Vitaminer och näring vid planering av graviditet

Innehållet

Att förbereda uppfattningen om barnet som är nödvändigt för att komma ansvarsfullt. För att gödsla ägget framgångsrikt, och graviditeten var lugn, borde förväntade föräldrar tänka på deras hälsotillstånd. Vitaminer hjälper dem att förbättra sin prestation.

Betydelsen av att ta vitaminer

Vitaminer vid planering av graviditet är viktiga för både den framtida fadern och den förväntade mamman. Modern livsstil, dålig näring och stress bidrar till den frekventa utvecklingen av störningar i balansen mellan vitaminer och spårämnen i människokroppen. Om du lägger till detta närvaron av någon från de framtida föräldrarna till kroniska sjukdomar i interna organ, blir utvecklingen av tillstånd som hör samman med vitaminbrist ännu mer sannolikt.

Vitaminer är kända inom medicin och vetenskap i många år. Dagligen genomfördes hundratals studier som avgör deras verkan under olika patologiska förhållanden. Enligt deras kemiska struktur är vitaminer organiska föreningar med låg molekylvikt som har en annan kemisk natur. Var och en av dem har sin egen unika verkningsmekanism, har sina egna kemiska och biologiska egenskaper och måste användas i strikt dosering.

Vitaminer har inte plastfunktion, det vill säga de används inte av kroppen för energi. Dessa ämnen är speciella katalysatorer av de viktigaste biologiska reaktionerna. Tyvärr syntetiseras nästan inte alla vitaminer av vår kropp. Det är därför de regelbundet ska komma med mat. När en obalanserad diet, läkare tillgripa utnämningen av speciella vitamin-mineral komplex.

Experter noterar att nästan ¾ kvinnor inte får den önskade mängden vitaminer i vardagen. I vissa kvinnor bidrar detta tillstånd till att minska möjligheten till befruktning och önskad graviditet.

Att bära en bebis är en mycket viktig och ganska lång process. I flera månader borde kvinnokroppen inte bara ge sina grundläggande biologiska funktioner, men också arbeta "för två". För att alla reaktioner ska fortsätta fysiologiskt behöver du en tillräcklig mängd vitaminer. Det är bättre om den framtida mamman förbereder sin kropp i förväg, även före början av uppfattningen.

Manlig hälsa vid planering av graviditet är också mycket viktigt. Spermatogenes - processen att bilda manliga könsceller (spermatozoa) kan störa under påverkan av många faktorer, inklusive obalanserad näring. I detta fall reduceras möjligheten till naturlig uppfattning flera gånger. För att förbättra situationen i denna situation kommer det att hjälpa speciellt valda vitaminer.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Verkningsmekanismen på kroppen

Vitaminer är biologiskt aktiva komponenter. Listan över åtgärder de tillhandahåller är ganska stor. Var och en av vitaminerna har en särskild roll i kroppen för att behålla sina vitala funktioner.För människor som planerar att bli föräldrar är det mycket viktigt att vitaminer från olika grupper regelbundet kommer in i sina kroppar.

Vattenlösliga vitaminer

De är så kallade eftersom de kan lösas upp i vatten. Nästan alla har inte förmågan att ackumulera i kroppen och absorberas ganska lätt från tarmarna. Undantag - vitaminer B12. Eftersom vattenlösliga vitaminer inte kan ackumuleras i kroppen, men är nödvändiga, bör de erhållas från mat varje dag.

Dessa biologiskt aktiva substanser finns i både animaliska och vegetabiliska produkter. När metaboliska processer störs i människokroppen, kan de bestå i några dagar, men senare är de fortfarande avledda från den.

Vattenlösliga vitaminer kan ha en kombinerad effekt. Till exempel, deras brist kan bidra till att vissa andra vitaminer blir mindre aktiva och inte kan maximera sin verkan. Det finns nästan inget överutbud, eftersom de lätt utsöndras i urinen genom det renala tubulära systemet eller metaboliseras till mindre aktiva metaboliter.

Huvudfunktionen hos vattenlösliga vitaminer i kroppen - katalysatorn. De är aktivt involverade i sammansättningen av koenzymer av olika biologiskt aktiva substanser, vilket normaliserar ämnesomsättningen. Vattenlösliga vitaminer förbättrar också de övergripande hälsoindikatorerna och till och med minskar utseendet på allergiska reaktioner.

Grupp B

Presenterad på en gång av flera vitaminer. För första gången upptäcktes i början av XX-talet av forskaren K. Funk. Var och en av dem har sitt eget serienummer och ett unikt namn.

De viktigaste vitaminerna i denna grupp, som är nödvändiga vid graviditetens planeringsstadium, presenteras i tabellen nedan.

namn

Vilka effekter på kroppen har?

Genomsnittlig daglig dos vid planering av graviditet

B1 (tiamin)

Det har en positiv effekt på kolhydratmetabolism.

Behövs för att slutföra nervsystemet.

1,5-1,9 mg

B2 (riboflavin)

Spelar en aktiv roll i bildandet av nervceller.

Gynnsamt påverkar överföringen av nervimpulser.

1,4 mg

B3 (niacin)

Det förbättrar processerna med "vävnad" andning, vilket säkerställer hela organismens smidiga funktion.

Expanderar blodkärl, vilket förbättrar blodtillförseln till de inre organen.

13-25 mg

B5 (Pantetensyra)

Normaliserar binjurarna.

Deltar i metabolismen av fetter i kroppen, normaliserande lipidmetabolism.

Nödvändigt för syntesen av neurotransmittorer och speciella ämnen som är nödvändiga för normal funktion av nervsystemet.

4-7 mg

B6 (pyridoxin)

Säkerställer det centrala nervsystemet i normal funktion, vilket minskar manifestationerna av ångest och stress. Förbättrar aminosyrabalansen i metabolism av proteiner på molekylär nivå.

2,1-2,3 mg

B7 (biotin)

Det har en positiv effekt på tillväxten av fördelaktiga mikroorganismer i tarmarna, vilket förhindrar utvecklingen av dysbios.

Det är nödvändigt för produktion av keratin, som är en del av håret och naglarna.

Säkerställer aktivering av vitamin C med mat.

300 IE

B12 (cyanokobalamin)

Det har en positiv effekt på nervsystemet.

Delta i processen med blodbildning och bildandet av nya celler i kroppen.

2-3 mcg

I vissa fall är läkare tvungna att förskriva läkemedel som innehåller flera B-vitaminer på en gång. Vanligtvis skrivs de ut innan det allmänna tillståndet stabiliseras flera månader innan den efterlängtade uppfattningen inträffar.

En av dessa droger är "Angiovit". Den innehåller vitamin B6, B12 och folsyra. Behandlingsförloppet med detta läkemedel är i genomsnitt 30 dagar. Han utses av läkaren av medicinska skäl. I regel är det nödvändigt att ta 1 tablett per dag.

Folsyra

Kallas även vitamin B9 och är en av de viktigaste biologiskt aktiva substanserna vid graviditetens planeringsstadium. Läkare rekommenderar att man inkluderar folsyra inte mindre än 3-4 månader före den avsedda uppfattningen.

Folsyra har ett antal positiva effekter på kroppen:

 • förbättrar övergripande hälsoutfall
 • normaliserar kvinnliga könsorganens arbete, vilket påverkar menstruationscykeln regelbundet.
 • deltar i processen med blodbildning
 • positiv effekt på metabolism av proteinmolekyler;
 • nödvändig för syntesen (bildandet) av genereringen av nya friska celler i kroppen;
 • Det har en positiv effekt på det samordnade arbetet i matsmältningsorganen;
 • positiv effekt på nervsystemet.

Den genomsnittliga dagliga dosen av vitamin B9 är 400 mikrogram. I vissa fall kan den ändras av den behandlande läkaren. Om så är nödvändigt föreskrivs folsyra för båda makarna före den planerade uppfattningen.

Vitamin C

En av de viktigaste funktionerna hos denna biologiskt aktiva substans är att säkerställa immunsystemets utmärkta funktion. Vid beredningsskedet för graviditet är förebyggande av olika virus- och bakterieinfektioner mycket viktigt. Regelbundet intag av askorbinsyra i kroppen kan upprätthålla en hög grad av immunitet och skyddar mot många sjukdomar.

Man tror att C-vitamin har en positiv effekt på känslomässig uppfattning. Så regelbundet får ett tillräckligt antal av sitt folk förbättras humör, ökar förmågan att motstå stress och minskar också risken för att utveckla depressiva störningar. Regelbundet intag av vitamin C förbättrar den totala blodkolesterolnivån och hjälper till att normalisera blodkärltonen. Den här egenskapen blir särskilt viktig för framtida föräldrar som planerar att bli barn efter 40 år.

Läkare säger att askorbinsyra är speciellt nödvändig för alla rökare. Det hjälper till att "rengöra" blodkärlen från sönderdelningsprodukterna av nikotin, samtidigt som de har en positiv effekt på processerna med intracellulär andning.

Det är självklart bättre att ingen av de förväntade föräldrarna vid rökförberedelserna ska röka så mycket som möjligt. Nikotin och tjära i cigaretter har en negativ effekt på bakterieceller.

Fettlösliga vitaminer

Dessa biologiskt aktiva substanser är också nödvändiga för både män och kvinnor under förberedelserna för att bli gravid. Denna grupp fick sitt namn på grund av dess förmåga att lösa upp i fetter. Dessa biologiskt aktiva substanser är en del av cellmembranet.

Fettlösliga vitaminer har en annan intressant egenskap - de kan ackumuleras i cellerna av fettvävnad. En ganska stor tillgång på dem är i levern. Vid förekomsten av relativt ogynnsamma förhållanden för kroppen börjar detta "strategiska" lager användas i sitt omedelbara syfte - att tillhandahålla grundläggande funktioner för livet.

Vitaminer från denna grupp finns både i djur- och växtfoder. Ett undantag från denna regel är vitamin K. Det kan produceras i små mängder i tarmarna.

Förmåga att ackumulera kan leda till symptom som är förknippade med överdosering. För att undvika detta bör du noggrant övervaka den dagliga dosen av vitaminer som konsumeras.

Vitamin A.

Kallas också retinol. Det är nödvändigt för immunsystemets normala funktion och för att säkerställa gott motstånd mot olika infektioner. Retinol har en positiv effekt på alla slimhinnor i kroppen. Utan detta vitamin är det omöjligt att föreställa sig det goda arbetet i ögonen.

Regelbundet intag av retinol i kroppen är nödvändigt för att säkerställa "skymning" vision.Tack vare den här funktionen kan en person se bra ut i mörkret och särskilja separata stående föremål. En hel del retinol finns i levern, äggula och fiskolja.

Människokroppen har en unik förmåga. Det kan bilda aktivt vitamin A från beta-karoten. Detta ämne finns i färgglada frukter och grönsaker, som har en övervägande gul, orange eller röd färg.

Så, mycket betakaroten finns i morötter, pumpa, aprikoser och torkade aprikoser. Det dagliga kravet på vitamin A vid graviditetsplaneringsfasen är cirka 3000 IE.

Korrekt diet och optimalt sammanställd meny gör det möjligt för personer som planerar att bli föräldrar utan att ta en extra doseringsform av vitamin A. För att göra detta måste du tänka igenom var och en av måltiderna under dagen.

I vissa fall kan medicinska skäl förskrivas och doseringsformer av detta vitamin. I denna situation bestäms varaktigheten av administrering och dosering individuellt av den behandlande läkaren.

Vitamin D

Denna grupp av ämnen kombinerar många olika typer. De har verkligen unika effekter på kroppen. Så D-vitamin är nödvändigt för att bibehålla optimal kalcium- och fosformetabolism, bibehålla den nödvändiga styrkan och strukturen hos ben och tänder.

Dess regelbundna kvitto är nödvändigt för immunsystemets aktiva arbete. Utan vitamin D3 stör menstruationscykeln hos kvinnor, olika hormonella störningar i det endokrina systemet uppträder. Under perioden med ökade belastningar på kroppen ökar behovet av detta vitamin i kroppen flera gånger.

En brist i produktionen av D-vitamin upplevs ofta av människor som bor i norra länder, eftersom dess metabolism uppträder under det aktiva inflytandet av ultravioletta strålar. På sommartidens solstid uppstår vanligtvis inte problem med syntesen av detta vitamin. Om vädret blir ogynnsamt och ständigt mulet, och solen inte finns länge, kan vitamin D-bristen i kroppen gradvis dyka upp.

Recensioner av många kvinnor indikerar att läkare förskrivit olika läkemedel som innehåller vitamin D i deras komposition under graviditetsplaneringen. De noterar att efter en sådan mottagning känns de bättre och deras övergripande tillstånd av huden och naglarna har normaliserats.

En stor mängd vitamin D finns i fisk - torsk, sill, hälleflundra och andra. Samtidigt innehåller fisken ganska mycket användbart omega-3 - en lika viktig substans när man planerar graviditet.

Inklusion i kosten av dessa hälsosamma livsmedel normaliserar de endokrina, nervösa och reproduktiva systemen, vilket har en positiv effekt på möjligheten till uppfattning. Det genomsnittliga dagliga behovet av vitamin D vid beredning för uppfattningen är 400 IE.

Vitamin E

Det är en av de viktigaste biologiskt aktiva substanserna vid graviditetens planeringsstadium. Vitamin E (tokoferol) är nödvändigt för att förbereda den kvinnliga kroppen för den kommande uppfattningen av barnet.

Regelbundet intag av E-vitamin hjälper till att förhindra eventuell "fading" av graviditet, utveckling av olika intrauterina patologier i fostret, såväl som spontana missfall.

Tocopherol har mycket gynnsamma handlingar på kroppen på det ansvariga beredningsstadiet för barnets uppfattning:

 • normaliserar äggstockarna, vilket leder till optimal produktion av progesteron - ett av de viktigaste graviditetshormonerna;
 • normaliserar menstruationscykeln och ägglossningen;
 • minskar sannolikheten för utvecklingen av inflammatoriska sjukdomar hos intima kvinnliga organ;
 • deltar i att tillhandahålla livmodernasticiteten som är nödvändig för den kommande graviditeten;
 • positiv effekt på blodkärlens ton, vilket ger tillräcklig blodtillförsel till bäckenorganen;
 • ökar förmågan att motstå effekterna av dagliga stressorer i den yttre miljön, vilket ökar kroppens stressmotstånd.

Val av den dagliga dosen av E-vitamin som utförs är strikt individuellt. Dosen kan vara från 100 till 400 IE per dag, med hänsyn till individuella egenskaper. Om en kvinna har en bördad obstetrisk historia för att utveckla patologier vid tidigare födselar eller fall av missfall, får hon i detta fall vanligtvis en högre dos - 300-400 IE per dag. I andra fall är den dagliga dosen av tokoferol vanligen 100-200 IE.

Läkare, som regel, rekommenderar att dela upp intaget av E-vitamin under dagen. Det rekommenderas att ta halva dagdosen på morgonen och en annan på kvällen. Välj självständigt dosen av tokoferol är inte värt det.

För att undvika felaktig dosering och följaktligen oönskade symtom på överdosering, bör du fortfarande rådgöra med en läkare.

Vitamin K

Delta i att säkerställa den normala funktionen av blodbildning. Det är nödvändigt för underhåll av muskuloskeletala systemet, såväl som njurarna. K-vitamin ger normalt blodproppar, vilket påverkar antalet röda blodplattor (blodplättar) positivt i perifer blodström. Det dagliga behovet av denna biologiskt aktiva substans är ca 1 mg.

Är alla vitaminer nödvändiga?

Det är mycket viktigt att alla vitaminer kommer in i kroppen. Föreställ dig hur de inre organen fungerar utan att någon viktig komponent inte kan vara. Balanserat intag av vitaminer i kroppen säkerställer en smidig funktion och förbättrar fertiliteten (förmågan att genomföra uppfattningen).

För framtida pappor

Läkare råder män att starta specifika vitaminterapi, inte mindre än 3,5 månader före den avsedda uppfattningen. Det finns vetenskapliga förklaringar för detta. Man tror att 90 dagar är nödvändiga för bildandet av en ny generation spermier. Mot bakgrund av intag av vitaminer bildas nya högkvalitativa manliga sexceller med bättre egenskaper än sina föregångare.

Sådana spermceller är vanligtvis mer mobila. Deras förmåga att befrukta ägg ökar flera gånger. Man tror att ett fullvärdigt komplex av vitaminterapi hos män bidrar till det faktum att uppfattningen redan har hänt med 1-2 försök, med hänsyn till det korrekt valda datumet för menstruationscykeln.

Följande vitaminer förbättrar kvaliteten på semen.

 • Folsyra Hjälper spermatozoa att ha rätt form och rörlighet, tillräcklig för befruktning av ägg. Regelbundet intag av folsyra i flera månader ökar signifikant manlig fertilitet.
 • Vitamin E. Skyddar spermier från effekterna av negativa miljöfaktorer. Tack vare tokoferol är manliga könsceller fortfarande ganska mobila och aktiva. Livskraften hos spermaceller ökar också.
 • Askorbinsyra (vitamin C). Nödvändig för normal process av spermatogenes, liksom bildandet av specifika manliga könshormoner. C-vitamin, som fungerar som en kraftfull antioxidant, förbättrar mekanismen för bildning av testosteron. Askorbinsyra skyddar också spermier från effekterna av miljöfaktorer.

Alla listade vitaminer är viktiga för människors hälsa. Det är bättre att de alla regelbundet kommer in i den manliga kroppen i de rekommenderade doserna.

Om någon oförutsedd situation utvecklas, när det inte finns någon möjlighet att ta alla vitaminer, bör män ta vitamin C och E och inte heller hoppa över folsyra.

Förutom de väsentliga vitaminerna, för den manliga kroppen under preparatperioden för uppfattningen, behövs även mikronementer. De viktigaste av dem är zink och selen.Vanligtvis behöver de inte ta dem separat, eftersom de ingår i många vitaminminerala komplex.

Zink är nödvändigt i hankroppen för normal bildning av spermier. Det bidrar också till att öka libido. Regelbundet intag av zink hjälper till att förbättra sexuell upplevelse.

Selen är ett nödvändigt spårämne för alla män som planerar att bli fäder redan i en ganska mogen ålder. Det förbättrar kraften, vilket bidrar till bevarande av manlig fertilitet genom åren.

För framtida mammor

Vitaminbehandling för en kvinna som förbereder sig på att bli moder är väldigt viktig. Det bidrar till att kvinnors hälsoindikatorer återgår till normala flera månader före början av uppfattningen.

Korrekt valt system för att ta vitaminer:

 • nödvändigt för högkvalitativt arbete hos äggstockarna;
 • säkerställer regelbundenhet av ägglossningen;
 • bidrar till att förbereda kvinnokroppen för de kommande 40 veckorna av graviditeten.

För att bestämma de tillgängliga patologierna föreskriver doktorn vanligtvis komplex av olika test. Också i regel behövs instrumentstudier. En sådan utökad diagnos gör det möjligt för läkaren att identifiera alla sjukdomar som kan störa uppkomsten av befruktningen hos en kvinna.

Vitamin B9 är extremt viktigt för alla förväntade mammor. Det är viktigt att notera att intaget av denna biologiskt aktiva substans inte stannar under perioden efter det att den efterlängtade uppfattningen av en bebis har påbörjats. Folsyra ordineras vanligtvis fram till den 12: e veckan av graviditeten.

Förutom B9 är E-vitamin också mycket viktigt för kvinnor. Det har en positiv effekt på ägglossningsprocessen och bidrar också till att "nivellera" den förändrade hormonella bakgrunden. Under påverkan av tokoferol förbättras produktionen av kvinnliga könshormoner. Kompetent utförd vitaminterapi med tokoferol hjälper till att förhindra ytterligare spontan abort.

Eftersom den framtida bebisen kommer att bära sin mamma, är den mängd vitaminer som behövs under beredningen för uppfattningen mycket större för en kvinna. Förutom folsyra och vitamin E behövs också vitaminer från andra grupper: B, C, D, A.

Med tanke på en så stor mängd vitaminer som är nödvändiga för att ta vitaminer, skulle det bästa valet vara komplexa preparat innehållande vitaminer, såväl som makro- och mikroelement.

Multivitaminkomplex

För närvarande är läkemedelsmarknaden redo att erbjuda ett stort antal olika multivitaminer. De skiljer sig åt i kemisk sammansättning, kostnad, ursprungsland och några andra kriterier. Valet av det bästa läkemedlet utförs vanligtvis i samband med den behandlande läkaren som känner till egenskaperna hos en viss organism.

Komplexet av vitaminer gör att du kan berika kroppen med nästan alla nödvändiga biologiskt aktiva substanser för dess vitala aktivitet. Listan över droger kan vara ganska stor.

Så, skrivs följande vitaminer och mineralkomplexmedel ofta ut till män:

 • "Spermastrong";
 • "Alfabet" (märkt "för män");
 • "Duovit" (märkt "för män");
 • "Complivit";
 • "Profertil";
 • "Selmevit";
 • Selmevit Intensive;
 • Selzinc Plus;
 • "SperAktiv".

Ta dessa droger bör baseras på instruktionerna som är kopplade till dem. Multivitaminkomplex som främjar ägglossningen och ökar fertiliteten har också utvecklats för kvinnor. Tillverkare använder även en slags betyg av sådana medel.

Dessa medel väljs som regel av en gynekolog eller en reproduktionsspecialist. Följande är flera läkemedel som ofta används för att förbereda sig för en planerad graviditet.

Elevit

Förutom vitaminer är detta läkemedel också rikt på kalcium, magnesium, järn, fosfor, koppar och zink. Innehållet av folsyra i det är också ganska högt - 400 mikrogram.

Det är viktigt att notera att det inte finns jod i denna beredning. Hans kvinnor i planeringsstadiet bör tas separat. Den profylaktiska doseringen av jod är vald individuellt och beror på bosättningsområdet. I jodbristande regioner av ett sådant element tar det lite mer för att slutföra kvinnokroppens arbete.

Kvinnor som tog "Elevit" före graviditetens början noterade främst sina positiva egenskaper. Många säger att de har normaliserat menstruationscykeln, förbättrat tillstånd av huden, håret och naglarna. Nackdelarna innefattar relativt hög kostnad, förstoppning, en stark aptitökning.

Femibion

Det är ett av de mest kontroversiella sätten att använda. Det är utformat för kvinnor från det ögonblick som de förbereder sig för att få barn och upp till den 12: e veckan av graviditeten.

Preparatet innehåller följande vitaminer: B1, B2, B5, B6, B12, B9, PP, C, E och andra användbara komponenter, inklusive jod.

Antalet positiva och negativa recensioner på det är ca 50/50. Fördelarna kan hänföras till en relativt balanserad komposition. Accept av detta verktyg ger kvinnokroppen nästan alla vitaminer som behövs för den. Många kvinnor som tog "Femibion" redan före början av uppfattningen noterade att de praktiskt taget inte hade några negativa symptom på toxemi under första halvan av graviditeten.

Nackdelarna är ganska höga kostnader. Vissa kvinnor anser att det är otillbörligt dyrt. I vissa fall, som med någon lösning, kan Fembion orsaka allergiska reaktioner. Till en ganska hög kostnad tvingar det också kvinnor att lämna negativ feedback.

Vitrum

Gäller även för ganska ofta använda droger under beredning för graviditet. Tillverkaren har även utvecklat en speciell version av det här verktyget för kvinnor som förbereder sig för att uppleva alla läckerheter i moderskapet. Navnet på detta läkemedel är "Vitrum Prenatal" eller "Vitrum Prenetal Forte".

Merparten av återkopplingen från receptionen av detta komplex är positiv. Många kvinnor är nöjda med pris och sammansättning. Denna beredning innehåller också jod. Detta gör mottagningen mer bekväm eftersom det inte är nödvändigt att ta några jodhaltiga ämnen separat. Vitamin-mineralkomplexet har en positiv effekt på helhetshälsan, normaliserar könsorganens arbete och förbättrar även hud och hår.

Hur länge ska vitaminer tas?

Regimen sammanställs individuellt. För att göra detta måste läkaren utvärdera flera faktorer:

 • Den ursprungliga faderns eller moderns hälsotillstånd
 • egenskaper hos deras hälsa och förekomsten av associerade sjukdomar;
 • geografiska levnadsförhållanden och miljöfaktorer (klimat, temperatur, luftföroreningsindikatorer och många andra).

I genomsnitt rekommenderar läkare att ta vitaminkomplex i minst 3-4 månader före datumet för den avsedda uppfattningen av barnet. I vissa fall kan behandlingen vara något längre - upp till sex månader eller mer. En sådan relativt lång tid är nödvändig för att kroppen ska fylla på och normalisera sina fysiologiska funktioner samtidigt som de tar vitaminer.

Efter graviditetens början avbryter inte vitaminerna, men deras doser förändras. Detta beror på den ökade belastningen på honkroppen.

För att kompensera för tillståndet förskriver obstetrician-gynekologer särskilda multivitaminkomplex för sina patienter som är godkända för användning hos gravida kvinnor. Sådana vitaminer är mycket viktiga, eftersom de är nödvändiga för att barnet ska ha full intrauterin utveckling.

Hur man tar?

Oftast ordineras vitamin- och mineralkomplex 1-2 gånger om dagen. Det beror på den specifika medicinen. Det finns ingen tydlig koppling till måltiderna. Tvätta ner ett piller eller en kapsel ska vara en liten mängd vanligt vatten.

Om mottagningen har ont i buken, ett kliande utslag på kroppen eller urtikaria, många röda fläckar, då ska du omedelbart söka medicinsk hjälp. Dessa symtom kan vara en manifestation av en individuell allergisk reaktion mot att ta vissa vitaminer.

I detta fall krävs en obligatorisk uppsägning av läkemedlet som orsakade allergiernas manifestationer.

Produkter rik på vitaminer för uppfattning

Experter noterar att en väl vald diet är nödvändig för att säkerställa alla vitala funktioner i kroppen. Korrekt och balanserat att äta, tyvärr arbetar inte många människor för närvarande. Beboare i städer och storstäder, enligt statistik, upplever en stor brist på vitaminer och spårämnen.

För att kompensera för denna viktiga brist är det mycket viktigt att hålla koll på maten som intagas flera gånger om dagen. För att förbereda en baby ska detta göras mycket noggrant. Förutom de viktigaste näringsämnena (proteiner, fetter och kolhydrater) är det mycket viktigt att en mängd vitaminer finns närvarande i den dagliga kosten. För detta är det nödvändigt att följa principen om mångfald.

I kosten för alla som vill bli föräldrar, var noga med att gå på gröt. De ger kroppen goda mikrodelar, är höga i kalorier och är näringsrika, och viktigast av allt, är rika på B-vitaminer.

Frukt och bär bör också ätas regelbundet till personer som har för avsikt att äta bra och korrekt. De innehåller mycket vitamin C.

Att äta grönsaker kommer att "mätta" kroppen med folsyra och fördelaktiga mikrodelar. Växlingen av frukt och grönsaker diversifierar inte bara menyn, utan kommer också att ge stora fördelar för kroppen.

För att lära sig att äta och vilka vitaminer som ska tas vid planering av graviditet, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa