När börjar en baby sitta i sig själv?

Innehållet

Under sitt första år lär sig varje barn gradvis många färdigheter. Helt hjälplös baby först lär sig att höja och hålla huvudet, ta leksakerna med händerna, rulla över magen och ryggen. Efter att ha behärskat dessa färdigheter kommer tid att lära sig att sitta.

Standarder för pojkar och tjejer

Det brukade vara allmänt trodde att tjejer skulle sitta mycket senare än pojkarna. Detta förklarades av den möjliga skada på bäckens ben och bildandet av kvinnliga genitala organ. Nu tror barnläkare att det inte finns någon särskild skada för ett kvinnligt barn i tidigt sittplats, förutsatt att tjejen började försöka sitta själv. Enligt experter påverkar kön inte den ålder då barnet börjar sitta sig.

Barnläkare noterar att normen för att utveckla kunskapen att sitta för barn av något kön är intervallet från 6 till 9 månader. I genomsnitt lär barnen att sitta utan stöd vid 7 års ålder. Vissa barn lär sig denna färdighet en månad tidigare än sina kamrater, och för någon att sitta på egen hand endast 8-9 månader - det är också vanliga variationer.

När ett barn börjar sitta på egen hand - normen
Varje bebis utvecklas individuellt, och om din smula sitter ensam närmare 9 månader kommer det att bli normen.

Utbildningsnivåer

 • På 6 månader sitter många barn med stöd, lutar med sina händer, men samtidigt kolliderar de ofta till sidan och förlorar sin balans. De vet fortfarande inte hur man sitter ensam och kan bara sitta ner genom att dra sig upp av sina föräldrars händer. Att sitta i denna ålder behöver barnet bara några minuter för att träna färdigheten.
 • På 7 månader sitter barnen mer självsäker och lutar ofta inte längre på sina händer. Sitter, de vrider kroppen till höger och vänster och håller balansen i kroppen. Även barn i denna ålder börjar redan behärska kompetensen på egen hand, sitta ner från den benägen positionen med hjälp av ett stöd med sina händer.
 • Vid 8 månader kan de flesta barn sitta tryggt och anta en sådan position från vilken position som helst, och också för att lätt ändra sin position.
Faser av självkunnande utveckling
Utvecklingen av färdigheter med självständigt sittande hos spädbarn sker gradvis, inom ca 2 månader, efter de första försöken, sitter barnet med självsäkerhet

Ska jag tvinga barnet att sitta och risken att sitta för tidigt?

Barnläkare anser att ryggradens vertikala läge vid en ålder av mindre än 6 månader är skadlig för bildandet av barnets skelett. När de sitter, kan föräldrar skada deras avkommares hälsa, och spinalproblem kan förekomma senare, till exempel i skolåldern. Först bör barnet förstärka tillräckligt med ryggmusklerna, och först därefter kan ryggraden stå emot belastningen från sittande läge. Om barnet rundar ryggen eller faller till sidan, är det för tidigt för honom att sitta.

Om barnet inte har lärt sig att sitta ensam borde föräldrarna inte:

 • Att plantera krummen, lägger sig runt barnets kudde.
 • Bär en baby i en "känguru" i sittande läge.
 • Bär ett barn i en barnvagn när du sitter (ryggen ska vara i en vinkel på högst 45 °).
 • Sätt barnet på knäet.
Vad är farligt för tidigt sittande av barn?
Om barnet inte kan sitta på egen hand, tvinga inte det.

Dr Komarovsky: hur man sitter barnet och hur många månader?

Den välkända barnläkaren rekommenderar läkare att inte styras av utvecklingsnormer, särskilt eftersom deras sortiment är ganska stort, men att komma ihåg att varje barn utvecklas i sin egen takt.

Om barnet är hälsosamt, så, enligt Komarovsky, behöver föräldrar bara skapa gynnsamma villkor för hans fysiska utvecklingoch barnet lär sig att sitta själv.

Dessutom betonar en populär läkare föräldrar att sitta för ett litet barn inte alls är till hjälp. Och ju senare lär barnet denna färdighet, desto mjukare blir ryggen och desto bättre för hans ryggrad. Därför rekommenderar Dr. Komarovsky att inte hjälpa barnet att sitta ner och uppmuntra att lära sig att krypa.

Se nedan för en kort video med Dr Komarovsky tips.

Barnets korrekta position

När barnet sitter rätt:

 • Hans huvud lutar sig något framåt.
 • Hans nacke är något obent, liksom den övre delen av ryggraden.
 • Hans händer ligger framför kroppen för att tjäna som stöd.
 • Hans länd är böjd, och höftlederna är något böjda framåt.
 • Hans ben är skilda från sidorna och vände utåt (barnet vilar på sina sidoytor).

I ett annat läge kommer barnet att vara väldigt trött, och bildandet av ryggraden i de naturliga kurvorna kommer att störas.

Barnets rätta läge när du sitter
Strängt övervaka crumbs position för att skydda honom mot eventuella problem med ryggraden

Användbara övningar som främjar sittande

Den korrekta fysiska utvecklingen av barnet främjas av daglig gymnastik, badning i badrummet (ja, om du dessutom kan delta i poolen) och massage. Dessa åtgärder förstärker musklerna.

Från 4 månader kan du börja göra följande övningar:

 1. Sätt barnet på bordet, och när han sträcker händerna till dig, ge smulorna dina indexfingrar. Skarpare griper dem och hänger i några sekunder i 45 ° vinkel och ligger sedan ner igen.
 2. Ge barnet en plats på magen och lägg benen på bröstet. Lägg en hand under barnets bröst och den andra under benen. Håll barnet i den positionen i några sekunder.
 3. Häng ringarna över spädbarnets spjälsäng så att smulan kan lära sig att ta tag i dem och försöka dra sig mot dem.
 4. Lägg ett smula på magen, några inches från barnet, lägg en ljus leksak så att barnet försöker komma till det.

Kom ihåg att det är säkraste för ett barn att sitta på alla fyra. Så kommer ryggraden att vara minst laddad.

Beräkna vaccinationsschema
Ange födelsedatum för barnet
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte.Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa