Ftalazol till barn: bruksanvisningar

Innehållet

Diarré uppstår i olika sjukdomar och är farligt för barnets kropp med hög risk för uttorkning. Därför är det viktigt att snabbt bestämma orsaken och börja behandlingen. Om lös avföring uppstår på grund av en bakteriell infektion används antimikrobiella medel, till exempel, ftalazol. Detta läkemedel har använts i många årtionden och ges även till små barn.

Släpp formulär

Ftalazol producerar flera ryska läkemedelsföretag, men endast i en form. Dessa är tabletter som vanligtvis säljs i förpackningar med 10 eller 20 stycken, förpackade i blåsor eller celllösa skal. De har vit färg, ibland med en liten yellowness. Sådana tabletter är runda och brukar ha en remsa på vilken de kan delas in i halvor.

struktur

Den huvudsakliga ingrediensen i läkemedlet, som tillåter Phtalazol att agera på bakterier, är ftalylsulfatiazol. Mängden per tablett är 500 mg. Bland de extra inaktiva ingredienserna i beredningen är talk, potatisstärkelse och kalciumstearat.

Princip för verksamheten

Med sin struktur avser "ftalazol" sulfanilamidfonder. Läkemedlet stör mikroberutvecklingen och stör deras tillväxt (detta är en bakteriostatisk effekt) genom att blockera syntesen av pyrimidin och purinföreningar. Denna effekt beror på förmågan hos ftalazol att störa bildningen av folsyra i bakterieceller.

Absorptionen av läkemedlet i mag-tarmkanalen sker mycket långsamt och i en mängd av inte mer än 5-10%, därför i tarmens lumen är koncentrationen av läkemedlet stor och läkemedlet verkar, huvudsakligen lokalt. Under inverkan av den normala tarmfloran delas den aktiva substansen Ftalazol i flera komponenter: en av dem är norsulfasol, som har antimikrobiella egenskaper. Drogen ackumuleras inte och provocerar inte beroende.

Trots att infektionsspektrumet på patogener i Phtalazole är smalare än antibiotikabilden bidrar läkemedlet till behandling av sjukdomar som framkallas av shigella, patogena kockar, Proteus, Escherichia coli och pseudomonas. Läkemedlet har också en antiinflammatorisk effekt, eftersom tabletterna begränsar rörelsen av leukocyter och delvis aktiverar syntesen av glukokortikoider.

vittnesbörd

Huvudskälet till att förskriva ftalazol är diarré, som har provocerats av bakterierna. Verktyget är efterfrågan på dysenteri och andra tarminfektioner.

Det kan också ordineras för kronisk gastrit eller ulcerös kolit och för profylaktiska ändamål tas läkemedlet efter tarmoperation för att förhindra purulenta komplikationer.

Från vilken ålder utses?

Det finns ingen åldersgräns för användning av ftalazol hos barn. Inte så länge sedan var detta läkemedel det mest populära botemedel mot diarré vid vilken ålder som helst, men idag finns det säkrare och bekvämare läkemedel att använda, så många läkare och tillverkare rekommenderar inte att Ftalazol ges till unga patienter under 3 år. Barn av de första åren av livet är dock inte sådana tabletter kontraindicerade, Därför, om det inte finns någon mer modern medicin till hands, kan Phalazole också behandlas med diarré.

Kontra

"Ftalazol" ska inte ges till patienter som har överkänslighet mot dess komponenter eller andra sulfanilamidläkemedel. Tabletter är också kontraindicerade i:

  • blodsjukdomar;
  • akut hepatit;
  • diffus giftig goiter;
  • glomerulonefrit och andra patologier av njurarna som orsakade njursvikt;
  • tarmobstruktion.

Eftersom läkemedlet är ineffektivt mot virus är det inte heller föreskrivet för rotavirusinfektion.

Biverkningar

Efter att ha tagit ftalazol, kan vissa patienter uppleva huvudvärk, förvärra humör och yrsel. Matsmältningssystemet kan reagera på illamående, diarré, stomatit och andra negativa symtom. Eftersom läkemedlet hämmar tarmfloran kan det orsaka hypovitaminos B.

Ibland försämrar läkemedlet blodtal, orsakar hjärtskada, lunginflammation eller urolithiasis. Dessutom kan "ftalazol" utveckla läkemedelsallergier, vilket ofta uppträder nodulärt, spottigt eller annat hudutslag. Om något av dessa negativa symptom uppstår ska du informera läkaren om det och sluta med läkemedlet.

Instruktioner för användning

Ett piller erbjuds barnet att svälja och dricka det med vatten, och om det inte fungerar, är det tillåtet att mala medicinen i pulver och späd i en sked med en liten mängd rent vatten. Doser av "ftalazol" och användningsformen för tabletter beror på diagnosen.

Om ett barn under tre år är diagnostiserat med akut dysenteri, föreskrivs han en kurs av ftalazol i upp till sju dagar med en dos av 200 mg / kg daglig dos. Efter att ha beräknat dosen per dag ges läkemedlet i tre doser. Om en sådan infektion upptäcks hos en patient på 3-7 år, ökar frekvensen av piller upp till fyra gånger och en dos blir 500 mg. Ett barn på 7-12 år åt gången ger 500-750 mg (1-1,5 tabletter) och över 12 år använder dosen för vuxna.

För andra indikationer att ta emot "Ftalazol" använd en annan behandlingsregim. Enligt detta schema är de dagliga doserna under de första två eller tre dagarna 100 mg / kg. Den är uppdelad i flera tekniker med ett intervall på 4 timmar och en paus för natten. Gå sedan till receptionen var 6-8 timmar vid 200-500 mg. Behandlingsförloppet varar upp till sju dagar. Läkemedlet ges inte längre efter 12 timmar utan lös avföring.

överdos

Överstiger dosen av "Ftalazol" kan öka biverkningarna av läkemedlet, samt orsaka brist på folsyra, vilket kommer att påverka blodbilden i den allmänna analysen. För att eliminera dessa effekter behövs läkemedelsuttag och symptomatisk behandling.

Interaktion med andra droger

Om levomycetinpreparat ges tillsammans med ftalazol, ökar risken för agranulocytos och i kombination med nitrofuraner ökar sannolikheten för anemi. När de ordineras med indirekta antikoagulantia ökar deras verkan, och samtidig behandling med oxacillin minskar dess antibakteriella effekt. Samtidigt noteras synergism med andra antibiotika i Phtalazol, och lokalanestetika (novokain, dikain och andra) kan inaktivera antibakteriell effekt av tabletter.

Försäljningsvillkor och lagring

För att köpa "Ftalazol" i ett apotek behöver du recept och kostnaden för tabletter påverkas av tillverkaren och mängden medicin i en förpackning. Priset på 10 tabletter är vanligtvis från 12 till 20 rubel. Förvara dem hemma borde vara på ett torrt ställe vid temperaturer under + 25 grader. Drogen måste vara otillgänglig för barnen.och dess hållbarhet är 4 år eller 5 år.

recensioner

De flesta av recensionerna om användning av "Phthalazol" i barndom kallar läkemedlet säkert och mycket effektivt. Fördelarna med mammas droger inkluderar möjligheten att använda även de minsta patienterna, låg kostnad, ingen missbruk och sällsynta biverkningar.Men många föräldrar kallar den fasta formen väldigt obekvämt eftersom Ftalazol inte har några barnformer (sirap, droppar) och tabletten är hård och bitter.

analoger

Läkemedel med samma aktiva substans som ftalazol tillverkas därför inte, om så behövs, ersätter tabletterna med en analog, doktorn ordinerar vanligtvis ett annat antimikrobiellt medel, exempelvis föreskriva användning av "Enterol"," Bactrima ","furazolidona"Eller"Enterofuril».

Även vid diarré kan preparat från andra grupper användas, bland vilka sorbenter är de mest populära ("Smecta», «Enterodesum"," Polysorb MP ","enterosgel") Och probiotika (" Linex "," Bifiform "," Atsipol ","baktisubtil»).

Alla dessa verktyg skiljer sig emellertid i aktiva beståndsdelar, doseringsformer och åldersintervaller. Därför är det rätt att först rådfråga en läkare och välja lämpligt läkemedel tillsammans med en specialist vid diarré hos ett barn.

För information om att stoppa diarré hos ett barn, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa