Varför är en proteindiet ordinerad för gravida kvinnor och hur man följer den?

Innehållet

Korrekt näring under graviditeten spelar en avgörande roll i utvecklingen av barnet och den framtida mödrarnas välbefinnande. Det är ofta möjligt att höra att läkare föreskriver en proteindiet under graviditetsperioden. Varför detta är gjort, hur man observerar en sådan diet, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Vad är det

Protein diet är inte en specifik diet med strikta rekommendationer, det är en stor lista över olika dietmönster, en vanlig egenskap som är övervägande av proteiner i kosten. Samtidigt reduceras mängden fetter och kolhydrater artificiellt. De mest kända proteinerna inkluderar den populära Atkins-kosten, "kremlevku", men som du vet har dessa dieter ingenting att göra med graviditetsdieten.

Proteendiet är mycket enkelt i naturen - det begränsar endast oönskade livsmedel, och de rekommenderade kan konsumeras tills mättnad - framtida mamma kommer definitivt inte att behöva svälta.

Proteinerna själva lagras inte i kroppen, och detta är deras huvudsakliga skillnad från fetter och till och med kolhydratföreningar. För barnets fulla utveckling i livmodern under graviditeten är det mycket viktigt att säkerställa en konstant påfyllning av proteiner med måltider. De är nödvändiga för den korrekta metabolismen av framtida mor och hennes bebis. Proteiner är viktiga som ett "byggmaterial" för smulorna. Av den anledningen är gravida kvinnor kategoriskt kontraindicerade vegetarisk mat, vilket inte kan ge den nödvändiga mängden animaliskt protein. Brist på proteiner för gravida kvinnor är fyllda med metaboliska störningar och för barnet - låg vikt och långsamma doser av subkutan fett ackumulering.

De flesta obstetrikiska gynekologer tror att kvinnor i allmänhet och gravida i synnerhet är märkbart brist på protein. Det är därför de rekommenderas proteindiet. För dem som vill bli barn, hjälper en sådan näring till att öka fertiliteten, och för dem som vill bära en hälsosam baby hjälper det till att uppnå detta mål.

Protein diet för gravida kvinnor skiljer sig från massan av andra protein dieter. Huvudskillnaden är att förväntade mödrar är tillåtna och till och med starkt rekommenderade att äta inte bara proteiner utan också fibrer, en viss mängd kolhydrater och fetter. Det bästa alternativet är protein-vegetabilisk kost, där det mesta av kosten är kött, fisk, fjäderfä och grönsaker, gröna och frukter.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vem rekommenderas?

Faktum är att proteindieten rekommenderas för alla gravida kvinnor utan undantag, och från de tidigaste graviditeterna. Det gör att du kan glida utan att äta, och att kontrollera viktökning. Ökningen bör övervakas noggrant, eftersom för mycket kan leda till allvarlig sen toxik, placentaavbrott, fosterdöd, samt betydande svårigheter vid förlossning.

Men först och främst är proteindiet rekommenderat för kvinnor som, före graviditetens början, hade fetmaproblem, förväntade mammor, som redan har börjat sortera ut kilo. Denna mat gör att du kan minska "överflöd" något, även om du bär en baby utan att det påverkar hans hälsa.I graviditetens tredje trimester, när risken för anemi ökas, är det också användbart att tillgripa en proteindiet för alla kategorier av förväntade mödrar. En sådan diet rekommenderas för kvinnor som bär tvillingar, liksom kvinnor som kunde bli gravida genom in vitro fertilisering (IVF).

Med hotet om missfall, långsam tillväxt av fostret, fördröjd utveckling, några patologier av moderkakan, rekommenderar läkare en protein-vegetabilisk diet. Även denna mat rekommenderas för kvinnor som bär en stor frukt.

Nutritionens principer

Om läkaren undervisade under graviditeten att följa en proteindiet bör du inte förbereda dig för de fruktansvärda prövningarna av hunger och berövande. Protein diet är ett sparsamt alternativ för hälsosam och korrekt näring, där en kvinna inte behöver begränsa sig till allt utan undantag.

Det kan äta kolhydrater, men ersätter snabbt kolhydrater (kakor, socker) med långsamma (spannmål, bröd). Kolhydrater bör ingå i morgon och lunch måltider. På eftermiddagen är det bättre att göra utan dem.

Behovet av proteiner är högre under andra trimestern och under den sista tredjedelen av graviditetsperioden. den första trimestern Dagens konsumtionshastighet är 70-80 gram. Från den andra halvan av graviditeten bör denna mängd ökas till 120-130 gram per dag.

Måltiderna ska vara fraktionerad, den förväntade mamman bör äta 5-6 gånger om dagen, men volymen av portioner bör minskas. För två personer finns det ett grundläggande felaktigt tillvägagångssätt, vilket bara leder till ackumulering av extra pounds som är helt onödiga och komplicerar bärandet av den lilla.

Att äta på principerna för proteindieten, måste en kvinna komma ihåg att ha rätt dricksregim. Drick ungefär en och en halv liter vätska. Rengör icke-kolsyrade dricksvatten (inte mineralvatten!), Grönt te, hemlagad fruktjuice, sockerfri kompott kommer att göra. Kolsyrade drycker, butikssaft - under förbudet.

Det är bäst att skapa en meny för varje dag, för en vecka och till och med i en månad. Detta hjälper till att bättre planera dina måltider och vid behov justera det. Ta hänsyn till antalet speciella tabeller i proteiner. Vi är redo att tillhandahålla en av dem för din användning.

Kvinnor som redan har upplevt en patologisk viktökning, har tecken på preeklampsi bör följa den saltfria versionen av proteindieten, resten får inte konsumera mer än fem gram salt per dag.

Huvudvolymen av mat bör förbrukas före lunch och lunch, göra mat lättare och den andra middagen - helt "viktlös", för att inte lägga sig i full mage och en stor kropp behöver smälta allt som äts innan sänggåendet, till nackdel för normal vila.

Förbjudna och tillåtna produkter

För att planera måltider i enlighet med principerna för en proteindiet, är det nödvändigt att förstå väl vilka livsmedel som ska finnas i kosten och vilka livsmedel som bör undvikas. Förteckningen över förbjudna produkter är följande:

 • halvfabrikat (innehåller mycket konserveringsmedel och soja);
 • mat från området med snabbmat (rik på färgämnen och konserveringsmedel samt fetter);
 • shortbread och bakverk (rik på snabba kolhydrater);
 • godis (kakor, bakverk, choklad - en källa till kolhydrater);
 • majonnäs, ketchup och andra såser och dressingar (innehåller färgämnen och konserveringsmedel, fetter, "whet" irrepressible aptit);
 • svamp;
 • konserverade produkter (detta gäller även konserverat kött och fisk och konserverade grönsaker, sallader, lecho);
 • kaffe, starkt svart te;
 • vindruvor och bananer (för sött).

Nu, frigör kylskåpet från det skadliga och onödiga, låt oss gå vidare till bildandet av en lista över användbara och nödvändiga produkter, på vilka näring av framtida mamma kommer att byggas. När du följer en protein diet behöver du:

 • Mager fisk (förutom sill, makrill);
 • kalvkött;
 • nötkött (första och andra kategorin)
 • fläsk (mager delar, till exempel skinka);
 • någon kyckling och kalkon kött
 • skaldjur (i avsaknad av allergi mot dem);
 • mjölk och mejeriprodukter (högst en halv liter per dag);
 • spannmål (med undantag för manna, pärlbyg, ris);
 • färska (rå) grönsaker och frukter (potatis - begränsad);
 • nötter (i små kvantiteter och endast i avsaknad av allergi mot dem);
 • bär.

Det är uppenbart att nio månader att stå emot en viss diet är ganska svår ur psykologisk synvinkel. Därför, när den blir helt outhärdlig, kan den förväntade mamman ibland äta en bit marshmallow eller marshmallow, en liten del av glass (endast högkvalitativ, utan vegetabiliskt fett), honung och sylt (hemlagad och i små mängder).

Kontra

Proteindiet rekommenderas inte för förväntade mammor med kronisk tarm och magsjukdomar. Försiktighet bör ägnas åt sådan näring hos kvinnor som har njursjukdom.

Det är strängt förbjudet mat med ett överflöd av proteinfoder för kvinnor med hjärtsjukdom. Också, bygg inte din diet på proteinernas övervägande för kvinnor med brist på kroppsvikt och för liten viktökning vid det aktuella ögonblicket i graviditetsåldern.

Innan du börjar med en diet med övervägande protein och växtfoder bör du alltid rådgöra med din läkare. Det är möjligt att en sådan diet inte bara hjälper dig, utan också medför betydande hälsorisker.

Allmänna rekommendationer

Först kan det förefalla framtida mammor att listan över tillåtna produkter är för liten och kosten kommer att vara skarp och monotont. Detta är en missuppfattning. Protein diet för gravida, naturligtvis, har sina begränsningar, men inte i sådan grad att du kan känna bristen på mångfald.

Vid upprättandet av menyn bör det noteras att alla tillåtna produkter är bäst förberedda på ett visst sätt, vilket kommer att möjliggöra att bevara proteinets struktur. Att steka i olja förstör det, och dessutom är den stekta biffen mättad med fetter, vilket absolut inte är nödvändigt. Därför kan köttprodukter och grönsaker kokas, bakas, stuvas. Men du bör inte steka. Detta förbud är dock inte särskilt restriktivt, på grund av ovanstående produkter kan du laga mat - köttbullar, bakade biffar, ångbitar, stewed och bakade fiskrätter, soppor.

Grönsaker äter företrädesvis råa. Sallader är välkomna, men med vegetabilisk olja behöver du vara mer måttlig, och kryddor bör undvikas helt och hållet. Mjölk krävs varje dag. Om det finns mjölkintolerans (vilket inte är så sällsynt bland vuxna befolkningen på planeten) kan du odla och dricka barn- eller proteinblandningar om läkaren godkänner dem.

Det kommer att vara optimalt om en kvinna får rekommendationer från en nutritionist som tar hänsyn till hennes individuella egenskaper - ålder, höjd, vikt, procent av fett och muskelmassa, graviditetsalder, comorbiditeter. Det här låter dig få en individuell meny.

Alla nödvändiga ämnen bör inkluderas i varje måltid. Detta är huvudprincipen för balanserad näring. Med andra ord, en kvinna borde ha proteiner, en begränsad mängd kolhydrater, fetter i frukost, lunch och middag. Ett exempel på en bra och balanserad måltid ser så här ut:

 • färsk gurka och tomat sallad, kryddat med en halv tesked vegetabilisk olja - 150 gram;
 • grönsaksoppa med köttbullar (100 gram);
 • biff av rosa lax, ångad (100 gram);
 • kokt bokhvede utan olja (60 gram);
 • ett äpple

Under mellanmål (mellan frukost och lunch, mellan eftermiddagste och middag, efter middagen) är det bättre att vara begränsad till en produkt - det kan vara frukt eller yoghurt, stallost.

30% av de dagliga kalorierna bör falla vid första morgonmaten, 10% till lunch, 40% till lunch, 10% till lunch och lika mycket på middag. De totala kalorierna per dag för en gravid kvinna kan vara olika, det rekommenderas individuellt med hänsyn till många faktorer. I genomsnitt är det 1900-2200 Kcal.

recensioner

Många kvinnor som försökte följa en proteindiet medan de bär ett foster säger att det är ganska svårt att hindra sig från att äta förbjudna livsmedel, särskilt i början och i slutet av graviditeten. Situationen förvärras av mammaledigheten. En kvinna blir mer fri, hon har tid att vila, och vid denna tid av någon anledning blir det outhärdligt från tanken som ligger på soffan, har du inte råd med ett par choklad och glass.

Många säger att med övergången till en protein-vegetabilisk diet förbättras hälsotillståndet signifikant, även tecknen på toxicos, om de blir, blir mer "jämn", mindre uttalad. För många hjälper detta tillvägagångssätt för näring att övervinna den första och svåraste trimestern av graviditeten.

Många pekar på en stor nackdel - den relativa höga kostnaden för godkända produkter. God kalvkött, fisk, högkvalitativa mejeriprodukter, ostar är ganska dyra och den nya kosten kan påverka familjebudgeten betydligt. Men på andra sidan skalan - barnets hälsa och vanligtvis kvinnor stoppar inte höga kostnader för bra och kvalitetsprodukter från den godkända listan.

Praktiskt taget alla gravida kvinnor hjälpte denna kost att "behålla" en normal viktökning, vilket senare underlättat uppgiften att få sig i form efter att ha fött.

På hur man äter under graviditeten, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa