Acyklovir för barn: bruksanvisning

Innehållet

Acyklovir är ett mycket populärt sätt att bekämpa herpesvirus. Är ett sådant läkemedel förskrivet till barn, kan det användas för akut respiratoriska infektioner och förkylningar och hur man ger Acyclovir tabletter korrekt?

Acyklovir är effektivt vid behandling av herpes hos barn.

Släpp formulär

Acyklovir framställs i flera former:

 • tabletter. De har en vit färg, en platt yta och risk. Varje tablett innehåller 200 mg eller 400 mg aktiv ingrediens. De är förpackade i blåsor med 5-20 stycken, och en förpackning innehåller från 10 till 100 tabletter.
 • Cream för extern bearbetning. Den representeras av en homogen vit massa. Andelen aktiv substans i detta acyklovir är 5%. Ett rör kan hålla 2 g, 5 g eller 10 g kräm. Dessutom kan läkemedlet förpackas i burkar, från 5 till 50 g kräm i en förpackning.
 • Salva för extern bearbetning. Den har en viskös konsistens och en vit eller gulaktig vit färg. Koncentrationen av den aktiva beståndsdelen i denna form av Acyclovir är också 5%. Läkemedlet placeras i aluminiumrör eller glasburkar, och läkemedlets vikt i en förpackning är från 2 g till 30 g.
 • Ögonsalva. Det är en gul eller vit massa. Koncentrationen av den aktiva substansen i denna doseringsform - 3%. Ett rör med salva innefattar 3 eller 5 g av läkemedlet.
 • pulver, från vilken lösningen bereds för införande i venen. En injektionsflaska kan innehålla 0,25 g, 0,5 g eller 1 g av den aktiva substansen. Antalet flakonchik i ett paket är 1, 5 eller 10.

Sådana former av medicin som sirap, suppositorier eller suspensioner frigörs inte.

struktur

Huvudkomponenten i någon form av läkemedel som ger sin terapeutiska effekt är acyklovir. Ytterligare ämnen skiljer sig åt i olika typer av läkemedel:

 • I grädden representeras de av flytande paraffin, cetylalkohol, en makrolog, propylenglykol, vatten och andra kemikalier.
 • I Acyclovir salva är extra ingredienser propylenglykol, vatten, emulgeringsmedel, nipazol och andra föreningar.
 • Mikrokristallin cellulosa, stärkelse, Mg-stearat, Na-crosskarmelos och andra substanser tillsätts tabletterna.
 • Det finns inga ytterligare kemiska föreningar i injektionsformen.

I följande video berättar en praktiserande dermatovenerolog: Makarchuk Vyacheslav Vasilievich om fördelarna, handlingsprincipen och eventuella biverkningar av läkemedlet Acyclovir.

Princip för verksamheten

Acyklovir är ett antiviralt medel effektivt agera på:

 • Herpesvirus 1 och 2 typer.
 • Varicella Zoster virus.
 • Epstein-Barr virus.
 • Cytomegalovirus.

Läkemedlet påverkar direkt DNA i virusceller, vilket resulterar i reproduktion av patogenstoppet. Penetrerar in i cellerna av viruset, bryter läkemedlet DNA-kedjorna och förhindrar dess replikation. Samtidigt påverkar Acyclovir inte cellerna i patientens kropp.

Användningen av sådan antiviral medicin förhindrar spridning av utslaget, påskyndar läkning av den drabbade huden och med herpes zoster minskar smärta. Acyklovir noterade också immunostimulerande effekt.

Varicella Zoster-virus
Epstein-Barr-virus
cytomegalovirus

vittnesbörd

Användningen av Acyclovir visas:

 • För herpesinfektion. Läkemedlet appliceras topiskt när herpes på läpparnaoch även på könsorganen. Läkemedlet är indicerat för herpes halsont, med dermatit, med stomatit och konjunktivitprovocerad av herpes simplexviruset.
 • Med svåra eller måttliga vattkoppor. Acyklovir rekommenderas att användas till spädbarn med kycklingpoxar i upp till ett år (till exempel vid 10 månader), eftersom den smittsamma sjukdomen i det första året av livet skiljer sig huvudsakligen i sin svåra kurs. Drogen används också i medfödd form av vattkoppor.
 • Med bältros. Denna sjukdom, som utlöses av samma virus som vattkoppor, uppträder oftast i ålderdom.
 • Med förebyggande syfte, om barnet har immunbrist och det finns en hög risk för infektion med patogener som är känsliga för acyklovir.

Dessutom krävs användning av Acyclovir för infektiös mononukleos. Med influensa och ARVI används detta läkemedel ofta inte, eftersom det inte påverkar deras patogener, men kan förskrivas profylaktiskt med hög risk att fästa en herpesinfektion.

Acyklovir är effektivt vid behandling av vattkoppor hos spädbarn.

Vid vilken ålder är det tillåtet att ta?

Behandling av barnets hud med kräm eller salva Acyklovir är tillåten att utföra från födseln. När det anges kan läkemedlet i form av intravenösa injektioner användas vid vilken ålder som helst, inklusive ett spädbarn. När det gäller tabletterna ges en sådan Acyclovir från 1 år.

Du kanske är intresserad av att titta på utgåvan av programmet för den berömda barnläkaren Evgeny Komarovsky, tillägnad herpesvirus hos barn:

Kontra

Behandling med Acyclovir rekommenderas inte:

 • I närvaro av överkänslighet mot någon del av läkemedlet.
 • Med mild form av kycklingpox.
 • Med bakteriella infektioner, till exempel, med streptoderma.

För dehydrering, neurologiska problem eller njursjukdomar ska Acyclovir användas noggrant. 5% salva eller grädde ska inte vara smörjda slemhinnor.

Du kanske är intresserad av att titta på utgåvan av programmet för den berömda barnläkaren Evgeny Komarovsky, tillägnad herpesvirus hos barn:

Biverkningar

 • I Acyclovir noteras förmågan att påverka centrala nervsystemet. Med denna medicinering kan det leda till yrsel, svaghet, trötthet, sömnighet, tremor i extremiteterna och huvudvärk. Ibland kan en liten patient uppleva hallucinationer.
 • Matsmältningssystemet hos barnet kan reagera på behandling av Acyclovir med diarré, illamående, leveravbrott, buksmärtor, kräkningar. Många mödrar är intresserade av hur man bär levern när de tar Acyclovir, men om det här organet är hälsosamt för ett barn krävs det inte ytterligare mediciner för att stödja det. Om läkaren har identifierat leversjukdom, kommer han också att förskriva hepatoprotektiva läkemedel samtidigt som Acyclovir.
 • Att ta Acyclovir kan orsaka en minskning av nivån av röda blodkroppar och vita blodkroppar i blodet, liksom förändringar i antalet blodplättar.
 • Extern användning av drogen orsakar ibland hudirritation eller skalning. Också på smörjningsplatsen kan det uppstå allergier i form av utslag.
 • Om läkemedlet administreras intravenöst kan allvarliga biverkningar som njursvikt eller anfall förekomma. I sällsynta fall leder sådan användning av Acyclovir till psykos eller koma.
 • Flebit kan förekomma på injektionsstället i venen, och om Aciclovir av misstag kommer under huden är nekros möjlig.
 • Ögonsalva kan orsaka konjunktivit, blefarit, keratopati eller svåra brännskador vid applicering på slemhinnan.

Instruktioner för användning och dosering

tabletter

För behandling av infektioner orsakade av herpes simplexvirus föreskrivs ofta en och en halv tabletter för barn i åldern 1-2 år och en hel tablett till barn över två år. Läkemedlet tas fyra eller fem gånger om dagen.Det rekommenderas att dricka ett piller med vatten i stora mängder.. Medelvärdet av behandlingen med Acyclovir är 5 dagar, men med vittnesbörd om tabletten kan du dricka upp till 10 dagar.

Med vattkoppor väljs en gångdosering av Acyclovir tabletter ofta individuellt, eftersom ett litet barn behöver för att beräkna dosen efter vikt för effektiv behandling. Hon är 20 mg aktiv substans per kilo babyvikt. Den beräknade dosen ges 4 gånger om dagen i 5 dagar.

Till exempel väger ett barn vid 1,5 år 11 kg och enligt beräkningar kommer en enstaka dos vara 220 mg, därför ges han 1 tablett som innehåller 200 mg acyklovir. Och i en ålder av 7 år med en vikt av 21 kg krävs 420 mg aktiv substans per dos. Därför kan ett barn ges antingen 2 tabletter med 200 mg acyklovir eller 1 tablett innehållande 400 mg av läkemedlet. Maximal enstaka dos är 800 mg acyklovir.

För profylax är Acyclovir ordinerat i tabletter med stor risk att drabbas av herpes och lågt immunskydd. Doseringen av läkemedlet är 2 tabletter per dos, om läkemedlet är berusat var 12: e timme, eller 1 tablett fyra gånger om dagen.

Utomhusanläggningar

Salva Acyclovir Behandla försiktigt de drabbade områdena i huden, försök att inte smarta ren hud med preparatet, eftersom läkemedlet bildar en tät film på ytan. Dosen av salva bestäms av läkaren, med hänsyn tagen till barnets vikt och hudens yta. Behandlingen av utslaget börjar från de första dagarna av utseendet, men på natten appliceras inte läkemedlet på huden. Behandlingen håller ofta 5 dagar.

Creme Acyclovir Applicera med en ren hand eller bomullspinne på den drabbade huden upp till 5 gånger om dagen. Mängden medicinering i denna form bestäms individuellt. Hudbehandling ordineras under en period av 5 till 10 dagar.

Ögonsalva Applicera 5 gånger om dagen med pauser mellan läggning i den nedre konjunktivalkärmen ca 4 timmar. Lösningen av salva för 1 applicering har en längd av ca 1 cm. Efter återvinning fortsätter behandlingen under minst tre dagar.

injektioner

Doseringen av Acyclovir för intravenösa injektioner beräknas med hjälp av kroppsvikt. (för nyfödda) eller av kroppsytan (hos barn äldre än 3 månader). Läkemedlet administreras i intervall om 8 timmar, kontrollerar njurefunktionen. Om förändringar i kreatininnivåer hittas i analyser, justeras dosen.

Ofta görs injektioner inom fem dagar, men beroende på sjukdomen och patientens respons på behandlingen kan skotten förskrivas under en längre period. Till exempel, i fall av herpetisk encefalit administreras Acyclovir 10 dagar.

Acyclovir-injektion är en långsam infusion över en timme eller längre. (läkemedel administreras dropp). För injektion tillsätts vatten för injektion eller natriumkloridlösning till pulvret. Acyklovir kan också kombineras med glukoslösningar.

överdos

Fall av överdosering med lokal användning av Acyclovir är inte märkt. Om du tar mycket piller av ett sådant läkemedel inuti leder det till neurologiska störningar, illamående, huvudvärk, andfåddhet, utseende av lös avföring eller kräkningar. I allvarliga fall orsakar överdosering njursvikt, anfall och koma. Behandlingen använder symptomatisk behandling och åtgärder som syftar till att upprätthålla vitala funktioner.

Interaktion med andra droger

Om du tar Acyclovir med andra läkemedel som har en toxisk effekt på njurarna, kommer detta att förbättra behandlingens nefrotoxiska effekt.

Försäljningsvillkor

För att köpa någon dosform av Acyclovir behöver du inte uppvisa recept från en läkare.

För att köpa baby Acyclovir krävs inget recept

Förvaringsförhållanden och hållbarhet

Förvaringsplats Acyclovir ska vara torr, skyddad mot direkt solljus och otillgängligt för barn. Optimalt temperaturområde för lagring av kräm är + 12 + 15 ° С, och salva eller tabletter - + 15 + 25 ° С.

Efter det att tablettformen släppts, kan den lagras i upp till 3 år.Krämens hållbarhet är 2 år. Öppet rör av ögonsalva ska användas i 1 månad.

recensioner

I de flesta fall svarar användningen av Acyclovir om ett sådant läkemedel positivt. Föräldrar som läkemedlets snabba effekt och många dosformer, och bland nackdelarna är biverkningar som huvudvärk, illamående eller allergier. Mödrar som gav Acyclovir till ett barn med måttligt svåra vattkoppor bekräftar att medicinen effektivt hjälper till med temperatur och tunga utslag i utslag.

analoger

Byte av Acyclovir kan vara andra läkemedel som har samma aktiva substans och samma verkan. De mest populära av dessa droger är:

 • Zovirax. En sådan analog av Acyclovir framställs av ett brittiskt företag i form av tabletter (innehållande 200 mg acyklovir), 5% grädde, ögonsalva med en koncentration av aktiv substans av 3% och pulver för injektion som sätts upp i ampuller.
 • Acyklovir-Acre. Denna hushållsberedning representeras av 5% salva och tabletter med två doser av den aktiva föreningen (200 och 400 mg).
 • Viroleks. Sådana antivirala läkemedel framställs i Slovenien i form av tabletter (innehåller 200 mg aktiv ingrediens vardera), 3% ögonsalva, lyofilisat för injektioner, såväl som 5% grädde.
 • Tsiklovir. Detta indiska läkemedel representeras av en kräm med en koncentration av 5% acyklovir och tabletter innehållande 200 mg av den aktiva beståndsdelen.
 • Acyclovir Hexal. Sådan antiviral medicinering produceras i Tyskland i form av en 5% extern applicerad grädde.
 • Vivoraks. Denna indiska analog av Acyclovir framställs i tabletter (vardera innehåller 200 mg aktiv ingrediens) och i extern form (5% grädde).
 • Acyclovir Belupo. Detta antivirala läkemedel produceras i Kroatien i form av en 5% grädde och belagda tabletter innehållande 400 mg acyklovir vardera.
 • Gerperaks. Detta är ett annat läkemedel som innehåller acyklovir från Indien. Det produceras både i tablettform (varje tablett ger 200 mg av den aktiva föreningen) och som en 5% salva.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa