Hur många dagar efter befruktning börjar bröstet vanligtvis att göra ont?

Innehållet

Från tidpunkten för befruktning börjar flera förändringar i kvinnokroppen. Bröst ömhet är en av dem. Denna artikel kommer att berätta hur många dagar efter uppfattningen en framtida mor brukar börja skada hennes bröst, och också varför detta symptom uppträder.

Hur manifesterar sig det?

Bröstmjukhet vid tidigast graviditetsålder orsakas av hormonella förändringar. I blodet hos en gravid kvinna ökar koncentrationen av kvinnliga könshormoner efter befruktning av ägget. De påverkar bröstkörtens vävnad, vilket leder till att de svullnar och till och med något ökar i storlek.

I bröstkörteln är körtelvävnad. När det lilla embryot är implanterat (fast fastsatt) i livmodern, börjar körtelvävnaden att växa. Detta bidrar till att bröstkörteln ändrar sin storlek. Denna ökning av körtelvävnaden leder till en viss kompression av nervändarna, vilket bidrar till smärta och en ökning av bröstkörtens känslighet.

Under påverkan av hormoner och bröstvävnaden ökar sig själv. I detta fall bröstet som "hällde". Det bör noteras att gradvis bröstförstoring börjar att inträffa. även efter ägglossning. Under denna period är menstruationscykeln i kvinnokroppen ganska mycket progesteron, vilket säkerställer de förändringar som uppstår i bröstkörtlarna.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
  • menstruation
  • ägglossning
  • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Ett annat hormon bidrar också till en ökning av körtelvävnaden i bröstkörtlarna. humant korionisk gonadotropin. Det är bättre känt som hCG. Detta hormon frigörs på grund av utseendet i den kvinnliga kroppen av en "ny hyresgäst" - ett litet embryo. Utan hCG är det omöjligt att föreställa sig den fullbordade kursen av den intrauterina utvecklingen av ett barns kropp, speciellt under den första perioden av sitt intrauterin liv.

Under inverkan av hCG i bröstkörteln i bröstkörtlarna börjar också specifika förändringar, vilket bidrar till att bröstet börjar växa och skadas lite. Ju högre nivån av detta hormon i blodet desto ljusare kan symtomen visas.

I vissa kvinnor är bröstförstoring inte särskilt uppenbart under de första dagarna efter uppfattningen. Bröstet är lika stort, men blir fortfarande ganska känsligt. En ökning av kvinnornas känslighet och självständigt. Hos vissa gravida kvinnor är detta symptom så starkt uppenbart att de noterar att även om de har en vanlig och bekväm tidigare bh, ger de stora obehag.

Bröstsvullnad uppträder som regel av det faktum att det blir ganska känsligt för eventuella effekter. De mest känsliga områdena är areola bröstvårtor. I många kvinnor under de första dagarna efter det att befruktningen redan har inträffat är det bröstvårtkänsligheten som ökar. Deras ändar förändrar sin färg under graviditeten: de blir mörkare. Men under de allra första dagarna efter uppfattningen är det ganska svårt att bestämma detta kliniska tecken, eftersom det utvecklas senare.

Bröstmjukhet kan uppstå när som helst på dagen. De flesta kvinnor noterar att obehaget i bröstkörtlarna oroade dem mer på morgonen. Samtidigt på kvällen var hälsotillståndet mycket bättre. Emellertid kan tiden för smärta i bröstet vara annorlunda. I vissa kvinnor kvarstår smärtan hela dagen.

Det bör noteras att bröst ömhet i de tidiga stadierna kan lokaliseras inte bara direkt i bröstkörtlarna själva. Smärtan kan också spridas till armhålorna. Vanligtvis är smärtan som drabbar eller något arresterande.

Många kvinnor noterar att bröst ömhet ökar efter träning i gymmet, speciellt under övningar med hantlar.

I vissa fall är det första tecknet på en förändring i bröstkörtillståndet på grund av graviditet inte utseendet av smärta i bröstet, men klåda. Förväntad mamma kan märka att även om du bär en bh eller vanligt kläder leder det till ökad klåda. Utseendet på detta symptom är inte av misstag. PHormonala förändringar som utvecklas i en gravid kvinnas kropp bidrar också till klådautveckling. Klåda uppstår på grund av irritation av nervändarna som finns i bröstkörteln. Detta föregås också av en ökning av körtelvävnaden.

Många kvinnor som inte planerar graviditet i förväg, kan inte direkt avgöra att smärtan i bröstkörtlarna har uppstått på grund av barnets uppfattning. De kan vara tillräckligt långa för att anta att bröstet är svullet på grund av premenstruellt syndrom (PMS). Om emellertid en stark känslighet uppstod i bröstkörtlarna och menstruationen "kom inte" i tid, och det fanns också oskyddad samlag, då är det en viss anledning att fundera över och kontrollera graviditeten.

Kvinnor som tvärtom planerar graviditeten noggrant och försöker att bli gravid, kan behandla sina känslor ganska noga. Det händer så att en kvinna så mycket vill bli en mamma som även i avsaknad av uppfattning visar hon tecken på en lyckad graviditet. Dessa inkluderar utseendet av känslighet i bröstet, illamående, generell svaghet, humörförändringar, ökad aptit. Emellertid är alla dessa icke-specifika tecken inte ett tecken på graviditet.

Dessa symtom kan bara associeras med förändringar i hormonnivåer i samband med den vanliga utvecklingen av menstruationscykeln. I denna situation kan endast ett graviditetstest på apoteket eller ett besök hos en gynekolog hjälpa till att skingra tvivel om uppkomsten av uppfattningen.

Hos kvinnor som haft olika sjukdomar i bröstkörtlarna före graviditeten kan svårighetsgraden av symtom efter uppfattningen vara mycket annorlunda. Det beror till stor del på hur mycket hormonella förändringar. Så, i vissa fall kan kvinnor uppleva en starkare bröstsmärta. Kvinnor som har patologier i bröstkörtlarna före graviditeten, är det nödvändigt att se en mammolog efter att ha tagit en bebis.

Det är särskilt viktigt att besöka en läkare för de framtida mammorna som tog några mediciner för korrigering av bröstpatologi. I denna situation kan läkaren avbryta dessa läkemedel eller förskriva andra.

När visas de första symptomen?

Vänta på de första manifestationerna i bröstet strax efter dagen för befruktningen är inte värt det. Även en förändring i hormonnivåer som uppstår under de första dagarna efter befruktning påverkar inte utseendet på några symtom. Som regel uppträder de första förändringarna i hälsotillståndet hos den förväntade mamman med 8-10 dagar efter befruktningen. Vid den här tiden implanteras ett litet embryo vanligtvis i livmodern. Från och med denna tid börjar nivån av hormoner i blodet hos en gravid kvinna öka snabbare, vilket leder till utvecklingen av specifika förändringar.

Det bör noteras att inte alla kvinnor i de mycket tidiga stadierna av graviditeten upplever helt liknande symptom. Vissa kvinnor noterar att det var nästan inget obehag i deras första veckor efter uppfattningen. De noterar också att de inte har märkt några speciella förändringar i bröstet. Det kan verkligen vara, för varje kvinnas kropp är unik.

Hur länge stannar smärtan?

Varaktigheten av bevarande av smärta och känslighet i bröstet är omöjligt att förutsäga. Varje gravid kvinna kan ha dessa symtom vid olika tillfällen. Det beror på den kvinnliga kroppens individuella egenskaper.

För många kvinnor går de obekväma symtomen som inträffar under de första veckorna efter befruktningen vanligtvis bara bort i mitten av graviditeten. Vid denna tidpunkt är hormonell bakgrund redan ganska stabil. Om graviditetens tidiga skeden betraktar utseendet av vissa symtom som en "signal" som uppfattningen inträffade, och intrauterin utveckling började, så i senare perioder är förändringar i bröstet en slags förberedelse av kvinnokroppen för den kommande amningen (amning).

I de tidiga stadierna av graviditeten är det mycket viktigt för den förväntade mamman att övervaka bröstkörtlarna. Hygien är mycket viktig och fungerar som ett utmärkt förebyggande av olika infektioner. Mammaskirtlarna måste vara rena och andas. Detta kommer att hjälpa den vanliga hygieniska duschen. Vattentemperaturen ska vara bekväm.

Att minska bröst ömhet är också möjligt med välvalda bras. För närvarande finns ett stort urval av underkläder som är utformade speciellt för gravida kvinnor. Det är väldigt viktigt att bhn stöttar bekväma koppar, inte dra åt eller nypa den känsliga bröstvävnaden. Det är bättre att välja produkter gjorda av naturmaterial. Detta kommer att bidra till att bibehålla bröstkörtens hälsa även under graviditeten.

På vad som kan vara symptom på graviditet i de tidiga stadierna, se nedan.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa