10 månader 12 månader

Barnutveckling på 11 månader

Innehållet

Elva månader barnet trivs föräldrar med självständiga steg och enkla ord. Barn i denna ålder utvecklar aktivt både fysiskt och emotionellt, förstärker tidigare förvärvade färdigheter och behärskar nya färdigheter. Låt oss ta reda på hur föräldrar kan avgöra om ett barn utvecklas normalt i 11 månader och hur man stimulerar vidare utveckling älskling av denna ålder.

Fysiologiska förändringar

 • Barnets muskelsystem med 11 månader är så starkt att det låter barnet hålla och flytta kroppen i vertikal position, det vill säga att stå utan stöd och gå.
 • De flesta 11 månader gamla barnen har redan fyra tänder. Men någon började dyka upp efter tänder (andra snedställningar), och någon hade inte ens den första tanden. Det här är varianter av normen och man borde inte oroa sig för en ålder.
Barn på 11 månader
På 11 månader kan en baby göra dig lycklig med det första ordet eller ens börja gå.

Fysisk utveckling

Under den elfte månaden i livet är barnets viktökning i genomsnitt 400 gram och höjden är cirka 1,5 centimeter. En ökning av bröstkorgets och huvudets omkrets sker med ca 0,5 cm.

Tillväxten hos olika barn är naturligtvis olika, men för att avgöra om barnet utvecklas normalt finns det gränser för normen och medelvärdena för fysiska utvecklingsindikatorer. Huvuddelen av dessa indikatorer hittar du i denna tabell:

indikator

Genomsnittet av 11 månader

Pojkar i 11 månader

Flickor vid 11 månader

vikt

8700-9400 g

7600-11700 g

6900-11200 g

tillväxt

72,8-74,5 cm

69,9-79,2 cm

67,7-77,8 cm

Huvudomkretsen

44,6-45,8 cm

43,2-48,3 cm

41,9-47,3 cm

Bröstomkrets

47,8-48,4 cm

45,6-52 cm

45,8-50,8 cm

För barnets musikaliska utveckling utförs klasser om metoden "Tsvetonik" Lazarev M. L.

Vilken baby kan?

 • Elva månaders baby är aktiv och mycket rörlig. Ny pjäs färdighet är kompetensen att stå utan hjälp av en vuxen eller hålla på ett stöd. Dessutom går småbarnet väl och håller inte för sin mammas händer, men bara för en. För att få en favoritleksak från golvet, kommer barnet inte längre att falla, men kommer böja eller sitta ner. Vissa barn har redan börjat gå utan stöd.
 • Med leksaker manipulerar en 11 månader gammal bebis skickligt och väldigt smart. Griper ett föremål, öppnar barnet sin hand enligt storleken på föremålet. Karapuz lyckas redan lägga kuber i ett litet torn, montera en pyramid, öppna lådor, ta små föremål från golvet eller från bordet med två fingrar.
 • Barnet älskar musik, så han gillar olika musikaliska leksaker. Efter att ha hört en rytmisk melodi börjar barnet dansa till takt.
 • Skarpt är intresserad av böcker och har länge tittat på illustrationer i dem.
 • På hennes mors begäran kan barnet visa delar av kroppen och utföra många handlingar och rörelser som han lärde sig och såg förut. Till exempel skakar en baby en docka, vågor farväl, gör "damer", tar bort strumpor, unzips en jacka, hittar en leksak dold under en filt eller i en låda.
 • Barnets tal blir alltmer emotionellt och mångsidigt. I det förefaller orden, som består av 1-2 stavelser.
 • Barnet förstår vad hans mamma säger. Han glädjer sig våldsamt när han är berömd och reagerar omedelbart på en strikt ton.
 • Barn på 11 månader blir mer självständig. Barnet lär sig gradvis att klä sig och tvätta ansiktet, borsta tänderna, äta med en sked.Om barnet behöver något, gråter han inte längre, men pekar på ett föremål med fingret, skakar på huvudet (jakande eller negativt) och säger också enkla ord.
Barn på 11 månader
På 11 månader sluter kusse de första orden.

För att kontrollera om en 11 månaders baby utvecklas normalt måste du:

 1. Utvärdera om barnet sitter bra, kryper på alla fyra och står vid stödet.
 2. Visa barnet en stängningsbox där framför krummen för att dölja en leksak. Barnet bör märka att föremålet har försvunnit och försök att hitta det.
 3. Kontrollera om barnet kan imitera vuxna rörelser som tidigare visat honom. Till exempel borde en baby försöka äta med en sked, kam, tvätta ansikte.
 4. Att erbjuda smulorna att lägga ner tärningen av kuber. Barnet bör redan kunna lägga 2-3 kuber på varandra.
Barn promenader på 11 månader
Vissa barn är redan 11 månader gamla.

Klasser för utveckling

 • Stimulera både krypa och gå ett barn. Lägg ett band på golvet och ge barnet ett steg över det (håll barnet med ena handen). Låt barnet också gå till barnvagnen, bollen, flytta med leksakstolen.
 • Missa inte chansen att gå med smulorna på trappan. Många barn klättrar uppför trapporna ganska enkelt, men de kanske inte kan gå ner ännu.
 • Betala mycket uppmärksamhet åt utvecklingen av karapuz motoriska färdigheter och övningar för små fingrar. Låt smulan hälla spannmålen från en kopp till en annan, plocka upp den med en sked. Låt barnet dra på en bricka med mjöl, föreslå att du lägger ringar på fingrarna och fingrarna och samlar också en pyramid.
 • När du simmar, ge ett barn en skål eller en sikt och erbjuda att fånga flytande små leksaker i vattnet.
 • Ge barnet en leksak som är insvept i en pappersservett eller folie, och erbjud då att expandera den. Ge också barnet möjlighet att öppna lådorna och burkarna med skruvkåpor.
 • Spela med barnet i plottsspel, till exempel kan du mata björnen tillsammans, ha på sig en väst eller hatt på dockan. I sådana spel kan du visa de små olika situationerna, till exempel frågade kaninen björnen till kuben och björnen delade leksaken, dockan föll och grät, det gjorde ont.
 • Rita och skulpta med barn. Ge det här barnet tunna pennor, kritor eller spetspennor, samt salt deg och säker mjuk lera.
 • Stöd utvecklingen av barnets tal genom ständig kommunikation med barnet. Ring de leksaker som du ger eller visar till ditt barn, visa Doman-korten, kommentera dina egna handlingar.
 • Låt lite tid läsa tillsammans varje dag. Idealt sett borde barnet ha en egen hyllning för böcker, som en crumb kan nå ut för att välja en bok. Ofta läser barnet högt, samt berättar historier av bilder.
 • Om du gick med en 11 månader gammal baby shopping, visa din baby olika produkter, och ge din bebis möjlighet att lägga flera föremål i en korg eller vagn.
 • Missa inte chansen att prata med andra barn. Kom ut på en promenad till webbplatsen, bjud in familjer med barn att besöka, skapa nya bekanta.
Baby spelar på 11 månader
Njut av att leka med ditt barn och lära barnets naturliga känslor.

vård

 • Varje morgon börjar den 11-månaders gamla toddlen med tvättning, borstning av tänder, kamning.
 • Lägg regelbundet krummen på potten efter sömnen, vänta honom på den vana, men insistera inte på om barnet ignorerar potten eller är ens rädd för det.
 • Efter toaletten, var noga med att tvätta din baby.
 • Vid behov trimma krummen av hår och naglar, rengör öronen.
 • Det är inte möjligt att bada ett barn vid denna ålder, inte varje dag, men dagligt badande kan vara ett viktigt inslag i en kvällsritual, då borde du inte överge det.
 • för härdning använd luften i rummet före sänggåendet, luftbad, dagliga promenader, torka, bada, dousing och andra procedurer som krummen träffades tidigare.
 • Avvisa inte massage och gymnastikövningar. Vid 11 månader behöver barn fortfarande dem varje dag.

Daglig rutin

Vid 11 månader behöver barn 14-15 timmars sömn per dag. I ungefär 10 timmar sover ett barn i denna ålder på natten, och under dagen stannar två drömmar ca 1-2 timmar senast. Två gånger om dagen, med en 11 månader gammal bebis, går de en promenad och organiserar den så att en del av gången barnet sover på gatan (minst en dags sömn) och en del av dem spenderar den aktivt. Det rekommenderas att gå en promenad med barnet klockan 10-11 på morgonen och klockan 16-17 på eftermiddagen.

Baby 11 månader gammal sitter på gräs med pumpor ute
När du går, berätta för barnet vad du ser. Så du kommer att bidra till utvecklingen.

I organisationen av vakenhet hos ett barn i denna ålder tar hänsyn till tid på dagen. På morgonen spenderar de gymnastik, aktiva spel, pedagogiska aktiviteter och efter lunchen borde barnets tidsfördriv vara lugnare. Det rekommenderas att observera den nattliga ritualen av läggning, vilket underlättar barnets sömn. En sådan ritual kan innefatta badning, läsning och andra aktiviteter som upprepas dagligen i samma ordning.

Äta en 11 månader gammal bebis är fortfarande fem gånger om dagen. Mellan måltiderna går vanligtvis från 3 till 4 timmar, medan du bör försöka mata barnet ungefär samma tid varje dag (avvikelser upp till 30 minuter är acceptabla) och tillåter inte pauser på mer än 4,5 timmar.

För att bestämma den totala mängden mat som ska ges per dag till ett barn i denna ålder, är smulans vikt dividerad med 9. I genomsnitt äter 11-månader barn från 1000 till 1200 ml mat per dag. Denna volym fördelas till antalet matningar, som mottar en genomsnittlig del av 200-240 ml.

Menyn med matfödda spädbarn och spädbarn som fortsätter amma i åldern 11 månader sammanfaller nästan, med den enda skillnaden att barnet under första och sista utfodringen ges antingen en blandning eller bröstmjölk. Dessutom appliceras spädbarn som får mammas mjölk ofta på mammas bröst på natten vid denna ålder, och de konstgjorda barnen sover vanligtvis utan mat hela natten.

Amning vid denna ålder varierar något beroende på ökningen av mängden förbrukad barnmat. Jordnöten appliceras hela dagen på mammas bröst i några minuter och kan även dricka någon mat med bröstmjölk. På natten suger barnet aktivt i sömnen på morgonen.

om barnmeny vid 11 månader läs mer i en annan artikel.

Barnmor ammar vid 11 månader
Försök att amma i minst 1,5 år
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Ordinarie dag

När barnet växer upp det första året av livet blir utgifterna med barnet mer och mer intressant. Tack vare organisationen av den dagliga behandlingen utvecklas barnets nervsystem normalt och moderen lyckas göra mer, regelbundet engagera sig med barnet och se till att barnet har en god sömn och god aptit. Naturligtvis kommer regimen att vara annorlunda för varje enskild barn, men som ett exempel erbjuder vi ett av alternativen för den dagliga rutinen med ett barn som är 11 år gammal:

7: 00

Uppvaknande.

Den första måltiden, inklusive, beroende på typen av utfodring, antingen en blandning eller bröstmjölk.

7: 30

Hygienprocedurer.

Vakna och gymnastiska övningar.

10: 30

Den andra måltiden, där barnet vanligtvis får gröt, äggula, fruktpuré, fruktjuice och smör.

11: 30

Promenera, under vilken barnet sover i frisk luft.

14: 30

Den tredje måltiden, under vilken barnet erbjuds grönsaker i form av soppa eller potatismos, kötträtt (två gånger i veckan ersätts med fiskrätter), vegetabilisk olja, bröd och fruktjuice.

15: 00

Wakefulness period med pedagogiska spel.

16: 00

Promenad, en del av vilken drar barnets andra dröm i friska luften.

18: 30

Den fjärde måltiden, under vilken barn får en jäst mjölkdryck, fruktpuré, kakor och kockost.

19: 00

Wakefulness period med lugna spel.

21: 30

Bada.

22: 30

Den femte måltiden, inklusive, beroende på utfodring av modermjölk eller en blandning.

Förberedelser för natt sömn och lägga ner.

Nattid

Bröstfödda barn appliceras på moders bröst i en dröm flera gånger, och de konstgjorda barnen brukar inte vakna för matning.

För information om hur du ska lära din baby att gå och om du vill använda en walker eller inte, se TV-showen "Live Healthy!"

Vanliga problem

 1. Skador och rädslor efter ett fall. Krummer, som gör de första stegen, faller ofta, vilket är farligt, inte bara utseendet av skador, utan också att försöken upphör att göras på grund av rädsla. Håll dig nära barnet och lämna aldrig barnet i rummet ensamt och lugn och distrahera den fallna småbarnen. Om ett barn skadas när det faller, var noga med att följa barnets tillstånd och, om det är allvarligt, visa barnet till läkaren.
 2. Avvisar mat i bitar. Många barn är så vana vid strimlad och strimlad mat som bokstavligen stryker på någon inhomogen mat. För en stund, kasta produkterna med bitar och hugga upp all mat för barnet, och börja sedan gradvis erbjuda smulor fast mat, t ex torkning, skalade morötter, kokta potatis, ett äppelskiva och babykakor. Oroa dig inte om barnet fortfarande kommer att neka bitar, för att han bara lär sig att tugga. Kanske misslyckandet av smulorna i samband med skärning av tänder eller andra hälsoproblem, så om användningen av barnet endast hakade produkter stör dig, bör du rådgöra med din läkare.
 3. Ansvarsfrihet för alla produkter. På 11 månader har barnet redan bildat sina egna preferenser i mat, så du borde inte insistera på om en produkt inte gillar en smula. Det bästa sättet att utesluta en sådan produkt från menyn en stund, och sedan erbjuda den till barnet igen.
Barn 11 månader i stolar för matning
Barnet svarar "ja" eller "nej", reagerar på ord som "äta", "ge" och "ta"

Tips för föräldrar

 • Många barn som kryper snabbt har ingen brådska att göra de första självständiga stegen, eftersom det är lättare för dem att flytta på fyra lemmar. Ingen anledning att oroa sig och insistera på att krummen började gå fortare. Dessutom har studier visat att barn med lång kryp börjar börja prata tidigare, och deras hållning är bättre.
 • Förvisso bör barnets första steg ta hand om bekväma skor av hög kvalitet. Hon borde ha en solid häl och en solid glidande böjsål. På sommaren, ge din bebis en promenad barfota på gräs, sand och andra ojämna ytor.
 • Patiently lära crumb till självständighet. Låt barnet lära sig att klä sig, äta med en sked, samla leksaker, tvätta sig, hjälp sin mamma i köket.
 • Vid 11 månader är det dags att tänka på att organisera en barns första födelsedag. Du har fortfarande tillräckligt med tid för att göra semesteren intressant och inte alltför trött för småbarnet.

Diversifiera din dag med lektioner om "Little Leonardo" -metoden. O. Teplyakova, en expert på intellektuell utveckling.

10 månader 12 månader
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte.Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa