Harbingers: Viktiga tecken på kommande födseln

Innehållet

Kvinnans kropp är utformad så att det i princip är omöjligt att missa arbetets början. Noggrant övervakning av ditt eget tillstånd gör det möjligt för en kvinna att förbereda sig i förväg. Det viktigaste är att lyssna noga och höra din egen kropp. I den här artikeln kommer vi att prata om tecknen på att närma sig födseln, de så kallade "prekursorerna", som ofta ger upphov till många frågor i både primiparas och kvinnor som kommer att föda igen.

Vad är det

Långt före läkemedelsutvecklingen kunde kvinnor särskilja bland annat de speciella förnimmelser som fick dem att förstå födelsen skulle börja snart. För företrädare för vissa nationer var detta ett tecken som beställde att lämna byn, eftersom traditioner föreskrev att man födde hemifrån och återvände endast när barnet föddes. För andra kvinnor var tecken på tidigt arbete förskrivna för att värma badet, förhandla med barnmorska, för att informera släktingar, att gå i kyrkan.

Harbingers kallas en uppsättning symptom som direkt eller indirekt indikerar att arbetskraft närmar sig. För varje enskild kvinna kan denna "uppsättning" av känslor vara annorlunda, allt beror på de enskilda egenskaperna hos den framtida moderens organism.

Harbingers - termen är inte medicinsk, men mer populär. De är direkta och objektiva, men de är subjektiva och indirekta. Den första gruppen av symtom kan hänföras till tecken som inte är föremål för dubbel tolkning, till exempel förberedelse och mognad av livmoderhalsen. Den andra gruppen av symtom är symptomen som märks av många generationer av kvinnor, som inte alltid har en medicinsk förklaring och inte alltid är direkt relaterade till födseln, utan också tillåter oss att känna igen början på kvinnornas förberedelse för barnets födelse.

Fysiologisk rationale - orsaker

"Harbingers" visas inte precis som det, från ingenting. De beror alltid på den globala omstruktureringen som sker i den framtida moderens kropp under graviditeten senast datum. Principen om "yttre reflekterar internt". Med andra ord, alla interna förändringar som en kvinna ibland inte ens inser är på något sätt manifesterad utåt. Det är dessa manifestationer som dikterar de "föregångare" som sådana.

Processerna i kvinnokroppen som förbereder sig för förlossning är mycket komplexa och stora. Alla med framsteg och utveckling och leder till början av arbetets aktivitet - en handling av reflex, inte föremål för viljans insatser. För att födseln ska börja, behöver du tillräcklig beredskap i livmodern. Kvinnligt reproduktionsorgan närmare födseln får en solid vikt och storlek. Den neuro-kontraktile uterinapparaten börjar vara beredd. I själva verket är cellerna i myometriumet, som livmodern består av, inte särskilt kapabla att komma i kontakt med. Men före födseln fyller de på ett speciellt protein, som de själva producerar - actomyosin. Det är han som gör det möjligt för cellerna att komma i kontrakt, vilket kommer att uppträda på fysisk nivå som sammandragningar.

Åldrandet av placentan, som oundvikligen börjar efter 34-35 veckor av graviditeten, når en topp. Under de sista dagarna av graviditeten börjar hon och hypofysen att producera hormonet oxytocin, vilket är nödvändigt för att säkerställa livmoderns kontraktilitet. Balansen av hormoner i en kvinnas kropp förändras. Progesteron blir mindre östrogen och oxytocin - mer, vilket säkert påverkar nervsystemet.

Ett par veckor före födseln avlägsnas det kvinnliga reproduktionsorganet med den överflödiga delen av nervfibrerna. Denna mekanism tillhandahålls av naturen för att minska smärta. Centralnervsystemet är också att förberedas - hjärnans excitabilitet minskar, och ryggmärgsökningen ökar. Myometriska receptorer blir extremt känsliga mot oxytocin.

På energinivån, ackumuleringen av glykogen, fosforföreningar, elektrolyter. Vissa produkter av metabolismen av en mogna baby börjar också processen att förbereda sig för födseln i hans kropp.

Förberedande ändringar täcker alla system i den kvinnliga kroppen. Det är därför som utseendet på vissa marksymtom är berättigat och har fysiologiska förklaringar. Ingen kan förutsäga exakt hur kvinnokroppen ska reagera på interna cellulära och humorala processer. Därför kan tecknen i två gravida kvinnor som är i samma graviditetsperiod skilja sig.

Den första och andra genera är grundläggande skillnader.

Mer än andra för graden av tecken som indikerar inflytande, upplever kvinnor som måste föda en förstafödd. Denna oro beror på bristen på generell erfarenhet. Det bör noteras att för gravida kvinnor för första gången kan "föregångare" förekomma tidigare än hos dem som föder upp igen. Alla förberedelser för att förbereda sig för förlossning i en primipär kvinna fortsätter långsammare på grund av att livmoderns vävnader är mer spända och mindre elastiska. Omstruktureringen av kroppen i modetillståndet är en nyhet inte bara för gravida men också för nervsystemet.

I den andra graviditeten, i den tredje eller fjärde födelsen, är den förväntade mamman alltid mer lugn och balanserad. Hon vet redan ordningens handlingar, hon känner till kroppens egenskaper och vet redan hur man lyssnar på honom. Den tidiga perioden hos sådana gravida kvinnor varar smidigare, med mindre markörer. Upprepade människor kan skilja symptomen på att närma sig födseln från massan av andra känslor för vilka tredje trimestern är så rik.

Livmoderns muskelvävnad, livmoderhals mindre elastisk, mer sträckt, elastisk, så det fysiologiska preparatet fortskrider mindre märkbart och snabbare. Därför bör tecken på närmande arbete förväntas senare än under den första graviditeten. Känslor har en mindre känslomässig färg, och därför är de ibland nästan oskiljbara. Detta kan förklara situationen när kvinnor hävdar att de inte kände några "föregångare" alls.

Efter början av symptom på arbetssättet under första graviditeten kan det ta upp till en månad innan födseln börjar. Vid upprepad graviditet kan symtom uppträda om bara en vecka eller flera dagar före utveckling av reflexarbete, och ibland visas tecken på några timmar eller med arbetets början.

Födelsen i sig skiljer sig också från den generella erfarenheten. I primipara varar alla steg längre. Erfaren mödrar och kroppen som helhet, och framförallt födelsekanalen, är bättre förberedda för barnets födelse, och därför blir födelsetiderna betydligt lägre.

När ska man börja och när man ska vänta på födelsen?

Denna fråga är en av de viktigaste för kvinnor. De söker svaret på det både på Internet och i konversationer med andra gravida kvinnor och hos den behandlande läkaren, men de tar inte emot den. Det finns ingen enkel starthastighet för prenatal träning. När det manifesteras beror det på många faktorer, som för det mesta är individuella.

I genomsnitt (så mycket att du inte försöker på dessa datum), för primiparösa kvinnor, kan de första "harbingrarna" uppträda vid 35-36 eller 36-37 veckor av graviditeten. För multiparous - senare. Mest tidigare - vid 38 veckor, men oftast vid 39-40 veckor. Och de, och andra tecken kan inte visas alls, och den här kvinnan måste också vara redo, för i det här fallet beror allt på individuell känslighet.

Det andra inte mindre viktiga är att efter hur många precursorer börjar full arbetskraft. Statistiken säger att inte mer än 5% av barnen är födda i DA (beräknad födelsedag). Under den första födelsen kan en kvinna bära en graviditet och upp till 42 veckor, det anses inte skjutas upp. Det största antalet barn föredrar att födas på 39-40 veckor, det vill säga några dagar före DA. sålunda, från början av symtom - markörer som är beredda att börja arbeta under första graviditeten, kan det ta 3-4 till 2 veckor (igen, data är ganska genomsnittliga).

Under den andra eller efterföljande graviditeten, från förekomsten av "föregångare" till utvecklingen av arbetsaktiviteten kan det ta en vecka eller kanske flera timmar. Enligt statistiken är 38-39 veckor upp till 70% av andra, tredje och efterföljande barn i familjen födda. Upp till 40-41 veckor gör de inte sina barn högst 2% av multiparösa. Varje tionde crumb, som ska bli den andra eller tredje i familjen, visas före 38 veckor. Resten av barnen, som de förstafåglarna, föredrar 39-40 veckor.

Frånvaron av uppenbara och urskiljbara "föregångare" borde inte vara vilseledande - födseln skjuts inte upp. Det tidiga utseendet på tecken som tyder på att arbetskraft närmar sig bör varna kvinnan, särskilt om hon tillhör antalet multiplikatorer - det är möjligt att det förekommer föregångare till föregående födelse. Utseendet på symptom upp till 36 veckor i multiparösa och upp till 34 veckor vid första gången förekommer tidigt.

I vilket fall som helst betyder utseendet på två eller flera tecken att barnets födelse är nära. Det är dags att slutföra allt som skjutits upp till senare, för att köpa allt du behöver för barnet, välja ett sjukhus och skriv ut ett växelkortskort, om det inte har gjorts tidigare, samla en väska med saker i mammalsjukhuset och moraliskt stämma in till lätt och positivt födseln.

Vanliga symptom

Särskilt intryckbara framtida mammor kan "tänka upp" för sig själva några tecken. Därför borde du veta exakt vilka symtom som kan vara en ledtråd för en framtida mamma i arbetet, att det är dags att förbereda sig och vilka symptom som visas bara när hälsoproblem uppstår. I de senare skeden av graviditeten kan det också vara komplicerat, eftersom kvinnokroppen är under allvarlig belastning.

Abdominal prolaps

Denna funktion anses ganska tillförlitlig, den är en av de första. Vid slutet av graviditeten upptar det stora livmodern nästan hela bukhålrummets utrymme, som bryter mot de andra inre organens territoriella påståenden och deras arbete. Men en dag blir det märkbart lättare - en kvinna kan andas igen med ett fullständigt bröst, de slutar smärtsamt bryta och skada hennes revben. Detta innebär att magen sänks.

På den fysiologiska nivån händer följande: Under okända faktorer börjar barnet ta den mest bekväma positionen för "start" - han sänker sig i livmodern så lågt som möjligt och pressar huvudet i inner halsen så tätt som möjligt. Omedelbart, så snart som efter sammandragningsperioden öppnar nacken, kommer barnet att kunna börja sin rörelse längs födelsekanalen mot ett nytt och intressant liv bland oss.

På grund av förändringen i kroppsdelarnas kroppsläget är livmodern något utsträckt och blir mer oval. Magen, och i de flesta fall ganska uppenbara för andra, ser mindre ut än för en vecka sedan.

Membranet släpps - kvinnans andning återställs igen, och andnöd minskar. Det finns inget mer tryck på magen, så halsbränna försvinner nästan. Men trycket på bäckens ben, på blåsan och tarmarna ökar. I detta sammanhang börjar perineum efter bukpytos ganska smärtsamt att påverka kvinnans skönhet, om symfysit uppstår, ökar dess manifestationer. Gången förändras - trycket på bäckenbenen gör en kvinna väldigt klumpig och rolig, hon rullar sig från fot till fot, som en anka.Det finns en dragande och bristande smärta i nedre delen av ryggen.

En kvinna börjar besöka toaletten oftare på grund av det lilla behovet, eftersom barnets huvud pressar mot blåsan. Några börjar fysiologisk urininkontinens - innehållet i urinblåsan läcker när man hostar, skrattar, plötsliga rörelser. Förstoppning kan intensifiera eller en annan "attack" kan förekomma - lös avföring på grund av tryck på tarmarna.

I primärt, abdominalt prolaps uppstår oftast 2-3 veckor före födseln, för att födas igen - antingen 1-3 dagar eller flera timmar före födseln, eller redan i början av den första latenta perioden av sammandragningar.

Det bör noteras att magen inte faller i alla kvinnor som förbereder sig för förlossning. Så i framtiden mammor som bär två eller tre barn på en gång är utelämnandet fysiskt nästan omöjligt eller så oskiljaktigt att kvinnan inte kommer att känna skillnaden exakt.

Fostrets position i livmodern, om den skiljer sig från huvudet (det vill säga barnet sitter eller ligger över det reproduktiva organets kavitet), kommer också att förhindra buken prolaps. En annan vanlig orsak till den fullständiga frånvaron av en sådan markör för att närma sig arbetskraft är polyhydramnios.

Viktminskning

Kort före födseln förlorar en kvinna. Den här funktionen noterades för länge sedan. Förlusten är i genomsnitt 1-3 kg. Med vad det är anslutet är det enkelt att gissa. Först sker hormonell anpassning. Det blir mindre progesteron, och det var han som var ansvarig för tillförsel av näringsämnen och vätskor under dräktighetsperioden, eftersom dess roll är att bevara graviditeten och barnets mat. Med en minskning av progesteronnivåer börjar överskottsvätska från vävnaderna att strömma ut, vilket bidrar till viktminskning.

Under senare perioder är det fysiologiskt nödvändigt att minska mängden fostervatten. Barnet växer, han växer aktivt varje dag i slutet av graviditeten, om volymen av fostervätskan förblir oförändrad, kommer livmodern enkelt att brista. Att minska mängden vatten kan balansera intrauterint tryck. Att minska dem påverkar också gravidens vikt.

Nästan alltid, före födseln, rensas en kvinnas kropp av allt överflödigt och onödigt för att kunna ingå ett ansvarsfullt ljus. Därför börjar kvinnor ofta klaga på lösa avföring. Några dagar innan barnet är födt gör moderorganismen allt så att livmodern inte stör något, inklusive tarmar som överflödar avföring.

Viktminskning kvinna känns väldigt bra. Hon blir lite lättare. Men kroppsvikt får inte förändras eller öka. Det kan förbli oförändrat hos kvinnor med svår preeklampsi, under graviditet med tvillingar eller tripletter, med njurar och urinvägar.

Om illamående har börjat har diarré uppträtt, måste kvinnan nödvändigtvis informera den behandlande läkaren om detta. Eventuellt kommer detta obehagliga symptom att innebära arbetets tillvägagångssätt.

Det kan vara matförgiftning och tarminfektion, och därför kan endast en specialist känna igen vad som verkligen händer. Kräkningar och diarré samtidigt är mycket farliga eftersom de är fulla av uttorkning.

Utsläpp och mucusplugg

När kvinnokroppen närmar sig beredskapsläget före födseln förändras naturen hos urladdningen från könsorganen. Att minska progesteron gör valet mer rikligt och vattent i konsistens. Men det viktigaste tillförlitliga tecknet, som gör det möjligt att utvärdera förberedelserna för förlossning och bestämma deras snabba tillvägagångssätt, är valet av den så kallade slempluggen.

Det är en tjock geléliknande klump av slem. Omedelbart efter att ha tagit en bebis, är livmoderhalsen i livmoderhalsen tätt stängd av ackumuleringen av denna slem, följaktligen dess namn - kork. Syftet med denna kork är att skydda det nya liv som växer i livmodern från det troliga otillåtna intaget av bakterier, virus, svampar.

När kroppen börjar förbereda sig för förlossning, blir livmoderhalsen kortare med ungefär en och en halv centimeter, mjuknar den runda muskeln gradvis. Som ett resultat börjar väggarna i livmoderhinnan gradvis att expandera. På korken en dag går den fysiska förmågan att stanna inne i kanalen förlorad och den kommer ut genom könsorganet.

Urladdningen kan vara komplett, där en stor blodpropp kommer ut omedelbart och kan vara tramplig gradvis i naturen, där geléliknande fragment kommer att hittas i sekretionerna. Korken ser ganska igenkännlig ut - det är en koagulat av en mjölkaktig, beige eller gulaktig nyans med eller utan blodsträckor.

Under den första graviditeten lämnar proppen normalt 5-6 dagar före leverans. Före upprepad leverans känner sig detta symptom oftast oftast inom en eller två dagar. Det anses inte vara något vanligt om korken lämnar sin rättmätiga plats redan i födelseprocessen.

Denna "föregångare" anses vara ganska informativ, men självdiagnos kan vara svår. Till exempel kanske en kvinna inte märker ett stopp under sex, medan du badar i duschen eller under en tarmrörelse. Sådana svårigheter uppstår ofta vid återfödande, eftersom deras livmoderhalscancer expanderar i en högre takt. Primärförekomst är oftast korkutsläpp märkt, eftersom det i mer än 60% av fallen avviker gradvis.

Efter utsläpp av slempluggen eller början av dess gradvisa frisättning är det nödvändigt att inte bara förbereda sig för förlossning och sjukhusvistelse, men också att komma ihåg att barnet i livmodern är försvarslöst - Det är möjligt att virus och bakterier, villkorligt patogena floror, som i stort antal bevarar tarmarna, tränger in genom den tätt stängda livmoderhinnan i livmoderhålan.

Du kan inte tvätta ut från anusen till puben, förflyttningen ska uteslutande vara omvänd. Du får inte ta ett bad för att förhindra att ett infektiöst medel tränger in i livmodern från kranvatten, och det är inte rekommenderat att ha sex.

Bröstberedskap

Många gravida kvinnor säger att några veckor före födseln börjar skada bröstet. Mer specifikt finns vissa smärtsamma känslor hos en gravid kvinna under hela gestationsperioden, precis före arbetet intensifieras de.

Bröstkörtlarna hälls, stora, svullna, med ett uttalat venöst blått mesh och förstorade isoskula cirklar. Före leverans börjar primipara-kvinnor ofta att sticka ut kolostrummet - en speciell tjock substans som ännu inte är ett tecken på ankomsten av mjölk. Isolering av kolostrum föreslår att preparatet av bröstkörtlarna också kom in i sitt sista steg.

Divergerande kvinnor med kolostrum har vanligtvis ett speciellt förhållande. Efter amning av det första barnet är kirtlarnas kanaler bredare än i ojämnhet, ytterligare lobuler växer snabbare och därför kan frisättningen av näringsvätska från bröstvårtor börja nästan under första trimestern och fortsätta under hela graviditetsperioden. Därför, för dem som påminner andra, anses denna "harbinger" inte vara väldigt informativ.

En kvinna efter kolostrums utseende bör inte pressa den. Skulle noga uppmärksamma bröstkörtorns hygien. Om du ignorerar dess krav är inte infektionens penetration i mjölkkanalerna uteslutna, eftersom kolostrum är en närande och gynnsam miljö för reproduktion av bakterier. Det är nödvändigt att tvätta bröstet minst två gånger om dagen med varmt vatten. Om bröstvårtorna skadar, är vattnet bättre att göra svalt - det kommer att bidra till att minska obehag. Det rekommenderas att bära en speciell bh som stöder tunga bröstkörtlar.

Om kolostrumet flyter intensivt och i stora mängder, kan du använda underkläder för omvårdnad - i kopparna på den här behåen finns det speciellt "fickor", så kan du sätta in engångsabsorberande liners i dem.

Med tanke på denna "harbinger" skiljer sig inte separat på grund av dess stora subjektivitet. Men i kombination med 2-3 andra symtom kan han väl föreslå att födseln inte är långt ifrån.

Nestande instinkt

Mycket tveksamt "föregångare", som ses tillbaka i antiken. Syndrom eller nestinstinkt är ett speciellt psykologiskt tillstånd där den förväntade mamman blir bokstavligen besatt av renhet och ordning i sitt hem, hon är redo att engagera sig i skönhet i sitt hem hela dagen, nästan utan att känna sig trött och tung.

En sådan instinkt, som "slår på" kort före födseln av avkommor, är märklig för kvinnorna i många däggdjur. Och hos vissa amfibier och fåglar ligger ansvaret för att skapa bekväma förhållanden för honan och avkomman på hanen.

Mänskliga män att ordna lokalerna före födelsen av ett barn, för att uttrycka det mildt, är likgiltiga. Men kvinnor vaknar ofta den forntida instinkten, vars uppgift är att skapa de mest bekväma förutsättningarna för tillväxt och utveckling för de försvarslösa efterkommarna efter födseln.

Man tror att manifestationen av en sådan instinkt förbättrar det framtida moderns psykologiska och emotionella tillstånd - hushållsproblemen och arrangemanget för barnrummet för det efterlängtade barnet passerar obemärkt, och det finns ingen tid för oro, ångest och rädsla.

Förändringar i barnets beteende

Barnets motoraktivitet före födseln reduceras. Vanligtvis är även mycket mobila och aktiva barn lugna ner och lugna sig ungefär 4-5 dagar före födseln. Rörelsen blir svår för den lilla mannen, för i livmodern finns nästan inget ledigt utrymme.

Dessutom antar forskare att barnet börjar få styrka och ackumulera energi i förväg, för för honom som passerar genom födelsekanalen är också ett stort och allvarligt test som kräver maximal styrka.

När man utvärderar barnets beteende för kvinnan är det viktigt att inte missa de punkter som indikerar en möjlig patologi och som inte är ett tecken på att närma sig födseln. Så, man borde fortsätta att överväga störningar.

Om du inte har 10 episoder av aktivitet om 12 timmar, bör du definitivt rådgöra med din läkare, det är möjligt att barnets tillstånd kommer att kräva tidig leverans eller behandling.

Förändringar i humör och psykologiskt tillstånd

Några dagar före födseln ändras stämningen nästan okontrollerat enligt recensioner från de avskilda kvinnorna. En kvinna kan vara rolig och positiv, men efter en halvtimme kommer hon att känna sig olycklig och vara väldigt orolig. Nattssömn är störd - en gravid kvinna lider av sömnlöshet. Sådana förändringar i den emotionella bakgrunden beror på de ovan nämnda hormonella förändringarna.

Sömnproblem har ytterligare förutsättningar - det är svårt att hitta en position där det skulle vara bekväm att somna och inte vakna, eftersom livmodern är stor och pressar kraftigt på bäckenbenen.

Oavsett hur svårt det var, men du behöver sova och få dina nerver i ordning till varje pris. För födseln behöver en kvinna mycket kraft och energi, blodtrycket ska vara stabilt. Därför är det absolut nödvändigt att be läkaren att ordinera lätta vegetativa sedativa, liksom innan du lägger dig till en promenad utomhus och att lufta sovrummet väl.

Cervikal mognad

Detta är det säkraste tecknet på att arbetet börjar tidigt. Endast hemma, genom egna ansträngningar, är det omöjligt att uppskatta hur mycket nacken var förberedd för arbetets start. Behöver en undersökning av en obstetrikare-gynekolog.

Mogna livmoderhalsen förkortas till 1-1,5 centimeter, den är ganska mjuk och dess konturer är något "suddiga". Så förbereder hon sig för det efterföljande avslöjandet, vilket börjar med den första generiska kontraktionen.

Ibland när livmoderhalsen mognar, känner kvinnor tinningar inuti, och urladdning från könsorganet blir mer rikligt.Om 39-40 veckan av graviditeten är lämplig, och livmoderhalsen är omogen och det inte finns några tecken på mognadsstart rekommenderas kvinnan att bli sjukhus på ett sjukhus där livmoderhalsen är förberedd för förlossning med olika läkemedel och medicinteknik.

Ändra karaktären av falskt arbete

Falsk arbetskraft under graviditeten är inte alla kvinnor upplever. Men de som känner för första gången vilka träningsdragelser är, kanske märker en vecka före födelsen att de kortvariga belastningarna på livmoderväggarna har ökat. Om en kvinna under hela perioden inte har upplevt något så här, då 7-10 dagar före leverans, kan förberedande sammandrag starta för första gången.

Det känns som en känsla av tyngd i magen, livmodern stiger, blir som en sten, och sedan sänker spänningen. För att övervinna eventuella obehagliga känslor är det ganska enkelt - du kan ta en dusch, dricka ett antispasmodiskt läkemedel, gå, byta hållning, andas djupt och stadigt som lärt i kurser för framtida mödrar.

När arbetskontrakt börjar, kommer alla dessa tips inte att agera, eftersom de kommer att upprepas med en viss frekvens och kommer att öka med tiden.

Andra symptom

Prenatala prekursorer kan vara mångsidiga. Enligt recensioner av kvinnor har vissa människor feber ett par dagar före födseln, utan tecken på SARS eller någon annan sjukdom. Vissa människor ökar sin aptit medan andra tvärtom försvinner. Enligt recensioner kan det även förekomma hud kliar på nervsjorden.

Vad det än var, Två händelser kan betraktas som tillförlitliga tecken på förlossning - utsläpp av vatten och uppkomsten av arbetskramper. I det första fallet ska en kvinna genast gå till sjukhuset. I det andra kan du stanna hemma tills intervallet mellan sammandragningar sänks till 5-10 minuter för nulliparians och 10-15 minuter för multiparum. Vid denna tidpunkt bör du ringa en ambulans och gå till den obstetriska institutionen.

Hur man förstår att födseln började och definierar sammandragningar, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa