"Enterofuril" för barn: bruksanvisningar

Innehållet

Många föräldrar stöter på diarré, eftersom matsmältningssystemet hos spädbarn är mycket sårbart för skadliga mikroorganismer. Dessutom smakar unga barn ofta olika föremål och slickar sina smutsiga händer. Särskilt ofta uppstår diarré på sommaren, när produkterna snabbt försämras på grund av värmen, går barnen mycket och har kontakt med sina kamrater och med djur och sand. Men ett sådant obekväma symptom kan uppträda vid andra tider på året.

För att eliminera mild diarré är det vanligtvis att ge barnen "rehydronEller ett annat läkemedel som hjälper till att återställa balansen mellan vatten och elektrolyter. Ibland är det emellertid nödvändigt att tillgripa antidiarrheal-läkemedel, till exempel för att ge "enterofuril". För att detta läkemedel verkligen ska hjälpa barnet och inte förvärra sitt tillstånd, innan behandlingen påbörjas är det värt att veta hur det påverkar barnens kropp och i vilka doser den kan användas hos unga patienter.

Släpp formulär

"Enterofuril" tillverkas i Bosnien och Hercegovina av Bosnalek i två former.

 • En av dem är upphävandesom säljs i glasflaskor, kompletterad med en mätsked. Moms kallas ibland "Enterofuril" som en lösning eller sirap, men i verkligheten är detta en homogen suspension och det finns inga andra flytande former av läkemedlet. En flaska innehåller 90 ml av läkemedlet. Detta läkemedel har en gul färg och en söt smak, och det luktar också som banan.
 • Den andra formen av "Enterofuril" är kapslar.vilka, beroende på dosen, skiljer sig åt i storlek och färg. Läkemedlet med en mindre mängd aktiv substans har en storlek # 2 och ett tätt gult gelatinskal, och ett gult pulver placeras inuti kapseln. Ett paket av sådan "Enterofuril" representeras av tre blåsor med 10 kapslar vardera, det vill säga totalt 30 kapslar i en förpackning.

För ett läkemedel med högre dosering är storleken större (nr 0), färgen på höljet är brun, men inuti finns också en pulverämne av gul färg, som i produkten med en lägre dos av den aktiva beståndsdelen. Dessa kapslar är förpackade i blåsor av 8 stycken och såldes 2 eller 4 blåsor i en kartonglåda (16-32 kapslar). I form av tabletter, injektioner, gel, salva och andra former av enterofuril frisätts inte.

struktur

Huvudkomponenten i alla former av "enterofuril" kallas nifuroxazid. Doseringen av 5 ml suspension är 200 mg och av 2,5 ml av läkemedlet får patienten 100 mg nifuroxazid. Gula kapslar innehåller denna ingrediens i en dos av 100 mg och brun - 200 mg.

Förteckningen över hjälpkomponenter i flytande Enterofuril innefattar sackaros- och banansmakar, vilket gör läkemedlet gott för unga patienter. Och så att drogen inte förstör och förblir flytande, lägger den också till karbomer, natriumhydroxid, 96% etanol (det utgör 1% av suspensionens totala massa), vatten, citronsyra och metylparhydroxibensoat.

Pulveret som ligger inne i Enterofuril kapslarna, förutom nifuroxazid, innefattar majsstärkelse och magnesiumstearat, såväl som mikrokristallin cellulosa och sackaros. Skalet av denna form av läkemedlet är gjord av titandioxid, färgämnen (olika för kapslar med olika doser) och gelatin.

Princip för verksamheten

Enterofuril har förmåga att påverka olika skadliga bakterier, för vilka läkemedlet kallas intestinal antiseptisk. Dess aktiva substans påverkar vissa biokemiska processer som förekommer inom mikrobiella celler, i synnerhet citratcykeln och dehydrogenasernas funktion.

Resultatet av en sådan effekt kommer att vara inhiberingen av bakteriens vitala aktivitet, liksom förstörelsen av deras membran. Dessutom, under verkan av nifuroxazid, blockeras också processen med mikrobiell produktion av giftiga ämnen. Dessa helande effekter bidrar till att förstöra patogena bakterier som finns i tarmarna och därigenom stoppa infektiös diarré.

Drogen visar signifikant aktivitet mot:

 • patogen E. coli;
 • Vibrio cholerae;
 • salmonella;
 • streptokocker;
 • shigella;
 • stafylokocker;
 • klostridier;
 • campylobacter;
 • Yersinia och några andra mikrober.

Mindre känslig eller generellt okänslig för medicinering protea, providence och Klebsiella. Enterofuril fungerar inte på pseudomonader och virala partiklar, men om virus är smittade med tarmarna hjälper detta läkemedel till att förhindra bakteriekomplikationer.

Det är viktigt att notera att nifuroxazid i matsmältningsorganet nästan inte absorberas. Detta ämne fungerar endast i tarmens lumen och lämnar sedan kroppen med avföring. Samtidigt förstör preparatet inte den intestinala normala floran, följaktligen, efter användning av "Enterofuril" observeras dess obalans inte.

Dessutom, om ett barn har akut mikrobiell diarré, tar en suspension eller kapslar bidra till att återställa normal mikroflora, vilket dessutom bidrar till snabb eliminering av diarré.

vittnesbörd

Den främsta orsaken till användning av Enterofuril är diarré orsakad av skadliga bakterier. Läkemedlet är ordinerat för akuta tarmskador, om barnets allmänna tillstånd inte försämras väsentligt, finns det praktiskt taget inga tecken på förgiftning och kroppstemperaturen är inte förhöjd.

Läkemedlet används för dysenteri, salmonellos, giardiasis, matförgiftning (äter bortskämd mat) och i andra fall, till exempel med dysbios, vilket uppenbaras inte bara diarré utan också förstoppning.

Är det kräkningar?

"Enterofuril" är ofta ordinerat för barn med kräkningar, och föräldrar, som vet att medicinen är ett medel mot diarré, börjar tvivla om det är nödvändigt att ge en suspension eller kapslar om sjukdomen inte uppträder som en flytande avföring.

Användningen av "Enterofuril" med kräkningar är motiverad om sjukdomen börjar manifestera sig med kräkningar och svår illamående. Så reagerar barnens kropp på berusning, vilket orsakade de bakterier som orsakade sjukdomen, även innan mikroberna multiplicerades i stora antal i tarmarna och orsakade frekventa flytande avföring.

I en sådan situation hjälper Enterofuril att stoppa kräkningar och förhindrar att diarré utvecklas (det kan användas för att förhindra diarré). Uppkastning är emellertid inte alltid ett tecken på en början intestinal infektion. Om hon har en annan orsak, kommer Enterofuril inte att hjälpa, och barnet kommer att behöva ges andra mediciner, till exempel "Motilium».

Från vilken ålder ordineras?

"Enterofuril" i suspension kan ges till barn äldre än en månad. Denna form av medicinering är strängt förbjuden för för tidiga nyfödda barn. Om barnet är mer än 1 månad bör användning av Enterofuril samordnas med läkaren, eftersom det i många fall bör ges andra mediciner till barnet med diarré, så att barnets tillstånd inte förvärras och det inte finns någon uttorkning.

När det gäller kapslarna används de vid behandling av barn äldre än 3 år. Om ett treårigt barn eller en äldre patient är svår att svälja fast medicin, ersätts den med en suspension, eftersom flytande Enterofuril kan användas även av vuxna. Den inkapslade formen används endast hos barn som kan svälja ett sådant läkemedel utan svårighet.

Kontra

Behandling med enterofuril är förbjuden:

 • för patienter som har funnit överkänslighet mot nifuroxazid eller något annat nitrofuranderivat
 • för barn med glukos-galaktosmalabsorptionssyndrom;
 • om ett barn har fruktosintolerans
 • om patienten inte har isomaltas eller sukras.

I sådana fall är det omöjligt att ge barnet en suspension eller kapslar, liksom att ersätta "Enterofuril" med analoger med samma aktiva beståndsdel. I närvaro av andra sjukdomar är användningen av läkemedel inte kontraindicerad, men det är bättre att dessutom rådgöra med din läkare.

Biverkningar

Vissa unga patienter svarar på Enterofuril med en allergisk reaktion. De upplever angioödem, urtikaria eller andra manifestationer av allergier, varför medicinen ska stoppas omedelbart. I sällsynta fall kan läkemedlet till och med orsaka anafylaktisk chock, vilket kräver att patienten ska bli sjukhus.

Instruktioner för användning

Före eller efter måltider?

Barnets diet påverkar inte administrationen av Enterofuril, eftersom närvaron av mat i tarmen inte påverkar läkemedlets terapeutiska effekt. Detta innebär att läkemedlet kan ges till barnet både före matning och efter att ha ätit - eftersom det blir bekvämare för barnet och föräldrarna.

Det enda tidsförhållandet för Enterofuril är ungefär samma intervall mellan doserna av läkemedlet. Detta innebär att vid administrering två gånger om dagen, mellan den första och andra dosen (sedan mellan den andra och tredje och så vidare) ska ta cirka 12 timmar.

Om det föreskrivs tre eller fyra gånger en dos ska läkemedlet tas med intervaller om 8 eller 6 timmar.

Hur man ger en suspension

Det rekommenderas att dosera den flytande enterofurilen med en sked som är fäst på flaskan. Om du ringer det helt, får du 5 ml medicinering. För barn i de första åren av livet finns en examen på sked som motsvarar 2,5 ml. Det är emellertid inte ovanligt att dosera för att använda mätningar från andra droger, till exempel plastinsprutor för det antipyretiska läkemedlet. Du kan också använda den vanliga sprutan utan nålar.

Innan läkemedlet ges till barnet, ska suspensionen blandas genom att skaka flaskan. Detta gör läkemedlet homogent och fördelar den aktiva substansen i vätskan jämnare.

Behandlingen med enterofuril i suspension för patienter i olika åldrar kommer att vara enligt följande:

 • om läkemedlet ordineras till ett barn 1-6 månader, ges läkemedlet 2,5 ml. Vid denna ålder ska suspensionen tas antingen var 12: e timme (två gånger om dagen) eller med 8 timmars mellanrum (tre gånger om dagen).
 • För barn över 7 månader, men under tre år ska Enterofuril ges tre gånger om dagen med ett intervall om 8 timmar. En enstaka dos för dessa barn är också 2,5 ml;
 • För barn äldre än 3 år ökar doseringen av suspensionen vid en gång till 5 ml. Samtidigt ges barn av 3-6 år en söt "Enterofuril" bara tre gånger - var 8: e timme. Om barnet är över sex år kan han ta medicinen antingen 3 eller 4 gånger (var 6-8 timmar).

Hur man tar kapslar?

"Enterofuril" i fast form sväljas, pressas med vatten, icke-varm komposit eller juice. Bryt kapseln, ta bort skalet och ge barnet bara pulver ska inte vara.

En enstaka dos för ett barn äldre än 3 år är 200 mg, det vill säga unga patienter, oavsett ålder (både 3 år och 8-10 år eller äldre) ska ges omedelbart eller två kapslar innehållande 100 mg nifuroxazid vardera i varje eller en kapsel med en dos av 200 mg.

Skillnaden är endast i den dagliga dosen och frekvensen av medicinen. Om ett barn är yngre än 7 år får han inte få mer än 600 mg av den aktiva ingrediensen per dag, vilket motsvarar ett tre gånger intag av Enterofuril. Patienter som redan har blivit sju år gamla får medicinen fyra gånger om dagen, eftersom den effektiva dagliga dosen av läkemedlet för dem är 800 mg.

Hur länge ska man ge barn?

Suspensionens eller kapslarnas längd bestäms för varje patient separat, med hänsyn till de kliniska symtomen och responsen på behandlingen. I genomsnitt varar behandlingen med Enterofuril 5-7 dagar. Om det inte finns mer flytande avföring de senaste 12 timmarna, kan du sluta ta läkemedlet.

Samtidigt ska barnet inte ges medicin i mer än sju dagar. Om obehagliga symptom kvarstår efter en vecka från starten av behandlingen är det nödvändigt att konsultera en läkare. Inspektion av en specialist är också nödvändig i en situation om 3 dagar har gått sedan receptionen började, och ingen förbättring noteras.

Det är viktigt att visa smulorna till doktorn, även om tillståndet förvärras, till exempel om det finns blodföroreningar i fekalmassorna, klagar barnet på allvarlig buksmärta eller har feber.

överdos

Det finns inga uppgifter om fall av överdosering med enterofuril, eftersom det aktiva ämnet inte absorberas och inte har negativ inverkan på en persons inre organ. Om ett barn oavsiktligt dricker mer av suspensionen än det är tänkt att eller tar för många kapslar, måste du övervaka dess tillstånd och om det förvärras, kontakta en läkare. I de flesta fall, med en överdosering, är det tillräckligt att framkalla kräkningar.

Interaktion med andra droger

"Enterofuril" är väl kombinerat med hjälpmedel för rehydrering och ofta med diarré tilldelas dem för att förhindra signifikanta förluster av vatten och elektrolyter. Det kan också användas med droger för dysbakterier, till exempel med Linex. Men man bör inte kombinera användningen av Enterofuril och läkemedel som har förmåga att hämma nervsystemet, för att inte provocera biverkningar.

Om barnet redan tar mediciner, bör kompatibilitet med Enterofuril kontrolleras med läkaren innan behandlingen påbörjas. Vid samtidig användning med sorbenter måste man komma ihåg att någon enterosorbent påverkar verkan av andra droger, därför bör mellan sådana läkemedel göras en paus på minst 1-2 timmar.

Försäljningsvillkor

Du kan köpa några av formulärerna Enterofuril på apoteket utan några svårigheter, eftersom detta är ett läkemedel utan recept. Kostnaden för en flaska suspension i olika apotek varierar från 340 till 400 rubel. För 30 kapslar med 100 mg nifuroxazid måste du betala cirka 270-300 rubel och priset på 16 kapslar med en högre dosering är cirka 320-350 rubel.

Förvaringsförhållanden

"Enterofuril" i kapslar gäller i 5 år från tillverkningsdatum, vilket kan ses på lådan och på blåsor. Fram till det datum som anges på förpackningen har gått, bör sådan medicin förvaras på en torr plats där temperaturen inte stiger över +30 grader. Dessutom bör läkemedlet placeras där det inte kommer att nå de små barnen.

När det gäller suspensionen är det inte nödvändigt att förvaras i kylskåp. Det temperaturintervall som rekommenderas av tillverkaren för lagring av enterofuril är från +15 till +30 grader. Om flaskan är förseglad är läkemedlets hållbarhet 3 år. När läkemedlet är öppet är det tillåtet att använda det i högst 14 dagar. Om 2 veckor har gått sedan obduktionen ska läkemedlet kasseras, även om all suspension från flaskan inte har använts.

recensioner

De flesta av recensionerna om "Enterofuril" kallar detta verktyg effektivt och säkert, eftersom läkemedlet inte absorberas i blodet och kan användas även hos spädbarn. Enligt föräldrar och läkare är detta läkemedel mycket effektivt, eftersom det påverkar de flesta bakterier som orsakar tarminfektioner.

En annan fördel med detta läkemedel är att resistens mot det är extremt sällsynt. En annan fördel med Enterofuril är avsaknaden av den hämmande effekten av detta läkemedel på den normala tarmfloran, det vill säga ett sådant läkemedel, till skillnad från antibiotika, provocerar inte dysbakterier.

"Enterofuril" i suspension beröms för sin trevliga smak, men den korta hållbarheten efter öppningen kallas sin huvudsakliga nackdel. Också ibland finns det klagomål om höga kostnader för medicinering, för vilket de letar efter en billigare motsvarighet.

Vad gäller kapslarna är fördelarna med denna form av enterofuril bekvämligheten med dosering och den långa hållbarheten. Bedömning av recensionerna är läkemedlet vanligtvis väl tolererat, och allergi mot det är ganska sällsynt.

analoger

Om det är nödvändigt att byta "Enterofuril" med ett annat läkemedel (till exempel om föräldrarna är intresserade av läkemedlet billigare eller "Enterofuril" är tillfälligt frånvarande på apoteket) kan du använda analoger som också är baserade på nifuroxazid. Dessa läkemedel innefattar:

 • «ersefuril» - Fransk medicin, tillverkad av Sanofi, representerad endast av kapslar med en dos av 200 mg;
 • "Stopdiar" - Polskt läkemedel i form av en suspension med banansmak (dosering i 5 ml - 220 mg), belagda tabletter med en dos av 100 mg, samt kapslar innehållande 200 mg nifuroxazid;
 • "Nifuroksahid-Richter" - Läkemedlet från det ungerska företaget Gedeon Richter, producerat i form av en banansuspension innehållande 220 mg aktiv substans i 5 ml, samt i de belagda tabletterna med 100 mg nifuroxazid i vardera;
 • "Ekofuril" - Ryskt läkemedel i form av en suspension med en dos av 200 mg / 5 ml och i kapslar innehållande 100 mg eller 200 mg av den aktiva beståndsdelen i vardera;
 • "Mirofuril"- suspension med banansmak (dosering i 5 ml - 200 mg) och kapslar med 100 och 200 mg nifuroxazid, producerat av det kemiska läkemedelsföretaget Obninsk;
 • "Adisord" - inhemsk medicin, som endast representeras av kapslar i två doser (100 mg och 200 mg).

För att ge barnet, istället för Enterofuril, andra läkemedel med anti-diarré ("Imodium», «Enterol», «loperamid"Etc.) utan läkares recept rekommenderas inte. Deras inverkan på matsmältningssystemet och skadliga mikrober är olika, därför bör en specialist förskriva sådana droger.

I de flesta fall, med mild diarré, räcker det för att barnet ska ge mer dryck och ändra kosten för att hjälpa kroppen att bli av med bakterierna. Barn med diarré kan också ges enterosorbenter, pre- och probiotika utan rädsla ("Linex", "enterosgel», «baktisubtil», «Smecta"Och andra.), Men även användningen av sådana droger är bättre att diskutera med läkaren, speciellt om lösa avföring finns hos barn under tre år.

Det är inte önskvärt att ge Enterofuril till barnet själv eller ersätta det med annat nifuroxazidbaserat läkemedel utan att rådfråga en läkare. Det måste förstås att diarré kan utlösas av stress, undernäring, virusinfektion och andra faktorer när antimikrobiella medel inte visas. Därför är det viktigt att du först visar den lilla patienten till läkaren innan du använder tarm-antiseptika i barndomen.

Vad är det - tarminfektion? Hur förhindrar du det? Hur man behandlar Hur farligt är uttorkning? Det finns många frågor, och Dr Komarovsky vet svaret på allt.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa