Stopdiar för barn: bruksanvisning

Innehållet

Om ett barn har diarré, bör maximal uppmärksamhet ägnas åt rehydrering för att förhindra allvarlig dehydrering, eftersom den utgör den största risken för barnets kropp med någon typ av diarré. Men i vissa fall kräver behandling av diarré användningen av antimikrobiella medel.

Bland drogerna i denna grupp har läkemedlet Gedeon Richter kallat Stopdiar rekommenderat sig bra. Det finns i flera former, så detta läkemedel ges till både vuxna patienter och småbarn i olika åldrar, inklusive spädbarn. För att ett sådant botemedel verkligen hjälper till att bli av med diarré är det nödvändigt att lära sig om dess verkningsmekanism, doserna tillåtna för barn och eventuella negativa effekter före användning.

Doseringsform

"Stopdiar" presenteras i apotek i tre olika alternativ.

 • Suspension. Detta läkemedel har en ljusgul färg och kallas ofta en sirap för sin söta smak och banansmak. Den säljs i en orange glasflaska med en 2,5 och 5 ml dubbel doseringssked. En flaska innehåller 90 ml av en homogen lösning. Eftersom lagringskomponenterna i underlaget lagras till botten, omrörs dem jämnt och återvänder vätskeformigheten.
 • Kapslar. De är förpackade i en blister av 12 stycken och säljs en blister i en förpackning. Sådana kapslar har ett gult gelatinskal och storlek 1, insidan är ett gult pulver.
 • Tabletter. En förpackning med "Stopdiar" innehåller en blister med 24 piller. De har en rund form och ett tätt gult skal.

struktur

Den aktiva substansen i alla former av Stopdiar, på grund av vilken läkemedlet har antimikrobiella egenskaper, kallas nifuroxazid. Dess mängd i 5 ml av ett flytande preparat är 220 mg. En kapsel innehåller 200 mg av denna substans och en tablett innehåller 100 mg.

Hjälpämnena i suspensionen är sackaros, metylparahydroxibensoat, simetikon i emulsionen, natriumhydroxid, vatten, citronsyra, banansmakar och karbomer. Inuti kapseln kompletteras nifuroxazid med majsstärkelse, magnesiumstearat och sackaros, och skalet i denna Stopdiar-form är gjord av gelatin, gul färg och titandioxid.

Kärntabletterna, förutom den aktiva substansen, innefattar magnesiumstearat, aerosil, talk, gelatin och potatisstärkelse. För tillverkning av det tabletterade skalet med användning av hypromellos, gult färgämne, talk, titandioxid och polyetylenglykol.

Princip för verksamheten

Nifuroxazid, som är närvarande i alla typer av "Stopdiar", påverkar direkt mikrobiella celler, vilket gör att patogenerna slutar multiplicera och släppa ut gifter som förgiftar barnets kropp.

Läkemedlet är effektivt mot de flesta bakterier som kan orsaka diarré. Det hjälper till i kampen mot Shigella, Campylobacter, Escherichia, Clostridia, Vibrios och andra mikroorganismer.

Samtidigt dör inte bakterier som hör till den normala tarmmikrofloran, under påverkan av "Stopdiar". Tvärtom hjälper detta läkemedel att återställa sitt antal och upprätthålla balans.

vittnesbörd

Den främsta orsaken till användningen av "Stopdiar" hos barn är diarré orsakad av patogena bakterier.Läkemedlet används om diarré är mild eller måttlig, och barnets allmänna tillstånd är inte stört (med förhöjd kroppstemperatur och andra symtom på förgiftning krävs en annan behandling).

"Stopdiar" kan också administreras vid infektion med enterovirus eller med rotavirus, om en sådan infektion har lett till löst avföring och kräkningar. Anledningen till användningen av droger för viral tarmsjukdom är att förebygga bakteriekomplikationer.

Från vilken ålder ordineras?

Den flytande formen av "Stopdiar" är kontraindicerad hos nyfödda, därför är det förskrivet till barn äldre än 1 månad.

Om krummen föddes för tidigt och redan var 1 månad gammal bör frågan om att applicera suspensionen lösas individuellt. I vilket fall som helst bör användningen av det söta läkemedlet hos spädbarn och barn 1-3 år övervakas av en läkare. "Stopdiar" i kapslar får användas för barn över 3 år, och tabletter i skalet utses från 7 års ålder.

Kontra

Varje form av Stopdiar är förbjuden att ge till barn som är överkänsliga mot ingredienserna i läkemedlet. Dessutom används läkemedlet inte om patienten tidigare haft en allergisk reaktion mot andra nitrofuranpreparat.

Behandling med suspension och kapslar är också kontraindicerat för fruktosintolerans, brist på isomaltas och andra ärftliga patologier som stör sackarosabsorptionen.

Biverkningar

Ibland kan "Stopdiar" orsaka allergier, vilket uppträder som nässelfeber, kliande hud, andfåddhet, puffiness och andra symtom. I en sådan situation bör du omedelbart sluta att ge läkemedlet till barnet och, om tecken på allergi uppträder, kontakta din barnläkare.

Eftersom drogen verkar huvudsakligen i tarmarna och nifuroxazid i praktiken inte går in i blodomloppet, finns det vanligtvis inga negativa bieffekter för Stopdiar.

ansökan

Enligt bruksanvisningen doseras läkemedlets flytande form med en sked, som finns i lådan tillsammans med suspensionen. Innan läkemedlet ges till barnet, är det nödvändigt att skaka flaskan så att suspensionen blir homogen. Vidare appliceras "Stopdiar" i flytande form, beroende på patientens ålder, enligt följande.

 • Om barnets ålder är från en till sex månader, då kommer en enstaka dos av läkemedlet att vara 110 mg nifuroxazid. Denna mängd av den aktiva beståndsdelen kan erhållas från en liten doseringssked (2,5 ml av läkemedlet). Läkemedlet ges vanligtvis två gånger med ett intervall på 12 timmar, men ibland kan läkaren ordinera en trippeldos, det vill säga suspensionen ska tas med intervaller om 8 timmar.
 • Om ett barn är sex månader till tre år gammal, då behöver han samtidigt 110 mg av den aktiva ingrediensen, så suspensionen ges från en liten mätsked. Ta "Stopdiar" vid denna ålder ska vara ca 8 timmar, det vill säga tre gånger om dagen.
 • Om en liten patient är 3-6 år gammal, då en enda dos för denna ålder kommer att finnas redan 220 mg av den aktiva substansen, därför bör barnet avbrytas från en stor mätsked. Verktyget måste tas åt var 8: e timme så att barnet får "Stopdiar" tre gånger om dagen.
 • Om suspensionen var ordinerad till ett barn över 6 år gammal, då måste medicinen också tas i full stor sked (enstaka doser - 220 mg). I de flesta fall tas läkemedlet tre gånger, men ibland rekommenderar läkaren att ge drogen fyra gånger om dagen i intervaller om 6 timmar.

Stopdiar "i kapslar ger barnet en kapsel per mottagning, det vill säga i en dos av 200 mg. Om ett barn är tre till sex år, måste läkemedlet i denna form tas tre gånger, och detta läkemedel är förskrivet till patienter över sex år fyra gånger om dagen. "Stopdiar" -tabletter tas i intervall om 6 timmar fyra gånger om dagen, 2 tabletter. Läkemedlet måste sväljas med vatten.

Behandlingens varaktighet påverkas av sjukdomsförloppet, men vanligtvis appliceras medicinen i 5-7 dagar.Om den tredje dagen då du tar positiva förändringar är frånvarande, måste du ringa till läkaren igen, eftersom denna situation uppträder när orsaksmedlet är resistent mot nifuroxazid eller orsaken till diarré hos ett barn inte är associerat med bakterier.

Det är nödvändigt att konsultera en specialist när du håller en flytande avföring efter 7 dagar från starten av Stopdiar.

överdos

Det fanns inga fall då barnet tog Stopdiar i en hög dos och detta ledde till förgiftning, eftersom läkemedlet verkar huvudsakligen i tarmarna. Därför är det värt att observera det allmänna tillståndet och om det förvärras, kontakta en barnläkare när överdosering upptäcks.

Läkemedelsinteraktion

På rekommendation av tillverkaren ska "Stopdiar" inte användas samtidigt med droger som har en depressiv effekt på centrala nervsystemet.

Om barnet redan tar emot en annan behandling, bör läkemedlets kompatibilitet ställas av den läkare som observerar patienten. Applicera "Stopdiar" och sätt att återhydrera samtidigt kan vara och mellan att ta "Stopdiar" och sorbenterna ska vänta 1-2 timmar, eftersom enterosorbenten kommer att påverka den terapeutiska effekten av nifuroxazid.

Försäljningsvillkor

För att köpa någon form av drogen i ett apotek behöver du inte ta en recept från en läkare. Medelpriset på en flaska suspension är 300-350 rubel, ett kapselpaket är 280-300 rubel och ett förpackat tabletter i ett skal är 200-250 rubel.

Hur man lagrar?

För att bevara suspensionens terapeutiska egenskaper för att hålla ett sådant läkemedel i kylskåpet är det inte nödvändigt. Förseglad medicin gäller i tre år från utfärdandedatumet, men efter öppning kan den flytande Stopdiar endast lagras i 14 dagar. Det är viktigt att hålla denna form av medicin utom räckhåll för barn, eftersom det har en söt smak som ökar risken för överdosering.

Hållbarheten för läkemedlet i kapselform är 2 år, och tabletterna behåller sina egenskaper i 4 år från utfärdandedatumet. Sådana former av Stopdiar lagras vid temperaturer under + 25 grader. Förpackningar av tabletter och kapslar ska placeras hemma på ett torrt ställe, där barn inte kan få dem.

Recensioner och analoger

På användningen av "Stopdiar" hos barn kan träffas ganska mycket positiv feedback. Oftast för små patienter väljer en suspension, vars främsta fördelar är flytande konsistens, enkel dosering och en söt smak. Enligt mammor börjar läkemedlet att fungera mycket snabbt, och biverkningar är sällsynta.

Nackdelarna med flytande Stopdiar är den höga kostnaden (det finns analoger billigare), närvaron av kemiska tillsatser i kompositionen och en kort hållbarhet efter öppnandet. Också i några recensioner noteras bristen på en terapeutisk effekt eller förekomsten av en allergisk reaktion på suspensionen.

   Det mest populära sättet att ersätta "Stopdiar" anses vara "Enterofuril". Detta läkemedel fungerar också på grund av nifuroxazid och representeras av samma doseringsformer. I suspension kan det användas för diarré hos barn äldre än en månad i samma doser som Stopdiar.

   Istället för dessa läkemedel kan du använda andra droger som innehåller nifuroxazid. Sådana analoger inkluderar "Mirofuril", "Nifuroksakhid-Richter", "Adisord", "ersefuril"," Ecofuril ". De är tillgängliga i flytande form och i kapslar, så det är väldigt enkelt att välja ett läkemedel för ett barn av alla åldrar.

   Doktor Komarovsky kommer att berätta om när ett barns diarré snabbt behöver en läkare i nästa video.

   Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

   graviditet

   utveckling

   hälsa