ålder försämras kvaliteten på DNA-komponenten i partnerens bakterieceller, så risken för att en kromosomal abnormitet, till exempel Downs syndrom, Turner, Edwards och så vidare ökar.

För kvinnor anses den bästa åldern för graviditet på grund av den lägsta uppskattade risken för fostrets abnormaliteter vara 21 till 35 år gamla. För män, den bästa åldern för uppfattningen, kallar forskare ålder från 22 till 34 år.

Det betyder inte att efter 45 år kan en kvinna och en man inte räkna med att en frisk baby bor. Riskerna med patologier är högre, men de är inte 100%.

 • Föräldrars hälsa. Den mer kroniska mamma och pappa mamma och pappa har desto större är sannolikheten för graviditet och komplikationer för förlossning. Kroniska förvärvade sjukdomar är inte ärvda av barn, med undantag för hiv, och även då inte alltid. Men de befintliga problemen med hjärtat, njurarna, mag-tarmkanalen, ryggraden och så vidare komplicerar moderen nästan alltid processen att bära fostret, eftersom graviditeten i sig bidrar till förvärringen av kroniska sjukdomar.

Sannolikheten att ha ett friskt barn även i förekomst av sjukdomar hos föräldrarna är högt, men endast under förutsättning att kvinnan ska ta hand om sin hälsa och strikt följa alla rekommendationer från läkaren.

 • Livsstil. En man och en kvinna som inte missbrukar alkohol, droger, nikotin, är mycket mer benägna att bli föräldrar till de storhärda än vuxna med dåliga vanor. Faktum är att genetiska celler är sammansatta av bakterieceller med långvarig användning av alkohol, droger och de muterar med långvarig rökning. Det är dessa mutationer som orsakar inte bara kromosomala syndrom, utan också missbildningar av de inre organen, externa avvikelser och defekter i ett barn. Perfekt friska barn förekommer sällan från en narkoman eller en alkoholist, även om en kvinna leder ett normalt liv. Därför, för att bli gravid, och du måste förbereda i förväg, sluta röka, drick inte alkohol och andra farliga ämnen. Även om en kvinna rökt, men hon slutade ett år före uppfattningen, ökade chanserna att få barn med normala indikatorer öka med 35%. Om båda parter har övergivit sina dåliga vanor - med 60%.

Externa faktorer - en uppsättning villkor där graviditeten kommer att inträffa, och som kan påverka fostrets utveckling.

Dessa inkluderar:

 • miljöläget i den region där föräldrarna bor
 • livsmedelskvalitet;
 • negativa omständigheter - strålningsexponering, konstgjorda katastrofer osv.
 • Familjens sociala status - Inhemska och ekonomiska levnadsvillkor för den gravida kvinnan, brist på underskott i god näring, vitaminer.
 • arbetsmiljöer för den framtida mamman - typ av produktion, skada, allvaret av hennes fysiska arbete;
 • Kvaliteten på sjukvården i närvaro av graviditet och vid förlossning.

Låt oss titta på hur ett par kan minska de möjliga riskfaktorerna som måste göras.

Planeringsstadium av graviditet

Börja förbereda för befruktning bör vara minst sex månader. Manliga genitalceller kräver cirka 90 dagar för en fullständig uppdatering, kvinnliga celler produceras varje månad, men det tar 4 till 6 månader för att förbättra deras kvalitet. Så ungefär sex månader före uppfattningen borde paret besöka två läkare: kvinnan går till gynekologen, mannen går till urologen och androgen. En kvinna ges gynekologisk undersökning, ett smet tas för att bestämma tillståndet för genitalvägens mikroflora, en kolposkopi utförs för att bestämma livmoderhalsens tillstånd och en ultraljud av bäckenorganen görs.

En urolog undersöker en man, han överlämnar spermier för ett laboratorietest (spermogram). Båda parterna donerar blod för hiv-status, syfilis, viral hepatit B och C och tester för sexuellt överförbara infektioner. Genetik kommer också att vara värt att besöka, särskilt för par över 36 år, liksom de som i släktet hade fall av ärftliga sjukdomar, anomalier och kromosomala patologier. Du bör också gå till denna specialist för par som har haft misslyckade graviditeter som slutade med missfall eller missad abort.

Om det enligt resultaten av undersökningen inte upptäcks några patologier, kan paret börja ta multivitaminer, folsyra, ge upp dåliga vanor och om några månader börja den roligaste och grundläggande delen - barnets uppfattning.

Om det förekommer abnormiteter, infektioner, reproduktionsorganens sjukdomar, minskning av kvaliteten eller antalet spermatozoer hos en man, så behandlas behandling.

Redan före befruktningen är det viktigt för båda parter att ha en bra sömn, för att upprätthålla en ganska aktiv livsstil, att inte komma i kontakt med giftiga och radioaktiva ämnen, lacker och färger, att äta hälsosamt och mättat med protein och vitaminer. Antag att med tillstånd av en läkare som tar kosttillskott för att förbättra fertiliteten, förbättra kvaliteten på könsceller från kvinnor och män.

Om makarna bor i en gasad, dammig och stor stad är det klokt att flytta runt i landet - frisk luft förbättrar spermogramprestandan avsevärt och bidrar till en snabbare uppfattning om en stark och hälsosam baby.

Det är mycket viktigt att skydda dig mot stark stress. Konstant nervspänning bidrar till kränkning av hormonell bakgrund, könshormoner påverkas främst.

Lager - risker och sätt att minska dem

Så snart befruktningen ägde rum meddelas makarna om de positiva resultaten av testet, en kvinna behöver besöka sin obstetrikare-gynekolog och registrera sig för graviditet. Det är bättre att göra detta tidigare, eftersom vissa avvikelser och riskfaktorer blir märkbara i tidigaste termerna. Hälsosekretariatet rekommenderar att du kommer till dispensarkontot före den 12: e veckan av graviditeten.

En kvinna undersöks. Hon måste klara en stor uppsättning tester, genomgå en ultraljud, en obstetrikare sammanfattar riskfaktorerna och ger individuella rekommendationer till framtida mamma. Under graviditeten måste en kvinna donera blod från en ven två gånger och göra en ultraljudsskanning som en del av prenatal screenings. I första och andra trimestern tillåter dessa studier att fastställa de möjliga riskerna med att ha en bebis med kromosomala abnormiteter och fetal neurala rörfel. Behandla dessa undersökningar behöver med all ansvar.

Naturligtvis ger screeningen inte barnet några diagnoser och kan inte svara på frågan om barnet är friskt eller ej, de bestämmer bara de grundläggande riskerna för en viss kvinna, med hänsyn till hennes ålder, förlossningshistoria och hennes hälsotillstånd.

Om riskerna plötsligt är höga kommer kvinnor att erbjudas mer exakta metoder för undersökning. - Invasiva och icke-invasiva genetiska procedurer och test som kommer att svara på den viktigaste frågan om barnets hälsa med en noggrannhet på 97-99%.

Under graviditeten är det väldigt viktigt att en kvinna äter ordentligt och undviker att ta läkemedel utan läkares recept eftersom många läkemedel har en teratogen effekt, det vill säga de kan påverka utvecklingen och bildandet av fostret. Men också en kvinna borde undvika smitta med infektionssjukdomar - influensa, vallkoppor, rubella, mässling, och så vidare.

speciellt första trimestern är farlig, för i de första tre månaderna bildas alla embryonets organ och system. Negativa externa och interna faktorer kan orsaka allvarliga missbildningar och till och med fosterdöd.

gravid en kvinna behöver övervaka hennes tillstånd, kontakta en läkare i tid med några frågor och problem, för att undvika självbehandling. Och du måste också börja förbereda för förlossning i förväg - att delta i kurser, lära dig rätt andning, lära dig allt om uppför sig under sammandragningar och ett försök, eftersom historien känner till många fall när en hälsosam och fullfristig bebis får ett födelsetrauma på grund av brist på korrekta handlingar hos den delurienten.

födelse

Makarna måste ta ett ansvarsfullt tillvägagångssätt vid valet av obstetrisk institution. Nu när födelsebevis är giltiga, en kvinna är fri att bestämma var man ska föda. Och därför bör du välja ett sjukhus för barn eller en klinik för själen, de specialister som kvinnan i arbetet kunde fullt ut lita på. Det är viktigt att se till att sjukhuset har alla förutsättningar för återupplivning av nyfödda (bara i fall)att neonatologer är högkvalificerade. Var inte blyg av din egen nyfikenhet, var noga med att ställa alla frågor som uppstår för att förstå om den valda obstetriska institutionen är lämplig för dig.

Efter 30 veckors graviditet kan du gå till det valda modersjukhuset och teckna utbyteskortet med chefen eller sjuksköterskans chef. Detta kommer att säkerställa att om barnlossningen börjar plötsligt, är kvinnan levererad till sjukhuset och inte till tulltjänstemannen.

Maximal insats måste göras för att undvika för tidig leverans. En frisk baby kan födas efter 37 veckors graviditet. Alla födelser som förekommer tidigare betraktas som för tidiga, och ju kortare perioden då de uppstår, desto högre risker för barnet och ju mer ogynnsamma förutsägelserna för dess överlevnad och efterföljande hälsotillstånd.

Om det finns obstetrisk risk kommer läkare att vidta alla nödvändiga åtgärder för att förlänga graviditeten. Om det inte finns några sådana risker måste kvinnan komma ihåg att en överträdelse av rekommendationerna kan leda till en tidig start av arbetskraft. Du kan inte lyfta vikter och uppleva överdriven fysisk ansträngning, du kan inte ta medicin utan doktorens kunskap, du borde undvika att få sexuellt överförbara infektioner, vilket kan orsaka infektion och för tidig uttining och perforering av fostrets membran.

En särskild plats för att förebygga förtidigt arbete är frågan om psykoterapi. En kvinna borde inte vara nervös, oroa sig, uppleva stark stress. Om det i hennes personliga omständigheter inte fungerar på ett annat sätt är det absolut nödvändigt att du söker hjälp av en psykolog i förlossningskliniken för att hitta vägar ur den traumatiska psykologiska situationen.

Med uppkomsten av sammandragningar måste man komma ihåg att kvinnornas egna handlingar avgör hur hög sannolikheten för födelseskador är. Det är nödvändigt att andas korrekt och måttligt, att applicera poserar som lindrar smärta under arbetet. Med tiden måste du komma till sjukhuset. Det är nödvändigt att räkna ut vid försök endast på förlossningens ledning, inte att glömma om andningstekniken. Shouting rekommenderas inte.

Korrekt utvald taktik - en betydande ökning av sannolikheten för att barnet kommer att födas friskt och starkt.

Sammanfattningsvis vill jag notera att mycket beror på hur bra en kvinna är konfigurerad för graviditet och förlossning. Om hon ständigt tänker på möjliga patologier hos en bebis, ökar risken att föda en sjuk baby. Självförtroende och tro på dina smulor, i hans välbefinnande, kan utföra verkliga mirakel..

Leta inte efter sjukdomar, njut av den vackra graviditeten och tro att det viktigaste mötet i ditt liv snart kommer att äga rum - med din bebis. Och allt kommer att bli bra.

För information om hur man föder en genetiskt frisk baby, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa