Förlossning vid 40 år och huruvida man ska föda ett andra barn vid denna ålder?

Innehållet

För tjugo år sedan ansågs kvinnor vara homogena efter 28 års ålder. Nu när representanter för det fina kön försöker vara i tid skjuter de ofta moderskap. För det första är utbildning, karriär och materiella resurser av största vikt. Och allt oftare är tiden för den första födelsen endast 30-35 år gammal.

Närmare den fyrtio, när den förstafödda växer upp (eller har redan vuxit upp helt) undrar många kvinnor om de ska bli en mor igen. De ser mer och mer tillbaka på kvinnor med barnvagnar på gatan och fångar sig att de skulle gärna besöka en barnaffär.

Men många är rädda efter ålder och helt enkelt ett stort sortiment av "skrämmande" berättelser om åldersrelaterade mödrar och deras barn, som Internet är förkroppsligat med. Låt oss försöka förstå denna fråga mer detaljerat.

Graviditet efter 40 år

Till att börja med blir gravid efter 40 år ganska svår för en kvinna. Fertilitetsnivåerna sjunker snabbt, och äggstockarna producerar mindre och mindre "friska" äggstockar som är redo för befruktning. Antalet anovulatoriska cykler ökar, d.v.s. cykler där ägglossning inte uppstår.

Om graviditeten inträffat ska dock kvinnan över 40 veta att de kommande 9 månaderna kommer att skilja sig avsevärt från den första graviditeten.

Trots det faktum att samhället har blivit mer gynnsamt för att titta på "ålder" mommies, är det i traditionell medicin en viss förspänning. Och en kvinna måste möta henne från de första dagarna av graviditeten. Läkare kommer att närmare följa utvecklingen av barnet och den förväntande moderns tillstånd, du kommer att behöva delta i ett samråd oftare än 20-åriga tjejer, och många gravida kvinnor i denna ålder spenderar nästan hela tiden på sjukhuset för underhåll.

Gynekologer och gynekologer kan förstås: I en ålder av 40 år har en kvinna redan ackumulerat en tillräcklig börda för kroniska sjukdomar, och processen att bära ett barn i samband med våldsamma hormonella och fysiologiska förändringar kan undergräva sin hälsa och hota barnets tillstånd.

Den framtida mamman, som redan är över 40 år, kommer att ha screeningtest. Det kommer att finnas tre av dem. Vid 11-13 veckors graviditet måste du donera blod och genomgå en ultraljudsdiagnostik hos fostret. Baserat på en kombination av faktorer kommer riskerna att ha ett barn med genetiska patologier att beräknas. Under screeningen fastställs sannolikheten för att en bebis föddes med Downs syndrom, Edwards, Cornelia de Lange, Patau, utvecklingsfel i neuralröret.

Som du vet, ju äldre mamman är, desto större är sannolikheten för att krummen föds med Downs syndrom. Till exempel har en 25-årig kvinna denna risk på 1: 2000. På 30 år - 1: 1000, redan 40 år - 1: 150, och vid 45 år gammal 1:30, det vill säga, av 30 födda kommer ensam att sluta med en sjuk barns födelse. De återstående genetiska sjukdomarna, som riskerar att avslöja screeningstudier, är ganska sällsynta i sig.

En andra screening för en kvinna kommer att ges mellan 20 och 24 veckor. av graviditeten. Det kommer också att innehålla ett blodprov och en ultraljudsskanning. Den tredje screeningen för gravida kvinnor utförs under en period av 30-34 veckor.

Gravida kvinnor efter 40, som regel, utan undantag, skickas för att konsultera en genetiker. Och om resultaten av screeningen får honom att frukta, kan kvinnan bli ombedd att genomgå en undersökning med invasiva metoder. De är mer informativa, till exempel amniocentes (amniotisk vätskeprovtagning för genetisk analys) ger ett resultat med en noggrannhet på 99%.

Vad ska du veta i den här situationen? Screening, som invasiv diagnos, är frivillig.Gör en kvinna måste skicka dem ingen har rätt. Vissa "åldersrelaterade" mammor vägrar medvetet en sådan diagnos och tror att barnets egen sinnesro är viktigare än resultatet av tester som erhållits som en följd av nervös förväntan och tvivel.

Den så kallade sena graviditeten kommer att ha sina fördelar och nackdelar. Låt oss ta en närmare titt på dem.

godsaker

 • Fyrtioåriga föräldrar tenderar att närma sig barnets planering mer medvetet. De vet redan vad föräldraskap är, de har tillräcklig materiell och andlig bas, samt en rik livserfarenhet för att kunna växa en ny person.
 • Man tror att en kvinnas kropp över 40 föryngras efter födseln. Du kan relatera till detta som du vill, men läkare nekar inte detta. Den hormonella "shake-up" som den förväntade mamman kommer att få inom 9 månader har verkligen en positiv effekt på tillståndet av huden, håret, mobiliserar de inre organen och kvinnan "blommar". Hon har minskad risk för stroke, senare kommer klimakteriet och det går mindre smärtfritt.
 • Fyrtioåriga mammor är mer tålmodiga, lugna, balanserade och känsliga för sina barn. De är lättare att uppleva en psykologisk postpartenkris.

cons

 • Att bära en baby på 40 år är mycket svårare än i 25 år. Belastningen på alla organ är så stor att en kvinna inte mot bakgrund av graviditeten kan förvärra de nuvarande sjukdomarna, utan också beteckna nya.
 • Lakterande mödrar har ofta problem med laktation. Mjölk är inte tillräckligt eller inte alls.
 • Ofta slutar graviditeten vid 40 års ålder med en kejsarsnitt. Läkare vill inte riskera barns och mödrars hälsa under naturlig förlossning.
 • Vid graviditet i åldern 40 år ökar risken för missfall betydligt. Jämfört med baslinjevärdena ökar den med cirka 50%. Och risken för för tidig födsel ökar med 40%.

Myter och verklighet

 • Vid graviditet ökar sannolikheten för att få tvillingar efter 40 år. Dessutom är tvillingarna troligen broderliga. Detta är sant. Men uppfattningen att barnen på 40-åriga mödrar är mer skickliga, begåvade och nästan briljanta - en vanlig myt. Kvinnans ålder i arbetet påverkar inte på något sätt barnets intellektuella förmågor.
 • Kvinnor som föddes efter 40 år bor längre. Sociologer runt om i världen hävdar att deras forskning bekräftar detta. Men troligtvis är det inte födseln. Bara damer som riskerade att bli gravid och producera en baby i vuxen ålder, har i början bättre hälsa, vilket inte kan påverka deras livslängd.
 • Barn blyg av åldersföräldrar. Rent vatten är fiktion. Dessa föräldrar är blyga för sig själva. Och barn älskar mamma och pappa som de är. Dessutom har de inget att skämma över. Föräldrar i en mogen ålder är som regel väl försörjda ekonomiskt, har ett stabilt jobb, bostadsfrågan är inte akut för dem.

Psykolog tips

Om en kvinna bestämde sig för att bli gravid och ha ett andra barn efter 40 år, blir det svårt för henne utan psykologiskt stöd. Faktum är att sen graviditet är förknippad med ett stort antal rädslor. Men ålder är inte en mening, och i själva verket är det bara den framtida moderns framtida attityd.

Hur hanterar du dina bekymmer?

 • Fokusera på dina känslor. Lita på dig själv. Om du mår bra, gör inte för mycket krångel, och om inte absolut nödvändigt, spring inte runt läkarkontor. Njut av graviditet, och då kommer rädslan att brista som tvålbubblor.
 • Dra nytta av tiden. Barnledighet är en bra tid för självförbättring. Låt inte din rädsla lyssna på din favoritmusik, läs äntligen alla böcker som du släckte förrän senare, titta på filmer. Gör det till en regel att lära dig något nytt varje dag. Detta är användbart för mamma och baby.
 • Trust. Lita på alla som är med dig - din man, din läkare. De förstår att graviditet är ett allvarligt test för dig, och de är redo att hjälpa. Öppna som svar.
 • Var beredd att berätta för ditt hushåll om dina erfarenheter och känslor. Dela med din make, med det äldre barnet, om hans ålder tillåter dig att förstå. Låt alla familjemedlemmar förvänta sig att barnet föds med dig. Att känna att du är ett lag hjälper till att flytta berg och minska ångestnivåer.
 • Försum inte tipsen att gå oftare, På kvällarna, ta en varm dusch, lära dig att slappna av, mastera andningsövningar.
 • Avstånd från någon som försöker sova i dig ens ett tvivelkorn eller kritiserar ditt beslut att bli en mamma. Att födseln eller inte är 40 år gammal är det upp till dig. Ingen har rätt att ålägga dig din åsikt. Låt inte någon störa ditt inre tillstånd.
 • Få likasinnade människor. Det finns samhällen på Internet där samma mogna mammor kommer att förstå, stödja och inte fördöma.

Barnets födelse vid vilken ålder som helst är en extraordinär händelse. Att väga för och nackdelar, betrakta den viktigaste faktorn - kärlek. Om du känner att hon bor i dig, och du är redo att ge henne i obegränsad mängd till släktingar, var noga med att föda barnet, även om du är under 50 år.

Den glädje och ömhet som du kommer att uppleva när du ser ditt barn växa och utvecklas kommer mer än att kompensera för alla svårigheter som tillskrivs sen graviditetsperioden.

I följande video kommer en gynekolog-endokrinolog att ge råd om hur man underlättar graviditeten för kvinnor som vill födas vid 40 års ålder.

Om vad mamma kommer att behöva möta vid 40 års ålder, titta på videon av en klinisk psykolog Veronika Stepanova.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa