När ska man introducera mjölkgröt i foderet och vad är bättre att välja?

Innehållet

Mjölkporridor är den vanliga maträtten för barnmenyn. De introduceras i menyn av tots, som redan har lyckats prova icke-mejeriprodukter - först glutenfria (ris, majs, bovete) och sedan andra. De är höga i kalorier och näringsrika, som de flesta barn och ger barnen energi.

Förmån och sammansättning

Från gröt får barnet vegetabiliska proteiner och kolhydrater, liksom kostfiber, vitaminföreningar, olika spårämnen och mineraler. Alla dessa ämnen är viktiga för normal tillväxt av barn.

 • Risgröt rik på kalcium, kalium, olika vitaminer, aminosyror, lecitin och zink. Det anses lätt smält och hypoallergena, kännetecknas av en trevlig smak och konsistens.
 • I bovete mycket järn och vegetabiliska proteiner, så denna croup rekommenderas för mat med lågt hemoglobin och undervikt. Bokhete gröt som de flesta barn, sällan provocerar allergier, rik på magnesium, koppar, kalcium, vitaminer B1, PP och andra.
 • Corn gröt innehåller mycket vitamin A, kalcium, selen, aminosyror, järn, dietfibrer. Användningen minskar svullnad och stör fermentationsprocesserna. Fleromättade fetter som finns i majsgrisar har en positiv effekt på nervsystemet.
 • Hirse gröt rik på magnesium, vitaminer B, mangan, järn, kisel, fluor och koppar. En sådan skål är användbar för hjärt-kärlsystemet och levern.
 • I havregryn många vegetabiliska proteiner, omättade fetter, mineralsalter, vitaminer från grupp B. Sådan gröt är en användbar fiberkälla.
 • Bygg- och pärontorn barnet kommer att få kalium, fosfor, selen, vitaminer, essentiella aminosyror, kolin, kalcium och andra ämnen. Sådana porridger är näringsrika, eliminerar förstoppning, stimulerar digestion och ökar kroppens försvar. Men på grund av deras tunga matsmältning rekommenderas de inte att ges tidigare än 1,5-2 år.
 • I semolina mycket stärkelse och protein, men mindre kostfiber och vitaminföreningar än andra spannmål, så det erbjuds vanligtvis från 1 år. Däremot grävs gröt perfekt och ger energi, därför rekommenderas för barn med låg vikt. Underbart alternativ till en gripande couscous gröt. Det smälter snabbt, användbart för matsmältningssystemet och nervsystemet.

När ska man lägga in mat?

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

amning

Bröstmatade barn Du kan prova mjölkgröt från 9 månader. Fram till denna ålder rekommenderar barnläkare att avstå från att använda mjölk och bara ge barnet mjölkfria spannmål, som introduceras i spädbarnsmenyn på 6-7 månader.

Den första delen av spannmål med tillsats av mjölk bör vara ganska liten - endast 5 gram. Även hypoallergena produkter kan provocera en negativ reaktion om smulorna har intolerans, och mjölk är känd för sina allergiframkallande egenskaper. Det är därför som du måste börja mata mjölkgröt mycket noga, även om barnet har lång och glad att äta spannmålsprodukter utan mejeriprodukter.

Ge mjölkgröt för första gången på morgonen, att bedöma portabiliteten hos en ny produkt vid slutet av dagen. Om barnet inte har utslag, klåda, avföring, rodnad och andra biverkningar, erbjuds nästa dag en del av en större volym. Vidare ökar mängden spannmål som används av barnet i mjölk dagligen tills det blir 180-200 gram per dag.

När artificiell utfodring

Införandet av mjölkgröt i barngödselens diet är på samma sätt.

Skillnaden är bara i en tidigare ålder - läkare tror att det är möjligt att bekanta barnet med artificiell matning med en sådan ny maträtt. från 7 månader. Tidigare införande av gröt på mjölk i småbarnsdiet är också möjligt med bristmjölk från mamman eller med en dålig viktökning i barnet.

Att ge barnets flerkomponentmål av flera spannmål bör vara först efter att smulan provat var och en av ingredienserna och det fanns ingen negativ reaktion.

Inklusion i kosten av mjölkskalar, vars sammansättning innehåller frukt, grönsaker och andra tillsatser, rekommenderas för barn som redan har träffat dem separat.

Köp eller laga mat?

Betyg av färdiga spannmålsproducenter

Alla mjölkspannmål, som används för utfodring under det första levnadsåret, kan delas in i två stora grupper - fabriksgjorda och hemgjorda. Babymatstillverkare erbjuder spannmål med mjölk, både i form av pulver och redan i färdig form. De viktigaste fördelarna med sådana produkter:

 • deras grund är råmaterialet, som passerar säkerhetskontrollen;
 • Spannmål för sådana spannmål krossas enligt den åldersgrupp för vilken den särskilda produkten är avsedd.
 • rätter är lätta att förbereda - i de flesta fall räcker det bara för att öppna förpackningen, ta rätt mängd kornblandning och blanda den med vatten;
 • Det är lättare att börja mata med färdig gröt - du kan lösa en liten del av pulvret för att få några skedar av den nya produkten.
 • Förutom enkeltkomponenten producerar många tillverkare flera flingor, liksom produkter med goda tillsatser - grönsaker, torkade frukter, bär, frukter;
 • Användbara vitaminer, prebiotiska substanser, värdefulla mineraler läggs till sammansättningen av fabrikens spannmål;
 • Sådana produkter kan lagras under lång tid.

Instantpulverflingor säljs i lådor, påsar eller burkar, och färdiga mjölkflingor finns i portionslådor eller burkar. På förpackningen finns det detaljerad information om kompositionen och beredningsförfarandet.

Tillverkaren anger hur man späder eller bryter gröt, hur mycket vätska ska användas.

Mjölkkomponenten i fabrikens spannmål är också annorlunda. Olika företag lägger till sina produkter:

 • hela pulveriserad ko mjölk;
 • fettfri torrköttmjölk;
 • torr getmjölk;
 • delvis anpassad mjölkblandning.

Ko mjölkbaserade porridor innehåller många mineralelement och proteiner, inklusive allergiframkallande, därför rekommenderas det inte att använda dem först.

Det är bättre att börja mata på mjölkgröt från blandningsbaserade produkter. De är mer nära bröstmjölk, överbelasta inte njurarna på barnet. Sådana produkter är föredragna för spädbarn med tendens till allergier.

Getmjölk mer liknar mödrarna i dess komposition, men också absorberas av barnets kropp med svårigheter. Därför, om barnet inte har intolerans, finns det inga särskilda fördelar jämfört med getmjölk över kojölk.

Fabriksmjölkgröt kan nu köpas i stormarknader och småaffärer, apotek och Internet. Utbudet av denna produkt är ganska bred.

Den största efterfrågan på sådana märken.

Hipp

Porridges av en sådan tillverkare är gjorda av organiska, miljövänliga råvaror, vars kvalitet är strikt kontrollerad. De har en underbar smak, inget socker, konserveringsmedel och smaker, och grunden är babyformeln.

Men nästan alla sådana produkter innehåller frukttillskott.Utan fyllmedel produceras endast bovete gröt med prebiotiska (galakto-oligosackarider).

En separat rad färdiga Hipp mjölkporridor i burkar heter "God natt". Sådana produkter är tillverkade av hela korn utan tillsatt socker, berikat med vitaminer B1, D, A och kalcium.

Nestle

Under detta varumärke presenteras mjölkskalor av vete, semolina, majs, bovete och havregryn, inklusive tillsats av pumpa, jordgubbar, päron, torkade aprikoser och bananer. De produceras på basis av skummjölkspulver, innehåller vegetabiliska oljor och socker.

Dessa porridor är enkelt skilda, har en naturlig smak och god lukt, är berikade med mineraler och vitaminer. Att tillsätta bifidobakterier till deras komposition förbättrar digestionen, normaliserar avföring och stimulerar reproduktionen av fördelaktiga bakterier. Nestlé-produkterna är klassificerade som högkvalitativa, prisklassen av sådana spannmål är medelhög.

Heinz

Produkter av detta märke på grundval av helmjölk är av stor variation, inklusive både enskilda beståndsdelar och blandningar av olika spannmål. Dessa krukor är läckra, som barn, utan färgämnen och konserveringsmedel, dessutom innehåller vitamin-mineral komplex och inulin. Efter tillsats av vatten från dem erhålles en homogen massa.

Heinz-sortimentet har en separat "Lips" -linje för barn från 12 månader, stimulerande tuggning, samt dricka spannmål baserat på normaliserad mjölk med tillsats av omega-3-fetter.

Bebi

Sortimentet av mejeriprodukter av detta märke är ganska brett. Porridger har en naturlig smak, innehåller prebiotika, mineraler, värdefulla vitaminföreningar, men är tillverkade med tillsatt socker.

Förutom produkter som är baserade på hela konsummjölk, producerar Bebi under varumärket direktkorn med getmjölk. Barn äldre än ett år, tillverkaren erbjuder krukor "Lär dig att tugga" av fyra spannmål.

Winnie

Sådana spannblandningar är gjorda av hela torkad mjölk med tillsats av vitaminer, socker, mineraler och även inulin. De är väl utspädda med vatten, trevlig smak, prisvärd, som många barn.

Frutonyanya

Mjölkporridor av detta varumärke representeras av ris, vete, multigrain, havre och bovete groats, både utan tillsatser och fyllmedel (äpple, banan, pumpa, pommes frites, etc.). De har ett överkomligt pris, snabb upplösning, smaka bra.

Kompositionen innefattar dessutom järn, vitaminföreningar, zink, inulin och jod. Dessa spannmål innehåller hela och skummjölkspulver, krämpulver. Separat produceras en rad färdiga spannmål "före sänggåendet" i 200 ml lådor.

Agusha

Sådana mjölkporridor innehåller vitaminer, som är lättskilda, är trevliga för smaken. För sin produktion använder de helmjölk, fruktos, ibland prebiotika.

Bland nackdelarna noterades närvaron i saltets sammansättning, ett litet intervall och en kort hållbarhetstid.

Under detta märke producerar också flytande spannmål i lådor baserat på normaliserad mjölk. De innehåller prebiotiska ämnen och rekommenderas för natten, därför kallas de "somna".

Bra tjej

Gröt av detta märke är ganska mångsidigt, inklusive vitamin-mineral komplex, helmjölkspulver, deras smak är som att barnen. De är billiga, finns tillgängliga som utan tillsatser, och med fruktfyllningar. De innehåller emellertid salt, socker, vanillin.

Bellakt

Utbudet av denna tillverkare innefattar bukvete, ris, havregryn, rismjölk, 5 spannmål, majs och majsgrötgröt på normaliserad komjölk med tillsatt socker. De smälts lätt, välskild, berikad med vitaminmineralkomplex.

Gröt baserad på getmjölk produceras separat. De är berikade med vitaminer, prebiotika och mineraler, innehåller inte socker och salt.

bebis

Gröt av detta märke är överkomligt, gjord på basis av mjölkblandning, berikad med vitaminer och olika mineraler, utan salt.Men deras intervall är litet, kompositionen innefattar maltodextrin och socker, och vid utspädning av sådana blandningar uppträder ofta klumpar.

När du köper ett barn, en av dessa produkter, kom ihåg att även de mest populära och annonserade av dem kan provocera en negativ reaktion. Om ett varumärke inte passar barnet, prova gröt från en annan tillverkare. Om skålen som erbjuds barnet inte får dig att känna dig värre och ätas med glädje, bör du inte byta varumärke.

Hur man lagar mat med egna händer?

Mjölkgrötrecept för barn något annorlunda än den vanliga matlagningsmetoden, genom vilken vuxna förbereder gröt för sig själva. Mamma kan laga det vanliga milkless gröt, lägg sedan till en utspädd, icke-fet komjölkoch när barnet blir äldre - hela (bäst av allt - en speciell bebis).

För äldre barn lämplig matlagning omedelbart i mjölk. Tvättad spannmål hälls med mjölk, kokas och kokas över låg värme och omrörs ständigt. För att göra gröt gles och homogen kan du mala spannmålen i mjöl innan du lagar mat, eller slå den svetsade massan med en bländare.

Gradvis kommer smulan vänja sig till mer tät mat, tänder kommer att visas, och det kommer att vara möjligt att byta till hela korn utan att slipa dem under matlagning och även erbjuda barnet mjölknudlar.

Många mödrar spannmål i en långsam spis, eftersom den här enheten gör att du kan göra andra saker, istället för att ständigt stå vid spisen, medan gröt är förberedd för hela familjen.

I den kylda skålen kan du lägga till fruktpuré, bitar av grönsaker, smör.

Klar mjölkgröt är tillåten att förvaras i kylskåp för högst en dag. För att värma den tidigare beredda skålen rekommenderas vattenbad.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa