Dynamisk gymnastik för spädbarn

Innehållet

Att se ditt barn utvecklas och friskt är drömmen till alla föräldrar. Några att uppnå målet att tillgripa traditionella i en tidig ålder massage och gymnastik. Andra väljer en dynamisk gymnastik, som vid första anblicken ser ut som en likformig bespottning av en bebis - den är vriden, kastad upp, upptagen av armar och ben, som en ragdocka. Är det så läskigt och farligt dynamiskt gymnastik, hur man gör det hemma, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Särskilda funktioner

Dynamisk gymnastik är helt olik normal träning för nyfödda och spädbarn. Tekniken uppfanns och "släpptes in i massorna" av fysiologer, tidiga utvecklingsspecialister Mikhail Trunov och Leonid Kitayev. Därför refereras det ofta till "Trunov-Kitayev gymnastik".

Huvudskillnaden ligger i det faktum att i klassiska gymnastikövningar utförs till barnet, vem är i statiskt eller lätt mobilt tillstånd. I dynamisk gymnastik är effekten på musklerna mer intensiv rörelse. Till följd därav utbildas inte bara barnets muskler utan även sin vestibulära apparat.

Trunovs och Kitaevs komplex omfattar härdning, massage, övningar i luften och övningar på en gymnastikboll. Trots den breda utbredningen och populariteten hos dessa författare har deras metod ett stort antal motståndare, bland vilka modernaste barnläkare, inklusive den berömda läkaren Komarovsky.

Motståndare hävdar sin ställning att hemanvändning av dynamisk gymnastik är en stor risk för barnets liv och hälsa. Under akrobatiska tricks kan barnet få allvarliga skador, även mycket kärleksfulla föräldrar är inte professionella massageterapeuter och träningspersonal. De har inte en detaljerad och detaljerad bild av den anatomiska placeringen av enskilda muskler och ligament i människokroppen.

Förespråkare av dynamiska studier hävdar att det inte lär sig hur man ska arbeta, men fördelarna, sa de, är uppenbara:

  • barnets orientering i rymden förbättras;
  • ökad muskelton, karakteristisk för alla spädbarn;
  • den vestibulära apparaten utvecklas och nervsystemet förbättras;
  • barnet lär sig att lita på en vuxen genom att förlita sig på sina starka armar.

Supporters och fans av dynamiska övningar för spädbarn hävdar att denna teknik kan kompensera för ett barn som föddes genom kejsarsnitt, vilket är nödvändigt för en harmonisk utveckling av brist på generisk erfarenhet. Kitaev och Trunov försäkrar också föräldrar om att barn som växer upp på sådana övningar, är mindre benägna att bli skadade i framtiden av misstag. Att bryta arm eller ben med en utbildad vestibulär apparat och att förmågan att gruppera sig blir mycket svårare.

Vad ska man tänka på?

När man bestämmer sig för att börja träna systemet med Trunov och Kitaev bör föräldrarna väga för och nackdelar väl. Många barnläkare och barnpsykologer hävdar att det är omöjligt att inte ta hänsyn till eventuella faror. Även om föräldrar använder båda händerna för dynamisk gymnastik, borde de veta allting för att minimera riskerna.

Först och främst är sådan gymnastik en otvivelaktig stress för en nyfödd. Inte bara stress, men stark stress. Ingenstans i naturen är det vanligt att skaka, kasta och snurra unga i luften.Se hur noga en katt bär en kattunge, hur noga gör andra djur det. Mänskliga ungdomar, när det gäller naturlagar, har inte heller några förutsättningar från födseln till att börja flyga och vända om i luften. Så stress är oundvikligt.

Det kan bara minimeras med rätt tillvägagångssätt - veta när man ska börja sådana övningar, hur man ökar lasten. Det är bättre att introducera dynamiska övningar gradvis, så att barnet har en mjukare övergång till en atypisk kroppsposition.

Grunden för många övningar i Kitaev och Trunov-systemen är användningen av barnets infödda reflexer. Men sådana reflexer bör försvinna i åldern 3-4 månader, det är ganska naturligt. Om du överdriver det med dynamisk gymnastik kommer det att bli en långsam utrotning av spädbarnsreflexer, vilket hämmar barnets utveckling.

Traumatologer varnar för att det kan vara svårt för föräldrarna att mäta sin styrka, och därför, efter de första experimenten med dynamisk gymnastik utan specialist, hamnar barn ofta på sjukhus med sprains, frakturer och andra skador. Men psykologer varnar för att en bebis kan ha en felaktig uppfattning om höjd, som i framtiden kan göra den till en lysande fallskärmsman eller bergsklättrare, men det kan också orsaka dödliga skador på grund av bristen på en naturlig känsla av rädsla som är nödvändig för överlevnad.

Allmänna regler

Om, trots alla varningar, föräldrarna är fast beslutna att delta i dynamisk gymnastik med sin bebis, måste du anmäla dig till en speciell grupp som de så kallade baby tränare, tränings terapeut specialister har för att se hur professionella gör det, för att lära sig tricks. Det handlar om ditt barns hälsa, här förhandlingar, som de säger är olämpligt.

Experter rekommenderar att du börjar med denna typ av träning med din bebis inte tidigare än 1,5 månader.

Det är viktigt att barnet inte har kontraindikationer. Vi kommer att berätta om dem nedan. Därför frågar bra och ordinarie tränare alltid föräldrar om hjälp från en barnläkare att läkaren inte motsätter sig träning. Du måste också förbereda dig för att läkare brukar vägra att ge ett sådant intyg - ingen vill ta ansvar för barnets liv, om föräldrarna har bestämt sig för att testa vissa tekniker på den.

Internet- och videotutorials, som kan vara mycket användbara för att behärska teknikerna för klassisk massage och gymnastik för spädbarn, är inte till hjälp när det gäller dynamisk gymnastik. Det är omöjligt att studera på distans.

Direkt till de dynamiska övningarna rekommenderas att gå efter en 10-15-minuters massage och element av statisk gymnastik, så att barnens muskler och ligament värms upp.

Efter att ha ätit, borde du vänta ungefär en timme så att barnet inte brista. Träningsplatsen måste tänjas ut till minsta detalj och helt säker, även om ett fall inträffar (och det kan hända!).

Kontra

Dynamiska övningar är strikt kontraindicerade för barn med följande problem:

  • födelsestrauma
  • höftdysplasi, fogens fysiologiska mognad;
  • underviktig (låg födelsevikt);
  • Förekomsten av en inguinal eller navelbråck;
  • medfödda hjärtfel
  • olika neurologiska störningar, inklusive ischemi.
Höftdysplasi
Underviktig nyfödd
Navelbråck

Observera att metodologernas författare själva betonar - klasser är meningsfullt att hålla bara i en tidig ålder.

Om barnet utvecklades i upp till 6 månader och bodde som alla andra fick han den vanliga massage och regelbundna övningar, det är värdelöst och mycket farligt att byta till ett dynamiskt program. Dra nytta av det för ett så stort barn, som inte tidigare varit engagerat i detta, kommer inte att vara.

Uppsättning övningar

Vanligtvis i den komplexa neurodynamiska gymnastiken för barn i början, introduceras rocking och coups. En vuxen höjer barnet bara genom handtagen, står upprätt.Ger det hängande i luften. Då lyfter han upp och ner av benen.

På samma ställen utföra "övre pendel" och "nedre pendel". En vuxen står och svänger barnet som en pendel, först i upp och ner position, sedan för benen upp och ner.

För mer avancerade stadier av träning, är kasta och kasta med flips tillhandahålls. Men grunden för tekniken utgör fortfarande det traditionella VIS och avlyssningar. Den vanligaste är övningen "Sun", där föräldern håller barnets högra arm och ben i vikt och tar sedan upp lemmar i en cirkel - griper vänster ben, vänster arm, går åter till höger. Det visar sig att barnet gör "hjulet" i luften.

En säkrare och lättare att lära sig är ett träningsblock på fitball, vilket förresten också gäller dynamisk gymnastik. Det är vanligare att svängande på bollen på magen eller baksidan inte är så skrämmande för föräldrar som de riskabla elementen i den första delen av metoden för Trunov och Kitayev.

recensioner

Många föräldrar diskuterar på Internet möjligheten att utöva dynamisk gymnastik med sina barn och betonar att auktoritativa osteopater, psykologer och kirurger starkt motsätter sig sådana övningar inte bara på grund av den traumatiska faran utan även på grund av de initialt tvivelaktiga fördelarna med barnets utveckling. Den vestibulära apparaten bör utvecklas gradvis, och inte stressigt.

Vissa föräldrar vägrar att engagera sig i dynamisk gymnastik efter den första lektionen från en professionell - för de flesta mödrar är det absolut outhärdligt att även titta på sitt barn som en ragdocka.

Vissa föräldrar tillämpar övningarna ganska bra, men inte helt dynamiska, men bara de enklaste och säkraste i komplexet, de fyller vanligtvis den vanligaste hemmassagen och den vanliga dagliga gymnastiken.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

På subtiliteten av att utföra dynamisk gymnastik för spädbarn hemma kommer att berätta för en specialist inom terapeutisk rehabiliteringsmassage i nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa