Antivirala läkemedel för barn

Innehållet

Våra barn lider ofta av virusinfektioner. Ofta än vad vi skulle vilja, och mindre ofta än många läkemedelsproducenter skulle vilja ha. Vanligtvis i säsong med generell ökning av förekomsten av ca 90% av alla kalla sjukdomar hos barn orsakas av virus.

Immuniteten hos de växande smulorna är flera storleksordningar svagare än immuniteten hos en vuxen, så barn är mer mottagliga för säsongsmässiga "smittor". Föräldrarnas och läkarnas uppgift är att skydda barnet så mycket som möjligt.

Kommer de många antivirala drogerna som finns tillgängliga i någon apotek hjälp? Vad mer av dem - bra eller skada? För att svara på dessa frågor måste du noggrant förstå vad antivirala läkemedel är och hur de fungerar.

Virusdroger

Antivirala droger är en stor grupp av specialdroger som, en gång i barnets kropp, kan förstöra virusets struktur, förhindra dess reproduktion eller förstöra den. Enligt definitionen är antibiotika inte kapabla för detta, eftersom deras syfte är bakterier, pinnar och atypiska patogener.

Antivirala medel verkar på två sätt. Vissa läkemedel stimulerar mänsklig immunitet mot det penetrerande viruset, andra förstörer viruset på egen hand.

Viruset, som är känt från skolbiologi, är en levande icke-cellulär organism med egna DNA- och RNA-molekyler. Det är i grunden en parasit som kan leva och reproducera endast i en givarcell.

Antivirala läkemedel är mest effektiva när de tas för att förebygga influensa och ARVI, när de ges till ett barn i förväg utan att vänta på en enorm epidemi av ett spridningsvirus.

Antivirala läkemedel hjälper ett barns kropp att producera interferon, ett specifikt protein som kan aktivera kroppens kamp mot patogener. Interferonproteinet produceras vanligtvis självständigt när ett "larm" låter i kroppen efter ett virus har gått in. Men fortfarande oformad barns immunitet behöver i vissa fall ett rimligt och kompetent stöd med droger.

Vad händer efter viruset träffar

Barnets kropp kommer att ha två steg av reaktionen. Under den första kommer immuniteten att upptäcka "saboteur", identifiera den och kasta in attackermakrofagerna och lymfocyterna som matar sig på sådana "skadedjur". I det andra steget börjar speciella celler cytotoxiska lymfocyter att förstöra infekterade celler. Och deras kollegor B-lymfocyter som använder immunoglobulinprotein kommer att fortsätta till det sista steget av "operationen" - förstörelsen av viruset.

Antiviral klassificering

Alla antivirala läkemedel skiljer sig åt i den huvudsakliga aktiva substansen, som syftar till att bekämpa en viss typ av virus:

 • Antiherpetic drugs (effektiva med vattkoppor, herpes, herpes simplex, bältros, etc.).
 • Anti-cytomegalovirus-läkemedel (effektiva i cytomegali).
 • Anti-influensa medel (används för influensa av nästan alla kända stammar och arter). Dessa läkemedel kan tillhöra en av två grupper: M2-kanalblockerare ("rimantadin"," Amantadine ") och neurominidashämmare ("Tamiflu», «Relenza»).
 • Antiretroviraler (används för HIV).
 • Spread-antivirusprogram. Detta är den största gruppen droger som "riktar" mest kända virus. Dessa inkluderar interferoner (Viferon, Grippferon, Lokferon, som transporterar naturliga eller humana immunföreningar som erhållits av gentekniker till barnets kropp. Sådana föreningar hanterar virus, men tyvärr orsakar många biverkningar .
 • Induktorer av endogena interferoner. Dessa verktyg hjälper barnets kropp att syntetisera sitt eget proteininterferon, vilket kommer att undertrycka virus. De mest kända företrädarna för denna grupp inkluderar "Cycloferon", "Kagocel», «Lavomax».

Homeopatiska läkemedel används också mot virus - "Oscilloccinum"," Aflubin ","Influcid»Och andra, liksom växtbaserade extrakt.

Dessutom delas alla antivirala läkemedel konventionellt i tre typer enligt metoden för biokemiska effekter:

 • Vaccin. Lågdoser av patogener som, när de injiceras, bildar immunitet mot ett specifikt virus.
 • Immunostimulanter (ansvariga för aktivering av produktionen av skyddande celler) och immunmodulatorer (balansering av immunförsvarets processer) under en kort tid ökar kroppens naturliga försvar.
 • Virusundertryckande medel. Droger som förstör ett virus blockerar sin förmåga att multiplicera inuti cellen och släppa ut kopior av viruset utanför den.

Blanketter för frisläppande

antiviral droger kommer i olika former som är lämpliga för användning i olika åldrar. Oftast är det salvor, piller, näsdroppar, sprayer, sirap och rektala suppositorier samt injektionslösningar i ampuller (endast för medicinsk användning).

Tillverkare försöker göra barnens antivirala läckra - med frukt och bärsmak som är attraktiva även för de minsta patienterna.

 • Näsdroppar Enligt föräldrarna är den mest praktiska och effektiva i bruk för virusinfektioner, åtföljd av en rinnande näsa och nasal trafikstockning. De har en måttlig antiinflammatorisk effekt, vilket är viktigt för en kyla och hosta.
 • Rektala ljus - Blanketten är lämplig även för mycket små barn. Och även om läkemedel började släppas i en sådan form relativt nyligen, används en sådan behandlingsmetod av allt fler fans - trots allt verkar rektala suppositorier på kort tid, de är billiga, absorberas snabbt i blodet och har en uttalad antiviral och immunmodulerande effekt.
 • Antivirala Sprayer De är effektiva i laryngit av viralt ursprung och är användbara för ont i halsen med influensa och ARVI, eftersom de inte bara har antivirala effekter, men också antiinflammatoriska och regenererande.

Några funktioner i ansökan

Användningen av immunostimulanter väcker många frågor från föräldrarna.

De agerar på den biokemiska nivån, och immunitetens mekanismer studeras fortfarande.

Immunologer varnar föräldrar om att det är omöjligt att ge antivirala läkemedel till barnet okontrollerbart och ofta. Eftersom barnets egen immunitet undertrycks av artificiell stimulans, och barnets kropp blir alltmer sårbar. Dessutom kan stimulering av immunitet leda till immunförsvar - utseendet av inflammatoriska processer i friska organ och vävnader.

Om ett barn har nära släktingar med immunförsvar (som diabetes) eller med onkologi, ska barnet inte använda immunostimulantia.

För att välja rätt antiviralt läkemedel är det önskvärt att få en uppfattning om exakt vilket virus som orsakade sjukdomen. De vanligaste influensa och ARVI är farliga virus som kan vara komplicerade av allvarliga sjukdomar. Därför behandlas inte metoden för val av läkemedel av sådana sjukdomar. Antivirala influensa bör ordineras av en läkare. Med tanke på att anti-influensaläkemedel fungerar mer aggressivt och tufft, och det är opraktiskt att ta dem med ARVI. Oftast, när SARS och akut respiratoriska infektioner ordinerar enkla blockerare som förhindrar virusets penetrering i kroppens celler.

Användningen av homeopatiska läkemedel är en ganska kontroversiell fråga. Homeopati sover inte, och varje säsong ger ut nya droger. Patienter klagar nästan inte på dem, eftersom biverkningarna av att ta sådana mediciner inte har märkts, liksom stora fördelar. Kliniskt har effekten av homeopatiska läkemedel inte bevisats, och enligt många doktors mening är detta en placebo-effekt.

Acceptans av antivirala läkemedel för profylax är en fråga som kräver separat behandling. Det är nödvändigt att engagera sig i förebyggande av influensa och ARVI i vissa situationer:

 • Om någon från en familjemedlem är sjuk med influensa eller ARVI, så är infektionskällan i närheten av barnet.
 • Om ett barn under sjukdomsperioden förväntas ha en allvarlig förändring i sitt liv: han går till dagis eller kommer att börja delta i sektionen.
 • Om i en grupp - i skolan eller dagis - mer än 10% av barnen lider av virusinfektioner. När antalet fall når 30%, är detta orsaken till att Rospotrebnadzor och hälsoministeriet sätter karantän. Men varför vänta när varje tredje person blir sjuk med influensan?

Att ta antivirala läkemedel för att förebygga sjukdom ger inte 100% garanti för att barnet inte blir sjuk, men ökar sin chans att hålla sig hälsosam.

Doseringar av mediciner som tas som förebyggande åtgärd bör vara hälften av dosen som föreskrivs för behandling av en redan förekommande sjukdom.

När antivirala droger inte fungerar:

 • Med bakterieinfektioner, sjukdomar som orsakas av mikrober. För behandling av denna grupp av sjukdomar finns antibakteriella läkemedel.
 • Med huvudvärk utan kalla symptom
 • När uttryckt smärt syndrom i syfte att smärtlindring.

Problem med drogvalet

Antivirala läkemedel i apotek representerade många. Olika för priset, inhemska och utländska, för vuxna och barn. Men problemet med valet finns fortfarande. Och hon är ganska allvarlig:

 • För det första har de flesta antivirala läkemedel inte visat sig vara effektiva. Kliniska prövningar av nya droger utförs av tillverkare, och inte av expertgrupper från tredje part.
 • För det andra uppträder nästan varje säsong på apotekens räknare nya moderna medel, annonserade namn som är dyrare än tidigare generationer av droger, men vid närmare undersökning skiljer sig dessa generationer från deras föregångare endast efter pris. Kompositionen är identisk.

Därför finns det ingen anledning att jaga efter dyra medel. Tro mig, billiga analoger är inte sämre i behandling eller i förebyggande frågor.

De flesta antivirala läkemedel i Ryssland säljs utan recept. I Europa är de strikt receptbelagda.

Förberedelser gjorda av ryska apotekare är oftast flera gånger billigare än sina utländska motsvarigheter. Därför är det inte värt att tänka på att goda medel = dyra betyder att man väljer ett läkemedel.

Antivirus för barn

När man väljer antivirala läkemedel för barn, måste man komma ihåg att fördelarna borde uppväga den potentiella skadan från att ta drogen. "Barnens" antivirusprogram bör ha en minsta lista över kontraindikationer och biverkningar. Faktum är att många agenter med bevisad effekt i kliniska prövningar har en stor lista över kontraindikationer. Förresten, idag har endast neuraminidashämmare och M2-kanalblockerare bevisad effektivitet.

På grund av överflöd av biverkningar rekommenderas inte Adapromin, Amantadin, Neovir, Ribavirin, Triazavirin för barn.

Läkemedlet måste godkännas för användning hos barn i en viss åldersgrupp. När det gäller antivirala medel är detta en mycket viktig detalj.

Du kan ta reda på olika antivirala läkemedel genom att titta på Dr Komarovsky's program.

Åldersfunktioner

Immuniteten för det nyfödda barnet och barnet efter ett år skiljer sig från varandra. Och betydligt. Ju äldre ett barn blir desto större är risken att han besegrar en virusinfektion. Sammansättningar av många antivirala läkemedel för en viss åldersgrupp av barn är byggda på kunskapen om denna funktion. Vad kan appliceras vid en viss ålder?

Barn från födseln

 • Panadol". Ryskt läkemedel med analgetiska och antipyretiska effekter. Antiviral medicinering är inte, men används ofta för att behandla mycket små barn med förkylningar och virussjukdomar vid en temperatur under behandlingen. "Panadol" påverkar inte immunsystemet. För barn kommer den i form av rektala suppositorier och sötsirap.
 • "Viferon". Effektiv inhemsk antiviral medicinering. Denna immunmodulator finns i form av rektala suppositorier, såväl som gel och salva. Salvan appliceras på den drabbade huden med herpes, gelén är utmärkt för förebyggande ändamål.
 • «Efferalgan". Detta är en importerad antipyretisk med analgetisk effekt. Läkemedlet är inte antiviralt, men förskrivs ofta till små barn för symptomatisk behandling. Verktyget finns i sirap, rektala suppositorier, i form av brusande, lättlösliga tabletter.
 • "Anaferon barn". Det är en antiviral immunsprictor. Aktiv stimulerar den andra etappen av immunförsvaret - det cellulära svaret. Används för att behandla olika influensastammar, SARS. Lämplig för barn med mononukleos, vattkoppor, herpes. Ingår i komplex behandling av enterovirusinfektioner och coronavirus. Säljes i form av en vällöslig tablett under tungan.
 • "Aflubin". Detta är ett homeopatiskt medel med en immunmodulerande effekt. Tillsammans med antivirala läkemedel används den för att förebygga och behandla influensa och akuta respiratoriska virusinfektioner, lindrar barnets tillstånd med faryngit, rinit och mildrar lätt muskel- och ledsmärta. Finns i form av en spray för nasal användning, faller under tungan (ett bra alternativ för spädbarn) och i form av sublinguala tabletter.
 • "Viburkol". Ett homeopatiskt medel som ofta används som ett tillägg i antiviral terapi. Finns i form av rektala suppositorier.
 • "Immunoflazidum". Antiviral sirapsom föreskrivs för förebyggande och behandling av influensa, inklusive pandemiska stammar, akut respiratorisk virusinfektion och profylax av bakteriekomplikationer.
 • "Interferon". Detta är en antiviral blandning av interferoner härledda från donerade blodleukocyter. Detta ganska allvarliga läkemedel ordineras för hepatit B och C, malignt melanom. Som en förebyggande åtgärd mot influensa och respiratoriska virusinfektioner, bara näsdroppar. På apotek kan du köpa en torr lösning för att göra droppar.
 • "Nazoferon". Det är ett kombinationsläkemedel med antiviral och immunostimulerande effekt. Det ordineras för långvarig förkylning, för förebyggande och behandling av influensa och ARVI. Finns i form av en spray i näsan och näsdroppen. Drops - en lämpligare form för spädbarn.
 • «Oxolinisk salva"- En välkänd och älskad av människans metod för skydd mot influensa. Det skyddar celler från viruspenetration.Mindre koncentrerad salva av 0,25% är avsedd för smörjning av den inre delen av näsan, mer koncentrerad 3% - för extern användning. När stomatit "Oxolinic salva" kan smörjas sår i munnen.
 • "Otsillokotsinum". En annan välkänd homeopatisk behandling, som ofta används som ett medel för att förebygga influensa och ARVI. Finns i form av homeopatiska lösliga granuler.
 • "Timogen". Det är ett immunmodulerande läkemedel som förbättrar cellulär metabolism i andra fasen av immunförsvaret. Används vid förebyggande och behandling av influensa och ARVI, föreskrivs det som ett komplement till komplex behandling av andningssjukdomar, till exempel vid bronkit. Tillgänglig för barn i form av en kräm för extern användning och näspray.
 • "Ergoferon". Det är ett preparat som innehåller antikroppar i små doser, av den anledningen kallas det ofta homeopatiska. Aktiv mot många virus, som ofta föreskrivs för förebyggande och behandling av influensa och SARS, vattkoppor, herpes zoster och herpes simplex, mononukleos. Barn som är tillgängliga i form av homeopatiska tabletter under tungan, som är väl och snabbt löses upp.

Barn från 1 år till 3 år

 • "Alguire." Sötsirap med kraftfull antiviral effekt. Särskilt effektiv mot influensa A-virus, krypbåren encefalitvirus, herpes. Den har en immunmodulerande effekt.
 • «Citovir-3". Det är en immunmodulator som stimulerar produktionen av sin egen interferon. På apotek för barn kan du köpa pulver till lösningsberedning och färdig sirap.
 • «Ingavirin". Antiviral medicinering som har en mycket hög aktivitet mot influensa A, B virus, "svininfluensa", adenovirusinfektion. Den har antiinflammatorisk verkan. Finns i kapslar. Barn får späda innehållet i kapslarna med vatten.
 • «Tamiflu". Detta är ett främmande läkemedel, en selektiv neuraminidashämmare. Det hämmar virusets tillväxt och förhindrar frisättning från den drabbade cellen. Designad för förebyggande och behandling av influensa. För barn är den tillgänglig i pulverform för suspension.
 • «Engystol". Homeopatisk beredning av utländsk produktion med immunmodulerande och antivirala effekter. Det används som ett adjuvans vid komplex behandling av feber, virusinfektion, influensa. Det produceras i form av homeopatiska piller, vilka placeras under tungan och snabbt löses upp.
 • «Immunal". Immunostimulant baserat på växtextrakt - Echinacea purpurea. Främjar en ökning av antalet leukocyter. Aktiverar fagocytos. Finns i tabletter, liksom den lämpligaste formen för barn - i lösning, inklusive i lösning med tillsats av vitamin C.
 • "Imupret". Det är ett antiviralt läkemedel som innehåller medicinska örter och växtbaserade ingredienser (kamomill, hästslag, ekbark och andra.). Verktyget används huvudsakligen för att lindra symtom på andningssjukdomar som åtföljer virusinfektioner. "Imupret" på apotekens hyllor finns i form av en lösning och piller.
 • «Orvirem". Detta är ett antiviralt läkemedel baserat på rimantadin tillåter inte att viruset multipliceras inuti de drabbade cellerna. Särskilt effektiv mot influensa A-virus. Finns i form av en söt, behaglig sirap.

Barn från 3 till 6 år

 • "Arbidol." Antiviralt medel som undertrycker influensa A och B virus, koronavirus. Minskar sannolikheten för en komplikation av en virusinfektion. Det ordineras för behandling av influensa, även om det åtföljs av lunginflammation eller bronkit. Det används som ett hjälpmedel för behandling av kronisk bronkit och herpesinfektion. Finns i kapslar och tabletter.
 • "Alpizarin". Antiviral i form av salva och tabletter. Drogen verkar som en immunmodulator. Få det från grönsaksråvaror - gräs kopechnik.
 • "Hiporamin". Detta är en växtbaserad antiviral.Finns i form av ljus, tabletter, salva, vattenlösning för inandning. Rekommenderas ofta för behandling och förebyggande av influensa, akut respiratoriska infektioner, akuta respiratoriska virusinfektioner, bältros, herpes.
 • «Influcid". Detta är inte ett antiviralt läkemedel, men många tror det, eftersom medicinen är ganska utbredd vid behandling av förkylningar. Detta är ett homeopatiskt medel med antipyretisk och antiinflammatorisk effekt. Hjälper till att stärka immunförsvaret under sjukdom. Finns i lösning (droppar) och lösliga homeopatiska tabletter.
 • "Flakozid". Antiviralt medel av vegetabiliskt ursprung. Effektiv med akut hepatit A och B, herpes, mässling, vattkoppor. Finns endast i tabletter.

Dessutom kan barn från 3 till 6 år ta "Engystol"," Imupret ","Orvirem», «Immunal».

Barn från 6 till 12 år och äldre

 • "Ridostin". Det är en immunostimulerande inducerare av interferon, som används för behandling och förebyggande av influensa, inflammatoriska sjukdomar orsakade av virus. Finns i form av torrsubstans för beredning av injektioner.
 • «rimantadin". Känd antiviral, den mest effektiva mot influensavirus A. Finns i pillerform.
 • «Amiksin". Detta antivirala läkemedel ökar syntesen av interferonproteiner i kroppen. Hos barn används det för att behandla och förebygga ARVI och influensa. Hos vuxna är effekten av läkemedlet mycket större. För barn kommer i piller form.
 • «Kagocel". Antiviralt medel som främjar syntesen av interferon. Används vid förebyggande och behandling av influensa och ARVI. Finns i tabletter. Det finns ingen annan form av detta läkemedel.
 • «Lavomax". Antivirus immunomodulator. Effektiv mot många kända virus verkar genom att undertrycka deras förmåga att reproducera. Läkemedlet är en del av behandlingen av hepatit A, B, C. Effektiv vid behandling av herpes, cytomegali, tuberkulos. Används för förebyggande och behandling av influensa och ARVI. Finns i tabletter och rekommenderas för barn över 12 år.
 • "Laferobion". Detta är ett antiviralt läkemedel som innehåller human interferon. Det har visat sig som en viktig del av den komplexa behandlingen av herpesviruset, humant papillom, vårtor, hepatit B, blandade infektioner - influensa, akuta respiratoriska virusinfektioner, akut respiratoriska infektioner förenade med en sekundär bakterieinfektion. Finns i form av rektala suppositorier, torrsubstans för beredning av nasalösning och pulver för injektion.
 • "TSikloferon". Det är en immunmodulator med ett brett spektrum av bioaktivitet. Används för barn som effektiv behandling och förebyggande av influensa, herpes, akuta respiratoriska virusinfektioner vid akuta tarminfektioner. Finns i tabletter, i form av salva och pulver för injektion.

Dessutom, barn över 6 år medicinering är tillåten för tidigare åldersgrupper - "Otsilokotsinium", "Anaferon", "Influcid».

När man ska ge antivirala läkemedel

Det är inte nödvändigt att fälla barnet med medicin så snart halsen har blivit röd eller temperaturen har stigit. Hög feber är ett vanligt immunsvar mot viruset, och barnet kan hantera enkla virus. Dessutom, om han redan var sjuk med en virusinfektion, så minns hans immunitet perfekt "typ av patogen och sättet att bekämpa det.

Det är oförlåtligt att mata barnet med antivirala droger varje gång och därigenom sänka förmågan hos sin egen immunitet.

 • Du kan ge läkemedlet tillstånd av en läkare till nyfödd och bebis upp till 3 år om han har en temperatur över 38 grader i mer än tre dagar eller ett treårigt barn om han har en temperatur på 39 grader.
 • Om barnet har allvarlig förgiftning
 • Om det för alla ovanstående finns tecken på en virussjukdom, temperaturen verkar kraftigt, omedelbart hög, utvecklas alla andra symptom snabbt. Bakterieinfektion går vanligtvis långsamt.
 • Antivirala läkemedel är vanligtvis inte förskrivna med antibiotika, men det finns undantag. Om en virusinfektion är i full gång har en bakteriekomplikation lagts till. Till exempel när SARS började ont i halsen. Vid angina av icke-viralt ursprung är endast antibiotika relevanta.
 • Med mononukleos ges antivirala medel endast i fallet med svår sjukdom.
 • Ge inte antivirala medel efter antipyretiska, om inte annat anges i bruksanvisningen.
 • Vid rotavirusinfektion (den så kallade "tarminfluensan") tillhandahålls antivirala medel som en del av komplex terapi. Samtidigt kan antivirala läkemedel förskrivas för livliga kliniska tecken på infektion - för diarré, för kräkningar.

Folk naturliga botemedel

Säkra nationella anti-virusmedel har länge varit kända. De är lätt kokta hemma. De har inte biverkningar, men de har också låg effektivitet.

Bedömningen av populära immunstimulanter av växtbaserad växt är ledd av en vanlig lök, vars juice är ett utmärkt botemedel mot en virusinfektion.

Infusion av cikoria och Hjärt - bra antivirala och immunmodulerande medel med antipyretisk effekt

Hjälper med influensa essentiella oljor av eukalyptus, plantain extrakt och nässla. Det bästa botemedlet mot influensa och förkylning är svart rädisa med honung.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa