Enterofuril-analoger för barn

Innehållet

Om ett barn har diarré borde han definitivt få mer att dricka (inklusive speciella återupplösningslösningar, som du både kan köpa på apoteket och förbereda dig hemma) och byta kost. Men i vissa fall, inte att undvika droger som påverkar den vanligaste orsaken till diarré - sjukdomsframkallande mikrober. En av dessa droger är "Enterofuril».

Den finns i flera former, vilket gör det möjligt att applicera på olika åldrar. Enterofuril är ordinerat till de minsta patienterna i suspension, eftersom det får ges från en månad. Denna vätska har en söt smak, gul färg och banan lukt.

Äldre barn är förskrivna i kapslar. En sådan fast variant av Enterofuril kan användas från 3 års ålder.

Sammansättningen av läkemedlet

Den huvudsakliga ingrediensen i båda formerna av medicin, genom vilken "Enterofuril" hjälper till att bli av med patogena bakterier, kallas nifuroxazid. Mängden i 5 ml av det flytande preparatet är 200 mg och i en kapsel - 100 eller 200 mg. Dessutom är olika inaktiva komponenter närvarande, beroende på form av läkemedlet, exempelvis smakämnen, citronsyra, karbomer och sackaros tillsätts suspensionen och majsstärkelse, MCC, gelatin och andra föreningar används för att tillverka kapslar.

Verkningsmekanism

En gång i barnets kropp går Enterofuril inte in i blodomloppet, men verkar endast i tarmlumen. Ett sådant ämne påverkar vissa metaboliska processer i mikrobiella celler, varigenom patogenmembranen förstörs och bakterierna dör.

Samtidigt påverkar läkemedlet inte de fördelaktiga mikroorganismer som representerar den normala tarmfloran. Och på grund av att Enterofuril är skadligt för patogena mikrober, hjälper det till och med att eliminera dysbakterier. Om barnets tarmen drabbas av virusinfektion, kommer användningen av nifuroxazid att vara förebyggande av bakteriekomplikationer.

När utses?

Vanligtvis är orsaken att "enterofuril" ges till ett barn diarré som orsakas av skadliga bakterier - shigella, salmonella, patogena Escherichia, stafylokocker, vibrios och andra patogener. Läkemedlet är efterfrågan på matförgiftning, salmonellos och andra tarminfektioner.

Kontraindikationer och eventuell skada

"Enterofuril" ska inte ges till barn med överkänslighet både till huvudkomponenten och till något hjälpämne. Liksom i suspensionen och inuti kapslarna finns sackaros närvarande, båda formerna av läkemedlet är kontraindicerade för ärftliga problem med kolhydratmetabolism, till exempel om barnet har glukos-galaktosmalabsorptionssyndrom eller isomaltas är frånvarande i hans kropp.

Läkemedlet tolereras vanligtvis väl och endast hos vissa små patienter kan orsaka en allergisk reaktion, till exempel urtikaria. I sådana fall ska "Enterofuril" omedelbart avbrytas, och om allvarlig allergi observeras, ska barnet visas till läkaren så att han kan ordinera en åldersanpassad antihistaminmedicin. Läkemedlet orsakar inte andra biverkningar, eftersom det inte absorberas och tränger inte in i de inre organen. Detta leder också till frånvaron av fall av enterofurilöverdosering.

Analoger på den aktiva substansen

Om det inte finns någon enterofuril på apoteket eller föräldrarna är intresserade av droger som har ett lägre pris, kan barnet ges ytterligare nifuroxazid. I form av en suspension, som ofta också har banansmaks och innehåller 200 eller 220 mg aktiv ingrediens i 5 ml, producerar sådana droger:

 • «Stopdiar»;
 • "Nifuroxazide-Richter";
 • "Ekofuril";
 • "Mirofuril".

I kapslar innehållande 100 eller 200 mg nifuroxazid framställs sådana beredningar:

Företaget "Gedeon Richter" istället för kapslar erbjuder tabletter som har ett tätt skal. Detta läkemedel innehåller 100 mg nifuroxazid i en tablett. Ett liknande läkemedel finns under namnet "Stopdiar". Alla dessa läkemedel har samma egenskaper som Enterofuril, därför används de för samma indikationer.

Det bör noteras att många av dem är billigare, eftersom det bland dem också finns inhemska produkter. Om du behöver betala 340-400 rubel för en flaska flytande Enterofuril, kostar kostnaden för det polska läkemedlet Stopdiar från 260 till 340 rubel per flaska.

Medan ett paket med 16 kapslar Enterofuril 200 mg kostar vardera ca 320-350 rubel, börjar priset på analogen i samma form och med samma dosering från 230-240 rubel. När det gäller åldersbegränsningar är då, liksom Enterofuril, dess flytande motsvarigheter tillåtna även för spädbarn äldre än en månad, och kapslar och tabletter ges till barn från 3 år om en liten patient kan svälja dem utan några svårigheter.

Andra nitrofuraner

I vissa fall kan läkaren ersätta Enterofuril med ett annat läkemedel från samma läkemedelsgrupp. till exempel:

 • «furazolidon». Detta läkemedel med samma aktiva beståndsdel är ordinerad för dysenteri, tyfus, matförgiftning, giardias och andra sjukdomar. Den är tillgänglig i tabletter och släpps ut till barn över 1 år.
 • «Makmiror». Sådana tabletter innehåller nifuratel och kan användas för bakteriella infektioner i tarmarna, liksom för amebias, Giardia-infektion och infektioner i excretionssystemet. De är tillåtna för barn i alla åldrar, men måste ordineras av en läkare.

Andra antidiarrheal läkemedel

Om barnet inte tolererar enterofuril eller orsaken till diarré inte är en bakteriell infektion, använd dessa droger:

 • «Imodium». Dessa tabletter, som måste absorberas, innehåller loperamid. Detta ämne verkar på receptorer i tarmarna, hämmande peristaltis, vilket hjälper till att hantera diarré, provocerad av kostenstörningar, matallergier, stress och andra faktorer. I händelse av tarminfektioner är detta läkemedel kontraindicerat, därför kan det inte kallas en motsvarighet av Enterofuril. Dessutom har detta läkemedel många biverkningar, och det är inte ordinerat för barn under 6 år.
 • «Smecta». Ett sådant smektitbaserat läkemedel kan absorbera olika giftiga föreningar och skadliga bakterier, så det är ofta föreskrivet för diarré. Dess främsta fördelar är möjligheten att använda vid vilken ålder som helst och en del av frisättningsformen (säckar med pulver).
 • «Enterol». Detta pulver innehåller sackaromyceter och suspensionen som framställts av den har en antibakteriell effekt, därför är läkemedlet efterfrågan på diarré och för dess förebyggande. Den kan användas från 1 år och finns även i kapslar.
 • «enterosgel». En sådan beredning representeras av en pasta, vars basis är poröst kisel med en organisk matris. På grund av denna struktur absorberar läkemedlet toxiska ämnen, viruspartiklar och patogena bakterier, vilket ger en avgiftningseffekt. Det kan användas från födseln, inte bara för smittsam diarré, men också för olika förgiftningar, hög aceton, berusning med ARVI, njursvikt och andra problem.
 • "Bifiform". Detta läkemedel innehåller bifidobakterier som motstår skadliga mikroorganismer och hjälper till att förbättra matsmältningen. Anledningen till att förskriva ett sådant läkemedel är rotavirusinfektion, dysbios, salmonellos eller annan sjukdom. I lösning används den även till spädbarn, i pulver - från 1 år, i kapslar - från två års ålder och i tablettform - hos patienter 3 år och äldre.

För att bestämma vilken av analogerna som är bättre lämpad istället för "Enterofuril", ska läkaren. Alla antidiarrheal-läkemedel ska endast användas till barn efter att en specialist undersöktes, eftersom det med diarré är viktigt att ta reda på orsaken och påverka den, samt att förhindra uttorkning och komplikationer som orsakas av den.

Om ett ungt barn är sjuk kan förseningar vara en fara för hans hälsa. Därför om vätskeförföring eller andra symtom på tarminfektion upptäcks, är föräldrarnas lämpligaste åtgärder att ringa till en läkare.

I nästa video instruerar Dr. Komarovsky föräldrar i vilka situationer med diarré hos ett barn, var noga med att konsultera en läkare.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa