När och hur många månader börjar barnet att krypa och sitta?

Innehållet

När en baby dyker upp i familjen väntar föräldrarna på att de lär sig att le, hålla huvudet, rulla över, sitta ner och krypa. Nästa stora evenemang kommer säkert att vara de första stegen. Varje ny färdighet är av stor betydelse, och därför är mammor och pappor väldigt känsliga för tidpunkten för framkomsten av vissa motoriska färdigheter. I denna artikel kommer vi att prata om tidsramen för barnet att börja sitta och krypa och om det är möjligt att påverka dessa färdigheter.

Fysiologiska färdigheter

Det är ganska svårt att svara på frågan om föräldrar när exakt barnet ska behärska krypningsrörelserna och sätet. Varje jordnöts - individualitet, personlighet, som utvecklas enligt sina egna lagar och ordningar. Därför finns alla tabeller med standarder endast för barnläkare, eftersom barnläkaren ser ditt barn som en av de genomsnittliga spädbarnen. Men det här är bara vid första anblicken.

En tankeväckande specialist kommer aldrig att förklara en försening i fysisk utveckling utifrån att barnet inte sitter efter 7 månader eller inte kryper efter 8 månader, eftersom barnet kan ha många orsaker.

Barnet börjar krypa och sitta när dess ben- och muskelsystem samt de ledband och leder som är involverade i dessa processer har mognat och förstärkts tillräckligt. För krävande skicklighet behöver du utvecklade mag- och nacksmuskler, armar och ben. För sittande behöver du tillräckligt starka muskler i ryggen, buken, nacken och armarna. Naturligtvis har ingen nyfödda sådana muskler, de växer och växer starkare när barnet växer. Om föräldrar från de första dagarna uppmärksammar den fysiska utvecklingen av spädbarn, gör massage och genomföra åldersrelaterade övningar, så ökar risken för tidigare mastering av nya färdigheter avsevärt.

Enligt de genomsnittliga normerna börjar de genomsnittliga friska barnen sitta efter sex månader, vid 7 månader med stöd och vid 8 - utan stöd. Om 10 månader gör barnen vanligtvis ett utmärkt jobb med en svår uppgift - att sitta ner från en benägen position. Med krypning är allting något mer komplicerat - vissa barn omger helt och hållet detta steg, och några börjar med det. Den genomsnittliga normen i barnläkare säger att ett barn kan lära sig att krypa från 5 månader på buken, från 7 månader till 9 månader - på alla fyra.

Men normerna är normer, och ditt barn, det är möjligt, har egna planer för vidareutveckling, särskilt eftersom många faktorer påverkar hastigheten att behärska nya motoriska färdigheter.

Vad kan få effekt?

Det första som är viktigt är ditt barns välbefinnande och hälsotillstånd. Om krummen föddes för tidigt, är det mycket senare än hans kamrater börjar förstå visdom av en förändring i kroppspositionen i rymden. Inte för att han är lazier, svagare, men för att hans ben- och muskelvävnad tar mer tid att förbereda sig för en ny typ av belastning. Barnet själv är inte fienden, han kommer aldrig att tänka på att göra vad han fysiskt inte kan göra.

Smärtsam, ofta sjuk barn, sitter barn med medfödda sjukdomar också ned och kryper senare än friska barn. Speciellt under lång tid kan barn med neurologiska sjukdomar sväva.

Karapuzens vikt är också viktig, och den mest direkta.Barnen är klumpiga, överviktiga, har ganska naturliga svårigheter att hålla sin egen vikt i den nya positionen, deras ryggraden ger helt enkelt inte en ny belastning i en sådan volym, det behöver lite mer tid att förbereda. De kryper och sätter sig ner, men senare.

Barnets karaktär och medfödda temperament dikterar sitt beteende och motivation. Drowsy, något trögt och lata flegmatiska och melankoliska människor sitter, kryper och går senare än mobila, aktiva och nyfikna representanter för den sanguine eller choleriska personlighetstypen.

Mycket beror på villkoren för utvecklingen av barnet som skapats av föräldrarna själva. Och det här är förmodligen det enda som mamma och pappa, oroande över barnets utveckling, kan få en direkt inverkan. Ett barn som oftast hålls i en spjälsäng eller lekbänk under vakenhet är osannolikt att ha tillräckligt med motivation för att börja utforska världen. För tillfället kommer han att vara ganska bekväm i ett begränsat utrymme.

Det kommer helt enkelt inte att vara nödvändigt att sitta eller krypa någonstans i smulorna, och masterkompetensen kommer att sakta ner. Om föräldrarna ger barnet en viss rörelsefrihet under vakna perioder, häng leksaker på ett visst avstånd från honom, då ska barnet komma till dem, och därför måste han helt enkelt leta efter sätt att göra det. Det finns två sätt att få från sittande eller krypa position och ta det. Naturligtvis behöver en viss frihet av barnet i konstant kontroll av vuxna, så att smulan inte skadas.

Pojkar eller tjejer - vem är snabbare?

I tematiska forum och i kommunikation med varandra, tilldelar mödrar ofta vissa förmågor till söner och döttrar. De säger att tjejer lär sig nya färdigheter snabbare, eftersom pojkar är lata. En annan åsikt är att tjejer måste sätta sig ner senare än pojkar på grund av de möjliga farliga effekterna på reproduktiv hälsa.

Faktum är att det inte finns någon vetenskapligt förklarlig skillnad mellan utvecklingen av fysiska färdigheter hos spädbarn av båda könen. Barn utvecklas med ungefär samma hastighet, förutsatt att de är friska, heltidsanställda, har inga problem med att äta och överviktiga. När det gäller sittande av tjejer och pojkar ska det sägas att och de och andra rekommenderas inte att sitta ner åtminstone till sex månader. Absolut. Ingenting.

Konsekvenserna kan vara ganska ledsna - bäckenbenen kan skadas. I det här fallet kan tjejer ha problem i framtiden med att bära sina egna barn. Och för pojken är en sådan skada högst oönskad.

Kan jag lära mig barns färdigheter?

Denna fråga är den viktigaste. Det är av någon anledning trodde att en mamma som bara väntar på att barnet ska sitta eller krypa är oansvarigt och kallt. Men moderhöna, som inte kan vänta och nästan från 3 månader, börjar förbereda barnet för att sitta och krypa, och bäst av allt på en gång för att gå, är bra gjort och ett exempel att följa. Bildandet av en sådan stereotyp bidrar i stor utsträckning till kvinnors forum, efter fem minuters närvaro där en normal mamma blir en nervös kvinna med ett underlägsnande komplex och en skuldkänsla.

Är det normalt att inte göra någonting? Ja, det är bra. Många barnläkare, inklusive Dr Komarovsky, vars professionella råd är betrodda av miljontals mammor runt om i världen, har hävdat att färdigheterna att sitta och krypa måste vara ett helt naturligt sätt och i den åldern, som för detta ändamål tillhandahålls av naturen i förhållande till ett visst barn.

Överdriven verksamhet hos föräldrar som "hjälp" barnet är ofta skadad - dynamisk gymnastik, felaktig övning, tvungen sitta ner är fyllda med allvarliga skador. Först av allt, med tidig vertikalisering, lider en ryggs ryggrad, som inte är klar för vertikal belastning.Komprimering av ryggkotorna kan inträffa, och intervertebrala bråck kan förekomma senare. Många barn, som snart bröts eller placerades på fyra extremiteter för krypning, senare manifesterar skoliär, kyphos, lordos, gångstörningar, lemmedformitet. Det gäller särskilt barn som spenderade mycket tid i en tidig ålder som hängde i hoppare och sedan stappade i vandrare.

Föräldrar uppfann tillräckligt med metoder för att "hjälpa" små barn. Nu barnläkare uppmanar dem att komma till deras sinnen och ge barnen möjlighet att utvecklas självständigt.

Vad hjälper du då, frågar du. Gör dagliga bekräftande massage, inkludera receptioner på ganska bestämda grupper av muskler - på rygg, på mage, på händer och ben, på nackmuskler. Gör övningar, gymnastik, inkluderar övningar i komplexen, som igen främjar utvecklingen av nödvändiga muskelgrupper, men inte det mekaniska förvärvet av en ny färdighet.

För att ett barn ska kunna mäta nya rörelser självständigt, måste han bättre balansera, därför måste hans vestibulära apparat utvecklas. Övningar på en gymnastikboll (fitball) hjälper till. Kommunicera med ditt barn oftare, lär honom att vara intresserad av världen runt honom, visa hur många intressanta saker han har, och då kommer barnet säkert att ha ett incitament att lära sig nya färdigheter.

Bathe barnet, temperament, gå ofta på gatan, överfett inte honom. Besök läkaren i tid och inte självmedicinera. Han kommer göra resten själv. Svåra patologier i det muskuloskeletala systemet, som förhindrar sitta eller krypa, är sällsynta. Om dem blir föräldrar vanligtvis nästan kända nästan efter barnets födelse. Om du inte har uttryckt sådana diagnoser, lugna dig och vänta bara.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Det är värt att låta larmet om barnet inte passar in i accepterade normer i sin utveckling och vad som kan vara en väsentlig avvikelse från dessa normer, se nästa video från Dr Komarovsky.

Beräkna vaccinationsschema
Ange födelsedatum för barnet
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa