Orvirem för barn: bruksanvisning

Innehållet

Med början av kallt väder sprids influensavirus snabbt till mottagliga människor, främst barn. Antiviral medicinering ordineras ofta för att förhindra sjukdom eller behandla influensa, om viruset redan har trängt in i barnens kropp. Bland dem i stor efterfrågan Orvirem. Hur fungerar det på patogener, i vilken dos avges till barn och vad som om nödvändigt ersätts?

Släpp formulär

Den enda formen av frisättning av Orvirem är sirap. En flaska tillverkad av mörkbrunt glas innehåller 100 ml av läkemedlet, representerat av en tjock viskös vätska med en ljusröd eller rosa nyans. Smaken av lösningen är söt, som påminner om jordgubbar, men det finns också en liten bitterhet.

struktur

Den aktiva komponenten i Orvirem är en förening som kallas rimantadinhydroklorid. Mängden i 1 ml sirap är 2 mg, det vill säga i en tesked medicin (5 ml), innehåller rimantadin i en dos av 10 mg.

Dessutom inkluderar läkemedlet socker, matfärgning, vatten och natriumalginat. Dessa ämnen ger lösningen en sirapaktig konsistens och en söt smak. Det finns ingen alkohol i läkemedlets sammansättning.

Princip för verksamheten

Orvirem har antiviral aktivitet, speciellt mot olika influensavirus (i synnerhet mot stammar A2).

Denna effekt tillhandahålls av rimantadins förmåga att förhindra överföring av genetiskt material från viruspartiklar till infekterade celler, såväl som frisättning av multiplicerat virus från celler. Detta interfererar med reproduktionen av virus och minskar antalet patogener.

Om sirap används under de första timmarna efter att kliniska symptom på influensa har påbörjats eller 2-3 dagar före infektionsstart minskar risken att utveckla sjukdomen, och om influensan dyker upp, är symtomen mindre uttalade och kursen lindras.

Största effekten Det noteras hos patienter som började ta Orvirem under de första 6-7 timmarna efter infektionssymtom. Hos vissa patienter har läkemedlet en terapeutisk effekt även vid en senare behandlingstakt (upp till 18 timmar efter sjukdomsproblemet).

vittnesbörd

Orvirem är ordinerat för influensa - både för tidig behandling av en sådan infektion och för förebyggande.

Läkemedlet kan användas till barn som har kommit i kontakt med en sjukinfluensa, till exempel i ett barnlag, varefter några barn blev sjuk eller någon av deras släktingar som bodde i samma hus med ett barn blev sjuk med influensan.

Vid vilken ålder är det tillåtet att ta?

Sirap är ordinerad till barn äldre än 1 år. Användningen av Orvirem hos spädbarn är förbjuden. Om barnet redan är ett år gammalt kan läkemedlet ges till honom utan rädsla.

Kontra

Orvirem används inte om barnet:

 • Det finns en akut leversjukdom.
 • Det finns en patologi hos njurarna.
 • Revealed thyrotoxicosis.
 • Det finns överkänslighet mot någon komponent i sirapen.

Om ett barn har epilepsi, ska läkemedlet ges under överinseende av en läkare, eftersom risken för en attack som uppstår under behandling med Orvirem ökar.

Eftersom läkemedlets sammansättning innehåller socker är det viktigt att ta hänsyn till om det finns diabetes hos en liten patient.

Biverkningar

Ibland, efter att ha tagit Orvirem, uppstår en negativ reaktion i matsmältningssystemet i form av smärta, flatulens, aptitlöshet, illamående och andra symtom.

I vissa barn orsakar drogen en allergisk reaktion. Det är också möjligt att uppstå svaghet, sömnlöshet, huvudvärk och andra manifestationer av läkemedlets negativa effekter på centrala nervsystemet.

Instruktioner för användning och dosering

Före varje användning av Orvirem rekommenderas en medicinflaska att skaka så att sirapsbeståndsdelarna är jämnt fördelade.

Dispense läkemedlet med en normal tesked, som innehåller 5 ml sirap. Ta medicinen efter måltider, och om barnet ber om att dricka sirapen är det bäst att använda vanligt vatten.

Behandlingsregimen beror på anledningen till att läkemedlet används.

Om medicinen ges till ett sjukt barn, föreskrivs det en 4-dagars kurs:

 • På den första dagen Sirapen ges tre gånger i 10 ml för barn på 1-3 år (endast 60 mg), 15 ml för barn på 3-7 år (endast 90 mg) och 20 ml för patienter mellan 7-14 år (120 mg).
 • På andra dagen Administreringsfrekvensen minskar till två gånger, men den ena dosen förblir densamma, så ett barn av 1-3 år får 40 mg av ett läkemedel per dag, en patient på 3-7 år får 60 mg och ett barn äldre än 7 år får 80 mg.
 • På den tredje dagen mottagning används samma schema som i andra.
 • På den fjärde dagen Läkemedlet tas en gång i en dos av 10 ml för barn 1-3 år (20 mg), 15 ml för patienter 3-7 år (30 mg totalt) och 20 ml för skolbarn och ungdomar (40 mg totalt).

Om läkemedlet är ordinerat för profylax, ska det druckas 10-15 dagar en gång dagligen i en dos på 20 mg för barn 1-3 år (10 ml) och 30 mg för barn äldre än tre år (15 ml). Från 7 års ålder är en profylaktisk enstaka dos 4 skedar (20 ml).

överdos

I de fall då överskottsdosen sirap har skadat effekt nämner inte tillverkaren.

Interaktion med andra droger

 • Behandling med Orvirem rekommenderas inte att kombineras med användning av antiepileptika, eftersom rimantadin minskar deras effektivitet.
 • Om du tar en sirap med omslutande, sammandragande eller adsorberande läkemedel minskar absorptionen av rimantadin.
 • Natriumvätekarbonat och andra substanser som syra urin, öka effektiviteten hos Orvirem, eftersom de stämmer överens med utsöndringen av njurarna.
 • Om du ger sirap tillsammans med paracetamol eller acetylsalicylsyra, kommer maximal koncentration av rimantadin i blodet att vara lägre.

Försäljningsvillkor och lagringsfunktioner

Läkemedlet är tillgängligt på recept och kostar i genomsnitt 280-320 rubel per flaska.

Att hålla läkemedlet hemma är viktigt utom räckhåll för barn. Den optimala förvaringstemperaturen är upp till + 25 grader. En oöppnad flaska lagras i 3 år från utfärdandedatumet. Efter den första användningen av läkemedlet är hållbarheten inte reducerad.

Efter varje användning ska flaskans hals rengöras så att sirapen som återstår på den inte kristalliseras. Flaskans kåpa måste skruvas fast.

recensioner

Om användning av Orvirem hos barn med influensa eller för förebyggande av denna infektion finns det många positiva recensioner. I dem bekräftar mödrarna att läkemedlet hjälpte till att undvika sjukdomen efter kontakt med viruset eller lättade sjukdomsförloppet.

Sirapens form kallas bekvämt, och priset är överkomligt, men många barn gillar inte smaken av Orvirem, eftersom det lämnar en bitter eftersmak. Läkemedlet överförs, enligt föräldrarna, mestadels bra. Endast i sällsynta fall svarar ett barn på sirapsens komponenter med allergier eller andra negativa symtom.

I negativa recensioner klagar mammor om den svaga effekten av läkemedlet, avsaknaden av en mätbägare eller spruta i förpackningen och närvaron av färgämne i kompositionen.

analoger

Orvirem kan ersättas med ett annat antiviralt läkemedel, till exempel:

 • rimantadin. Sådana kapslar och tabletter inkluderar samma aktiva förening som Orvirem, men på grund av sin fasta form och högre dosering ordineras de för barn över 7 år gamla.
 • Amiksin. Dessa tabletter som innehåller tooron verkar på virus av herpes, influensa, hepatit och andra patogener. De kan ordineras från 7 års ålder och används ofta profylaktiskt för att förhindra SARS och influensa under vinterns vårperiod.
 • Kagocel. Sådana antivirala piller stimulerar produktionen av interferon och är efterfrågade på lesioner av herpesvirus, influensavirus och andra infektioner. Barn är ordinerat för detta läkemedel från 3 års ålder. Det får också användas för profylax, till exempel om ett barn på 4-5 år närvarar på dagis i ARVI-säsongen.
 • Arbidol. Ett sådant läkemedel har en immunostimulerande och antiviral effekt, därför används den vid behandling av rotavirusinfektion, influensa, ARVI och andra sjukdomar. Det representeras av belagda tabletter, pulver för beredning. suspension och kapslar. Läkemedlet med en dos på 50 mg är tillåten för barn över 3 år och en dos på 100 mg har använts sedan sex års ålder.
 • Ingavirin. Dessa kapslar har inte bara antiviral verkan, men också antiinflammatorisk aktivitet. De har använts sedan 13 års ålder vid behandling av parainfluensa, adenovirusinfektion, influensa och andra infektioner.
 • Ergoferon. Sådana antivirala resorptionspiller har också en antiinflammatorisk effekt. Läkemedlet är ordinerat till barn äldre än sex månader och de minsta patienterna tabletter upplöses i vatten. Det finns också en lösning Ergoferon, som används vid behandling av barn äldre än 3 år.
 • Citovir-3. Denna söta sirap är effektiv mot influensavirus och andra ARVI-patogener. Liksom Orvirem kan den ges till barn äldre än ett år.

Det är viktigt att klargöra att Orvirem, dess billiga motparter och andra antivirala läkemedel kan hjälpa till att bota influensan snabbare eller förhindra utvecklingen, men de ska inte användas okontrollerbart. Alla barnläkare, inklusive den berömda läkaren Komarovsky, varnar för detta.

Läkare fokuserar på att vid höga temperaturer, hosta, smärta och andra tecken på ARVI, bör du först och främst inte gå till apoteket, men visa barnet för läkaren.

I denna video kommer Dr Komarovsky att prata om antivirala droger.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa