Håret faller ut hos spädbarn: orsakerna och deras eliminering

Innehållet

Nästan alla föräldrar på något sätt står inför problemet med håravfall hos ett barn. I detta avseende finns det många frågor, eftersom någon mamma vill att barnet ska växa upp friskt.

Varför händer detta?

I ett nyfött barn har håret en mycket tunn struktur. De är mer som fluff, och det är helt naturligt att denna fluff börjar ge väg till vanligt tätt hår. Det tar ungefär 3 månader. Hårt förlust vid denna ålder ska inte vara pinsamt, i deras plats kommer snart att visa stark och starkt riktigt hår.

Det är viktigt att bedöma exakt var håravfall uppstår. På baksidan av huvudet var i många år kvalificerad av läkare som ett tecken på rickets hos spädbarn. Men nya studier har inte hittat en nära relation mellan rickets och halshalsen. Bald nape kan och utan rickets. Och i de flesta fall är det precis vad som händer. Anledningen ligger i banan som slänger ner håret på en blöja, en kudde, eftersom barnet ligger ner för huvuddelen av livet.

Barnsjukspecialister säger det Förutom den naturliga förändringen av hår påverkar förlusten av barnhår den emotionella bakgrunden - Födseln är en stor stress för ett barn och det tar ganska mycket tid att anpassa sig till nya levnadsvillkor, som skiljer sig från den vanliga intrauterin miljön.

Orsaken till håravfall kan vara överdriven vård - för ofta tvätta barnets huvud med tvättmedel. Till och med oskadlig tvål med frekvent användning förstör det naturliga lipidskiktet på håret, vilket är nödvändigt för att skydda håret från påverkan av miljöfaktorer, vilket i slutändan leder till gallring och skada på håraxeln.

Det antas att barnhårets struktur bildas upp till 4-5 år. Och därför bör måttlig håravfall i det första året av livet inte skrämma föräldrar alls. Men det finns också patologisk alopeci, man bör inte vara uppmärksam på vilket som är omöjligt.

När anses skallighet vara normal?

Som redan nämnts, upp till tre månaders ålder är håravfall fysiologiskt av natur, deras förändring sker nästan omärkligt. I en nyfödd kan tunna hår falla ut på huvudet efter repor, byte av hattar, badning. Då kan den skalliga plåstret på baksidan av huvudet som beskrivs ovan visas.

För att inte oroa sig för rickets behöver föräldrarna konsultera barnläkare.

Inget behov av att gömma sig från doktorn av deras rädsla och tvivel om barnhårets tillstånd. I nästan 95% av fallen i barndomen faller hår ut av fysiologiska skäl, och det är inget fel med det. Förutom att byta hår, kan det bland naturliga orsaker kallas en förändring av hormonnivåerna. I livmodern fick barnet en stor mängd moderkönshormoner, efter födseln är det uteslutande på egen hand hormonellt stöd, vilket delvis beror på hårlinjens svaghet. Denna situation kräver ingen behandling. När barnets organism anpassar sig till de nya existensförhållandena, kommer hårväxten och deras naturliga förändring att gå in i en viss rytm, förlusten kommer att sluta.

En annan mycket naturlig orsak till barn håravfall är överhettning av huvudet. Babies har en av de första huvudsvettarna, och därför börjar hårproblem oftast hos barn vars föräldrar försöker hålla barnet i varma kepsar och kepsar hela tiden.

Om locket avlägsnas och huvudet får "andas" fritt, stannar vanligtvis nedfallet och är begränsat till ramen för den fysiologiska hårförändringen.

När ska jag oroa mig?

Du behöver inte oroa dig under några omständigheter. Även de patologiska orsakerna till håravfall är föremål för korrigering, och modern behöver inte panik, men att behandla barnet med läkaren.

Håravfall med stora skalliga fläckar och skrot kan vara ett tecken på spädbarnalopeci. I det här fallet faller håret starkt ut, genom foci eller helt, ofta över hela huvudets område, som bara återstår på sidorna, och även då i en liten mängd. De skalliga fläckarna är plana, släta, inte utsatta för flaking. I det här fallet kan du inte utan medicinsk hjälp, eftersom alopeci kan ha många olika anledningar:

  • autoimmuna sjukdomar i vilka hårsäckarna i ett spädbarn uppfattas som fientliga och förstörda av celler i immunsystemet;
  • hormonell obalans, störningar i sköldkörteln;
  • svamp sjukdomar i hårbotten, ringmask;
  • långvarig användning av antibiotika eller vitaminer i stora mängder.

Hårpärlor kan traumatiseras mekaniskt. De ligger i ett barn upp till 3 månader väldigt nära epidermis, och även för flitig kamning av hår i ett barn kan orsaka håravfall.

Det är omöjligt att inte överväga och rickets, i vilken halshals är bara en av de kliniska tecknen. Moms bör tydligt förstå att på grundval av den skalliga platsen har ingen rätt att göra en sådan diagnos. Rickets måste bekräftas genom radiografisk undersökning av benen.

Det är mycket viktigt att noggrant utvärdera de associerade symtomen. Om håret bara faller ut och barnet beter sig kraftigt, utvecklas efter ålder, äter bra, sover, då borde du inte leta efter sjukdomar där det inte finns någon.

Med samma rickets har till exempel ett 4 månader gammalt och ett 6 månader gammalt barn för mycket svettning, dålig aptit och förstoppning. När du hänvisar till en läkare, ange exakt vilka ytterligare symtom du har märkt. Detta hjälper till att snabbt och korrekt diagnostisera, om det är.

behandling

De fysiologiska orsakerna till prolapse som beskrivits ovan kräver ingen behandling. Hårtillväxten återupptas på egen hand. När det gäller patologiska orsaker är det av stor betydelse för vilken anledning det uppstår. Svampskador behandlas med svampdödande medel, och för brännhaltig alopeci kan hormonella medel indikeras topiskt i form av en salva och fysioterapi.

Behöver förstå det patologisk skallighet behandlas under lång tid. Från föräldrarna kommer behandling att kräva noggrannhet, uppmärksamhet och stort tålamod. Läkare kommer att avgöra om en baby har en vitaminbrist. Därefter rekommenderas ett multivitaminpreparat för att eliminera bristen på fördelaktiga ämnen.

Hormonala läkemedel rekommenderas endast för barn som har total skaldethed.

Det är viktigt att förstå tillståndet i matsmältningsorganen. Mycket ofta är det en sjukdom i bukspottkörteln eller magen som orsakar håravfall. I detta fall kommer en barnmagroenterolog att undersöka och behandla barnet.

Bland de folkmekanismer som med barnläkarens tillstånd kan använda föräldrarna kan det noteras lök och vitlök. Förbered gruel från glödlampan, som appliceras i hårbotten i 10 minuter, ibland tillsätts vitlök till vattnet. Detta medför lokal irritation av huden, ökar blodflödet till hårsäckarna.

Det är tillåtet att använda kladd, ricinus och olivolja för barns hår. Du kan skölja bebishår med avkok av kullrot, samt använd raka kycklingäggor för att tvätta huvudet.

Men det bör förstås att användningen av något hemhjälp kräver obligatorisk samråd med en barnläkare.Vissa växtbaserade ingredienser från okonventionella recept kan orsaka allvarliga allergier hos ett barn.

Om barnet är ordinerat medicinering, Du bör inte överge det till förmån för folkmedicin, det kan inte ersätta traditionell terapi, men kan komplettera den om din läkare inte har något emot det.

I de flesta fall löses problemet med alopeci i tidig barndom på ett säkert sätt. Fall av skallighet hos spädbarn med total förlust av folliklar medicin vet inte så mycket. Vanligtvis är det ärftlig, genetisk alopeci, där behandling i själva verket är maktlös. När barnet växer upp kan frågan om hårtransplantation diskuteras med trichologen.

I alla andra fall är problemet med håravfall nästan alltid möjligt att klara upp till 1,5 år. Samtidigt behöver de flesta barn inte någon behandling, allt går på egen hand och nya hår växer snabbt.

Det är alltid mycket lättare att förhindra håravfall hos spädbarn än att behandla det senare. För att göra detta, omedelbart efter urladdning från sjukhuset Vederbörlig uppmärksamhet bör ägnas åt förebyggande problem.

Det är omöjligt att förhindra den fysiologiska förlusten av spädhår, eftersom denna process är naturlig är nödvändig. Men patologiska skäl för föräldrar att helt undvika det.

Om ett barn har problem med magen, är sköldkörteln under de allra första månaderna av livet nödvändigt att noggrant följa alla rekommendationer från läkaren, för att ta barnet till en specialist i tid för undersökning.

Bröstmjölk anses vara den bästa näringen som gör att du kan ge barnet alla nödvändiga vitaminer och mineraler för tillväxt och utveckling, även de bästa anpassade mjölkformlerna kan inte ersätta den. Enligt statistik utvecklas alopeci oftare hos barn som saknar amning.

Tvätta inte barnets hår för ofta med speciella tvättmedel, även om de är barn, hypoallergena och anpassade för barn under de första månaderna av livet. Naturligtvis behöver du bada ditt barn varje dag, men du måste tvätta huvudet med tvål och schampo inte mer än en gång i veckan. När du väljer barnprodukter ska du noggrant läsa produktens sammansättning - den ska vara så naturlig som möjligt. Det är strängt förbjudet att tvätta håret till barn i det första året av livet med vuxna tvättmedel.

Om barnet är benägen för förstoppning är det viktigt att ge honom rätt hjälp i tid. Om du märker att en baby har en blek patch, klättar håret hårt, i klumpar är det viktigt att inte skjuta upp besöket till läkaren. Total alopeci i en tidig ålder är inte den mest fördelaktiga prognosen, och därför är det viktigt att börja behandlingen så snart som möjligt.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Om orsakerna håravfall hos barn berättar dr Komarovsky i videon nedan.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa