På vilken dag efter ägglossningen inträffar embryoimplantatet och hur länge håller det sig?

Innehållet

Kvinnor som planerar en graviditet har förmodligen hört talas om implantation, men inte alla vet exakt hur och när denna viktigaste processen uppstår. Under tiden beror det på implanteringens framgång om graviditeten kommer att utvecklas ytterligare eller sluta på ett tidigt stadium, när kvinnan inte ens misstänker att det finns ett nytt liv inuti henne. I denna artikel kommer vi att prata om när implantationen inträffar och hur lång tid det tar.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur går det här?

Implantation hänför sig till processen att införa ett befruktat ägg i livmodern, där fostret kommer att växa och utvecklas under hela graviditeten. Innan detta händer måste själva uppfattningen ske.

På dagen för ägglossning framträder en mogen kvinnlig reproduktiv cell som är redo för befruktning från follikeln på äggstocken i ampullärdelen av äggledaren. Befruktning sker där. Spermatozoa kan redan vara vid denna punkt i röret, om samlag utfördes före ägglossning eller når destinationen efter ägglossning under dagen. Det är hur mycket tid ett ägg lever och bevarar förmågan att befruktas.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
  • menstruation
  • ägglossning
  • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Så snart manliga och kvinnliga gameter träffas, börjar processen att vända en äggcell till en zygote - en speciell ny cell som innehåller en enskild uppsättning kromosomer som lånas från en spermiecell och en oocyt. Kvinna och manliga kromosomer slår samman, bildar ett nytt liv. Zygote börjar splittras i nya celler, vars antal ökar ständigt. Samtidigt börjar det att röra sig i livmoderns riktning, för bara där har naturen gett optimala förutsättningar för fostrets utveckling.

I detta skede är embryot inaktivt, villi på insidan av röret självt, liksom lätta spontana sammandragningar av äggledarnas väggar, hjälpa honom att röra sig framåt genom röret. Denna resa tar 3 till 5 dagar. På dag 5 faller det befruktade ägget slutligen in i livmoderhålan och börjar leta efter en "fristad". En annan dag - två hon kan simma i livmodern, hela tiden fortsätter krossningen. Två skikt bildas: den inre, från vilken embryonala strukturer kommer att bildas senare, och trofoblasten, det yttre skiktet, som måste ta ansvar för implantation.

Äggcellen blir en mer komplex struktur - blastocysten. I detta skede är det mycket viktigt för henne att hålla sig till livmoderns vägg. Så snart det befruktade ägget är fäst vid livmodern, börjar implantationsprocessen. Genom enkel matematisk tillsats är det lätt att fastställa att från och med ögonblicket till ägglossningen till början av implantationen går vanligtvis 7-8 dagar. Ibland sker implantationen endast vid 8-9 dagar, och detta anses också vara ganska normalt.

Implantationen i sig varar cirka 40 timmar. Adhesion, den primära fästningen på väggen kallas adhesionsstadiet. Därefter börjar den andra etappen - invasion (nedsänkning). Troboflast utgör den speciella finaste villi.Dessa trådliknande antenner börjar utsöndra enzymer som löser upp livmoderns endometrieceller.

Gradvis dyker villi längre och längre in i livmodervävnaden. En urtag bildas, där det befruktade ägget på ett tillförlitligt sätt sänker. Villina är kopplade till moderkärlens blodkärl och det embryo som tidigare åt endast det som fanns i livmoderhålens näringsmedium, börjar ta emot allt som är nödvändigt från moderns blod.

Samtidigt börjar produktionen av ett speciellt hormon, vars närvaro är praktiskt taget uteslutet i kroppen av en icke-gravid frisk kvinna, mänsklig korionisk gonadotropin. Det är hCG, när koncentrationen av ämnet når en tillräcklig nivå i kroppen, kommer du att kunna göra ett test eller ett blodprov för graviditet. Nivån ökar gradvis, och redan 4 dagar efter implantation eller 10 dagar efter befruktningen kan ett blodprov för hCG svara på frågan huruvida en graviditet har inträffat. Testremsor i urinen kommer att detektera HCG från den första dagen av förseningen, det vill säga 14 dagar efter uppfattningen.

Om implantationen är framgångsrik, graviditeten börjar, utvecklas embryot, hormon förändras, kvinnan blir gravid. Om oförutsedda omständigheter uppstår åtminstone vid ett av stadierna i fästet av äggstocken kommer graviditeten inte att komma: ägget kommer att dö och komma ut med endometriella fragment under nästa menstruationsperiod.

Tidig och sen bilaga

Om gestationsägget passerar obehindrat genom äggledarna, krossas och utvecklas i normal takt, så kan implantationen vara tidigt. Sådana i medicin anses vara full nedsänkning av blastocyst i endometrium upp till 7 dagar efter ägglossningen.

Om äggledarens lumen minskas, sänks förskottet längs äggledaren, embryo-cellerna delas inte tillräckligt snabbt, endometriumet är otillräckligt tjockt och implantationsprocessen kan fördröjas. Sen bindning anses vara implantation som inträffade efter 9 dagar från ögonblicket av ägglossningen.

Implantationstiden i stort påverkar inte den fortsatta utvecklingen av graviditeten, men sen och tidig införande har sina egna nyanser.

  • Tidig implantation är prognostiskt sämre än senEftersom det gestationella ägget kan sjunka in i livmodern för tidigt, då endometrium ännu inte har nått full beredskap att acceptera det. I det här fallet inträffar inte heller implantation eller inträffar, men med vissa defekter, som senare i en mer allvarlig graviditetstid kan leda till placenta, detachement och abnorm utveckling av moderkakan, eller allt kommer att sluta i ett missfall under den tidiga perioden.
  • Sen implantation är fördelaktig på grund av endometriell mognad.men för sent kan äggstockens "ankomst" återigen sluta i frånvaro av implantation, eftersom de speciella strukturerna i endometriecellerna, pinopodia, bara förekommer under "implantatfönstret" och försvinner ett par dagar före nästa menstruationscykel. Utan dem blir nedstegsskedet mycket svårare och kan hamna i misslyckande.

Några funktioner i termerna

Om en kvinna blir gravid, inte på ett naturligt sätt, men genom IVF, börjar de beräknade implantationsdatumen inte från ögonblicket, eftersom det inte sker i IVF-cykeln, men från dagen efter att embryon transplanterats i livmodern.

I allmänhet går implantationsprocessen själv efter IVF lite längre än 40 timmar, och det börjar senare. 5-dagarsembryonerna är de snabbaste och de bästa implanterade, lite värre är embryon på tre dagar. Den första kan börja fästa inom några timmar efter överföringen. Den andra tar ibland omkring 3-4 dagar för att bara börja dyka in i endometriella skiktet. Implantation efter kryoterapi är nästan alltid sent.

Ett blodprov för hCG för att avgöra om implantationen ägde rum och om en graviditet har inträffat, rekommenderas att utföras inte tidigare än 14 dagar efter embryoöverföring.

Enligt statistiken roterar tre dagars embryon med en sannolikhet på 40%, fem dagar - med 50% chans och två dagar, sex dagar och äldre framgångsrikt implanterade inte mer än i 20-25% av fallen.

Kan du känna bifogandet?

Officiellt hävdar medicin att känna implantationen en kvinna kan inte: det finns inga tecken och symtom som direkt indikerar mikroskopiska cellulära processer som uppträder i livmodern. Men i praktiken hävdar många kvinnor att de fortfarande har ovanliga känslor. Medicin förnekar inte ett sådant tillfälle, eftersom kvinnornas hormonella bakgrund förändras och teoretiskt sett kan hon känna sig något ovanligt om hennes nivå av individuell känslighet är ganska hög.

Dessa symtom innefattar huvudvärk, yrsel och svaghet, som inträffade ungefär en vecka efter ägglossningen, känslan av frossa, feber upp till 37,0-37,5 grader, ökad ångest, depression, irritabilitet, illamående. Vissa kvinnor i denna period kan känna avsky för sex, medan andra tvärtom känner för ökad upphetsning.

Ibland uppträder urladdning av blodig natur, som kallas implantatblödning. Så kommer blodet ut ur de små blodkärlen som skadas genom nedsänkning av ägget. Volymen av sådan blödning överskrider inte 2 ml, den slutar snabbt, ibland fortsätter den i form av "daub".

Vissa kvinnor noterar att de inte kände någonting, och det första tecknet på graviditet för dem var en mer tillförlitlig fördröjning av nästa menstruation ur synvinkel att diagnostisera den "intressanta positionen".

Implantation kan inte ses antingen av ultraljud eller genom andra moderna diagnostiska metoder. Ingen analys visar om denna viktiga process har börjat och om den kommer att slutföras framgångsrikt. Bara en vecka efter implantation kan du göra ett graviditetstest eller donera blod för hCG för att få ett resultat.

För information om hur embryotypen och infästningen i livmodern uppstår, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa