Allt om att tänka på ett barn: Vad händer i en kvinnas kropp och hur befruktar en äggcell?

Innehållet

Början av ett nytt liv är ett stort mysterium i naturen, och inte alla mekanismer och nyanser av detta sakrament har studerats av läkare och forskare. Befruktningen av en bebis är en fantastisk och fascinerande process, som många inte ens inser vid tiden för miraklet. Om vad som faktiskt händer vid fusionen av maternella och födda könsceller kommer vi att beskriva mer detaljerat. Denna information hjälper till att planera graviditet och kommer också att vara av intresse för alla som redan är förälder eller väntar på deras barn.

Vad är det

Befruktningen av ett barn är en väldigt komplex biologisk, kemisk process, där inte allt kan förklaras enbart från fysiologins synvinkel. I uppfattningen finns alltid något av en gudomlig princip som inte kan mätas eller räknas. Tack vare honom kommer uppfattningen ibland på ett mirakulöst sätt för dem som, ur medicinens synvinkel, inte borde ha det.

I medicin kallas begreppet ögonblicket av befruktning av den kvinnliga bakteriecellen - äggcellen av mancellen - spermacellen. Det är från detta ögonblick att början av den faktiska graviditeten övervägs, från denna referenspunkt börjar sin embryonala graviditetsperiod. Obstetrisk term räknas från den första dagen av den sista före graviditetsmenstruationen. Således vid tidpunkten för uppfattningen, som vanligtvis blir möjlig under ovulationstiden, har en kvinna redan 2-3 förlossningsveckor av graviditet. Medicinsk bestämning av graviditetens uppkomst avslöjar knappast hela meningen med denna fantastiska process.

I en kvinnas kropp börjar förändringarna från de allra första tiondelarna av en sekund, så snart könscellerna slår samman. Befrämjningsprocessen startar en förändring som syftar till att skapa de mest bekväma förutsättningarna för underhåll och utveckling av ett nytt liv.

befruktning

En man kan bli barn varje dag om han är frisk. Spermatozoa - manliga sexceller - är alltid på "full alert". Men i en kvinna är befruktning endast möjlig på vissa dagar i menstruationscykeln. Efter nästa menstruation är färdig, börjar födelsemodellens stadium. I kvinnornas äggstockar mognar flera folliklar, men bara en eller i extrema fall två av dem att bli dominerande. Runt mitten av cykeln ligger storleken på den dominerande follikeln nära 20 mm, vilket innebär att äggcellen inuti är mogen och klar att gå. Bråckets ögonblick kallas ägglossning. Hos kvinnor kommer denna dag beroende på menstruationscykelens varaktighet på olika dagar. Om från menstruation till menstruation normalt tar 28 dagar, bör ägglossningen förväntas i 14 dagar, om 30 dagar passerar - i 15 dagar.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
  • menstruation
  • ägglossning
  • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Med en oregelbunden menstruationscykel är det ganska svårt att bestämma dagen för ägglossningen på egen hand, men detta kan ske med hjälp av en ultraljud. Motsättningen och tillväxten av follikeln är tydligt synlig genom att införa en vaginal ultraljudssonde.

Plats för bildande av ägg - äggstockarna. Efter bröstet i follikeln lämnar den kvinnliga reproduktionscellen äggstocken och går in i en stor del av äggledaren. Det är här befruktning bör ske. Processen för cellfusion kan inträffa omedelbart efter frisläppandet eller en dag senare. Äggcellen bor och bevarar förmågan att befruktas i 24-36 timmar.

Under oskyddad samlag kommer spermatozoa in i slidan, varifrån resan till äggets plats börjar. Spermens väg kan jämföras med naturlig överlevnad, naturligt urval - bara de starkaste och starkaste företrädarna från tiotals miljoner celler kommer att överleva och nå målet. När tidpunkten spermier anländer, kan ägglossningen ännu inte inträffa, men i detta fall har naturen begått manliga könsceller med vitalitet - de kan vara i röret och bibehålla sina förmågor i 3-4 dagar.

I detta fall sker befruktning strax efter att ägget släppts. Om samlag ägde rum omedelbart på dagen för ägglossning sker befruktning cirka 30-40 minuter efter utlösning. sålunda, Gynnsamma dagar för befruktning hos kvinnor betraktas som dagen för ägglossning, liksom 2-3 dagar före henne och en dag efter. Endast 5 eller 6 dagar under månaden är idealiska för samlag för att bli gravid.

Om angreppssättet kan en kvinna gissa av vissa karakteristiska tecken. Vanligtvis ökar hennes libido - denna mekanism tillhandahålls av naturen så att en kvinna i det fina könet inte av misstag saknar det mest lämpliga ögonblicket. Utsläppen blir viskösa, riklig och påminner om konsistensen av rå äggvita. Känsligheten hos bröstkörtlarna i bröstkörtlarna ökar, själva bröstet kan öka något i storlek.

I själva ögonblicket av ägglossning kan många kvinnor även känna. De känner ryggmärgen av follikeln som små dragande smärtor i vänster eller höger underliv - smärtan ligger på huruvida ägglossningen sker i höger eller vänster äggstock.

Vissa kvinnor känner inte detta ögonblick, och det här är också en variant av normen: det beror helt på den kvinnliga kroppens individuella egenskaper.

Äggcellen är belagd med ett treskiktskal. Efter ett ganska stort antal spermier når det, börjar en massiv "attack" av membranerna. Särskilda strukturer i spermans huvud sänder ut ämnen som kan lösa upp äggets skal. Det är dock avsedd att befrukta endast en sperma. Efter den mest ihållande, långlivade och starka penetrerar kvinnokroppens skal, får kroppen omedelbart en signal om att befruktning har skett. Äggets skal förändrar dess permeabilitet dramatiskt, och ingen annan sperma kan tränga in.

Manliga könsceller kvar med ingenting svärm runt ägget i flera dagar och sedan dö. Om befruktning inte uppstår dör ägget själv en dag efter att ägglossningen börjar sin väg in i livmoderhålan. Två veckor senare börjar menstruationen - menstruationsblodet hos en kvinnas kropp rensas från biomaterialet som blivit onödigt. Om uppfattningen har hänt börjar ett nytt utvecklingsstadium.

Äggcellen måste också gå in i livmoderhålan, men med ett annat mål - att fästa och skapa ett mysigt "hus" för embryot. Under de första minuterna efter sammanslagningen av bakterieceller bildas framtida barns framtida genetiska struktur. Från mamma och pappa tar han exakt 23 par kromosomer.

Från de allra första minuterna är allt bestämt - barnets kön, ögonens och hårets färg, hudfärg, kroppsbyggnad, ärftliga sjukdomar och till och med talanger och förmågor. All denna information finns i den genetiska koden. Det befruktade ägget kallas en zygote, det ständigt krossas och modifieras, processerna fortsätter med kosmisk hastighet.

Förändringar i kroppen efter befruktning

Omedelbart efter att ägget befrukts utvecklas en storskalig operation i kroppen för att skapa nya förhållanden som är mest optimala för utvecklingen av ett nytt liv. I stora mängder börjar hormonprogesteron att produceras.Dess uppgift är att göra livmoderns väggar mer spröda, så att embryot kan konsolidera på en av dem utan problem och "växa" in i vävnaderna. Denna plats blir då grunden för placentan.

Under verkan av progesteron från de första minuterna efter uppfattningen börjar de metaboliska processerna flyta något snabbare. Naturligtvis kommer en kvinna inte att kunna känna dessa förändringar, åtminstone de första veckorna efter befruktning.

Progesteron ger allt för barnets utveckling - det undertrycker mammens immunitet, så att "misstag" inte tar embryot som något främmande och förstör inte det. Under påverkan av detta hormon slappar livmodermusklerna och tonen minskar vilket garanterar graviditet.

Livmoderhalsen reagerar också på innovationer från de första minuterna efter uppfattningen och börjar fullgöra sin roll. Den livmoderhalsiga kanalen inuti den, som på dagen för ägglossningen är ajar och ger spermieröverföring från slidan, stängs omedelbart och fylls med tjock slem.

Denna slemplugg skyddar livmoderhålan från virus, patogena bakterier och andra oönskade penetrationer under graviditeten. Bara före födseln kommer slempluggen att lämna sin plats. Hennes ansvarsfrihet hänför sig till kategorin prekursorer av överhängande arbetskraft.

På mobilnivån händer många intressanta saker. Under de första 30 timmarna efter uppfattningen börjar zygoten, som har blivit en äggcell som smälter med spermacellen, bilda kärnor. Det ständigt krossas, vilket innebär att antalet celler ökar, och storleken på cellen är inte, bara nya celler är mindre. Krossningsperioden varar ungefär tre dagar. All denna tid, efter samlag och befruktning, är zygoten i ständig rörelse - den strävar efter att komma igenom livmodern.

På dag 4 består embryot av cirka 16 celler. Blastomerer börjar delas in i det inre och yttre lagret. På den femte dagen efter uppfattningen ändras zygoten sin status och blir blastocyst. Det finns cirka 30 celler i det i början och redan omkring 200 celler i slutet av scenen. Blastocysten har en rund sfärisk form. Detta är precis vad ett tidigare ägg ser ut vid tidpunkten för embryoimplantation.

Embryoimplantation

Implantation är den process genom vilken blastocysten sätts in i livmoderväggen. Embryot är vanligtvis fäst en vecka efter befruktningen, ofta vid 7-8 dagar efter befruktning. Från och med detta börjar det chorioniska gonadotropa hormonet, som även kallas graviditetshormonet, produceras i en kvinnas kropp och bestämmer dess koncentration är grunden för alla befintliga graviditetstester.

Så att kontakten med endometrium var mer tät och "dockningen" lyckades, blastocysten blir av med det glänsande skalet omedelbart efter det att det befruktade ägget faller ner i livmodern. Fästet av ägget är en signal för att påbörja det aktiva arbetet hos äggstockens corpus luteum. Nu produceras progesteron ännu mer, eftersom den huvudsakliga uppgiften för hela kvinnliga kroppen är att hålla graviditeten.

En förutsättning för implantering är graden av graviditetsbärande progesteron i blodet, liksom fostrets livskraft. Om en bebis med genetiska fel är uppfattad, så kommer implantationen med stor sannolikhet att misslyckas, det befruktade ägget kommer att avvisas.

Implantationsförnimmelser är också rent individuella. Vissa kvinnor vet inte ens vilka viktiga processer som inträffar i sina kroppar, andra kan märka att ungefär en vecka efter ägglossningen började de bli tröttare snabbare och deras humör förändras som vädret i kuststaden. På implantationsdagen kan en liten mängd blodutslag av blod förekomma i samband med problem med endometriella integritet. Implantatblödning varar inte länge - inte mer än en dag.Att det är det första uppenbara tecknet på graviditet före förseningen.

Inte alla kan känna implantationen, implantation blödning kan inte förekomma. Under en vecka efter implantation i blod och urin av graviditet når koncentrationen av koriongonadotropin en tillräcklig nivå så att faktumet av nytt liv kan bestämmas genom laboratorieanalys av blod för hCG eller en testremsa, som lätt kan köpas på något apotek eller till och med i en stormarknad.

På kvinnors forum kan du hitta beskrivningar av känslor efter befruktningen. Vanligtvis är de kvar av kvinnor som drömmer om att bli gravid och har försökt att bli en baby ganska länge. Sådana kvinnor beskriver ofta att bröstet började skada nästan nästa dag efter samlag, att underlivet gör ont efter den påstådda uppfattningen. Läkare brukar kalla sådana känslor psykogena, eftersom det inte finns några objektiva skäl till sådana smärtor och symtom.

Progesteron, även om konceptet var framgångsrikt, är fortfarande inte så mycket att bröstet värker och växer i snabb takt, och dragkänslorna i underlivet är knappast förknippade med cellulära processer som fortfarande endast uppstår i äggledaren.

åsidosättande

I teorin låter allt ganska optimistisk, men i praktiken kan uppfattningen och efterföljande transport av ett befruktat ägg i livmoderhålan fortsätta med försämringar. I de flesta fall leder dessa överträdelser till abort så snart som möjligt. Vissa kvinnor kan till och med vara omedvetna om att de var gravida. Det är bara att två eller tre dagar är försenade med regelbundna menstruationsperioder, och det faktum att de är något rikare än vanligt, betalar kvinnor som regel inte mycket uppmärksamhet.

Svårigheter kan uppstå i det allra första skedet - äggets dåliga kvalitet eller kränkningar av spermiernas egenskaper kan förhindra uppfattningen, även om samlag utförs direkt vid tidpunkten för ägglossningen.

Kroniska sjukdomar i gynekologisk profil, genitala infektioner, ovarial dysfunktion, beroende av alkohol eller nikotin kan påverka kvinnokroppen. Också någon kvinna har anovulatoriska cykler - månader där ägglossningen inte alls inträffar.

Hos män kan hormonella störningar, strålningsexponering, skadliga ämnen, alkohol och droger, prostatit, varicocele, könsorgana infektionssjukdomar och venerala sjukdomar orsaka infertilitet. Även med en banal förkylning, vilken av partnerna lider vid samlagets gång minskar sannolikheten för uppfattningen.

Problem kan uppstå vid själva befruktningsskedet. Om mer än en spermiecell tränger in i äggcellen, bildas ett triploidembryo som inte kan utvecklas och växas, eftersom dess genetiska uppsättning kommer att skilja sig från den normala uppsättningen av 46 kromosomer. Genetiska patologier kan också uppstå om befruktning producerar en spermiecell med en förändrad morfologi - ett deformerat eller gaffelt huvud, en försämrad akrosom, mutationer och deformiteter i svansen.

Ett sådant embryo kommer att utvecklas så mycket som en specifik genomisk anomali tillåter. Ofta slutar en sådan graviditet i missfall, spontan abort i tidigaste termerna, mindre ofta under graviditetens första trimester.

Oförutsägbara svårigheter kan också uppstå under zygotets transportfas. Äggets rörelse i livmoderhålan ger speciella villi inuti röret, själva ägget är den största och mest fasta cellen i människokroppen.

Om villiens rörlighet försämras på grund av inflammatoriska sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet, om livmoderns lumen försämras, kan zygoten förbli i äggledaren och få fotfäste i avsaknad av ett alternativ i det i 7-8 dagar efter uppfattningen.Då utvecklas en ektopisk graviditet. Efter detektionen avlägsnas embryot kirurgiskt, eftersom det utgör en allvarlig fara för moderns liv. Brot i äggledaren leder till allvarlig inre blödning, vilket ofta leder till att en kvinna dör före Emergency Room.

Det händer att det befruktade ägget utan att ha tillräcklig fullfjädrad kontakt efter att ha fallit i livmodern med endometrium, kan migrera till peresek eller livmoderhals. En sådan ektopisk graviditet har farligare prognoser, i de flesta fall av cervikal graviditet, kan situationen bara lösas genom att ta bort hela livmodern, vilket leder till efterföljande posttraumatisk infertilitet.

En sådan skrämmande version av utvecklingen av situationen är dock ett ganska sällsynt fenomen. Oftast, om implantationsprocessen störs, dör ägget precis före fastsättning och rör sig bort med menstruationsblodet efter en viss fördröjning.

Ibland dör det befruktade ägget efter implantation. Orsaken kan också vara kromosomala abnormiteter, embryonets icke-livskraft, liksom hormonella brister. Med en liten mängd progesteron och hCG kan ägget avvisas av kvinnans egen immunitet. Livmoderns endometrium komprimeras inte och täcker fetalt ägg från alla håll med progesteronbrist.

Skadliga effekter - kontakt med lacker, färger, kemikalier, bekämpningsmedel och toxiner, att ta alkohol och droger, röka, virussjukdomar hos en kvinna i detta skede kan också orsaka tidigt avstötning av ägget från livmodern och dess död.

Om döden uppträder före menstruationstiden, talar ofta om biokemisk graviditet. Med det kommer det att bli en fördröjning, testerna kommer att visa den andra svaga remsan, bestämmer spår av korionisk gonadotropin i urinen, men menstruationen efter några dagar av fördröjning kommer ändå att komma.

Efter en biokemisk graviditet finns inga kontraindikationer för planering av graviditet. Det är dock fortfarande lämpligt att göra ett spermogram och donera blod för hormoner för att utesluta orsakerna till biokemisk graviditet, som kan upprepas igen.

Hur ökar sannolikheten för uppfattningen?

Att planera en graviditet är alltid intressant att veta om de själva kan göra åtminstone något som kan påverka sannolikheten för en lyckad uppfattning. Svaret på denna fråga som helhet är positivt, ja, mycket beror på makarna själva och deras inställning till deras hälsa, inklusive reproduktiv hälsa.

För att maximera risken för uppfattningen är det lämpligt att besöka en läkare först och skicka minst grundläggande tester - för sexuellt överförbara infektioner, för venerala sjukdomar, sperma. Män gillar inte att erkänna detta faktum, men cirka 40% av misslyckade försök att bli gravid är förknippade med den manliga faktorn för infertilitet.

Att planera en graviditet är inte bara ett beslut att ha gemensamma barn, det är också riktad åtgärd. 3 månader före uppfattningen bör en man börja ta vitamin A, C, E, D, preparat som innehåller zink och selen och folsyra. Sådana substanser finns både i speciella manliga vitaminkomplex och i biologiskt aktiva tillskott, till exempel Selenzink, Spermaktiv och andra. Tre månader är en period som är nödvändig för att slutföra en cykel av spermatogenes, under vilken tid sammansättningen av seminalvätska uppdateras fullständigt.

En kvinna ska ta vitaminer och folsyra, helst minst två månader före den avsedda uppfattningen. Folsyra ackumuleras i kroppen och har en fördelaktig effekt på processen att lägga fostrets neurala rör, dess framtida hjärna och ryggrad. Med ett stort antal anovulatoriska cykler under året kan en kvinna stimuleras genom ägglossning och efterföljande uppfattning.

Efter menstruation kommer hormonbehandling att hjälpa follikeln att mogna, och så snart dess diameter enligt ultraljudsresultaten anses tillräcklig, med hjälp av stimulerande hormoner provas brottet och frisättningen av en äggcell. Stimulering bör utföras uteslutande under övervakning av en erfaren läkare, eftersom fel i valet av läkemedel och bestämning av doseringen kan leda till för tidig uttömning av äggstockarna, deras fullständiga dysfunktion.

Män och kvinnor som förberedelser för uppfattningen bör sluta dricka alkohol och nikotin, eftersom dessa ämnen har en destruktiv effekt på könscellerna, både män och kvinnor. Som ett resultat kan inte bara uppfattningen i sig bli en svår uppgift, utan också sannolikheten för att få en baby med kromosomala patologier att öka.

Att planera att bli gravid bör inte äta snabbmat, konserverad mat, syltprodukter, fabrikssöt, eftersom de innehåller en stor mängd konserveringsmedel och färgämnen som orsakar mutationer av bakterieceller. Endast en fullständig hälsosam kost, balanserad och berikad med vitaminer, hjälper paret att förbereda sig för uppfattningen korrekt.

Glöm inte om vikt. Det är mycket svårare för kvinnor med övervikt att bli gravid, och för kvinnor som lider av tunnhet eller anorexi är uppfattningen ibland inte tillgänglig alls.

Vikt bör sättas i ordning, eftersom det bidrar till en förändring av hormonnivåerna. En minskning av kroppsvikt på endast 5% ökar sannolikheten för uppfattningen med 30%.

En kvinna behöver känna väl särdragen hos hennes menstruationscykel för att inte misstas med definitionen av ägglossning och den period som är mest gynnsam för att bli gravid. Kön bör vara oskyddad. Ångdammar kan välja vilken som helst, bara för att säkerställa en djupare penetrering av seminalvätska i slidan. Ejakulation i närheten av livmoderhalsen minskar den väg som spermatozoa behöver resa, och ökar sannolikheten för uppfattningen.

Intima geler och smörjmedel kan douching före och efter kön störa rörligheten hos spermatozoa och orsaka deras massiva död - möjligheterna till befruktning minskar tiotals gånger. Efter sex måste en kvinna inte omedelbart gå upp, det är tillrådligt att ligga ner i ungefär en halvtimme (vi kommer ihåg att det är en sådan tid att spermatozoa når den stora delen av äggledaren där ägget ligger. Du kan lätta uppgiften genom att lyfta benen. En sådan halv timmes vila efter könet ökar sannolikheten Conceptionprocent vid 20.

Om en av partnerna nyligen har haft en virusinfektion, är influensan värd att flytta en viktig punkt till ett senare datum. På samma sätt borde du ta en paus om en man eller en kvinna strax före den tid som planerades för befruktning, tog antibiotika, hormoner, antikonvulsiva medel eller psykotropa ämnen.

En kvinna som drömmer om moderskapet kommer att dra nytta av yoga, simning, dagliga promenader i frisk luft. Överdriven psykologisk besatthet med uppfattning eftersom det ultimata målet orsakar vanligtvis motsatt effekt - graviditet uppstår inte ens med bra testresultat och frånvaron av objektiva skäl till infertilitet.

Faktum är att stresshormoner står ut i stor mängd om en kvinna inte kan tänka på någonting utom befruktning, undertrycka produktionen av könshormoner, och graviditeten blir nästan omöjlig på den biokemiska nivån.

Intensiteten av sexuellt inträde i den månad som definieras för uppfattningen bör minskas något. För ofta samlag gör spermier mindre volym och koncentrationen av spermier i volymen av ejakulat minskar. Läkare rekommenderar frekvensen av samlag - en gång varannan dag, men efter menstruation bör du avstå från aktivt sexuellt liv i 4-5 dagar.

Under lång tid har kvinnor känt andra sätt att öka sannolikheten för uppfattningen - livmodermassage, folkmedicin, speciella kegelövningar.Uterusmassage utförs genom slidan och bukväggen. Dess syfte är att förbättra blodcirkulationen i bäckenorganen. Intern manuell massage utförs inte hemma, den ska endast utföras i en medicinsk institution med deltagande av en erfaren obstetrikare-gynekolog.

Massage ger inte kvinnans smärta, om den utförs korrekt. Flera sådana sessioner gör det möjligt att lösa problem med menstruationsstörningar, vidhäftningar, små inflammatoriska processer, vilket ökar risken för uppfattning.

Bland folkrättsmedel är ett avkok av livmoderns livmoder, som tas i små portioner under hela menstruationscykeln före planeringsmånaden, särskilt populär bland kvinnor. Det är också väletablerat gräs med det intressanta namnet "röd pensel". Från det förbereda vattenbuljong och dricka kurser. Verkliga mirakel för kvinnlig reproduktiv hälsa skapar salvia.

Men innan du använder något recept på alternativ medicin, är det lämpligt för en kvinna att konsultera en läkare, eftersom örter inte är nästan lika ofarliga och säkra som många tror.

Deras obehöriga mottagning kan orsaka störningar i reproduktionssystemet, komplikationer och allvarliga allergiska reaktioner. Och detta ökar inte sannolikheten för framgångsrik och framgångsrik uppfattning.

Kegelövningar är en mycket populär uppsättning övningar för bäckensmusklerna. Vid graviditetens planeringsstadium kommer han att hjälpa en kvinna att ha större glädje av att ha sex och kommer också att ta mycket trevliga stunder till sin partner. Då kommer dessa övningar att hjälpa till att stärka bäckens muskler och förbereda dem för arbete. Efter att ha fött, kommer Kegel-komplexet att underlätta en tidig återhämtning.

Conception - i siffror och fakta

Sannolikheten för uppfattningen i varje menstruationscykel, som åtföljs av full ägglossning, hos unga män och kvinnor är 11%. När åldern av partner ökar, försämras kvaliteten hos deras könsceller och genetiskt material. Därför är chansen att få barn i en menstruationscykel för en 30-årig kvinna 7%, för en 35-36 årig kvinna - endast 4% för en kvinna på 40 år - högst 2%.

Om du inte kan tänka en baby i en eller två cykler, ska du inte förtvivla. Enligt statistiken blir cirka 60% av par i reproduktiv ålder gravid med regelbundet oskyddad sex i sex månader. Ytterligare 30% av familjerna lyckas få barn under planeringsåret. Om efter graviditeten inte uppstår efter 12 månaders försök bör du definitivt rådfråga en läkare och undersökas.

Om en kvinna som drömmer om moderskapet är mer än 35 år, ökar sannolikheten att inte bli ett barn, utan tvillingar eller trillingar, med 25%. Tyvärr ökar sannolikheten för att barnet uppträder och föder barn med kromosomala abnormiteter efter 35 år, detta beror på ägarnas naturliga åldrande.

I 7% av fallen förekommer inte uppfattningen hos helt friska män och kvinnor av skäl som läkemedel idag inte kan förklara. I 1-2% av fallen orsakas långlivad infertilitet av partnernas oförenlighet, inklusive deras genetiska inkompatibilitet.

Hur bildandet av ett barn äger rum, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa