Är det möjligt att ge valerian till ett barn?

Innehållet

Lugnande egenskaper hos valerian har länge varit kända för människor och är mycket populära bland vuxna. Och om ett barn är väldigt aktivt, lustfullt, lätt excitabelt, sover inte bra och är rastlös, har många mödrar tanken på att använda valerian för en son eller dotter. Men är det möjligt att ge en sådan läkemedelsväxt till ett barn, hur påverkar det barnens organism och från vilken ålder tillåts det för barn?

Användbara egenskaper

Den mest värdefulla delen av växten är valerianrot, rik på eteriska oljor, tanniner, glykosider, hartser, alkaloider, valerinsyra, polysackarider och andra föreningar.

De har antispasmodiska och lugnande egenskaper.

Inverkar på det mänskliga centrala nervsystemet, hämmar sådana substanser bildandet och överföringen av elektriska impulser, varigenom excitering av nervsystemet undertrycks. I släta muskler, under deras inflytande, hämmas också den elektriska aktiviteten, på grund av vilken tonfallet minskar och spasmer passerar.

Blanketter för frisläppande

Den farmakologiska industrin erbjuder följande produkter från valerian.

tinktur

För sin produktion tillsätts 70% etylalkohol till de krossade rhizomerna och rötterna, vilket resulterar i en rödbrun genomskinlig vätska med en bittert söt smak och en karakteristisk lukt. Läkemedlet säljs i flaskor 25, 30 och 50 ml. Denna form används för barn över åldern av 1 år.

tabletter

Varje innehåller 20 mg valerian extrakt kompletterat med stärkelse, gelatin, natriumhydroxikarbonat och andra föreningar. Ett paket innehåller 20 eller 50 små runda gula piller. Denna form är ordinerad av barnläkare till barn som har vänt. 3 år.

Örtte

Det presenteras förpackade rhizomer i en mängd av 1,5 gram per 1 paket. Ett paket innehåller 10 eller 20 påsar. Dessutom säljs lådor där råmaterial i massor placeras i mängden 35 eller 50 gram. Liksom tinktur är sådan valerian tillåten för barn. äldre än ett år.

vittnesbörd

Oftast används valerian som sedativa.

Förberedelser från denna växt är efterfrågan på:

 • Neurastheni eller neuros, som manifesterar med frekvent huvudvärk, dålig sömn, irritabilitet, yrsel och andra symtom.
 • Hyperaktivitet där barnet inte kan fokusera på den specifika åtgärden, rastlös, högljudd, beter sig bullrigt och rör sig mycket.
 • Sömnlöshet, särskilt om den är förknippad med ett överflöd av känslor under dagen eller betydande fysisk ansträngning.
 • Ökad nervös upphetsning, när barnet reagerar väldigt känslomässigt, är mycket oroad över någon anledning, är alltför sårbar och hans humör förändras ofta.
 • Huvudvärk, om de inte är förknippade med virala eller andra infektionssjukdomar.
 • Takykardi.
 • Hysteria.
 • Dålig aptit.
 • Spasmer i mage, tarmar eller kärl.

Kontra

Valerian bör inte ta:

 1. Med svåra patologier i matsmältningssystemet.
 2. Med individuell intolerans.
 3. Med inflammation i njurarna.
 4. Vid behandling med andra sedativa.

Biverkningar

Betraktas inte som ett valeriskt ofarligt läkemedel, eftersom det är baserat på naturliga råvaror. Liksom andra växtbaserade läkemedel har dessa läkemedel olika biverkningar.

Medan du tar piller eller tinktur av valerian, kan du uppleva:

 • Allergisk utslag eller svullnad.
 • Letargi.
 • Sömnighet.
 • Deprimerad humör.
 • Minskad prestanda.
 • Förstoppning.

Hos vissa barn kan intag av valerian leda till ganska motsatta effekter - barnet blir rastlöst, excitabelt, skrik och skrik. I en sådan situation avbryts medicinen omedelbart.

Instruktioner för användning

 • Vid skräck eller annan nervisk chock kan valerian ges till barnet en gång utan läkarmottagarens samtycke. Om barnet är skyldigt att ge ett sådant lugnande medel länge är samråd med barnläkare obligatorisk.
 • Tinkturen ges till ett barn äldre än ett år genom att tillsätta rätt mängd droppar till en sked av vanligt vatten. För att bestämma hur många droppar du behöver för att ge ett visst barn behöver du veta barnets ålder, för varje år av livet tar en droppe av drogen. Detta innebär att endast 2 droppar tinktur ges till spädbarn vid 2 års ålder och vid 4 år kommer en enstaka dos vara 4 droppar av detta läkemedel.
 • Tabletterna ger 30 minuter före måltiden och erbjuder att dricka mycket vatten. Frekvensen för mottagandet av denna form av valerian - till 3 en gång om dagen. För ett barn i åldern 3-5 år tas en halv tablett i taget och från 5-7 år är en enda tablett redan en enda dos.
 • Torkad valerian i tepåsar bryggs för barn 1-6 år i proportion av 1 påse för 2 glas vatten, varefter drycken ges i en tesked innan du går och lägger dig (när barnet lägger sig). Barn över 6 år kan brygga ett paket ört med bara ett glas vatten och den del av den resulterande drycken kommer från 50 upp till 100 ml. I det här fallet kan te druckas inte bara på natten utan även under dagen (till exempel om ett barn har hög känslomässig stress).

Valerian Baths

Bryggning för badning kan vara rötter och rhizomer av valerian, som säljs i torkad form i ett apotek. För att göra detta, ta en handfull torra råvaror, häll 3-5 liter kokande vatten och lämna i 1 timme. Den resulterande infusionen filtreras och sättes till vattnet för badet. Om så önskas, tillsammans med valerian, kan du brygga andra växter, såsom kamille, JOHANNESÖRT eller sekvens, men det ska inte vara mer än fyra.

För att förbereda badet kan du ta ett paket örtte, brygga det i ett glas kokande vatten och häll sedan vätskan i badet där barnet kommer att badas. Efter badning borde barnets kropp säkert smutsas med grädde eller behandlas med olja, eftersom vattenbehandlingar med örtavkorkning torkar huden.

En torrväxt kan också ersättas med valerian eterisk olja. Hans dos per bad för ett barn på 1-2 år är 1-2 droppar och ett barn över två år - 3 droppar. Eftersom en sådan olja inte löser upp i vatten droppas den först på badsaltet för barn, och först efter det att blandningen är doppad i vatten.

Dessutom är det viktigt att veta att valerianbad inte ska göras dagligen. Endast 1-3 av dessa vattenförfaranden per vecka är tillräckliga och varaktigheten av den första badningen bör inte överstiga 5 minuter.

recensioner

Användningen av valerian hos mammas barn är mestadels bra. De bekräftar att bad med infusion av en sådan växt lugnar barn och främjar god sömn, och tabletter och droppar hjälp med känslor och sömnlöshet. Biverkningar på en sådan växt är sällsynta och presenteras ofta med allergier eller sömnighet.

analoger

Istället för valeriska preparat kan andra läkemedel med lugnande effekt användas.

Modervikt Tinktur

Denna växtberedning är tillåten från 3 års ålder.

Knott

En sådan homeopatisk lösning i droppar baserade på zink, fosfor, kamomill och andra komponenter valerianat kan också ges till barn över 3 år.

Novo Passit

Kompositionen av denna lösning innehåller extrakt från olika växter (citronbalsam, humle, valerian, passionflower, etc.). Läkemedlet är tillåtet från 12 år.

Med vilka andra sjukdomar hos barn och vuxna som varianten används kan du hitta i följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa