Interferon för barn: bruksanvisningar

Innehållet

Interferoner kallas proteinmolekyler som bildas i människokroppen när temperaturen stiger som svar på exponering mot ett infektiöst medel, såsom ett influensavirus. Tack vare dessa proteiner blir cellerna mindre sårbara mot virusinfektion, och sjukdomen passerar snabbare.

Upptäckten och studien av interferoner har lett till att forskare skapar droger som innehåller sådana proteiner och hjälper till vid behandling av virussjukdomar. Så här har droger som heter "interferoner" och många av deras motsvarigheter, liksom antivirala medel som kan stimulera syntesen av interferon i en sjuks kropp, uppstått. Överväga närmare bestämt läkemedlet "Interferon" och i synnerhet dess användning hos barn.

Släpp formulär

I vårt land tillverkas Interferon av Microgen, Biomed, SPbNIIVS och Biocad. De är också engagerade i produktion av serum, toxoider, bakteriofager och andra droger.

Interferon presenteras i apotek i två former.

 • lyofilisat. Det bör spädas för att erhålla en terapeutisk lösning som används för inandning, näsdroppar eller intramuskulära injektioner. Det säljs i glasampuller, förpackade i kartonger med 5-10 stycken. Innehållet i ampullen är en porös massa vit med en kräm, gulaktig eller rosa nyans. Ibland är ampuller med ett lösningsmedel fästa vid lyofilisatet, och vissa tillverkare inkluderar spraymunstycken i förpackningen för att underlätta intranasal användning av läkemedlet.
 • Klar steril lösning. Det förpackas i flaskor eller ampuller med 2 ml eller 5 ml och säljs i lådor med 1, 5 eller 10 stycken. Läkemedlet i sig är ljusrosa eller färglöst och kan vara lite opaliserande.

struktur

De flesta läkemedel som heter Interferon innehåller alfa-typ proteiner. Det är de som vi kommer att överväga närmare, eftersom Interferon Beta ordineras för multipel skleros och används inte i barndomen.

Om på förpackningen det säger "human leukocyt", då erhålls detta interferon från vita blodkropparDärför innehåller den aktiva substansen inte bara proteinmolekyler utan även leukocyter. Förekomsten i fondenes namn orden "rekombinant" indikerar att sådant interferon erhålles utanför människokroppensom regel produceras det av Escherichia coli, där en speciell gen är införd. Detta förenklar produktionen av läkemedlet och tillåter inte överföring av några sjukdomar genom donatorceller.

En ampulle av ett lyofilisat innehåller 1000 IE eller 10 000 IE av interferon alfa. Ett lägre doseringsmedel är indicerat för inhalation och nasal administrering, och högre koncentrationspreparat används för injektioner.. Doseringen av interferon i den färdiga sterila vätskelösningen är 1000 IE per 1 ml.

Andra komponenter i ampullen med lyofilisatet ingår ej, och det finns också hjälpämnen i den flytande "interferon". Dessa inkluderar sterilt vatten och natriumdivätefosfat, liksom vätefosfat och natriumklorid. Om i lådan med "Interferon" i form av ett lyofilisat finns det också ampuller av lösningsmedlet, då är de vatten för injektion.

Princip för verksamheten

Interferon har ingen direkt antiviral effekt, men sådana proteiner kan förändra celler som ligger intill de sjuka, vilket leder till att viruspartiklar inte kan föröka sig i dem, vilket förhindrar smittspridning till friska vävnader. Dessutom har interferon en stimulerande effekt på immunsystemet. Under hans inflytande utsöndras ämnen som aktiverar T-celler, naturliga mördarceller och makrofager mer aktivt.

vittnesbörd

"Interferon" ordineras ofta för influensa eller andra akuta respiratoriska infektioner orsakade av virus, liksom för förebyggande av sådana sjukdomar. I sådana fall används verktyget antingen i näsan eller i form av inandning.

Injiceringsmedicin används i sådana allvarliga sjukdomar som hepatit C, lymfom, njurekarcinom, melanom, leukemi och så vidare.

Är barn förskrivna?

Läkemedel som innehåller interferoner alfa, det är tillåtet att använda i barndomen, men endast på recept.

Du kan droppa "Interferon" i näsan från födseln och inandningar ges till barn över 3 år.

Kontra

"Interferon", som innehåller alfa-typproteiner, används inte intranasalt och endast vid inandning med överkänslighet mot proteinpreparat. Men om barnet har allergiska sjukdomar, är det nödvändigt att använda medicinen med försiktighet.

Det är också viktigt att komma ihåg att lyofilisatet, avsedd för användning i näsan och för inandning, är oacceptabelt att injicera.

När det gäller interferon, som administreras i injektioner, finns det en hel del kontraindikationer, inklusive hepatit, hjärtsjukdom, sköldkörtelpatologi och så vidare, så detta läkemedel används inte utan receptbelagda läkemedel.

Biverkningar

Om Interferon är ordinerat för inhalationsbehandling eller i näsan, orsakar det ofta inte några obehagliga biverkningar. Endast i sällsynta fall på grund av användningen av ett sådant läkemedel kan en allergisk reaktion uppstå.

Om läkemedlet injiceras kan det orsaka illamående, muskelsmärta, feber, lågt blodtryck, diarré, sömnighet, svaghet och andra negativa symtom.

ansökan

I näsan

Instruktioner för användning inbegriper instillation eller sprutning av läkemedel i näshålan. Om ett lyofilisat tas, öppnas ampullen strax före användning, och tillsätts kokt eller destillerat vatten till insidan av bindestrecket. Skaka försiktigt, vänta tills innehållet upplöses fullständigt och bilda en klar vätska (kanske lite opalescens) utan färg eller rosa eller gulaktig kant.

Du kan droppa den beredda lösningen i näsan med en spruta utan en nål eller med en medicinsk pipett och spraya den med ett fast munstycke eller annan spruta.

Om interferon släpps ut för profylax börjar det injiceras i näsan med risk för infektion. Sådan användning varar tills risken för virusinfektion passerar.

Med syftet med behandlingen föreskrivs "Interferon" så tidigt som möjligt när de kliniska symptomen på ARVI bara har börjat manifestera sig..

Om förpackningen med lyofilisatet har ett speciellt munstycke för sprutmedel i näsan, behöver du också en spruta för att den ska användas ordentligt. Efter att ha ackumulerat den nödvändiga lösningen i den, byts nålen ut med ett munstycke, läggs det på näsborre så att det är ca 5 mm inuti, och tryck sedan på sprutkolven kraftigt så att läkemedlet injiceras i näsväggen. Därefter tar du bort munstycket, sätter på en nål, tar upp en annan dos upplöst "Interferon", avsedd för andra näsborre, byt nålen igen till spraymunstycket och injicera verktyget inuti nasalpassagen.

Innan du använder "Interferon" i näsan, rekommenderas att du rengör kanalerna från slem och smuts. Barnet ska sitta och kasta tillbaka huvudet lite, och efter sprutning rör sig inte lösningen huvudet i ungefär en minut. Sprayhuvudet ska endast användas för en patient.

En enstaka dos av lösningen gjord från lyofilisatet är 5 droppar i varje nasal passage. (om det är nödvändigt att droppa produkten) eller 0,25 ml av läkemedlet (om det sprutas). Användningsfrekvensen beror på bevisen.

Om läkemedlet används profylaktiskt måste "Interferon" droppas eller sprayas två gånger om dagen, och mellan dessa två behandlingar måste slemhinnan passera minst 6 timmar.

Om läkemedlet ordineras för behandling används det intranasalt minst 5 gånger om dagen med 1 eller 2 timmars mellanrum.

inhalation

Användning av "Interferon" på detta sätt anses vara den mest effektiva i virussjukdomar i andningsorganen.

Förfarandet utförs i en nebulisator två gånger om dagen. För en inandning tar de 3 ampuller med lyofilisat och löses upp i 4 ml rent vatten, vilket förvärms lite före detta (men inte mer än upp till +37 grader).

Interferon kan andas genom munnen och genom näsan. Varaktigheten av sådan behandling är vanligtvis 2-3 dagar.

injektioner

För injektioner används preparat som innehåller 10 000 IE alfa-interferon i en ampull. Injektionerna utförs intramuskulärt, och deras frekvens och enstaka dosering samt varaktigheten av sådan behandling bestäms individuellt.

Eftersom en sådan introduktion av "Interferon" kan vara en manifestation av läkemedlets biverkningar, föreskrivs denna metod för barn mindre ofta och endast vid allvarliga patologier.

Läkemedelsinteraktion

Om "Interferon" sprutas in i näsan eller inandning utförs med den, kan den kombineras med andra läkemedel, till exempel med antipyretika eller hostesirap. Injektioner kan påverka effekten av många andra läkemedel, så frågan om deras kompatibilitet med andra ordinerade läkemedel bestäms individuellt av en specialist.

Försäljningsvillkor

För att köpa båda formerna av läkemedlet i ett apotek behöver du inte recept från en läkare, men råd med en specialist rekommenderas, som med behandling på något annat sätt som verkar på immunsystemet. Priset på "Interferon" påverkas av läkemedelsformen och tillverkaren. Till exempel, för en 5-milliliter flaska från "Biomed" måste du betala cirka 120 rubel och 10 ampuller med ett lyofilisat från "Microgen" kostar i genomsnitt 90-100 rubel.

lagring

Lyofilisatets hållbarhet är vanligtvis 2 år, den färdiga lösningen är upp till 24 timmar. Förseglad vätska "Interferon" kan lagras i upp till 2 år från tillverkningsdatum, en öppnad ampull - inte längre än en dag och en öppnad flaska - upp till tre dagar. Ampuller eller flaskor med någon form av "Interferon" ska förvaras i kylskåp, eftersom lagringstemperaturen som rekommenderas av tillverkaren varierar mellan +2 och +8 grader Celsius.

Recensioner och analoger

Om behandling av barn "Interferon" kan ses mestadels positiva recensioner, där föräldrar bekräftar effektiviteten i virusinfektioner. Fördelarna inkluderar också överkomliga kostnader, användarvänlighet, god tolerans och förmåga att använda hos unga patienter. Bland bristerna kallar många mammor lagringsegenskaperna för drogen.

Byte av "interferon" kan tjäna ett annat läkemedel som innehåller samma eller liknande komponenter, därför har också en immunostimulerande effekt.

 • "Viferon". Sammansättningen av detta läkemedel innefattar rekombinant alfa-2b-interferon. Verktyget är efterfrågan på SARS, herpesinfektion, enterovirus, lunginflammation, hepatit och många andra patologier. Läkemedlet i form av rektala suppositorier och gel används även hos nyfödda, och "Viferon" salva är ordinerad för barn över ett år gammal.
 • "Grippferon". Basen för denna medicinering står också rekombinant interferon, som tillhör typen alfa-2b. Båda former av medicinering (näsdroppar och näspray) är tillåtna från födseln och ordineras oftast för virala lesioner i luftvägarna eller för att förhindra det.
 • "Genferon Light". Ett sådant läkemedel i form av en spray och ljus innehåller inte bara alfa-2b interferon utan också taurin - ett ämne som stabiliserar membran, accelererar återhämtning och normaliserar ämnesomsättningen i vävnader. Läkemedlet ingår i den komplexa behandlingen av SARS och många andra infektioner, inklusive bakterier. Det kan användas i form av ljus från födseln, även hos spädbarn som fötts för tidigt och sprayen är ordinerad från 14 års ålder.
 • «Oftalmoferon». Skillnaden av detta läkemedel baserat på alfa-interferon från analoger är dess doseringsform - läkemedlet representeras av ögondroppar, därför är det efterfrågan på olika ögonsjukdomar. Dessutom innehåller läkemedlet en annan aktiv ingrediens - difenhydramin. Barn kan droppa det vid vilken ålder som helst.
 • «Kipferon». Detta läkemedel, som presenteras av suppositorier, innehåller en kombination av alfa-interferon och flera typer av immunoglobuliner. Det ordineras för akuta luftvägsinfektioner, tarminfektioner, hepatit, klamydia, influensa och andra sjukdomar. Hos barn kan dessa ljus användas från födseln.
 • «Ingaron». Till skillnad från tidigare analoger lyofiliseras detta läkemedel och innehåller gamma interferon. Det kan användas för influensa, viral rinit och andra sjukdomar från 7 års ålder.

Om det är omöjligt att använda interferonbaserade läkemedel kan läkaren också ordinera läkemedel som stimulerar produktionen av sådana proteinkomponenter i barnets kropp, till exempel:

 • «Kagocel» - piller föreskrivna från 3 års ålder
 • "Amiksin" - Tiloronbaserat tabletteringsmedel, godkänt från 7 år
 • "TSikloferon" - piller som ger barn över 4 år gammal

Det finns ytterligare en viktig fråga om vilka föräldrar som behöver vara medvetna om när man väljer interferonanaloger. Närvaron i namnet på läkemedlet som slutar "feron" indikerar inte alltid närvaron i sammansättningen av interferoner och en effektiv effekt på immunsystemet. Fonderna under namnen "Anaferon" och "Ergoferon" är till exempel homeopati och de flesta medicinsk personal anses inte som effektiva, därför kan de inte fungera som analoger till "Interferon".

Och det är bäst att välja ett läkemedel som ersätter barnet med en specialist.

Om vilken interferon, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa