Hur utvecklar du uppmärksamhet hos ett barn på 8 år?

Innehållet

Mycket ofta står föräldrar till studenter med lägre betyg inför behovet av att utveckla vården i sitt barn. När allt kommer omkring kommer det inte att fungera framgångsrikt. Ett barn på 7-8 år är fortfarande svårt att koncentrera sig på grund av ålder. Studenter som redan klarar av detta är dock mycket snabbare och lättare att lösa de uppgifter som läraren ställer. Speciella spel och intressanta övningar kan hjälpa till med utvecklingen av mindfulness.

Vad är uppmärksamheten?

Det är vanligt att skilja tre typer av uppmärksamhet:

 1. ofrivillig - uppträder oväntat av sig själv Det här är svaret på det ljusa, ihåliga, vilket ger mycket ljud, vilket ger intresse, men försvinner snabbt så snart ämnet blir vanligt. Denna typ av uppmärksamhet råder hos barn under 7 år.
 2. godtycklig uppmärksamhet - crumb lär sig att kontrollera sig själv, gör inte vad som är intressant för honom just nu, men vad som är nödvändigt. Han lär sig att fokusera på sin uppgift. I början av skolan börjar frivillig uppmärksamhet att utvecklas.
 3. posleproizvolnoe uppmärksamhet uppträder när barnet redan är bortfört med uppgiften och han behöver inte någon ansträngning för att koncentrera sig på honom.

Uppmärksamheten är också uppdelad i visuell, hörsel och motormotor.

För utvecklingen av var och en av dessa typer kan du välja lämpliga spel och övningar.

Funktioner i klassen

 • Välj rätt tid. Distrahera inte barnet om han är passionerad om någonting. Bättre att vänta tills han avslutar sin verksamhet.
 • Be hushållet att inte störa dig och barnet under sessionen.
 • Låt barnet, före lektionens början, uppfylla de primära behoven: drick, gå på toaletten, ta bort leksakerna.
 • Använd icke-standardiserade sätt att fängsla smulorna. Det är bättre om de åtföljs av ett stort antal positiva känslor från din sida. Övningar ska vara intressanta, förståeligt och tillgängliga.
 • Börja med stegvisa instruktioner för genomförandet. Se till att barnet uppfyller varje objekt i uppgiften till slutet.
 • Styr dina känslor. Klasser ska hållas i en vänlig atmosfär. Kritikera inte barnet, skäll, höja sin röst. Uppmuntra, beröm, le, tala snälla ord, ge nödvändigt hjälp, om det behövs.
 • Alla mentala funktioner är inbördes relaterade. Ju bättre barnet har utvecklat tal och minne, desto lättare blir det för honom att koncentrera sig på någonting. Därför är det nödvändigt att ta hand om inte bara utvecklingen av barnets uppmärksamhet utan också om dess övergripande intellektuella utveckling - att träna minnetatt utveckla tal.
 • Mycket viktigt är regelbundenhet och regelbundenhet i klasserna. Yrken "från tid till annan" kan du knappast uppnå framgång.

Användbara spel och övningar

Att öka koncentrationen av uppmärksamhet.

Korrigeringstest

Erbjud barnet ett pappersark med texten som skrivs ut på den. Teckensnittet ska vara stort. Be ditt barn att hitta i texten så mycket som möjligt av samma bokstav (till exempel bokstaven "a") och korsa den med en penna. Uppgiften utförs i tid. Ett barn på 7-8 år på 5 minuter borde ha tid att se igenom 350-400 tecken och får inte tillåta mer än 10 fel. Föräldern måste kontrollera smulorna och se till att han utför sökningen strängt på linjerna. Klasser måste ägna 7-10 minuter varje dag. Gradvis kan det bli svårare genom att öka antalet bokstäver till 5.

Krypterat brev

Barnet erbjuds ett pappersark med en uppsättning bokstäver i det ryska alfabetet. Bland dem är det nödvändigt att hitta orden.

IPAODROTPMAMANGSHGSCHLDPSVASCHLRPAKETYKPOOPSRKYUTSYLOYUTVYEGLAZASHIANISVZHSFUTORAKRLOZHKATMVSVRODSHVYVCHSMIYUYUDMOLOKONUKTSYAIMVNLSHDSVRODZHDZHV

 • Labyrinter av olika nivåer av komplexitet.
 • Grafiska dikteringar - teckningar på cellen.

Motormotorisk uppmärksamhet och förmåga att byta utveckla följande spel.

Spel "ätbara oätliga"

Uppgiften med ledningen är att kasta bollen till spelarna, namngivna orden. Om ledaren kallat ett ätbart objekt måste spelaren fånga bollen, men om oätliga - bollen är avstängd.

Piano

Spelarna sitter bredvid varandra och lägger händerna på grannarnas knän åt höger och vänster. Du måste klappa dina händer växelvis i en viss takt. De första och sista spelarna slår knäet två gånger, och spelet fortsätter i omvänd ordning. Spelaren som missade klaffen eller snubblade ur spelet.

Förbjuden rörelse

I början av spelet, alla spelare överens om varje rörelse som kommer att vara tabu, dvs det kan inte upprepas. Därefter visar ledaren i snabb takt spelarna olika rörelser som de måste repetera efter honom. Spelaren som upprepade den förbjudna rörelsen blir ledare.

Spel "Halv-näsa-tak"

Be barnet att visa vad du ringer. Ring och visa med honom. När barnet börjar klara av uppgiften i snabb takt med lätthet, komplicera det. Nu kan du ringa en och visa en annan. Det borde bara visa vad du säger.

För hörselvård:

Hitta ett par

Det är nödvändigt att ta ett jämnt antal identiska ogenomskinliga flaskor. Fyll dem i par med olika innehåll. Till exempel kan två flaskor - med sand, två - med små stenar, ytterligare två - med ris, fyllas med mynt, olika spannmål - ärter, bönor, semolina, kvistar, rostiga förpackningar från godis. Alternativ du kan tänka på många. Ta dig en flaska med varje fyllmedel, och den andra ger smulorna. Skaka en av dina flaskor, din bebis ska lyssna noggrant på ljudet som det gör. Fråga nu barnet bland sina flaskor för att hitta ett par med ditt ljud.

Unga barn kan erbjudas att hitta samma handskar.

Prohlopyvaniya

Be barnet att hoppa över den rytm som föreslås för dig. Gradvis komplicera uppgiften.

Gissa ljudobjektet

Visa ditt barn ljudet av olika föremål. Dessa kan vara träskedar, rattles, olika musikinstrument. Nu be honom att vända sig och gissa vad som låter.

Visuell uppmärksamhet utvecklas:

Kom ihåg och säg

Sprid ut 5 olika leksaker framför barnet och be honom att komma ihåg dem. Be din baby att vända sig eller stänga ögonen och gömma en av leksakerna vid denna tidpunkt. När krummen öppnar ögonen måste han namnge vilka leksaker som saknas. Gradvis komplicera uppgiften genom att öka antalet leksaker till 10. Detta spel kan spelas i en annan version. Det är nödvändigt att inte dölja en leksak, men att byta ordning.

Didaktiskt spel "Paired Pictures"

Med detta spel lär barnet snabbt att leta efter liknande bilder. Spelet är det bästa sättet att lära sig vissa regler, dikter och utveckla uppmärksamhet med barnet. Men! Så snart barnet blir trött, bör spelet stanna och fortsätta efter några timmar eller nästa dag.

Upprepa sekvensen

Klipp ut olika färgade former från färgad kartong. De måste vara olika i form, färg och storlek. Lägg nu en viss sekvens av dem framför barnet och fråga honom att komma ihåg. Därefter måste du blanda alla siffror i en hög och fråga smulorna att repetera sekvensen som var före honom. Börja med 5 figurer. Gradvis komplicera uppgiften genom att öka deras antal.

Fördelning av uppmärksamhet

Övningar är lämpliga för träning där ett barn behöver utföra två handlingar samtidigt. Till exempel kan du be en hand att rita en cirkel, och den andra - en fyrkant. Be ditt barn att läsa en bok och klappa händerna efter varje stycke eller varje mening med en penna. Låt barnet försöka samtidigt röra sitt vänstra öra med sin högra hand och näsan med vänster, och sedan med vänster hand i höger öra och sin rätt till näsan. Denna uppgift måste utföras så snabbt som möjligt.

Leksaker som hjälper föräldrar att utveckla vården

Numera i butiker hittar du en mängd olika pedagogiska leksaker för barn i alla åldrar. Alla kommer utan tvekan att ha en positiv inverkan på utvecklingen av krummens mentala funktioner.

Att utveckla förmågan att fokusera på objektet passar väl:

konstruktörer

För grundskolestudenter kan detta vara en liten lego. Eller en metallkonstruktor. Du kan också köpa elektronisk konstruktör för din baby, magnetiska, konstruktörer med rörliga delar eller radiokontroll, transformatorkonstruktioner.

Radio Control Leksaker

De lär crumb att koncentrera sig på modellens rörelse för att hjälpa till att övervinna olika hinder för att förhindra kollisioner och skador. De lär crumb att koncentrera sig på modellens rörelse för att hjälpa till att övervinna olika hinder för att förhindra kollisioner och skador.

Board didaktiska spel, spel, spel, dominoer, lotto, pussel, mosaik

Alla klasser är mycket lätta att spendera hemma, vilket ger dem bokstavligen 20 minuter. Ingen särskild färdighet eller lärarutbildning krävs från vuxna.

Små videolektioner hjälper föräldrar att hantera ett sådant problem hos barn.

Beräkna vaccinationsschema
Ange födelsedatum för barnet
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa