3 månad 5 månader

Barnutveckling på 4 månader

Innehållet

Fyra månaders baby blir mer uppmärksam, aktiv och glad. Han förändras fysiskt och emotionellt, glädjande föräldrar med nya färdigheter och prestationer. Vad lärde sig barnet vid 4 års ålder och hur kan man hjälpa till att utveckla småbarnet i denna ålder?

Omvandlas till 4 månader
En av de största glädjearna i denna ålder vänder sig om

Fysiologiska förändringar

 • En 4 månader gammal baby förstärker väsentligt rygmusklerna och förbättrar deras samordning, med det resultat att barnet lär sig att rulla över. Barnet kan dock inte sitta stilla, därför rekommenderas det inte att sitta med stöd i form av kuddar.
 • Många reflexer som är karakteristiska för det nyfödda har redan försvunnit eller har börjat blekna, till exempel, krypning och Moro-reflexer. Vapenens hypertonus är redan helt borta, och i benen är det fortfarande bevarat.
 • Barnens lacrimalkörtlar börjar sitt arbete, därför, när gråt, har barnet redan tårar.
 • Barnets vision börjar uppleva fler och fler färger. Krummer som rena toner av gult, rött, blått och grönt. Om barnet har fått en skurk efter födseln på grund av ögonmuskulaturens svaghet, ska det över 4 månader passera, eftersom ögonmusklerna blir starkare.
 • Barnets hörsel utvecklas också aktivt. Hör ljudet, krummen vrider i deras riktning. Barnet vet redan hur man skiljer sina andras röster från främlingarnas röster. Att höra musiken börjar den lilla hornet att skaka huvudet mot takten. De små som rytmiska melodier med låga toner mer än höga toner.
 • Barnets matsmältningssystem har redan förbättrats och blivit stabilare, de flesta barn har trång kolik.
 • I vissa barn ökar salivbildningen, men det här är inte kopplat till utseendet på de första tänderna utan med det ständigt hittade händer och olika föremål i barnets mun som han studerar på detta sätt.
 • Babys hår och naglar växer 4 månader väldigt snabbt.

I emotionella termer blir krummen i denna ålder mer utvecklad och behöver dåligt att kommunicera med vuxna. Bland alla människor skiljer barnet speciellt mamma och reagerar på hennes humör. Om mamma är ledsen kommer barnet att känna det, och hennes mors leende kommer säkert att svara med sitt eget charmiga leende.

4 månader gammal baby leende mamma
Leende älskling föräldrar

Fysisk utveckling

Eftersom en 4 månader gammal bebis motoraktivitet fortfarande inte är hög är viktökningen vid denna ålder ganska stor och uppgår till cirka 750 gram. Krummens tillväxt blir 2,5 cm längre, och huvudets och thoraxens omkrets blir samma (vid den femte månaden blir thoraxen mer än huvudets kant).

Även om alla barn utvecklas på olika sätt, bidrar de genomsnittliga indikatorerna för de flesta spädbarn i denna ålder och gränserna för normer för att avslöja om barnet växer normalt och om barnläkaren inte bör vara uppmärksam på att överträffa eller minska några av parametrarna för fysisk utveckling. Vi presenterade normerna för 4 månader gamla barn i bordet:

indikator

4 månaders medelvärde

Pojkar i 4-5 månader

Flickor 4-5 månader

vikt

6400-7000 g

5600-8700 g

5000-8200 g

tillväxt

62,1-63,9 cm

59,7-68 cm

57,8-66,4 cm

Huvudomkretsen

40,6-41,6 cm

39,2-44 cm

38,1-43,1 cm

Bröstomkrets

41-41,6 cm

38,6-44,6 cm

38,9-43 cm

Vilken baby kan?

 • Ligger på magen håller krummen sitt huvud och undersöker allt runt.Dessutom kan barnet redan lyfta hela överdelen av kroppen tillsammans med huvudet och luta sig på palmerna.
 • Efter fyra månader har barnet behärskat kupor på magen från en position på baksidan. Vissa barn lärde sig även att rulla tillbaka och försöka krypa på magen och hjälpa sig med benen.
 • Ligger på ryggen har barnet lärt sig att lyfta huvudet med axelbandet. Detta är barnets första försök att sitta ner.
 • Den lilla hanterar redan väl med egna händer. Under matningstiden kramar händerna på barnet ofta mammas bröst eller låsar flaskan. Håller sig kvar i spjälsängen, gripar krummen redan med själen de föremål som hänger över den (mobila leksaker).
 • Under leken ler barnet och skrattar ofta. Ett barn i 4 månaders ålder är väldigt känslomässigt, han kan antingen glädja sig eller vara upprörd eller förolämpad.
 • Att gå en fyra månader gammal bebis är ganska lång. Du kommer att höra ljudet av "a", "o", "b", "p" och "m" från barnet. Vissa barn lärde sig även att binda dem i stavelser.
Baby 4 månader drar en leksak
De presenterade normindikatorerna är bara en riktlinje.

Observera att varje bebis utvecklas i sin egen takt och vissa färdigheter hos barnen kan förekomma tidigare, och andra - lite senare än sina kamrater. Det finns dock färdigheter, vars brist på 4 månader borde varna föräldrarna. Rådfråga din barnläkare om barnet:

 • Inte tillräckligt med föremål och håller dem inte i handtaget ett tag.
 • Det stiger inte från stödet på händerna när han ligger på magen.
 • Inte lärt sig att rulla över på magen.
 • I upprätt läge (när föräldern stöder under armarna) vilar inte fötterna på ytan.
 • När de drar upp med båda handtagen, lutar barnets huvud tillbaka.
 • Visar inga känslor och reagerar inte på kommunikation med människor.

Om du oroar dig om det finns avvikelser från normen, se videon av Dr Komarovsky.

Om det faktum att ett barn enligt kraven ska kunna vara 4 månader gammal, se nästa video av Larisa Sviridova.

Klasser för utveckling

 • Häng ljusa leksaker över ditt barn så att krummen kan ta tag i dem med handtag. Tja, om sådana leksaker kommer att ha en annan struktur eller göra ljud.
 • Lägg rader av olika storlekar och olika former i barnets handtag. Erbjuder smulorna att inte bara räffla, utan också en mjuk leksak, en liten docka, en musikalisk leksak med knappar, en gummistämpel och andra föremål.
 • Spela göm och sök med barnet. Dölj ditt ansikte bakom en näsduk, öppna sedan ditt ansikte och säg "gök". Du kan också stänga dina ögon med egna händer och sedan stänga dina barns ögon med händerna. Crumbs kommer säkert att tycka om alla varianter av spelet.
 • Spela med barnet i "magpie-crow". Eftersom det finns centra på handflatan som stimulerar tarmarnas arbete, kommer detta spel att vara användbart inte bara för musklerna i handen utan även för matsmältningen.
 • Blås bubblor och låt crumb titta på deras långsamma flygning.
 • Sätt en ljusstark socka på en bebis fot så att den lilla toten skulle vilja ta den. Du kan också knyta en klocka till barnets fot. Var noga med att berömma krummen när barnet får en socka eller klocka.
 • För bättre fysisk utveckling och koordineringsträning, håll barnet vid handtagen, lyft upp dem och sänk dem sedan längs kroppen. Därefter korsar du armarna över bröstet och sprider dem.
 • Under gymnastik, massage och något annat med ditt barn, drick sånger och uttala barnkammarrymmor, och medan du lägger barnet i sängen sjunger du en lullaby eller berättar om en saga.
 • Bygg "dialoger" med bebis för att få barnet att lära sig att imitera ditt tal. Tala om olika ord så att barnet kan se dina ansiktsuttryck. Det är också viktigt att upprepa de ljud som barnet utträder efter barnet.
Mamma och baby 4 månader
Babies vid 4 månader först behöver vårdas och kärleks kärlek.

Försök att spendera lektionen "Worm", som visas av Tatyana Lazareva i nästa video med barnet.

vård

Morgonen på en fyra månader gammal bebis börjar, som tidigare, med hygieniska förfaranden.Tvätta barnets ansikte och torka ögonen, rengör öronen och näsan när det behövs. Skärande naglar i denna ålder är ganska ofta, eftersom de växer snabbt, och barnet ständigt sätter handtag i munnen.

Promenad med en 4-månaders pjokk bör vara två gånger om dagen, med fokus på väderförhållanden. På sommaren kan längden på promenader vara upp till 6 timmar. På vintern rekommenderas att gå en promenad i 1-2 timmar. Avstå från det bör endast vara i allvarlig frost, regn eller vindkraft.

Gymnastik och ljusmassage rekommenderas för barn två gånger om dagen. Först lägg barnet på baksidan, ta handtagen och gör dem i en cirkelrörelse. Vänd sedan bebisen på ena sidan och på den andra, ta sedan pjäsen på benen och flytta dem. Därefter måste smulorna slå på magen och böja och räta benen i denna position.

Gymnastik för barnet
Gymnastik och massage hjälper ditt barns utveckling

I massageprocessen är det värt att använda pads.

Massagetekniken på 4 månader visas i detalj av Nikolay Nikonov - den ledande läkare och massageterapeut i Ryssland i nästa video.

För att förbättra sömnen borde du skapa en viss ritual som ska ställa upp barnet för en natts sömn. Denna ritual kan innefatta badning, sträcka barnets kropp, matning, lullaby eller en saga. Upprepa denna ritual dagligen, utan att sakna dess element.

Kom ihåg säkerhetsreglerna och lämna inte en smula till en, för många barn på 4 månader har redan lärt sig att rulla över, och de som inte har lyckats kan, när som helst, tacka med en ny skicklighet.

Det faktum att det första du behöver älska på 4 månader, se videon av Larisa Sviridova.

Daglig rutin

Barnet kan redan vara vaken i mer än 2 timmar i rad och uppträder mycket aktivt under dessa perioder.

En fyra månaders baby sover per dag upp till 15 timmar. Nattssova vid denna ålder varar ca 10 timmar. Dagdrömmer för många barn på 4 månader blir tre, och deras totala längd är ca 5 timmar. Den bästa tiden att ligga på en natts sömn kallas 19-21 timmar. Om du börjar lägga sig senare kan det finnas svårigheter på grund av att barnet är överarbete.

Amning av barn fortsätter att endast få bröstmjölk. Samtidigt började krummen appliceras på bröstet mindre ofta. Det händer vanligtvis att somna, under sömnen och även omedelbart efter att ha vaknat. Som ett resultat har barnet redan ett ganska korrekt sätt att mata.

Amning vid 3 månader
På 4 månader är det ganska lätt att justera matningar.

Barnet är flaskmatad diet strängare. Det ger en viss mängd av blandningen och 6 matningar per dag med intervall på ca 3,5 timmar. Mängden blandningen, som behövs av den lilla Artificial One per dag, bestäms genom att dela barnets vikt med 7. Denna totala mängd är uppdelad lika i 6 matningar.

I genomsnitt äter 4 månader gamla barn 900-1000 ml av den anpassade blandningen per dag. För en utfodring mottar barnet i genomsnitt 150-170 ml av blandningen. Också i denna ålder barn som tar emot blandningen börjar mata. Den första fatet av lure väljer grönsaker eller gröt. En ny produkt ges i den andra utfodringen och ökar dess mängd till 100 g.

Glöm inte att diversifiera dagsmulorna med olika pajer. En av dem presenteras av Tatyana Lazareva i nästa video.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Ordinarie dag

Kommunicera med en 4 månader gammal bebis blir mer intressant dag för dag. Den dagliga rutinen för varje barn är individuell och beror på olika faktorer, men för att förstå vad man ska fokusera på, kommer vi att berätta hur en vanlig dag med ett barn i denna ålder kan se ut:

6: 30

Uppvaknande för första utfodring, hygieniska förfaranden.

8: 00

Den första dagen i sömnen.

10: 00

Uppvaknande för den andra utfodringen, vakenhetstiden.

11: 30

Gå och andra eftermiddagen tupplur i frisk luft.

13: 30

Återvänder hem, uppvaknande för den tredje matningen.

14: 00

Vakna period, pedagogiska spel.

15: 30

Gå och tredje tupplur i friluft.

17: 00

Återvänder hem, uppvaknande för den fjärde matningen.

17: 30

Perioden av vakenhet.

19: 30

Badning, femte matning, lägger sig på natten.

00: 00

Uppvaknande för den sjätte matningen och omedelbart somna.

Utvecklingen av barnet kommer också att hjälpa till med övningarna som visas i nästa video, enligt metoden för O. Teplyakova, en expert på intellektuell utveckling.

Vanliga problem

 1. Bita hennes mammas bröst under amning. Med denna åtgärd börjar barnet sin separation från moderen och kontrollerar hennes reaktion. Om nu skriker moren, kommer barnet att förstå att han inte är en oskiljaktig del av moderen.
 2. Frekventa distraktioner under matning. Fyra månader gamla barn kontrollerar ofta sin mamma och distraherar eller vänder sig bort från bröstet under utfodringsprocessen. Att ta bröstet i sådana fall är inte nödvändigt. Moderns korrekta beteende väntar lugnt tills krummen återvänder till matning.
3 månad 5 månader
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa