När börjar ett barn att rulla över från sida till sida oberoende och vad beror det på?

Innehållet

Föräldrar till spädbarn med förtvivlan förväntar sig att nya färdigheter ska dyka upp i sina barn. Så fort han lär sig att hålla huvudet, börjar erfarna föräldrar att förbereda sig för ett nytt utvecklingsstadium för deras barn - för omvälvningar. När ett barn börjar rulla från sida till sida och vad man ska göra om han envis inte vill göra sådana rörelser kommer vi att berätta i den här artikeln.

Några ord om reglerna

Unga föräldrar har många frågor. På jakt efter svar på dem vänder de sig till barnläkare och Internet. Det är inte förvånande att svaren fick upprörda mammor och pappor och få dem att oroa sig för utvecklingen av sina barn. Faktum är att det inte finns några regler för en kupp från magen till sidan eller från baksidan till sidan. En kompetent och erfaren barnläkare kommer att svara att barnet kommer att utföra den önskade åtgärden när den är redo för den.

Ändå har någon uppfunnit och aktivt sprider standarder som är lämpliga för referensanvändning och kan under inga omständigheter aldrig appliceras på ett visst barn. De säger att spädbarn lätt ska sätta på sig från baksidan om 4-5 månader.

Om ditt barn inte har behärskat sådana rörelser i sina 4-5 månader kan det inte anses som en avvikelse och tvekar att behandla ett perfekt friskt barn, utan att spara kraft och resurser. Bara hans tid har inte kommit än och du måste vänta lite. Det är den här typen av föräldrabeteende som alla framstående barnläkare - Roshal, anser vara korrekta. Komorowski, Spock.

I praktiken är föräldrar som läst kvinnor forum och är upprörda för att andra har "barn vända sig nästan från 3 månader", ofta handlar felaktigt - de börjar aktivt hjälpa barnet, trakassera honom med en massage, ta en tid till en neurolog och kräva att de förskriver mediciner .

Olämpliga åtgärder under massagen och försök att "utveckla" barnet med hjälp av hoppare är den största faran för barnet, säger läkare. En tidig vertikal belastning upplevd av ett spädbarn som är upphängt i hoppare kan leda till allvarliga problem med ryggraden och benen, med höft och knäskarv.

Bara ett starkt faktum kan stoppa föräldrarna: barnet börjar inte rulla över innan sitt stödsystem och musklerna kommer att vara redo att utföra sådana åtgärder. Varken massage eller andra föräldraskapsåtgärder kommer att hjälpa till att påskynda denna process.

Effektfaktorer

Så varför börjar några barn att rulla över tidigare, medan andra inte har bråttom att rulla till sidan, ens uppnå den ålder som anges i de genomsnittliga normerna? Svaret på denna fråga är ganska svårt att ge.

Det finns många faktorer som påverkar barnets fysiska utveckling. Kupper beror i synnerhet på hur mycket laterala muskler, muskler i rygg och buk kan klara av den uppgift som sätts av naturen. Så snart de är redo, kommer barnet att vända sig om sig själv utan hjälp utomhushållens stora glädje. Det finns olika orsaker till avmattningen i den fysiska utvecklingen.

  • Överviktig baby. Storfödda barn som dessutom inte klagar av aptitlöshet kan väga mer än vad de behöver, och det är just det som orsakar barnets motvilja att vända sig någonstans.
  • Prematuritet. Om barnet föddes tidigare än den period som utsetts av barnmorska, har han svagare muskler och ligament. För att bli starkare behöver dessa barn mer tid än sina kamrater, vilka föddes i tid.
  • Genetisk predisposition. Om mamma och pappa utvecklas långsamt i barndomen, långsamt, så är det inte värt att vänta på att barnet ska börja före normen.
  • Karaktärsdrag. Det finns barn som är mobila och rastfria sedan födseln, men det finns lata "Sony" som, på grund av sitt temperament, inte bråttom för att utforska världen, medan de är helt nöjda med sömn och mat.
  • Förekomsten av födelseskador och sjukdomar. Barn som fick trauma vid födseln eller har medfödda sjukdomar lär sig senare, även om allt beror på den specifika sjukdomen. Barnet kanske inte övergår till cerebral pares, och vid ischemi och hypertonus kommer han att behärska kuppernas färdigheter, men senare än sina kamrater.

Vad man ska göra

Först måste du lugna ner och förnuftigt bedöma situationen. En barnläkare och en neurolog vid den första läkarundersökningen har redan observerat ditt barn, och om han föddes skador hade de redan blivit avslöjade. Om barnet har en diagnos är det nödvändigt att agera i strikt överensstämmelse med läkarens rekommendationer. Om diagnoser inte är etablerade, leta inte efter problem där de troligen inte är. Vänta bara några veckor. Ge din barntid att behärska de nya rörelserna på egen hand.

Om föräldrarna bara har ett klagomål - frånvaron av svängning och barnet inte har några andra utvecklingsavvikelser är oro helt obehagligt.

Det är bara meningsfullt att besöka läkaren när, förutom att barn inte har några kuponger, dålig aptit, frekvent och riklig uppkastning, grund och kort sömn, om han under uppvakna perioder nästan hela tiden gråter, inte reagerar med ett leende hos sin mamma, blir inte animerad vid föräldrarnas eller ljusa rattles syn.

Ett barn på 4-5 månader ska kunna hantera vissa föremål i handtag, ett alarmerande tecken är bristen på sådana färdigheter. Om barnet träffar sina fingrar, försöker dra sig upp, är intresserad av leksaker och hans mamma, söker efter ljudkällor med ögonen, då kan hans oförmåga att rulla på sin sida inte betraktas som patologi.

Att undervisa ett barn att rulla över på sidan är nästan omöjligt. Men föräldrar kan hjälpa honom att bli starkare snabbare. För att göra detta, med barnläkarens tillåtelse kan du göra en ljusmassage, göra gymnastik med barnet, gå mer i frisk luft och mata ordentligt.

massage

Du kan besöka en massageterapeut på kliniken, men det är bättre att behärska en enkel och helt billig massage på egen hand, särskilt eftersom taktil kontakt med mamman är mycket viktigt för barnet, och ingen farbror med diplom kan ge barnet en känsla av komfort och nöje om du gör en massage i kliniken.

Det finns inget svårt i den förstärkta klassiska massagen. Med varma händer och med obligatorisk användning av massageolja eller babycreme, gör mamman först ljusstrålning av bröstet, buken och extremiteterna i barnet i riktning från topp till botten. Då finns det en mer intensiv gnidning av bröstet, en cirkulär massage med bukets palm och allt är färdigt med lätt vibrerande tappning med fingertopparna på huden.

Efter detta övergår barnet på magen och detsamma upprepas, men med ryggen, med särskild uppmärksamhet på ryggmusklerna, sneda laterala muskler. Tryck och vertebassmassage bör undvikas. Mamma bygger alla rörelser runt ryggraden.

Om barnet börjar gråta under massagen, lossa händerna, om det inte hjälper, stoppa sessionen och återvända till massage senare, när barnet är i gott humör.

Med massage med låtar och rimar, roliga ljud så att barnet ser det som ett roligt och spännande spel.

övningar

För att stärka de laterala musklerna, vilka huvudsakligen är ansvariga för förmågan att rotera kroppen, använd de typiska barnens nyfikenhet. Under ett luftbad, till exempel, efter en massage, sätta en ny ljus leksak åt höger eller vänster om barnet. Om barnet ligger på ryggen, håll benen med egna händer. Då, för att vända sig och titta på ett intressant objekt, måste barnet lida lite på sid- och nackmusklerna.

När barnet kan undersöka leksaken till höger, flytta den och placera den på vänster sida så att laterala musklerna till höger och vänster utvecklas symmetriskt.

På samma sätt stimulerar barnets laterala muskler från det benägna läget på magen. Kom ihåg: utan bra motivation vill barnet inte kasta och vända sig till var som helst. Intressera honom

Som en del av dagliga gymnastik, använd de välkända övningarna för att ta benen till magen, för att byta dem ("Cykel"). Stimulera varv, låt benet vara nere och hjälpa barnet att rulla till sidan. Lämna barnet oftare i det benägen läget, efter att ha behärskat kupan från sida till baksida. Han är ganska snabb att förstå att du kan rulla över och i omvänd ordning.

Träna inte och massage inte, om barnet är sjuk, om han har feber, tandvård eller bara dåligt humör.

Användbara tips

Föräldrar är viktiga att känna till följande.

  • Behandla massage och gymnastik inte som en behandling, utan som en daglig ration som syftar till att utveckla och stärka barnet som helhet. Barnen är mycket känsliga för de vuxna humörens humör, och om mamman dramatiserar allt, kommer crumb inte att vara tillräckligt för utvecklingsaktiviteterna - de kommer att orsaka honom tårar och missnöje.
  • Jämför inte ditt barn med andra barn. Han har sin egen utvecklingsväg, och det finns inget behov av att skapa standarder för honom. Ta och älska barnet som han är.
  • Så fort barnet visar de första försök att rulla över på sidan, kom ihåg att läget på sin sida är det mest instabila, titta noga på det så att barnet inte faller ner, rullat från byte eller soffa.
  • Väl hjälper till att stärka musklerna för att simma, vilket du kan träna i alla åldrar. Om du inte kan lära din baby att simma självständigt, kontakta någon pool eller vattensporter palats där det finns speciella grupper för smulor.
  • Kom ihåg att ett barn, som har behärskat kupor från sida till sida, kan börja sova sämre. Han kommer att ändra sin kroppsposition i sömnen och först kommer han att vara rädd för det, vakna och gråta. Var försiktig så att två mjuka, små rullar från rullade blöjor störa spontana kupor.

För att lära dig hur man lär ett barn att rulla över, se nedan.

Beräkna vaccinationsschema
Ange födelsedatum för barnet
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa