Korrekt andning under arbete och arbete

Innehållet

Alla gravida kvinnor har någonsin hört talas om vikten av korrekt andning under arbete och förlossning. Det finns regler som rekommenderas av barnmorskor runt om i världen, och de bygger på många års medicinsk erfarenhet och viktiga metoder för att underlätta arbetet. Om en kvinna följer dessa regler kommer födseln att bli mycket lättare, barnets tillstånd blir stabilt under hela födelseprocessen och risken för komplikationer för moder och barn kommer att bli mycket lägre. I den här artikeln kommer vi att prata om hur man andas ordentligt under strider och slag.

Vad är det för?

Intensiteten av mänsklig andning, andningssvårigheter och utandningar påverkar hälso- och interna processer i hans kropp omedelbart. Om du inte tror kan du försöka just nu för att göra en serie korta och grunda andetag från munnen (som en hund andas), och inom en minut kommer du att märka att en liten yrsel har uppstått.

Andning kan aktivera eller sakta ner gasutbytet i kroppen, mätta det med syre, aktivera blodcirkulationen. Lugn och till och med andas perfekt lugnar även i en stressig situation.

I det första skedet av arbetskraften - under sammandrag ger jämn och lugn andning möjligheten att slappna av helt mellan dem. Sådan avslappning kan väl ersätta smärtstillande medel droger. Det är med avkoppling att kvinnor oftast upplever de största problemen. Ofta är inte rädslan för förlossning, smärta, som en kvinna har hört och läst så mycket, inte slappna av.

Om du utövar korrekt andning i förväg, till exempel under träningstridningar (även om de själva inte behöver ordentlig andning eller medicinsk anestesi), så kommer det att bli lättare för en kvinna att stämma in på rätt andningsrytm om det finns riktiga slagsmål.

Ju mer hon kan slappna av i början latent scen, desto mindre känns hon fysiskt smärtsam under arbetet. Detta bevisas av läkare, testat av många parturienta kvinnor och kan inte tvivlas.

Under utrotningen av fostret från livmodern gör efterlevnaden av andningsreglerna allt mer effektivt, vilket innebär att barnet kan födas åtminstone några försök tidigare. Överensstämmelse med andningsreglerna minskar sannolikheten för maternell skada i försök, det är inte för ingenting som upplevde obstetrikare uppmanar kvinnor att inte andas slumpmässigt, inte att skrika, så att det inte finns några ryggningar i livmoderhalsen och vagina.

Barnet vinner också från rätt andetag och andetag i det aktiva arbetsstadiet. Med intensiv gasutbyte är ett kvinnas blod lättare mättat med syre, barnet tar emot det även efter vattnet urladdning, även när moderns könsorgan passerar, om det inte finns någon för tidig avlägsnande av placentan. "Babyplats" till den sista utför sin funktion att ge barnet allt som behövs.

Rytmisk andningsteknik under födseln tillåter en kvinna att bättre kontrollera sig, lyssna och höra alla lag i medicinska laget, för att utföra dem i rätt tid. Detta minskar sannolikheten för komplikationer av födelseskador hos barnet. Bevisat det Förlossning på grund av rätt andning är snabbare, kvinnan och barnet känner sig mycket bättre efter dem, är barnets huvud födt försiktigt och icke-traumatiskt.

Åtgärderna för andning under arbetstid och under kvinnors försök utbildas helt gratis vid kurser av förväntade mödrar i någon förlossningsklinik. Men i Ryssland av någon anledning försummas dessa kurser, endast 15% av primipara-kvinnorna deltar i sådana klasser. Bland multiparousen är denna procentsats ännu lägre - högst 2%. Klasser i skolan för framtida mammor anses inte vara obligatoriska, kvinnor i Ryssland kan delta i dem eller inte delta i sitt eget gottfinnande. I vissa europeiska länder ges ett sådant val inte till gravida kvinnor - för att komma till obstetrisk institution till den utvalda läkaren är den förväntade mammen helt enkelt skyldig att ta lektioner och tillhandahålla lämpligt dokument om det.

Avslag på att delta i kurser av ryssar verkar inte vara för korrekt. Många problem och svårigheter kunde undvikas om en kvinna kände sig väl åtminstone senast graviditetens sista trimester, hur hon själv skulle agera i händelse av arbetets start, utsläpp av vatten, uppkomsten av arbetskramper.

Anledningen till vägran kan vara annorlunda - sysselsättning på jobbet, hemma, studera, ohälsokänsla osv. Men då behöver du spara personlig tid och fortfarande bekanta dig med de viktigaste andningsteknikerna under arbetet. Från och med andra hälften av graviditeten uppmanar experter den förväntade mamman att träna i andningstekniker i cirka 10 minuter om dagen.

Grundteknik

Det finns flera tekniker, men de är alla baserade på vissa typer av andning. I vardagen andas vi nu med våra bröst, nu med vår mage (observera dig just nu, och du kommer att förstå att det här är så, och så är du ganska bekväm, samtidigt som vi andas blandat - både på häst och bukhinnan). Ett sådant kaotiskt andetag vid det avgörande ögonblicket för ett nytt livs födelse måste glömmas bort. För att lära dig att andas på rätt sätt bör du börja med att lära dig de viktigaste typerna av andning som kommer att vara till nytta för dig. Lär dem i den ordning i vilken de är listade, kör inte framåt.

  • Mage, lägre (bukspray) - Bröstkorget förblir immobilt, endast magen stiger och faller när luft dras in och ut. Placera en handflata på bröstet, den andra - på magen. Under träningen bör den armen som ligger på bröstet inte stiga, och den andra som ligger i magen bör stiga så högt som möjligt. Andningsbehov måste göras tillräckligt djupt, utgångar - slät.

  • Fullkombinerad - När du andas in och andas, både bröstkorg och bukvägg stiger och faller. Svårighet (i alla fall i början av klasserna) uppstår för att göra allt detta på ett vågigt sätt - från botten upp. Tänk dig att andas i underlivet. Först är buken fylld med luft (ett element i buken andning), sedan flyter luften smidigt från buken till bröstet och sedan skickas tillbaka.

Inlärning kommer också att bli lättare med fastsättning av palmerna i bröstet och bukhinnan. Vid inandning stiger handflatan på buken smidigt, vid andas ut faller det, handflatan på revbenburet stiger.

  • Ekonomisk andning - Efter andning av den kombinerade typen erhålls, behöver du lära dig hur man sparar syre. Fortsätt andas i kombination, men nu är inhalationen densamma, och utandningen blir dubbelt så lång. En lång utandning kommer att hjälpa till med försök.
  • Andas snabbt - En serie korta andetag och utandningar. Särskilt användbart kommer att vara denna typ av andning under arbete. Folk kallar huvudmetoden "ljus" - efter kort andedräkt gör en kvinna en skarp och kort utandning, som hon skulle ha gjort för att släcka ljusets flamma, om det var framför hennes ansikte. Mottagning "Big Candle" innebär starkare upprepade utandningar, som om en kvinna måste blåsa ut flera ljus samtidigt. Det kan vara användbart att andas "doggy", med hans mun öppna.
  • Teknik för försök - Detta är ett speciellt andetag som bör utbildas under graviditet med stor försiktighet.Det är användbart vid utvisning av fostret. Så snart obstetrikern ger uppdraget att få ett tryck, tar kvinnan in munnen med så mycket luft som möjligt i hennes bröstkorg. Föreställer hur luften "kudden" börjar sätta press på livmodern ovanifrån, vilket hjälper barnet att födas, måste du hålla andan. Andas ut kort efter att andas tillbaka blir omöjligt. Omedelbart måste du få luft i munnen igen och igen för att trycka. Så snart obstetrikern ber om att slappna av, måste du andas den fulla (kombinerade) typen som mästades tidigare.

Andningsgymnastik bör vara den bästa "vännen" av den förväntade mamman under andra och tredje trimestern. Du kan träna i vilken hållning som helst, men det är bäst att göra övningar med olika kroppspositioner i rymden - stå, ligga, sitta och ens medan du går. Detta kommer att hjälpa till att få förmågan att andas rätt nästan till automatism, i arbetskraft, även om de plötsligt börjar, kommer det inga speciella problem för att återkalla nödvändiga tekniker och reproducera dem.

På olika stadier av arbetskraft kommer de grundläggande teknikerna att kombineras olika. Så låt oss överväga processen att föda ett barn ur åsynsreglerna från början till slut.

sammandragningar

Under arbetskramperna förkortas livmoderhalsmuskelfibrerna, blir det kortare, öppnar och släpper ut utgången för barnet. Det här steget kan vara i flera timmar, i genomsnitt från sex till tio timmar. Fullständig avslöjande av livmoderhalsen markerar automatiskt början på andra etappen av arbetet - utvisning av barnet från livmodern, vilket har blivit för litet för honom.

Korrekt andning på detta stadium hjälper till att lindra smärta under sammandragningar. Men allt börjar med en preliminär period, som gradvis blir till utveckling av sammandragningar. Kontraktionerna intensifieras gradvis, och därför i början, när de fortfarande är sällsynta och svaga, ska kvinnan andas i en kombinerad typ, lugnt och djupt nog. Detta kommer att ge henne möjlighet att slappna av, lindra rädsla, spänning, mätta kroppen med syre. Om det finns mycket syre fungerar det som en naturlig bedövning i kroppen, smärtan minskar. Med ett överskott av syre i kroppen börjar producera endorfiner, hjälper de att lindra processen med sammandragningar.

Vid detta tillfälle är det inte nödvändigt att använda endast andning i buken eller snabb, det kommer att vara tillräckligt för att långsamt andas och samma långsamma och långa andetag.

När sammandragningarna ökar kommer kombinerad andning inte längre att medföra lättnad, och du kommer behöva lägga till element av frekvent andning till det. Det här är möjligheten att "blåsa ljuset", släcka "stort ljus" och andas som en hund är användbar.

Frekvent andning ökar koncentrationen av syre i kroppen, endorfiner börjar producera med en ny kraft, kvinnan känner sammandrag mindre smärtsamma. På det här steget kan du självständigt välja någon av deras metoder ("Candle" eller "Big Candle"), med fokus på dina egna känslor. Det viktigaste är att ställa andningsrytmen så att andetagspaketet inte sammanfaller med sammandragningens topp.

När sammandragningar blir starka, runt slutet av första fasen måste en kvinna bygga en rytm på ett sätt som andas in i näsan och andas ut genom munnen. I början av kampen behöver du andas lugnare, i toppen - oftare, och så fort kampen börjar minska, justera din andning igen för att lugna dig.

Om partnerskapsleveranser planeras kan en kvinna behärska andningstaktiken i den första delen av arbetsprocessen med sin man. Vid tidpunkten för arbetet kommer han att bli hennes assistent, kommer att reglera andning, övergångar från långsamt till snabbt, från djup till täta och grunda.

försök

När du försöker beror mycket på hur uppmärksam en kvinna kommer att vara till jordmorskommandon. Det är inte nödvändigt att trycka utan ett lag, det kan leda till att barnet får ett födelsestrauma, samt orsakar skador på livmodern och könsorganet hos kvinnan själv.Försök börjar efter fullständig avslöjande av livmoderhalsen.

I början av denna generiska period är det omöjligt att applicera den så kallade andningsandningen, som beskrivits ovan. Lättillståndet hjälper till att andas "som en hund". Då, när du har tid att organisera, måste du börja andas med ett djupt andetag och hålla andan för den tid det tar. Kom ihåg att om försöket att andas ut hela volymen av luften, så försöket slösas bort - barnet kommer inte att flytta framåt mycket eller kommer inte att flytta alls. Utandningen måste vara jämn, annars kommer membranets tryck på livmodern att vara otillräckligt.

Oavsett hur stark lusten är att klämma utan kommando, ropa istället för att andas ordentligt med andetagshållning, du måste strängt följa den angivna rytmen och uppfylla kraven från förlossningsvården.

Efter att ha fött, kan du koppla av och andas som du vill. Efterfödelseprocessen (placenta) förekommer inte på något sätt. I den här processen beror lite på kvinnan i arbetet.

Skrik fara

Om en kvinna skriker, gör hon den här andan, vilket tvingar det. Den nedre delen av livmodern, när den skrek, stammar och botten av livmodern fortsätter kontraktionskontraktionen. Detta är fyllt av ryggrad i livmoderhalsen, skador på barnets huvud. Om en kvinna i arbete ständigt skriker, ökar risken för fosterhypoxi tiofaldigt.

Ingen argumenterar för att all förlossningskvinna måste vara tyst, som en spartansk kvinna. Det är tillåtet i försök att dra ljudet av "and-and-and" ljudet med en sluten mun. Skrikande högt betyder att man spenderar dyrbar energi förgäves, stör det normala flödet av insatser och obstetrikers arbete som är intresserad av att barnet föds så snart som möjligt och föddes utan att misslyckas.

"Kobasa-breath"

Obstetrician-gynekolog Alexander Kobas sammanställde en andning i olika arbetsstadier. För att hedra honom kallades metoden "Cobas-breath". Läkaren rekommenderade att klibba med följande schema.

  • Den första fasen av sammandragningar - till och med lugn andning, genom mun eller näsa - spelar ingen roll mycket, det viktigaste är att inandningen ska vara lång och utandningen ska vara jämn. Läkaren ställer inte särskilda restriktioner på motoraktivitet. Samtidigt kan en kvinna gå med en avkopplande full andedräkt, kontrollera om allt är samlat på sjukhuset, du kan göra en lavemang, inte glömma att andas och andas ut på rätt sätt. Det är omöjligt att gråta, skrika, sitta eller ligga kvar under denna period, dricka vätskor och ät mycket.
  • Aktiva sammandragningar - i början av sammandragningen bör långsam och djup andning tas, mentalt räknas från 1 till 4. Då används även långsammare utandningar från 1 till 6. Vid sammandragets toppunkt används kort och frekvent andning (en av de ovan beskrivna typerna). Vid detta tillfälle rekommenderar läkaren inte att dricka vätskan, bara sköljer munnen. Du kan gå, sjunga sånger, du kan inte skrika och gråta, äta, påkänna, försöka "hålla tillbaka" smärtan, nypa - det förhindrar att halsen öppnas snabbare.
  • Steg av övergång från sammandragningar till försök - Andningen är jämn och djup med "avrundning" av bröstet och membranet. Du kan inte trycka.
  • försök - ett djupt andetag, ett andetag och ett försök nedåt - i en gren Då en jämn utandning. För en kamp upprepas tre försök. När huvudet är födt, måste sådan andning överges, och hos obstetrikarens kommando, andas grundligt och ytligt "hundliknande". Under denna period rekommenderar Dr. Kobas inte att klämma överkroppen för att undvika blödningar. Det rekommenderas inte att hålla benen ihop och skrika.
  • Födelsen av "barn" platser kan åtföljas av någon typ av andning, säger Kobas och tillåter därför allting. En kvinna kan dra, om hon vill kan hon hosta.

Kvinnor som följde Kobas andning under födseln hävdar att födelsen var ganska lätt, smärtan var tolerabel. Vissa lyckades ens göra utan skrik.

Yttrande från Dr Komarovsky

Den berömda barnläkaren och TV-presentatören Yevgeny Komarovsky betonade upprepade gånger att barnets hälsa i stor utsträckning beror på hans mors beteende i arbetet. Den bästa taktiken är att lyssna på läkare och obstetrikare och följ noga alla rekommendationer.

Korrekt andning samtidigt blir en stor hjälpare, tack vare vilken en kvinna kan styra sig, situationen, hennes känslor. Därför är det värt att börja lära sig andningsteknik så snart som möjligt.

Det är viktigt att komma ihåg att alla övningar som föreskrivs i studien av grunderna för den rekommenderade generiska andningen bör ske halvhjärtat när barnet bär.

Andningstekniken under arbetet, övningar med tränare och förberedelse för förlossning visas i följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa