Loperamidbarn

Innehållet

Matsmältningsstörningar i form av lösa avföring finns ofta hos barn. De kan utlösas av stress, förändringar i näring, allergier, kronisk inflammation och andra faktorer. För att förhindra uttorkning, som i barnens kropp utvecklas ganska snabbt, är det viktigt att börja ge rehydreringslösningar till barnet från början av diarré och kräkningar.

I vissa fall är det också möjligt att tillgripa droger för diarré, varav en är Loperamid. Är ett sådant läkemedel som används i en tidig ålder, vid vilken dos och hur dess aktiva substans verkar på barnets kropp?

Släpp formulär

Loperamid presenteras i två former:

 • Tabletter. De har en platt cylindrisk form, vitgul eller vit färg och det finns risk. Sådana tabletter säljs antingen förpackade i blåsor av 10 stycken eller i glasburkar. En låd innehåller vanligen 10 eller 20 tabletter.
 • Kapslar. De har ett vitgrönt gelatinskal och ett vitgult eller vitt pulver inuti. En förpackning innehåller 10 eller 20 kapslar.

I form av sirap, injicering, suspension eller andra former av ett sådant läkemedel tillverkas inte.

struktur

Den aktiva beståndsdelen i varje form av läkemedlet representeras av loperamidhydroklorid. Som i en tablett och i en kapsel ingår den i samma dos, som är 2 mg.

Bland de hjälpämnen som finns i läkemedlet från olika tillverkare kan man se Aerosil, potatisstärkelse, gelatin, laktos, polyvinylpyrrolidon, talk och andra ämnen. Om barnet har intolerans mot några komponenter, bör deras förteckning förtydligas i anvisningarna för den valda loperamiden.

Princip för verksamheten

Den aktiva föreningen av kapslar eller tabletter binder till receptorer i tarmarna, vilket resulterar i att motiliteten och tonen hos släta muskler i tarmväggarna hämmas. Dessutom har loperamid förmågan att hämma frisättningen av prostaglandiner och andra föreningar, vilket också minskar peristaltiken och förlänger den tid det tar för matmassor att passera genom tarmarna. Dessutom påverkar läkemedlet den anal-sphincter, förstärker sin ton och behåller fekalmassan i tarmen.

Antidiarrheal effekten av läkemedlet börjar dyka upp efter att ha tagit det tillräckligt snabbt och varar upp till 4-6 timmar. Metaboliska förändringar av läkemedlet förekommer i levern, därför är risken för biverkningar av loperamid vid dysfunktion av detta organ ökat. Läkemedlet återkallas, huvudsakligen med gall, som går in i avföring.

vittnesbörd

Läkemedlet används för diarré orsakad av olika orsaker:

 • Förändringen i kost.
 • Emosionell stress.
 • Ta droger.
 • Travel.
 • Allergisk kolit eller gastroenterit.
 • Funktionella matsmältningsstörningar.
 • Strålbehandling.
 • Störningar av metaboliska processer.

Dessutom krävs Loperamid i närvaro av ileostomi.

Vid vilken ålder är det tillåtet att ta?

Användningen av loperamid hos barn är begränsad eftersom de är mer känsliga för effekten av detta läkemedel på de tunna musklerna i tarmarna och på centrala nervsystemet. Vid ett års ålder provar läkemedlet ofta förlamning av tarmarnas muskler, vilket även kan vara dödligt.

Vid 12 års ålder tas läkemedlet endast enligt ordination av en läkare. Barn under 6 år brukar inte ordinera läkemedlet, och barn under 2 år är strängt kontraindicerade.Om behandling av diarré kräver spädbarn eller förskolor, föreskrivs detta barn andra läkemedel som är tillåtna för sin åldersgrupp.

Kontra

Loperamid används inte:

 • När överkänslighet mot dess komponenter.
 • Med divertikulos.
 • Med pseudomembranös kolit provocerad genom antibiotikabehandling.
 • Med tarmobstruktion.
 • Vid akut dysenteri och andra tarminfektioner. Läkemedlet kan administreras i sådana sjukdomar, men endast i kombination med andra droger.

Om ett barn har svår leversjukdom bestäms frågan om att använda läkemedlet individuellt.

Biverkningar

Ta Loperamid kan orsaka uppblåsthet, obehag i buken, förstoppning eller tarmkolik. I vissa patienter orsakar läkemedlet en känsla av torr mun, yrsel, illamående, allergisk hudutslag. Ibland framkallar läkemedlet slöhet, trötthet, kräkningar, urinretention.

Instruktioner för användning och dosering

 • Ett barn äldre än sex år efter varje episod av tarmrörelsen (om avføringen är flytande) ges 2 mg, det vill säga en kapsel eller en loperamid tablett. Läkemedlet måste sväljas, tvättas med vatten i liten volym.
 • Maximal tillåten dos medicinering per dag för barn är 6 mg, vilket motsvarar tre kapslar eller tre tabletter.
 • Dessutom ett barn med diarré måste få vatten och elektrolyter för att kompensera för sina förluster. Dessutom bör du följa en viss diet.
 • Vanligtvis är läkemedlet ordinerat. endast för en eller två dagar (mindre ofta - upp till 5 dagar). Om 48 timmar efter första användning av läkemedlet, ingen förbättring noteras bör du sluta att ta Loperamide och kontakta en läkare.
 • Så snart avföringen återvände till normal eller var frånvarande under de senaste 12 timmarna, drogbehandling avslutas.

överdos

Om du av misstag överskrider den dos som föreskrivs av doktorn Loperamid, kommer detta att leda till depression av centrala nervsystemet, vilket kommer att uppstå med dumhet, dåsighet, ökad muskelton, nedsatt koordinering av rörelser och andra symtom. Dessutom kan överdosering ge intestinal obstruktion.

Om du har funnit den överflödiga dosen av läkemedel, ska du omedelbart visa barnet för läkaren. Beroende på hans tillstånd kommer en liten patient att ha magsvask och förskriva den nödvändiga behandlingen, till exempel införandet av en motgift (det vill säga naloxon).

Försäljningsvillkor

Loperamid hör till OTC-läkemedel, så det kan köpas fritt hos apotek, men innan du behandlar barn måste du först rådgöra med din läkare.

Drogen kostar inte mycket - du måste betala cirka 8-12 rubel för förpackning av tabletter, och ett paket med kapslar kostar i genomsnitt 20-25 rubel.

Förvaringsförhållanden

Instruktionen rekommenderar att kapslarna / tabletterna hålls hemma på en torr plats där lufttemperaturen inte överstiger +25 grader. En sådan plats bör också vara gömd för barn.

Hållbarheten för läkemedlet varierar från olika tillverkare och är 2, 3 eller 4 år. Det borde säkert kontrolleras på lådan när man köper för att förhindra användning av ett utgått läkemedel i ett barn.

recensioner

Det finns många positiva recensioner om användningen av Loperamid hos barn, där mammor säger att piller eller kapslar effektivt eliminerar diarré på grund av nervösa upplevelser, att äta på semester, prova nya produkter på resan och andra orsaker.

Många föräldrar väljer det här läkemedlet i stället för dyrare motsvarigheter, eftersom Loperamid är billigt och tillgängligt i de flesta apotek. Den största nackdelen med läkemedlet är dess frekventa bieffekt på barnens kropp, till exempel utseendet av buksmärta, sömnighet eller illamående.

Du kommer lära dig mer om att använda Loperamid för barn i följande video.

analoger

Andra läkemedel med samma aktiva substans kan ersätta loperamid, till exempel:

 • Imodium.
 • Loperamid Akrikhin.
 • Vero loperamid.
 • Loperamid STADA.
 • Lopedium.
 • Diara.
 • Superilop.
7 foto

De är alla tillgängliga i fast form (kapslar / tabletter) och används i samma situationer när Loperamide är ordinerat. Förutom sådana medel kan läkaren rekommendera Smectu till ett barn med diarré, Enterol, Bifiform, Diosmektit, Probifor och andra läkemedel med antidiarrheal action. De innehåller emellertid andra aktiva substanser och har egna kontraindikationer, så det är inte värt att ge dem utan att rådgöra med läkaren (särskilt för små barn).

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa