Hur många dagar lever ett ägg efter ägglossningen, och på vilka faktorer beror dess livskraft?

Innehållet

Den biologiska utvecklingscykeln hos kvinnliga bakterieceller är ganska komplicerad. Varje månad mognar en bördig kvinna med ett ägg, vilket borde delta i uppfattningen. Denna artikel kommer att berätta hur många dagar ägget lever efter ägglossningen, liksom de faktorer som kan bestämma dess livskraft.

Livscykelfunktioner

För att förstå den biologiska processen med äggmognad i honkroppen är det väldigt viktigt att ta kontakt med grundläggande kunskaper i deras utveckling. Ursprungligen har varje kvinna ett visst antal kvinnliga könsceller, skänkt av henne av natur. Cirka 1-1,5 miljoner folliklar finns redan i kroppen hos en nyfött tjej. Strax efter flickans födelse är hennes folliklar inte aktiva. Mognad börjar mycket senare - under puberteten.

Utseendet på den första menstruationen är en signal från den kvinnliga kroppen som modningen av folliklarna har börjat. I genomsnitt uppträder den första menstruationen hos flickor i åldern 10-13 år. Tiden för deras utseende är en väldigt enskild parameter. I vissa tjejer kan de förekomma först och mycket senare - vid 14-16 års ålder.

Från menstruationstiden och tills deras fullständiga upphörande med klimakteriet börjar en kvinna reproduktiv, det vill säga kunna ha barn. Denna period kallas tiden för reproduktion. I den reproduktiva kvinnans kropp mognar ägget varje månad. Denna process pågår. Den är uppfattad av naturen så att en kvinna kan bli en mamma på ett naturligt sätt och fortsätta loppet.

Hela menstruationscykeln hos en kvinna kan delas upp i flera successiva successiva faser:

 • Menstruation. Den första dagen i din period är den första dagen i den nya menstruationscykeln. Den föregående dagen innan månaden slutar den tidigare menstruationscykeln. Tidsintervallet mellan menstruation i varje månad och bestämmer den totala varaktigheten av menstruationscykeln. Enligt statistiken är det i genomsnitt 28-30 kalenderdagar.
 • follikulär. Karakteriserad av äggmognad. Bibehåller omedelbart tills bröstet i follikeln.
 • Ägglossning. Redogjorde för i regel mitt i menstruationscykeln. Den dominerande follikeln spricker den här dagen och det mogna ägget lämnar bukhålan.
 • luteal. Börjar efter frigöringen av ägget från follikeln. I stället för en sprickfollikel i kvinnokroppen visas en speciell formation - en gul kropp som producerar progesteron. Om ägget förblir unfertilized, minskas därefter corpus luteum.
Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Kvinnlig könscells livslängd

Ägglossning är en väldigt viktig dag i menstruationscykeln från biologisk synvinkel. Alla hormonella processer som förekommer i kvinnokroppen under hela menstruationscykeln är i stor utsträckning endast nödvändiga för att ägget ska mogna och vara förberedt för ett möte med spermacellen.

Med en 28-dagars menstruationscykel faller ägglossningsdagen vanligtvis på 13-14 dagarna.Tyvärr är det inte alltid möjligt att korrekt bestämma den slutliga mognaden av ett ägg med en enkel kalenderräkningsmetod.

Speciella apotekstester, follikulometri, liksom mätning av basal kroppstemperatur hjälper till att bestämma ägglossningen mer exakt.

Ett par dagar före ägglossningens början ökar den dominerande follikeln, där äggets mognad uppstår. Vanligtvis vid denna tidpunkt är dess dimensioner 18-20 mm.

För att den dominerande follikeln ska brista behövs hormoner. Follikelns tillväxt under follikulärfasen av menstruationscykeln påverkas av FSH-follikelstimulerande hormon. Det verkar på ett sådant sätt att den dominerande follikeln växer ca 2 mm varje dag.

Dagen före ägglossningen stiger koncentrationen av luteiniserande hormon (LH) snabbt i blodet. Under dess inflytande bryts den dominerande follikeln och den mogna äggcellen lämnar den.

Den kvinnliga reproduktionscellen kommer först in i bukhålan, och sedan "absorberas" av ägglossens villi. Det bör noteras att ägget i praktiken inte utför självständig rörelse, i motsats till spermatzonen. Det rör sig genom äggledaren på grund av den speciella peristalsen på sin vägg. Äggets rörelse genom äggledaren kan inte kallas snabbt.

Om sammanflödet av bakterieceller har inträffat bildas ett nytt biologiskt element, zygoten. Det är en befruktad äggcell vars celler börjar dela aktivt. Därefter bildas ett litet embryo från zygoten, som är fäst vid livmoderns inre vägg. Från tidpunkten för befruktning och graviditet börjar.

Det händer också att i kvinnokroppen mognar flera ägg. I det här fallet, under ägglossningen, kan båda komma ut ur äggstockarna. Denna situation ökar sannolikheten för att bli tvillingar eller tvillingar.

Efter ägglossningen förblir ägget livskraftigt, vanligtvis inom 12-24 timmar. Om den kvinnliga reproduktiva cellen inte har träffat spermatzonen och befruktning inte har inträffat, dör den. I en kvinnas kropp börjar nästa fas av menstruationscykeln.

Orsaker till döden

Forskare har funnit att i de flesta fall dör den obefrukade bakteriecellen medan den ligger i distansdelen av äggledaren. Resterna av det döda ägget kommer att tas bort från kroppen under nästa menstruation.

Mycket mindre ofta sker död hos ett obefruktat ägg direkt i bukhålan. Som regel bidrar detta till någon äggledars patologi. Förekomsten av vidhäftningar eller medfödda anomalier hos äggledarna kan bli hinder för äggets fysiologiska rörelse och därmed före graviditetens början.

Det uppfattas av naturen att en obefruktad äggcell dör. Detta beror på dess speciella struktur. Äggcellen har bara en haploid (halv) uppsättning kromosomer. En sådan uppsättning av "inkluderar" 22 normala och 1 sexkromosom. Med en sådan halv uppsättning kan en cell inte helt existera. Syntes av proteiner som är väsentliga för bakteriecellens aktivitet är endast möjlig med diploid uppsättning kromosomer.

Tyvärr, i praktiken mognar ägg inte alltid varje månad. Även en frisk kvinna kan ha menstruationscykler när ägglossningen inte uppstår. De kallas anovulatoriska.

Sådana cykler utvecklas av många anledningar.

Om de anovulatoriska menstruationscyklerna upprepas ofta i en kvinna är detta redan en följd av förekomsten av patologi. I en sådan situation är det absolut nödvändigt att fastställa orsaken, vilket bidrar till överträdelsen av ägglossningen. Frekventa anovulatoriska cykler kan orsaka infertilitet.

Det finns också kliniska situationer när ovulationstillfället ändras. Som regel utvecklas de på grund av förekomsten av gynekologiska eller endokrina patologier hos en kvinna.I detta fall utvecklas follikeln långsamt, men på det förväntade datumet för ägglossningen öppnas inte.

Otillräckliga nivåer av LH kan också påverka follikelns öppning. En oöppnad follikel i framtiden kan helt enkelt minska i storlek eller bli en follikulär cyste över tiden.

Faktorer som påverkar vitaliteten

Under ganska lång tid försökte forskarna fastställa vilka faktorer livets livskraft efter ägglossningen beror på. Denna kunskap är nödvändig för att förstå hur man planerar graviditet för par som har svårigheter med barnets naturliga uppfattning.

Undersökande utvecklingsstadier och mognad av kvinnliga bakterieceller konstaterade forskare att följande faktorer påverkar deras livskraft:

 1. säkerhet och funktionell lämplighet av genetiskt material som finns i kromosomer
 2. mängden proteinpartiklar inuti äggets cytoplasma, ackumulerade under pre-ovulationsperioden;
 3. individuella egenskaper hos den kvinnliga kroppen.

Experter noterar att yngre ägg är mest lönsamma. Man tror att chansen att bli barn i 40 år mycket lägre än 25. Denna minskning av fertiliteten med ålder beror på många faktorer. Psykoterapeutiska påfrestningar, ohälsosam livsstil och dåliga vanor, samtidiga sjukdomar, hormonella störningar, effekterna av missfall och aborter och många andra orsaker har en negativ inverkan på äggets mognad och utveckling.

Det har vetenskapligt bevisats att joniserande strålning också har en negativ effekt på lönsamheten hos oocyter. Strålning har den mest negativa effekten, vilket leder till snabbdöd av bakterieceller.

  Forskare tror att ägget i yngre ålder kan bibehålla sin livskraft under 36 timmar. Efter 30 år är denna tid redan reducerad till 12-24 timmar. Hos kvinnor efter fyrtio år, även när ägglossningen bevaras, är äggets livsvikt lägre och kan till och med vara 4-6 timmar. Om kvinnan samtidigt har relaterade gynekologiska sjukdomar minskar risken för naturlig uppfattning många gånger.

  Graviditetsplanering

  Villkor för livskraften hos ägglossningar efter ägglossning hjälper många par att planera barnets uppfattning. Att veta det exakta datumet för ägglossningen kan du avsiktligt planera befruktning. Experter rekommenderar på dagen för ägglossning att utföra flera sexuella handlingar. Detta ökar sannolikheten för eventuell befruktning.

  Det är viktigt att komma ihåg att ägget efter att ha lämnat follikeln kan förbli lönsamt under hela dagen. Om spermierna är friska och aktiva, så är chanserna att bli gravida att öka dramatiskt vid denna tidpunkt. Friska spermier kan lagras i det kvinnliga könsorganet i flera dagar. Vid denna tidpunkt är risken för uppfattningen också ganska hög.

  Vissa kvinnor, för att provocera ägglossningen i dem, tycks ta specialläkemedel som stimulerar äggstockarna. Läkare rekommenderar inte det själv. Det är extremt farligt att tillgripa mottagandet av sådana medel för kvinnor med gynekologiska sjukdomar eller disharmonala störningar. Alla receptbelagda läkemedel som stimulerar ägglossning bör endast göras av en gynekolog.

  För att öka ägarnas potentiella livskraft är det mycket viktigt för kvinnan att ta hand om sin hälsa. Att upprätthålla en hälsosam livsstil, eliminera dåliga vanor, en normal 8 timmars sömn och en balanserad kost är grunden för att bibehålla fertiliteten i många år.

  I händelse av negativa symptom hos könsorganen är det inte nödvändigt att skjuta upp ett besök hos gynekologen länge. Tidig behandling av gynekologiska sjukdomar i de tidiga stadierna kommer att bidra till att upprätthålla reproduktiv hälsa i framtiden.

  Hur ett ägg utvecklas finns i följande video.

  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa