Vilka patologiska former av spermier är och hur de påverkar begreppet framgång?

Innehållet

Mäns hälsa när man planerar graviditet spelar en mycket viktig roll. Om spermatozoa har patologiska former kan detta på ett betydande sätt påverka möjligheten till en barns naturliga uppfattning.

norm

För att förstå hur de patologiska formerna av spermier bildas och se, bör du först prata lite om normalitet. En spermiecell är en sexcell som har en enda kromosomsättning och är nödvändig för befruktning, och därför för framväxt.

Spermier har en mycket liten storlek - cirka 55 mikron. Varje manlig sexcell består av tre sektioner: huvudet, kroppen och svansen. Spermaproppen är formad som en ellips. Det är något bredare än andra spermier. Allt detta gör att det liknar en tadpole.

Den grundläggande genetiska informationen som kommer att överföras från fadercellen till dottercellen ligger i kärnan. Varje spermiecell har en sexkromosom. Det kan vara antingen X eller Y. Det beror på vilken sexkromosom barnet får och kön beror på det. För en pojks födelse behövs en Y-kromosom, och för en flicka är en X nödvändig.

Ett annat mycket viktigt element i spermierna är akrosomen. Detta cellulära organ är en modifierad Golgi-apparat. I akrosomen finns speciella ämnen som är nödvändiga för befruktning. Med deras hjälp påverkas det mogna äggets yttervägg. Akrosomen har ungefär hälften av kärnans storlek.

Forskare har funnit att det finns cirka 15 lytiska enzymer i akrosomen, som löser upp det yttre skalet på ägget. De viktigaste av dem är akrosin.

Spermans huvud slutar med en nacke - en speciell förträngning som skiljer den från mitten av spermiernas kropp. Bakom det är en rörlig svans. I mitten av spermierna finns speciella formationer - mikrotubuli och mitokondrier. De är nödvändiga för bildandet av en särskild substans ATP, som är nödvändig för genomförandet av aktiva rörelser i spermierna.

Med hjälp av den rullande svansen kan spermierna röra sig. Den mest karakteristiska riktningen av dess rörelse ligger runt sin egen axel. Forskare har etablerat och den genomsnittliga hastigheten för rörelse hos manliga könsceller: det är oftast 0,1 mm per sekund.

Man tror att vid denna hastighet kan spermier nå äggstocken hos en kvinna ett par timmar efter samlagets slut.

För att befruktning ska uppstå måste spermierna gå ganska långt. Det är i genomsnitt ca 20 cm. Spermiernas spår i kvinnliga könsorgan är ganska enkelt: de rör sig från utsidan inåt mot äggledaren.

Sådana biologiska kännetecken för spermcellernas struktur och funktion är nödvändiga för uppfattningen att ett barn ska förekomma naturligt. Nedsatt funktionell eller anatomisk defekt kan bidra till nedsatt reproduktiv funktion hos män.Detta kan påverka bildandet av manlig infertilitet.

Typer av anomalier

Utvecklingen av vetenskaplig teknik gjorde det möjligt att bestämma de mest olika patologierna hos män. Varje år utförs hundratals studier för att studera spermatogenes. Detta bidrar till att varje år fastställs nya patologier som kan försämra fertil fertilitet hos män.

Olika kliniska tecken används för att bedöma patologin. Så, för detta är bestämt:

 • Spermatosons totala längd, liksom dimensionerna hos dess huvuddelar;
 • totalt ejaculerat sperma;
 • totalt spermierantal per ejakulat;
 • spermierotilitet och livskraft
 • anatomisk form.

Efter en omfattande analys kan läkare bestämma förekomst eller frånvaro av patologi. Om inga patologiska förändringar upptäcktes fastställs diagnosen "normospermi". I detta fall bevaras den reproduktiva funktionen hos mannen, och han kan bli en far.

Läkare särskiljer flera kliniska varianter av spermatozoas patologier. Vanligtvis är alla patologier uppdelade i flera liknande grupper enligt de huvudsakliga studerade egenskaperna.

Minskning av det totala antalet manliga könsceller

Ett av de typiska exemplen på denna typ av patologi är oligozoospermi. I denna patologi ligger spermiernas innehåll i ejakulatet under normala värden.

Om det inte upptäcktes under spermatozoa i ejaculerad sperma, så tolkas detta patologiska tillstånd av läkare som azoospermi. Detta är i regel en ganska komplicerad patologi, vilket kräver obligatoriskt deltagande i behandlingen av andrologen.

Aspermi är ett patologiskt tillstånd där inte bara spermatozoa utan även omogna spermatogenesceller detekteras inte i det studerade ejakulatet.

Om emellertid under undersökningen fortfarande spermatozoer hittades men är döda kallas detta tillstånd nekrospermi. Det är extremt ogynnsamt för genomförandet av naturliga uppfattningar. I denna situation reduceras den manliga reproduktionsfunktionen betydligt.

Ibland kan man, när man utför centrifugering av testutlösningen, upptäcka en liten mängd spermier. Detta patologiska tillstånd kallas kryptospermi.

Mobilitetsminskning

Om spermierna är "lata" och inte rör sig bra, kallas detta tillstånd asthenozoospermi. Det kännetecknas av en minskning av fysiologisk rörlighet under norm.

I vissa fall kan en man utveckla flera patologiska förändringar på en gång. Ett exempel på en sådan patologi är oligoastenoteratozoospermi. Denna patologi kännetecknas av:

 • en generell minskning av spermakoncentrationen i ejakulatet under studien;
 • ungefär halvera antalet spermier som kan befrukta ett ägg;
 • en minskning av nästan två gånger antalet spermatozoer med raklinjebehandling.

Oligoasthenotheratozoospermia är en av de patologier som leder till utvecklingen av manlig infertilitet. Vanligtvis kommer det spontant fram - när man besöker par som har misslyckats försöker bli unga barn under lång tid.

För att kunna bedöma de funktionsstörningar som har inträffat, förutom spermogram, kan läkare också föreskriva ett testikulärt ultraljudstest, laboratorietester för detektering av dolda infektioner och andra studier. Efter en omfattande diagnos upprättas en individuell behandlingsplan som syftar till att förbättra välbefinnandet och återställa den förlorade reproduktiva funktionen.

En annan patologi i samband med nedsatt motilitet hos spermatozoa är acinommi. Enligt statistiken förekommer det i 30% av männen. Akinospermi kan vara både totalt och partiellt.

Ju mer inaktiv sperma i sperma, desto större är risken för att utveckla manlig infertilitet.

Anatomiska defekter i strukturen

Olika avvikelser kan vara associerade med nedsatt sperma.Så kan formen på spermans huvud vara felaktig eller deformerad. I ett antal patologiska fall kan spermaproppen ha en konisk eller päronformad form. Det finns även onormal tvåhalsad sperma.

Huvudstorlekarna kan vara för stora eller små. Sådana patologier, som regel, åtföljs av en kränkning i akrosomens struktur: den kan vara för liten, vakuolering eller asymmetrisk.

Specialister identifierar ett antal patologier associerade med förändringar i livmoderhalsens spermier. Så hon kan vara böjd. I detta fall är vinkeln som bildas mellan huvudet och halsen på spermierna mer än 90 grader. Nacken kan också vara asymmetrisk eller för mycket tunn.

Defekter svans spermier kan vara mycket olika. Så kan svansarna vara många, för korta eller omvända, ganska tjocka, och har också en helt vridad ände. Sådana avvikelser bidrar till det faktum att även om spermacellen förblir livskraftig, kan den inte fullt ut utföra sin biologiska funktion.

Normalt har spermier en negativ laddning. Detta är nödvändigt så att de avstör varandra, och deras limning uppstår inte.

Om av någon anledning denna balans störs, sperma klibbar eller håller sig ihop. I en sådan situation minskar möjligheten till naturlig uppfattning många gånger.

Orsaker till anomalier

Läkare särskiljer ganska många olika orsakssamband som kan provocera utvecklingen av olika patologier hos män. De kan vara antingen medfödda eller förvärvade. Svårighetsgraden av negativa symtom beror till stor del på patologins svårighetsgrad.

En vanlig orsak till uppkomsten av olika patologier av spermatogenes hos män är konsekvenserna av infektionssjukdomar. En långsiktig infektion som utvecklas i urologen bidrar också till inflammation i reproduktionsorganen. Särskilt registrerade sjukdomar som är sexuellt överförda.

Defekt spermatozoa kan också orsakas av olika traumatiska skador på de intima organen. Ryggmärgsskador kan också orsaka utvecklingen av ett antal patologier. Brott mot nervimpulserna från könsorganen till hjärnbarken på grund av sådana sjukdomar leder till utvecklingen av erektil dysfunktion och kan därför orsaka utvecklingen av manlig infertilitet.

Kvaliteten hos spermier beror till stor del på människans ålder. Man tror att yngre män har mycket mindre patologiska former av spermier. Och även hos män upp till 40-50 år fortsätter spermatogenesen ganska intensivt. Med ålder och anslutning av samtidiga sjukdomar, minskar indikatorerna på människors hälsa.

Androloger noterar att okontrollerad långtidsmedicinering har lett till utvecklingen av ett antal urologiska störningar. Man tror att vissa alfa-blockerare kan leda till utvecklingen av aspermi. Typiskt används dessa verktyg för att behandla godartad prostatahyperplasi.

Patologier associerade med nedsatt motilitet hos spermier kan orsakas av olika psyko-emotionella påfrestningar. Ju starkare effekten desto ljusare de negativa symtomen kan förekomma. Konstant ansträngande stress på jobbet bidrar till att minska reproduktiv funktion hos män.

Utvecklingen av spermatogenespatologier kan leda en rad olika orsaker. Utan deras definition kan läkare inte genomföra en omfattande behandling av de resulterande sjukdomarna.

diagnostik

Den viktigaste diagnostiska metoden för att bestämma de olika defekterna av spermatogenes är spermogrammet. För närvarande kan denna studie göras i många medicinska institutioner.Innan examen passerar, rekommenderar läkare män att begränsa sexlivet 3-7 dagar före analysdagen.

Dessutom, innan du tar undersökningen ska inte dricka alkoholhaltiga drycker och använda bastun. Intensiva belastningar i gymmet bör också begränsas några dagar före laboratorietestet.

Omedelbart efter leveransen är ejakulatet en ganska viskös massa. Sedan flyter han gradvis. Som regel tar det från 15 till 60 minuter. Denna tidsperiod beräknas också av experter och kallas för "likriktningstid". Om ejakulatet efter en timme blir tillräckligt flytande, späds det med hjälp av speciella proteolytiska enzymer.

Efter förberedande beredning bestäms de grundläggande morfologiska egenskaperna hos ejakulatet under studien. Med hjälp av modern mikroskopi utvärderar den specialist som utför studien storleken, formen, rörligheten, livskraften och andra egenskaper hos spermier.

Efter studien måste en medicinsk rapport sammanställas, där alla uppgifter är inskrivna. Vidare, med en sådan slutsats bör en man söka en läkare-andrologistråd.

Hur behandlas det?

  En behandlingsplan för abnormalitet i spermatogenesen görs alltid individuellt. För att göra detta beaktas den inledande orsaken som ledde till utvecklingen av patologin, liksom associerade sjukdomar som är närvarande i varje enskilt fall.

  Med många patologier krävs flera behandlingar.. Full komplex terapi är nödvändig för att förbättra människans allmänna tillstånd samt att normalisera sin reproduktiva funktion.

  För att förbättra spermatogenes kan läkemedel väljas som har effekt på prostata och testiklar. Några av dem är hormonella. När du använder dessa läkemedel är det mycket viktigt att komma ihåg att de har ett antal kontraindikationer. Dessa medel bör endast skrivas ut av en läkare, eftersom självförskrivning och okontrollerad användning endast kan förvärra situationen och inte leda till förbättringar.

  Multivitaminkomplex kan också förbättra människors hälsoeffekter. De kan tilldelas som en långsiktig, och på kursinträde. Psyko-emotionell stress, undernäring och destruktiva vanor leder till en minskning av den nödvändiga koncentrationen av fördelaktiga vitaminer och mikrodelar i blodet.

  Vitamin-mineral komplex hjälper till att fylla denna brist och avsevärt förbättra spermatogenesen.

  För information om de patologiska formerna av spermier och hur de påverkar uppfattningen, se följande video.

  Ägglossningsräknare
  Cykeltid
  Varaktighet av menstruation
  • menstruation
  • ägglossning
  • Hög sannolikhet för uppfattningen
  Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa