Allt om processen med mognad av ägget

Innehållet

Varje kvinnlig kropp har cirka 1,5 miljoner folliklar från födseln. Inte alla kommer senare att bli ägg. Denna artikel kommer att berätta om hur mognadsprocessen av ägg hos kvinnor.

Funktioner av utvecklingen av kvinnliga bakterieceller

Hela mognadsperioden är ganska komplicerad. De flesta biologiska processer som förekommer i kvinnokroppen har en viss cyklisk natur. Det är också karakteristiskt för mognad av de kvinnliga könscellerna - äggen.

Från och med födelsetiden har varje tjej sin egen uppsättning folliklar. De hade bildat sig i henne fortfarande under livets liv i livmodern. Naturen har utformats på ett sådant sätt att det totala antalet folliklar ska vara tillräckligt för att en kvinna ska kunna uppfylla sin biologiska funktion - framväxt.

För första gången börjar mognadsprocessen under puberteten. Vid den här tiden har tonårsflickan hennes första menstruation. Utseendet på menstruationen är den första signalen hos den kvinnliga kroppen att ägg har börjat mogna i det.

Med ett normalt flöde av menstruationscykeln och frånvaron av vissa gynekologiska patologier mognar ägget varje månad. Denna process sker hos kvinnor under nästan hela livet och slutar bara under klimakteriet. All tid då ägget mognar definierar läkare det som en reproduktionsperiod. Under denna period kan en kvinna förstå en bebis naturligt och bli en mamma.

Konventionellt kan hela menstruationscykeln i en kvinna delas upp i flera faser. De ersätter konsekvent varandra. Observera att varaktigheten för var och en av dem är individuell. Tänk på dessa faser.

 • Menstruation. Menstruationens första dag är början på menstruationscykeln. Dagen före månaden slutar den föregående cykeln. Varaktigheten av menstruationen kan vara annorlunda. I genomsnitt är det 3-5 dagar.
 • proliferativ. Det börjar omedelbart efter menstruation och varar omedelbart fram till dagen för ägglossningen. Under denna tid mognar den dominerande follikeln i äggstockarna och äggcellen lämnar den. Med en 28-dagars menstruationscykel är längden på denna fas 13-14 dagar.
 • ägglossning. I de flesta fall faller i mitten av menstruationscykeln. Vid den här tiden lämnar ett moget ägg bukhålan från en bröstfollikel.
 • Sekretorisk (luteal, progesteron). Det kommer strax efter ägglossningen och varar fram till den första dagen av nästa menstruation. Vid den här tiden förbereder kvinnokroppen för nästa menstruationscykel, och därför för en eventuell graviditet.
Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Det händer ofta att en enkel kalenderberäkning av dagen för ägglossning i praktiken inte har ett tillförlitligt resultat. Av ett antal skäl kan en kvinnas follikelfas vara kortare, och lutealfasen kan ha en längre tid.

I en sådan situation kan det exakta datumet för ägglossningen endast bestämmas genom ett speciellt apotekstest eller med hjälp av ultraljudsundersökningen av äggstockarna - follikulometri.

  Varje kvinna har sina egna individuella egenskaper. Så, i en kvinna mognar äggen oftast i rätt äggstock, medan den andra kan ha motsatt situation.Strängt växlande i arbetet med äggstockarna sker nästan aldrig. Äldre ägg kan samtidigt i var och en av dem. Denna process är väldigt individuell.

  Hur ripen?

  När menstruationen närmar sig börjar ägget mogna i äggstocken. Samtidigt växer endast en follikel i storlek. Denna funktion är tänkt av naturen för att vidareutveckla ett singletonfoster i en kvinna. Men i varje regel finns undantag.

  Det händer också att i en månad inte en, men flera ägg mognar. Om en kvinna av någon anledning har mogit två ägg samtidigt, ökar detta avsevärt sannolikheten för att bli tvillingar.

  Äggcellen ligger i äggstocken i en speciell anatomisk form som kallas follikeln. Under inverkan av specifika hormoner växer flera folliklar samtidigt samtidigt, men då ökar bara en av dem. Hans experter kallar dom dominerande. I framtiden är det i det att äggcellen för den givna menstruationscykeln aktivt kommer att mogna.

  Varje dag växer den dominerande follikeln i storlek. Varje dag före ägglossningen ökar den med 2 mm. När den når en storlek på 1,8-2 cm, spricker den vanligen, och en äggcell kommer ut ur den. Vid denna tidpunkt når hon redan tillräcklig mognad för att möjliggöra uppfattning.

  För att befruktning ska vara möjlig, åker ägget en svår väg, som går från äggstocken till äggledaren. I det kan hon träffas med spermier. Vanligtvis behåller ägget dess livskraft under dagen.

  Många kvinnor tror felaktigt att endast en spermiecell är nödvändig för uppfattningen. Detta är inte helt sant. För att befruktning ska äga rum krävs en hel del aktiv och livskraftig sperma. De är nödvändiga så att endast en "lycklig" man tränger in i äggcellen och uppfattningen uppstår.

  Om befruktning inte har inträffat, kommer ägget oundvikligen att dö. På sin plats i äggstockarna bildas en speciell formation - corpus luteum. Innan det verkar bildar en blodpropp i stället för en sprängfollikel, men absorberas av progesteron (ett kvinnligt könshormon) och ersätts av ett corpus luteum.

  Om graviditeten inte har kommit, regnar corpus luteum. Det bidrar också till att minska nivån av progesteron i blodet. Samtidigt börjar öka koncentrationen av östrogen - kvinnliga könshormoner. Förändringar i hormonell bakgrund bidrar till början av en ny period av äggmognad för nästa menstruationscykel.

  Processen med äggmognad hos kvinnor av reproduktiv ålder är kontinuerlig. Så snart ett ägg mogit och kom ut, börjar omedelbart processen med mognad av den nya. Det är viktigt att notera det även i en frisk kvinna kan flera anovulatoriska cykler inträffa under en livstid. Detta innebär att i någon menstruationscykel bildas follikeln, men det finns inget ägg i det. Denna situation kallas också "tom follikel syndrom". Det utvecklas oftast inte oftare än en gång om året.

  Om anovulatoriska cykler uppträder oftare i en kvinna, kan detta leda till en minskning av hennes reproduktiva funktion och även orsaka infertilitet.

  Hur lång tid tar det?

  Äggcellen mognar över tiden. Denna period bestäms av menstruationscykelens varaktighet. Dess varaktighet är olika för varje kvinna och bestäms av en rad olika faktorer.

  Enligt statistiken är den genomsnittliga längden på menstruationscykeln hos kvinnor 28-30 dagar. I detta fall faller dagen för ägglossning (utseende på ett moget ägg) på cykeln 14-15 dag. På dagen för ägglossning kan det förstås att ägget redan har fullständigt mognat. Var och en av menstruationscyklerna åtföljs av utvecklingen av vissa symtom hos kvinnor.Så, under ägglossningen känner de som regel en känslomässig hiss, deras aptit förbättras och deras libido ökar. I efter ägglossningsperioden förändras hormonell bakgrund.

  Några dagar före menstruationens början upplever många kvinnor symtom på premenstruellt syndrom. Vid denna tid försämras de vanligtvis humör, kan utgöra utslag på kroppen, ökad aptit och svullnad utvecklas. I detta fall, efter menstruation, försvinner alla biverkningar.

  Vad kan påverka?

  Påverkan på kvinnors menstruationscykel kan ha en mängd olika faktorer. Inte alla 1,5 miljoner folliklar som ges av naturen kommer att förbli i den kvinnliga kroppen tills klimakteriet börjar. Mycket många av dem dör bara.

  Det mesta av tiden för mognad av ägg påverkar några ögonblick.

  • Dåliga vanor Forskare tror att långvarig rökning och alkoholmissbruk kan ha en skadlig effekt på ägg. Kvinnor med destruktiva vanor kan möta problem med infertilitet.
  • Stark och försvagande psyko-emotionell stress. Under stress i kvinnokroppen förändras hormoner. Detta bidrar till förskjutningen av faserna i menstruationscykeln, och kan därför påverka ägglossningen. Sådana förändringar kan också leda och okontrollerat intag av höga doser vitaminer.
  • Medicinering. Orala preventivmedel, som ofta används av kvinnor i form av tabletter, påverkar hormonnivåerna. Detta bidrar till det faktum att varaktigheten av menstruationscykeln och därmed processen för mognad av äggen kan förändras.

  Sådana förändringar kan också leda och okontrollerat intag av höga doser vitaminer.

  Allt om tecknen på ägglossning av ägget finns i följande video.

  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa