Vad ska man göra om barnlossning inte börjar vid 40-41 veckor?

Innehållet

Med början av 40 veckors graviditet sitter kvinnan bokstavligen på resväskan - hon är redo att gå till sjukhuset någon minut, eftersom det redan har samlats in, dokumenten har kontrollerats. Alla släktingar är otåliga förväntningar. Men det beräknade födelsedatumet passerar, och barnet har ingen brådska att bli född.

Är det normalt?

Det uppskattade leveransdatumet (DA) finns i obstetrisk praxis för att approximera tidpunkten för fullbordandet av svangerskapet. Det är en kalkyl baserad på det sista menstruationsdatumet. Från hennes obstetrikare, enligt den etablerade praxisen, ta tre månader och lägg till en vecka - detta är ett vägledande datum när barnet ska födas.

Därför antas det att det inte är 100% korrekt. En kvinnas ägglossning kan vara försenad, kom igen senare, och då kan barnet födas en vecka eller två senare. Dessutom, för arbetets start bör alltför många maternella och barnsliga faktorer sammanfalla.

Regelbunden arbetsaktivitet börjar när de framtida mammornas organismer är fullt förberedda för denna process. Hormonal bakgrund ska vara gynnsam, livmodern bör förberedas, livmoderhalsen bör mjukas och barnet bör vara tillräckligt moget för att födas säkert. Detta är så komplicerat, flerstegs och individuell process att det är omöjligt att uppskatta och beräkna det med hjälp av obstetriska formler och matematiska beräkningar.

Enligt den befintliga medicinska statistiken, när det gäller perioden för förekomsten av spontan reflexarbete, exakt På dagen för da kommer bara 5% av kvinnorna att föda. Det betyder att endast om varje tjugonde gravid kvinna kan födas vid exakt 40 veckor av graviditeten, och det här är inte så mycket. De flesta fysiologiska födslarna förekommer i veckan före det - 39-40 veckor. Ungefär 35% av barnen är födda vid 40-41 veckor, cirka 10% - efter 41 veckor.

Leveranserna i veckan efter DA anses därför inte ovanliga eller onormala. Graviditet vid 40-41 veckor anses inte skjutas upp - läkarna ser inte något som är alarmerande i det faktum att 40 veckor har gått och födseln ännu inte har börjat. Bara tiden har inte kommit än. På omstart börjar prata om graviditeten varar mer än 42 veckor.

Det bör noteras att informera ett barn upp till 40-42 veckor är mer sannolikt om den första födelsen kommer. I andra graviditeten och efterföljande barn förekommer vanligen före dagen. Det är också osannolikt att kvinnor med flera graviditeter och polyhydramnios når vecka 41.

Om tiden kommer att födas och att födseln inte börjar alls, är det viktigaste att inte oroa dig och inte panik, för att inte skada barnet och dig själv. Det som händer är en variant av normen, det finns inga avvikelser i detta fenomen.

Precursorer och deras frånvaro

De flesta kvinnor som är i 41: e gravidveckan är rädda av situationen när det inte finns några föregångare till födseln. Ur fysiologins synvinkel är en sådan situation absolut omöjlig. En gravida kvinnas kropp förbereder sig aktivt för den här perioden, ibland är detta preparat obemärkt., speciellt om kvinnan inte har en hög grad av känslighet.

Gravida kvinnor är inte alltid uppmärksamma på kroppens signaler, och ibland vet de helt enkelt inte vad de borde vara, så de slutsatsen att tecken och symptom på en snabb födelse helt enkelt inte uppstår.

Faktum är att hos vissa kvinnor är nervsystemets känslighet så låg att specifika markörer av välbefinnande före födseln kan uppfattas av dem något jämnare, nästan omärkligt. Dessutom är det möjligt att det verkligen finns skäl för bristen på yttre manifestationer av en stor intern förberedelse av kroppen för förlossning.

Följande är huvudprekursorerna och anledningen till att de inte kan observeras.

Abdominal prolaps

Magen förändrar sin form och plats, höjden på livmoderns golv minskar på grund av att barnet vid ett visst ögonblick av sin utveckling, förutse den förestående födelsen, rör sig till underlivets underdel, rekvisita upp i inre svampen. Detta tryck stimulerar också livmoderhalsen - det börjar korta snabbare och jämnare, något öppet.

Efter att magen har utelämnats kan en kvinna känna lite lättnad - det finns inget tryck på membranet., några inre organ släpps, vilket gör att det blir mycket lättare och lättare att andas och halsbränna minskas. Detta ökar dock trycket på blåsan. - Det finns ett vanligt behov av att tömma det. En kvinna börjar besöka toaletten för "lite behov" ofta.

I de flesta fall faller buken ner i 3-4 veckor före födseln, och de som föder upp igen sjunker en vecka eller till och med några dagar. Det är möjligt att barnet vid upprepad födelse endast tar ställning till "låg start" med början av arbetskramper.

Vid 40-41 veckor har de flesta kvinnor ett sådant tecken, men det finns undantag. Till exempel i fostrets bekkenläge eller dess snedställda plats i livmodern förekommer inte utelämnandetsom den presenterande delen är inte huvudet. Magen förändrar inte formen och höjden på stående hos kvinnor som bär tvillingar, hos kvinnor med polyhydramnios, liksom med vissa egenskaper i bäckens struktur.

Viktminskning

Två veckor före födseln märker kvinnor att de började väga 2-3 kg mindre. Många människor associerar detta med ångest, känslor i uppkomsten av den generiska processen, och vissa tror att det är en fråga att störa aptiten och äta mindre.

I själva verket är det viktminskning är en riktig harbinger, vilket tyder på att kroppen blir mindre intercellulär vätska. Dess reserver går som progesteronnivåerna faller. Ju lägre nivå av detta hormon desto snabbare kommer arbetet att börja. Även vikten går bort på grund av en minskning av mängden fostervätska.

Förlora inte kroppsvikt hos kvinnor med fetma, med en liten fostervikt, enligt ultraljud, med endokrina störningar.

Mucusplugg

Utgången från livmoderhalsen i livmoderhalsen i en slemhinnan av mjölkaktig eller gulaktig färg (ibland med blodsträngar) är ett säkert tecken på en snabb födsel. Nacken expanderar, mjuknar. Slammen, som fungerar som en barriär mot bakterier och virus, kan inte hållas inne och lämnar den lilla halscirkeln. Normalt sker urladdningen helt eller delvis två veckor före födelsen under den första graviditeten och några dagar före den andra födelsen. (geléliknande blodproppar kommer att vara närvarande i sekretionerna).

Man bör komma ihåg att korken kan gå obemärkt, till exempel när man badar i badrummet eller under könet. Dessutom kan proppen fortsätta att hållas i händelse av otillräcklig mogning av livmoderhalsen.

Det är inte uteslutet att det inte kommer ut till det ögonblick som aktiva sammandragningar kommer och kommer sedan att gå ut med fostervätskan. Av denna anledning brist på karaktäristisk ansvarsfrihet bör inte betraktas som avsaknad av tecken på närmande arbete som sådan.

Livmoderhalsmognad

Läkare kommer att ägna särskild uppmärksamhet åt detta symptom vid 40-41 veckor. Äldre är nacken, vars längd vid denna period är ungefär en eller mindre än en centimeter. Det ska vara mjukt över hela längden, dess läge borde vara centralt.

Om avvikelsen i livmoderhalsen detekteras åt höger, vänster, baksida eller framåt, eller det kommer att mjukas ojämnt eller förbli styvt, och även i fallet då dess längd överstiger 1,5 centimeter, så kommer denna förberedelse att visa cervixläkemedlet livmodern till förlossning.

Andra symptom

Harbingers, som består i att minska barnets aktivitet, i sömnlöshet, diarré och andra ganska subjektiva symptom, kan inte direkt indikera barnfödelseprocessen, så att deras frånvaro inte borde oroa sig för en gravid kvinna.

Känslor som att trycka på ett bälte, stickande inuti, Ryggvärk, som kvinnor nämner i tematiska forum på Internet, kan inte heller betraktas som direkt tecken på överhängande arbete. De är mer förknippade med trötthet och tyngd, eftersom 41 veckor är en mycket imponerande period för en gravid kvinna att gå på mycket svårt.

Det bör noteras att den inte alltid urskiljbara förekomsten av prekursorer innebär tidig leverans. Det händer också att en kvinna börjar börja födas utan några förstårbara prekursorer, och allt går bra.

Orsaker till uppskjuten födelse

Självklart är en kvinna som har bära sin bebis i mer än 40 veckor mest oroad över frågan om varför detta händer. Faktum är att före många ögonblick förekommer kvinnor före 40 veckor, och här observeras inte heller föregångarna.

Skälen kan vara ganska mycket.

  • Egen biorhythm av kvinnokroppen. I regel börjar senare födseln hos kvinnor som har en längre menstruationscykel (varaktigheten är mer än 30 dagar).
  • Brist på fysisk aktivitet. Kvinnor som rör sig lite sent, försöker ljuga mer eller sitta i vila, ofta möter en försening i arbetets början. Faktum är att adekvat rörelse inte bara hjälper till att förbereda musklerna för förlossning, men har också en positiv effekt på beredningen av livmoderhalsen för början av den reflexgeneriska processen.
  • Stor eller jätte frukt. Ett stort barn heter, vars vikt enligt den preliminära bedömningen av ultraljudet är 40 veckor längre än 4 kg. Barn betraktas som gigantiska, och under samma period av graviditeten väger ca 5 kg.
  • Psykologisk faktor. Att han skulle få särskild vikt. Ibland händer det att en kvinna, som inte känner sig själv i den här tydliga rapporten, skjuter ut födelsetiden med sin egen rädsla för förlossning, oförmåga att uppleva smärta och ibland ovillighet att föda.

Födseln kan fördröjas om graviditeten är oönskade, kvinnan befinner sig i en svår psykologisk situation, till exempel upplever hon stora ekonomiska problem eller skiljer sig från sin man.

På den fysiska nivån, med de beskrivna upplevelserna, kommer en muskulär "blockad" - kvinnan är klämd, spänd. Livmoderhalsen, som följd, har ingen brådska att öppna. Stresshormoner blockerar delvis könshormoner och produktion av oxytocin.

Moderens och barnets tillstånd

Framtida mammor som inte har börjat arbeta vid den planerade tiden är också oroliga för barnets tillstånd, eftersom alla har hört talas om farorna med perenosheniya. Men som vi redan har funnit är 40 och 41 veckors graviditet inte ansedd som reparativ, därför är riskerna för smulor inte lika stora som det kan tyckas om graviditeten naturligtvis var ofrivillig och smutsstillståndet är stabilt.

Medan mamman ängsligt hänger i kalendern och lyssnar på sig själv på jakt efter symptom på överhängande arbete fortsätter barnet att gå upp i vikt i livmodern. Vid 40-41 vecka väger han mer än 3,5 kg och några - mer än 4 kg. Tillväxten av spädbarn vid denna tid överstiger normalt 52 cm.

Alla organ och system utvecklas och arbetar. En tillräcklig mängd ytaktivt ämne har ackumulerats i lungorna - en speciell substans som alveolerna producerar. När krummen tar sitt första andetag är det det ytaktiva ämnet som inte tillåter att de alveolära vesiklarna håller fast ihop när du andas ut. Detta gör det möjligt för barnet att andas fritt från de första minuterna efter födseln.

Om mamma är lugn, så nedan är några pediatriska data.

  • Barn som föds till följd av långvarig graviditet till 41 veckors graviditet, har en starkare immunitet, är mindre benägna att bli sjuk.Placentan är gammal och uppfyller inte fullt ut sin barriärfunktion, så barnet i livmodern får mer moderna antikroppar under de sista dagarna än barn som är födda före 40 veckor.
  • Efter födseln, barn som har fått en bra vikt och en tillräcklig mängd subkutan fettvävnad, anpassar processerna bättre och mindre utvecklade patologiska situationer i den tidiga neonatalperioden.

Barnet blev trångt. Vid vecka 41 är rörelserna minimala - de är endast begränsade av nödvändighet. Av den anledningen, rädd att krummen har blivit mindre aktiv, inte värt det. Om det inte finns några tecken på hypoxi (och läkarna kommer att kolla detta för en så lång livstid), så är barnet helt bekvämt och underbart, vilket inte kan sägas om sin mor.

Kvinnor vid vecka 41 är uttömda: de gör ont, ont och dra nästan hela tiden och i nästan vilken del av kroppen som helst. Den vanligaste smärtan i könssamlingen. Och det är vid denna tidpunkt hemorrojder blir ofta akuta.

Det finns mindre vatten, så någon rörelse hos barnet uppfattas och känns nästan smärtsamt. Sova på din sida blir illamående och obehaglig, och du kan inte sova i en annan ställning - därmed sömnstörningen.

Lägg till krångel och träningstrider - de intensifieras hos dem som upplevde dem under tredje trimestern, och kan först dyka upp hos personer som inte kände dem tidigare.

Läkares handlingar

Eftersom graviditeten vid vecka 41 inte anses ha skjutits upp, finns det ingen anledning att vänta på aktiva åtgärder av läkare. De väntar, observerar, övervakar moderns och fostrets tillstånd.

Om en medicinsk stimulans erbjuds och de inte förklarar varför det är så brådskande behövs, finns det anledning att tänka på att byta läkare eller modersjukhus.

Induktion av arbetskraft endast på grundval av att DA hade gått för några dagar sedan anses inte rimligt och ändamålsenligt - detta återspeglas i de kliniska riktlinjerna för det ryska hälsovårdsministeriet och Världshälsoorganisationen. Induktion måste vara obligatorisk..

Födseln kommer att ringas på moderns sjukhus vid denna tidpunkt om barnet befinner sig i början av en tillståndsförgift enligt CTG. Dessutom kommer stimulering sannolikt att inträffa när fostervätskan läcker eller gradvis dribblar.

Många vittnesmål för vilka en gravid kvinna inte kan lämnas ensam, att vänta på oberoende leveranser kräver operativ leverans - en kejsarsnitt (stort eller jättefoster med små bäckensdimensioner, uttalat högvatten och andra faktorer).

Beslutet om hur man ska stimulera födseln, hur leveransen ska ske - självständigt eller i operationsrummet med hjälp av kirurger, om det inte finns några komplikationer - tas närmare 42 veckors graviditet. På sjukhuset behöver du bara gå i sängen 40-41 veckor bara för kvinnor som har patologier som komplicerar arbetets start. Detta är vanligtvis varnad av en obstetrikare-gynekolog i förlossningskliniken.

Om beslutet fattas för att stimulera arbetet vid vecka 41, använder de vanligtvis det klassiska systemet:

  • amniotomi (punktering av fetusblåsan);
  • införandet av "oxytocin" och antispasmodik för att slappna av i livmoderhalsen efter 3 timmar, om inga oberoende sammandragningar har inträffat efter punktering av membran i fostretsblåsan.

För stimulans av arbetskraft på sjukhuset kan laminarpinnar användas, vilka sätts in i livmoderhalsen för mekanisk expansion. Hormonala geler används för att förbereda livmoderhalsen. Med en omogen nacke är det strängt förbjudet att stimulera sammandragningar med oxytocin, mifepriston och andra droger.

I de allra flesta fall är det inte nödvändigt att stimulera denna vecka.

För några årtionden sedan fanns det en skadlig övning i Rysslands modersjukhus - för att stimulera födseln i nästan alla fall när födelsedatumet som anges på kortet lämnades.När vi beräknade och analyserade indikatorerna för barn- och kvinnors skador vid födseln, liksom det ökade antalet akut kejsarsnitt, bestämde vi oss för att överge denna praxis på statsnivå.

Kan jag orsaka sammandragningar på egen hand?

Om ett barn inte har bråttom att bli född, har han vissa orsaker till det. Frågan om självstimulering är ganska tvivelaktig. Det är uppenbart att kvinnan är väldigt trött på att bära en tung börda, men mycket litet är kvar, så det skulle vara mer korrekt att vänta på att sammandragningarna börjar på egen hand. Upp till 42 veckor finns det gott om tid.

I fråga om självstimulering av arbetet har traditionell medicin lyckats mer än andra. Hon föreskriver att kvinnor ska dricka ett avkok av hallonblad, rosenkål för att födas närmare. Du kan också ha sex, om det inte är klart att slempluggen inte har flyttat ännu och det finns inga andra kontraindikationer.

Obstetricians rekommenderar att man flyttar mer, gör lätt gymnastik, och gör så mycket som möjligt de enkla hushållsarbeten som inte är förknippade med alltför stora belastningar.

recensioner

Enligt kvinnor är det mest effektiva sättet att födda vid denna tid kön. Efter en "produktiv" helg som spenderats med en make, kommer många människor att skickas till mammalsjukhuset inom en dag med fulla arbetskampar som börjar.

Enligt recensioner av de som födde exakt vid 41 veckor, visade barnen inte tecken på försämring, hypoxi eller nöd.

Vanligtvis uppfattar kvinnor en långvarig graviditet för en långvarig graviditet, därför är de ganska emotionella i sina svar.

Ett jämnt och lugnt psykologiskt tillstånd och lite tålamod är precis vad du behöver för den här perioden.

Fler tips till gravida kvinnor som ännu inte har fött barn under vecka 41 finns i nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa