8 månader 10 månader

Barnutveckling på 9 månader

Innehållet

Ett nio månader gammalt barn kan inte längre kallas hjälplös. Krummen rör sig oberoende runt i rummet, uttrycker sin inställning till olika händelser, kommunicerar aktivt med sina föräldrar. Vad lärde barnet sig vid 9 månaders ålder, hur ska föräldrar avgöra om det utvecklas normalt och hur man ska hjälpa till i framtiden utveckling?

Fysiologiska förändringar

 • Barnets kropp förbereder sig aktivt för att gå. Stärker musklerna i axlarna och höfterna, såväl som ligamentapparaten, utvecklar neuromuskulär koordinering.
 • Barnens känselorgan är redan välutvecklade. Barnen har förbättrad hörseluppfattning, så nu kan barnet inte bara höra ljud från nästa rum, men jämföra också vad han hörde med sin kunskap. Till exempel, efter att ha hört ljuden av krukor och tallrikar, kommer barnet att förstå att lunch kommer snart.
 • Den emotionella sfären utvecklas också aktivt. - Krummet med sitt utseende visar sådana känslor som glädje, sorg, nöje, ånger och andra.
 • Många 9 månaders gamla barn börjar tända andra snedställningar. Först uppträder de på överkäken, och lite senare - på underkäken. Samtidigt utvecklar barnets käkar, så krummen behöver ständigt erbjuda något att tugga.
Baby kryper på 9 månader med mamma
Uppmuntra krypning efter 9 månader: det stärker baksidan av smulorna

Fysisk utveckling

Under den nionde månaden av livet, barnet vinster cirka 500 gram, dess tillväxt är långsträckt med 1,5 centimeter, och omkretsen av huvudet och bröstet blir mer med 0,5-1 centimeter.

Alla föräldrar förstår att barn utvecklas enligt deras individuella schema, men för att bestämma huruvida utvecklingsmängden hos smulorna är normal och om det finns några avvikelser som bör varna, guidas läkare av genomsnittsdata för fysiska indikatorer för barn i samma ålder. Också för varje ålder finns gränsvärden - deras överskott borde vara ett skäl för att undersöka ett barn. De viktigaste parametrarna för den fysiska utvecklingen av barn på 9 månader har vi samlat i denna tabell:

indikator

Medelvärde på 9 månader

Pojkar på 9-10 månader

Flickor 9-10 månader

vikt

8200-8900 g

7100-11000 g

6500-10500 g

tillväxt

70,1-72 cm

67,5-76,5 cm

65,3-75 cm

Huvudomkretsen

43,8-45 cm

42,5-47,5 cm

41,2-46,5 cm

Bröstomkrets

46,6-47,2 cm

44,4-50,8 cm

44,5-49,3 cm

Du kan få en massage, vars teknik i videon visas av Nikolay Nikonov - den ledande läkare och massageterapeut i Ryssland.

Vilken baby kan?

 • Barnet rör sig mycket och konsoliderar med glädje de färdigheter som han redan har förvärvat. Baby kryper snabbt i olika riktningar och gör det mest på alla fyra. Även barnet stiger lätt på benen, klämmer fast vid något hållbart och kan till och med gå över med fötterna, hålla fast på stödet och ta till steg.
 • När barnet ligger, kan han sitta på egen hand, och när han sitter, lägg sig ner. Även barnet vet redan hur man sätter sig ner och från en stående position. Vissa barn i denna ålder försöker stå på egen hand och till och med ta de första stegen utan stöd.
 • Den nio månaderiga bonden manipulerar smart sina egna händer. Vid behandling av föremål och spel imiterar barnet andra barn och stänger vuxna. Barnet kan få leksaker ut ur lådorna och gömma dem tillbaka, ta ut några leksaker från andra, rulla bilar, kan riva eller krossa ett pappersark, visa delar av kroppen.
 • Många barn från 9 månader börjar ta små föremål, inte med en hel palm, men med bara två fingrar.
 • Krummer älskar att lyssna på musik och dansa till det, stompa fötterna och klappa sina palmer.
 • Hör sitt namn, barnet kommer att vända eller krypa till sin mamma. På begäran kan jordnöten leta efter kända föremål, gå upp, ligga ner, kasta leksak, ta det ur en vuxnas händer och utföra andra handlingar som visades honom tidigare.
 • Babies babyer under vakenhetstid är högljudda och känslomässiga. Barnet upprepar ofta stavelser för vuxna, försöker efterlikna dem.
 • Skarpa kan redan fuska och försöka manipulera mamma.
En 9 månader gammal baby sitter på en stol
Vid 9 månader är barnet redan ganska bra på att äga sin kropp.

Några av barnen utvecklas snabbare än sina kamrater, och vissa färdigheter förekommer senare än hos barn av samma ålder. Samtidigt finns det färdigheter som måste vara i en nio månader baby. Du måste visa smulorna till läkaren om ett barn i denna ålder:

 • Bibehåller inte balans i sittande ställning.
 • Växlar inte och kryper inte framåt.
 • Försök inte ta bort locket och drick från koppen.
 • Knock inte en leksak på en annan.
 • Upprepar inte stavelser för vuxna.
 • Tveka inte till främlingar och inte rädda för främlingar.
 • Inte arg om du tar bort leksaken.
Samråd med barnets läkare 9 månader
Tala med din läkare om symptom som stör dig.

Klasser för utveckling

 • För att utveckla fingrarna, ge pjäsen att leka med bönor, knappar, småsten, nötter. Låt barnet röra dem och häll dem i behållaren med pennor, en sked eller en skopa. Det kommer inte vara mindre intressant för honom att hälla vatten i olika behållare.
 • Används för spel med en 9 månader gammal babyfingerfärg och saltdeg. Du kan också måla i badrumsplattan. Blinda en deg ur degen och pressa bönor eller småsten in i den och ge smulorna att dra ut dem.
 • Lägg leksakerna upp och ner framför barnet och vänta på att barnet förstår vad som är fel med dem.
 • Spela med jordnötterna i "damer", rulla bollen, sätt ihop en pyramid, gör torn från kuber, dölja leksaker under en filt. Sådana spel är väldigt populära hos ett barn i denna ålder.
 • Visa ditt barn hur han kan klä av sig. Låt barnen lära sig att ta av sig strumpor och hatt, öppna dragkedjan på jackan, dra armarna ur ärmarna.
 • Spela med barnet, imitera situationen, som om telefonen ringde. Ta telefonen och säg de korta fraserna "hej", "vad gör du?", "Hur mår du?" Och liknande. Sedan ge telefonen till barnet och erbjuda att "prata" också. Snart kommer barnet att förstå hur man pratar i telefon.
 • Eftersom barnet som är 9 år gammal gillar andra barn, skapar situationer där en crumb kan titta på dem och spela. Bjud in vänner med barn, gör vänner med andra barn och mammor på lekplatsen.
Baby 9 månader spelar spel
Spela med barnet och spelen som lär barnets känslor

Om spel som är relevanta på 9 månader, se videon av Anna Nahlupina.

vård

Dagliga procedurer för ett 9 månader gammalt barn tvättar, tvättar, badar, borstar tänder, planterar på kruken, rengör öronen, nagelklippning, kamning och andra hygieniska manipuleringar. Det rekommenderas att borsta dina barns tänder två gånger om dagen med en speciell gummiborste.

Barnet på nio månader fortsätter att härda, inte glömma de gradvisa och systematiska förfarandena. Det är nödvändigt att ventilera rummet före barnets sömn, och om krummen sova med fönstret öppet, ska det stängas en halvtimme innan den vaknar. Sådana arter är fortfarande relevanta. härdningsom att sola, torka av, bada och bada.

Från 9 månaders ålder kan hällning av fötterna sättas till tempereringsförfaranden. Börja med en vattentemperatur på + 30 ° och gradvis sänka den med en grad per dag tills du når kallt vatten (+ 20 ° + 24 °). När barnet blir vant vid de kalla duschar, kan man börja använda ett kontrastförfarande med första varmvatten (+ 36 °) och sedan kallt (+ 20 °).

Daglig rutin

Barnet kan redan vara vaken länge och studerar allt runt. På natten sover en 9 månader gammal baby ofta utan att vakna.Den totala varaktigheten av sömn för ett barn i denna ålder är upp till 15 timmar. Nattssova stannar i genomsnitt 10 timmar, och under dagen sover barnet två gånger i 1,5-2,5 timmar.

Att gå med ett barn vid nio månader ska vara två gånger om dagen - på morgonen (ca 10-11 timmar) och på eftermiddagen (ca 16-17 timmar). Om vädret är bra ska både sömn på eftermiddagen ordnas under gången. På sommaren rekommenderas att spendera mer tid utomhus, med frisk luft och för att sova, för att studera naturen och för härdning.

Tjejen sitter vid 9 månader
Varje barn är individuellt, de givna normerna och den dagliga rutinen är bara en riktlinje.

När barnet är vaken, erbjud krummarnas aktiviteter i enlighet med tiden på dagen och humöret på barnen. Gymnastik och roliga actionspel är att föredra på morgonen, och läsning och visning av bilder ska lämnas ett tag före sänggåendet.

Att äta en 9 månader gammal bebis ger 5 måltider. Avbrottet mellan dem är från 3,5 till 4 timmar. Barnet ska äta på ungefär samma tid, men borde inte ha bråttom och tvingas. Bröstfödda barn får mums mjölk vid första matningen på morgonen, före sänggåendet och efter att ha vaknat, på natten och även på natten. Artificiellt matade spädbarn fortsätter att ta emot det anpassade foderet i den första och femte utfodringen.

Det finns redan mycket mat i barnmenyn. Vid 9 månaders ålder börjar ammande spädbarn ge stekost, jästmjölk, äggula och mjölkgröt. Konstgjorda barn är redan bekanta med dessa produkter, så deras kost i denna ålder utökas endast genom nya kombinationer av redan introducerade produkter.

Den totala mängden mat för en nio månader gammal bebis som han äter per dag bestäms genom att dividera karapuz kroppsvikt med 9. I genomsnitt äter barn i denna ålder från 1000 till 1200 ml mat per dag, vilket är cirka 200-240 ml mat per utfodring.

Läs mer om smulor i artikeln om barnmeny vid 9 månader.

Amning vid 9 månader
Om möjligt, fortsätt amma i minst 1,5 år
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Ordinarie dag

Varje dag med en baby i en ålder av 9 månader är full av intressanta stunder. Det är självklart att olika barn kommer att ha en annan dagbehandling, men för att förstå hur det kan vara, erbjuder vi en ungefärlig daglig rutin med en nio månader gammal bebis:

7: 00

Uppvaknande.

Den första matningen, under vilken barnet får bröstmjölk eller formel.

7: 30

Hygienprocedurer.

8: 00

Perioden av vakenhet.

9: 00

Gymnastik.

11: 00

Den andra matningen, där barnet får gröt, smör, äggula och fruktpuré.

12: 00

Promenad, en del av vilken barnet sover i frisk luft.

14: 30

Den tredje matningen, under vilken barn med vilken typ av utfodring som helst får grönsaker, kött, vegetabilisk olja, bröd och juice från frukter.

15: 00

Wakefulness period med pedagogiska spel.

16: 00

Promenad, en del av vilken barnet sover en andra gång i frisk luft.

18: 30

Den fjärde utfodringen, inklusive fruktpuré, kex, stuga ost och mejeriedryck.

19: 00

Wakefulness period med lugna spel.

21: 30

Bada.

22: 00

Den femte matningen, under vilken barnet ges mammas mjölk eller formel.

Förberedelser för natt sömn och lägga ner.

Nattid

Bröstmatade spädbarn appliceras på mammas bröst i en dröm flera gånger, och de artificiella barnen sover utan att vakna upp för matning.

Vanliga problem

 1. Rädsla för främlingar. Detta är en absolut normal reaktion hos ett 9 månader gammalt barn. I närvaro av främlingar vänder barn i denna ålder bort från dem, gråter och når sin mamma. Normen för barn 9 månader är också en negativ reaktion under vårdnaden av modern.
 2. Smärta, feber eller andra negativa reaktioner på tänder. Ofta är tänder hos spädbarn skärna med utseendet av sådana symtom. För deras lättnad använder föräldrar kylgeler, tänder, antipyretiska droger.
 3. Underlåtenhet att försöka locka. Många barn föredrar mors mjölk till olika kompletterande livsmedel, vilket är mycket frustrerande och oroande för föräldrarna. Att tvinga en crumb att försöka locka med våld är omöjligt, men du bör inte sluta erbjuda ny mat heller. Experimentera med smak och utseende av mat, och se till att barnet är hungrig och rummet är inte för varmt.

På viktiga nyanser av barnutveckling på 9 månader, se följande video.

Tips för föräldrar

 • Låt ditt barn 9 månader utveckla självständighet. Ge barnet en sked när de matar barnet. Låt barnet försöka tvätta sig, ta av sig kläderna, välja en leksak eller en bok som han vill spela.
 • Titta på ditt barns hållning när du sitter. Tja, om barnet kommer sitta i en speciell stol, där hans ryggrad inte kommer att böjas.
 • Ta hand om barnets maximala säkerhet. Dölj och ta bort alla farliga föremål som barnet kan nå. Antag att det inte finns några knivar och koppar varmt te på kanten av bordet, alla socklar är stängda med pluggar och lådor och burkar av hushållskemikalier är säkert dolda under låset.
 • Barn i denna ålder gillar att hjälpa sin mamma, så att du kan ge ett barn en trasa under skörd och en skål under matlagningen.
 • I varje rum där barnet spenderar tid, skapa plats för leksaker eller andra saker som barnet kan leka med. För barnböcker, utrusta en låg hylla så att barnet kan välja en bok för sig själv. Leksaker ska placeras i små behållare, så att barnet kan gräva i dem på jakt efter de mest älskade och intressanta föremålen.

Diversifiera din dag kommer att hjälpa spelet med metoden "Little Leonardo", som visas i videon Teplyakova O. N. - en expert på intellektuell utveckling.

8 månader 10 månader
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa