När barnet börjar rulla från baksidan till magen och vad ska man göra om det blir förseningar?

Innehållet

Föräldrar tenderar att oroa sig för sitt barn. På något stadium av barnens utveckling har de många frågor om att barnets faktiska utveckling följs med normer och normer. En av de vanligaste frågorna är frågan om tidpunkten för början av oberoende kupor från baksidan till magen. I den här artikeln kommer vi att berätta om när barn börjar göra sådana rörelser och vad man ska göra om kalenderdatum har gått och barnen har ingen brådska att behärska kroppens nya position.

Villkor och normer

I ett specialiserat forum på Internet kommer en ung mamma säkert att hitta de normer och villkor som barnet är skyldigt att göra eller uppnå vissa färdigheter. Vanligtvis beskriver de tydligt hur många månader barnet måste lyfta och hålla huvudet, och vilken tid det måste vända sig om, sitta och gå. Det är dessa normer som får en olycklig mamma att känna sig skrämmande, eftersom barnet kanske inte motsvarar dem.

Varje barn är en individ. Alla framstående barnläkare, inklusive den berömda läkaren Yevgeny Komarovsky, talar om detta. Ur denna synvinkel är alla befintliga normer inte mer än en approximativ riktlinje, avvikelser är möjliga och mycket sannolika. I detta är det inte så mycket föräldrarnas vilja att jämföra barnen med andra barn och med vissa genomsnittliga normer, som föräldrarnas önskan att göra allt som är möjligt och omöjligt för barnet att "komma ikapp" med normerna.

Föräldrahandlingar kan skada barnet, men mamma tänker sällan på det. Mycket viktigare är den vrede och det underlägsna komplexet, som manifesterar sig efter en granne, förklarar att deras barn har kastats fram och tillbaka i tre månaders ålder och sedan omedelbart började sitta. Mamma kan höra offensiva kommentarer från distriktets barnläkare, som inte brukar ta hänsyn till särdrag hos utvecklingen av var och en av sina unga patienter, och bygger därför också på tabeller med normer.

Dessa notoriska normer hävdar att barnet börjar rulla från magen tillbaka till 4-5 månader. I det verkliga livet kan saker inte vara så här, men den unga mamman måste fortfarande vänja sig vid den här tanken.

Ett barn som inte vill rulla över från att ligga på ryggen på magen vid denna ålder är inte ovanligt, och han är troligtvis inte sjuk med någonting, säger Yevgeny Komarovsky. Patienter i denna situation blir hans släktingar, som spenderar mycket nervceller på att uppleva ett obefintligt problem, liksom de som starkt råder dem att behandla barnet.

Så i vilken ålder börjar barnet rulla över? Om du inte tar hänsyn till de normer som vi nämnde ovan kan barnet göra de första kupperna tidigare än fyra månader och mycket senare än 5 månader. Ofta, på 6 månader, vänder barnet inte på magen självständigt, men inte alls på grund av någon sjukdom, men enbart på grund av utvecklingens individuella egenskaper.

Beräkna vaccinationsschema
Ange födelsedatum för barnet

Vad beror det på?

Kupor från ryggen till buken beror på om musklerna i ryggen, buken och de laterala snedställda musklerna är klara för sådant arbete. I en nyfödd är dessa muskelgrupper ganska svaga, eftersom barnet under den prenatala utvecklingen inte behövde göra sådana rörelser. Men barnet börjar "träna" dem från de första dagarna av sin vistelse i denna värld.

Hur snabbt barnet lär sig att rulla över beror på graden av utveckling av muskeln och barnets önskan. Om barnet föddes med en "elefant" temperament, om han är långsam, lat, dåsig, kommer han att behärska kuporna mycket senare än hans mer nyfikna kamrater.

Om barnet föddes stort och blev vikt över normen kommer det att bli svårt för honom att kasta och vända, och han kommer också att behärska revolutionen från baksidan till magen. De mest "sena" är vanligtvis barn som inte bara är lata på grund av deras temperament, men också överviktiga.

Det blir ganska svårt att behärska kuponger för barn som föddes före schemat. Vid prematura barn utvecklas muskelvävnad långsammare. Kuponger blir också svåra för barn med medfödda sjukdomar, svaga och ofta sjuka barn. Om du bara har en sådan smul ska du inte bli förvånad över att han inte kommer att kunna rulla på magen i upp till 5-6 månader.

Tunna och flexibla barn som är födda i tid och somatiskt friska, kännetecknas av ökad nervös excitabilitet hos spädbarn, liksom rastlösa och nyfikna barn, börjar vanligtvis lära sig en ny typ av rörelser och börjar aktivt använda den för att utforska världen.

åtgärder föräldrar

Om barnet redan är 5 månader gammalt, och han inte vill rulla över, är det inte en anledning till oro och oro. Det blir mer användbart för en bebis om han är uppvuxen av en psykiskt balanserad kvinna. Och därför bör mammor först och främst dra sig samman, sluta fokusera på de genomsnittliga statistiska normerna, lyssna på vänner och grannar. Om du behöver sluta läsa tematiska kvinnors forum på Internet, gör det utan tvekan.

Det finns inga skäl till erfarenheter och storskalig läkarundersökning av en bebis om det inte finns några andra klagomål. Om ett barn äter bra, sover normalt, glädjer sig hos mamma, vet hur man uttrycker sina känslor, försöker skrika, reagerar på ljudet genom att vrida huvudet, återuppliva vid lekets syn, det finns inget att oroa sig för. Muskelsystemet hos en sådan bebis är helt enkelt inte helt förstärkt.

Ibland räcker det bara att vänta lite, och barnet kommer säkert att börja göra föräldrar nöjda med sina första kuponger.

Om klagomål om frånvaro av kupper inte är de enda, och modern märker att barnet är lustfullt, apatisk, svarar inte på leksaker eller höga ljud, om han spetsar upp mycket och ofta ofta gråter utan anledning, inte ler, inte pingar, se till att barnet visas till barnläkaren och neurologen . Det gör inte heller ont för att besöka en ortopedist. Om dessa specialister inte hittar patologier hos barnet som kan hindra sin normala utveckling, måste föräldrarna också hålla sig till väntetaktiken. Om patologier upptäcks, ordnas lämplig behandling.

För lugnens skull bör det noteras att det finns en hel del sjukdomar som förhindrar att barnet vänder sig om och utvecklas fullt ut. Alla dessa sjukdomar anses vara allvarliga, de flesta är medfödda. Föräldrar pratar om dem i mammalsjukhuset eller under den första undersökningen, som äger rum om 3 månader.

Din lilla är redan mer än fem månader gammal, tecken på total skada på centrala nervsystemet, förlamning har ännu inte hittats i det - det betyder att det absolut inte är värt att leta efter smärtsamma orsaker i avsaknad av oberoende kuponger.

Föräldrarna bör bara gå till handling om de inte längre har tålamod att titta på barnet, som ljuger och inte kommer att vända om. Läkare varnar mammor och pappor mot överdriven aktivitet som kan skada honom. Men stramande massage och lätt gymnastik kommer att gynna, stärka musklerna i ryggen, nacken, bröstet, armarna och benen. Barnet kommer att ha konkreta fördelar om massagen självklart utförs korrekt, och föräldrarna blir mycket lugnare, eftersom de inte kommer att vara passiva observatörer utan aktiva deltagare i hjälpprocessen.

Yttrande från Dr Komarovsky

Föräldrarna kan inte lära barnet att vända om, eftersom pantheret fortfarande börjar göra nya rörelser för sig själv först när han når en viss mognad, det är i god tid. Men mamma och pappa kan bidra till denna process, om de inte rusa till ytterligheter.

En farlig extrema av Evgeny Komarovsky är vertikalisering enheter - hoppare och vandrare. Dessa enheter, som av någon anledning anses utvecklas, spelar ofta en avgörande negativ roll vid bildandet av patologier i ryggen, ryggrad och hållning.

En femmånaders gammal bebis som är upphängd i hoppare börjar inte rulla över från en position som ligger på ryggen snabbare, men sannolikheten för krökning av fötter, ben och ryggraden kommer att öka betydligt.

Komarovsky varnar föräldrarna inte bara från att använda sådana apparater utan också från alltför aktiva handlingar av olika slag - för aggressiv massage, försök att lära barnet att sitta, kraftfulla försök som enligt föräldrarna skulle tvinga barnet att vända om, kan inte vara till nytta förrän tills barnets ligament och muskulatur är redo att utföra alla dessa handlingar självständigt utan vuxen hjälp. Och när de är redo, börjar barnet själv göra allt, och i själva verket behöver ingen hjälpklasser.

Moms och fädernas huvuduppgift är att skapa förutsättningar för barnet som skulle vara gynnsamt för att stärka sin kropp. Allt annat kommer att flöda i sig, enligt naturlagarna, som inte tolererar den minsta inblandningen i ditt barns individuella utvecklingsschema som hon har planerat.

massage

Om mamman är bekymrad över problemet går till barnläkaren finns det mycket goda chanser att läkaren kommer att diagnostisera hypertonusen som skrämmar föräldrarna och skickar patienterna till en massage. För varje nyfödd är ökad muskelton speciell av ganska fysiologiska skäl och med ett halvt år, när de vanligtvis börjar larma om bristen på självständiga kupor, går tonen vanligtvis inte bort.

Massage är ett dyrt förfarande. Men i fallet med ökad muskelton i en professionell massage behövs inget, det kommer att vara tillräckligt för att han ska utförs av föräldrar hemma.

Det är inte svårt att behärska tonic massage tekniker. Det tar inte mycket tid, men sparar mycket pengar. Och en mycket viktig punkt - en nära taktil kontakt med modern är viktigt för ett barn under ett år, så han känner sig mer avslappnad. Det är därför många barn skriker så hårt när de masseras av professionella massor. Med en hemmassage av sådana nervösa reaktioner hos barnet kan undvikas.

Massageteknik för att stärka alla muskler som är involverade i kupeprocessen är ganska enkelt. Den innehåller element i en klassisk massage. Dessa är tre vanliga typer av rörelser: gnidning, knådning, stickningar (vibrationer).

Här är några effektiva och effektiva övningar för att stärka bukmusklerna:

 • "Wheel". Barnet måste sitta på baksidan, med varma händer med tummen, börjar moderen att rita cirklar runt naveln - först små och sedan bredare i diameter. När tummen börjar röra kostbågarna, bör cirkelns diameter minskas igen tills en liten cirkel runt naveln beskrivs.
 • "Sun". Denna teknik innebär två tummar av mors händer.Receptionen är bättre att ansöka efter den tidigare. Med sina fingrar gör moderen bågliknande rörelser i riktning från naveln till revbenen, sidorna, till ljummen. Det ser ut som solens strålar, om du tänker dig att solens mitt är naveln.
 • "Kattens mage." Denna övning kallas så, eftersom mamma kommer att behöva utföra rörelser som liknar dem som hon utför, strida kattens mage. Med hela din palm utan tryck och kraft måste du först göra cirkulära rörelser längs den främre bukväggen och sedan - i en halvcirkel, som borstar i en bil (höger-vänster).

För att stärka moderns rygg och laterala muskler kan man tillämpa ett komplett utbud av klassiska tekniker. Sätt barnet på magen på en tät yta som inte kommer att falla under honom och fortsätt. Här är några effektiva tekniker som hjälper baksidan av småbarnet att bli starkare snabbare.

 • "Angel Wing". Med varma händer utan starkt tryck slår moderen försiktigt bakom barnet i riktning från ryggraden till sidorna, i analogi med vingarens tillväxt. Efter 15-20 slag kan vi anta att de bakre tvärmusklerna är väl uppvärmda, och du kan fortsätta till nästa inträde.
 • "Rails sleepers". Denna mottagning är känd för alla från samma namn barnspel. Med palms kant leder moderen först längs ryggraden flera gånger och börjar sedan massera med kanten av handflatan på båda sidorna av ryggraden med lätta vibrationer mot ribborna.
 • "Goose feet". Denna teknik är vanligtvis mycket populär hos barn. Det är en lätt stickning i hela ryggen. Denna övning hjälper till att förbättra blodtillförseln till musklerna.
 • "Worm". Denna övning syftar till att stimulera laterala muskler, vilket i slutändan skulle ge barnet möjlighet att rulla på sidan och buken. Ta handtagen på barnet som ligger på magen och dra dem framåt, medan barnet lägger huvudet på sidan på massageytan. Stroke från topp till botten från händerna till prästerna på sidorna.

De allmänna reglerna för massage för spädbarn hemma innebär att vissa rekommendationer följs:

 • börja massera för att förstärka ryggen och buken först när barnet kan hålla huvudet;
 • Massage inte om barnet känner sig sjuk, om han har ett dåligt humör.
 • Försök att göra en massage med ett roligt spel, om någon gång börjar crumb att gråta och ångra, sluta aktiviteten;
 • massage med varma händer
 • Applicera massageprodukter (olja, babykräm);
 • Varaktigheten av en session i det inledande skedet bör inte överstiga 5 minuter, det ökar gradvis till 10-15 minuter.
 • massagekurs - 10 dagar, varefter du ska ta en veckors paus.

gymnastik

Gymnastik är användbar för alla barn, utan undantag, särskilt de inaktiva och dumma, som för övrigt vanligtvis inte vill rulla över från ryggen till magen. Gör gymnastik en daglig obligatorisk ritual, barnet kommer att älska henne väldigt snabbt och kommer att göra det med nöje.

Övningar för de minsta är ganska traditionella - det här är böjning och förlängning av armar, ben, cirkelrörelser i benen. För att barnet ska lära sig att rulla över, lägg till benrumsövningar till vanlig gymnastik.

De görs helt enkelt - lägg barnet i magen. Ta det högra benet och stödja krummen mot baksidan, ta en sväng till vänster. När man sammanfattar det vänstra benet så kommer en sväng till höger. Se till att vänster och höger ben summeras med samma intensitet och frekvens så att laterala muskler på båda sidor utvecklas lika bra. Annars lär barnet att rulla över, men bara på ena sidan. Om detta redan har hänt kan du hjälpa barnet genom att leda benen mot motsatt sida.

Ett bra incitament för ett barn i träning av laterala muskler är en leksak. Det är bättre om det är något nytt, tidigare okänt.Leksaken är placerad framför ett barn som ligger på magen lite till sidan, när barnet försöker nå det, kommer barnet att lägga benen och vända på sidan och sedan på ryggen. Om denna övning redan har behärskats kan du lägga leksaken framför barnet som ligger på ryggen på sidan, vilket kommer att uppmuntra honom att göra varv på sin sida och sedan slå på magen.

Barnet måste rulla över och efter klassen på fitball. Innan träning på gymmet bollen, var noga med att rådgöra med din barnläkare.

Simning kommer också att vara användbart, det utvecklar perfekt alla muskler, inklusive buken, dorsalen och den sneda laterala. Du kan lära ett barn att simma självständigt i ett stort bad, med hjälp av till exempel en speciell ortopedisk cirkel för simning, eller du kan anmäla dig till barnet i poolen, där speciella grupper för unga mödrar med spädbarn arbetar. Sådana klasser kommer också att gynna min mamma: hon kommer snabbt att få bra fysisk form efter att ha fött.

recensioner

Problemet med frånvaro av kupor om 5 månader diskuteras mycket aktivt. Många kvinnor har inga söner och döttrar, men har ingen brådska att behaga mammor. Många har gått igenom flera betalda massage kurser, vissa läkare har rekommenderat vitaminer, men i slutändan lyckades alla hantera problemet utan undantag. Mycket mer problem för en ung mamma verkar inte när barnet inte vill rulla över, men när han lär sig att göra sådana kuponger, för från det här ögonblicket kan barnet inte längre lämnas obevakad i en minut: självkupor från ryggen till magen är fyllda med fall och skador.

Mycket känsliga och känsliga barn, som lär sig att rulla över, börjar sova sämre. Detta beror på det faktum att de gör en tur i sömnen och inte kan lugna sig efter att ha förändrat sin kroppsställning. Om barnet hör till detta kan du enkelt fixa sin kroppsläge före sänggåendet med en liten kudde och en rulle från en filt. Sätt på båda sidor, de tillåter inte barnet att kasta och vända sig för mycket och vara rädda för sin egen verksamhet.

Många kvinnor som tar itu med problemet med avsaknaden av barnkuponger till neurologer ställs inför valet av huruvida barnet ska ge läkemedlet läkemedel som föreskrivs av läkaren. Det är ingen hemlighet att i sådana fall är det ofta förskrivna läkemedel.

Deras användning av WHO och rimliga barnläkare anser inte det nödvändigt, men beslutet är upp till föräldrarna. Läkemedel kan ha biverkningar, detta bör inte glömmas.

    Dr Komarovsky stöder inte drogbehandling i händelse av bristen på oberoende kuponger. Han rekommenderar att härda barnet, inte överbelasta honom, göra gymnastik och massage, bada barnet - då kommer han inte ha överskott av kilo, det blir aktivitet och en viss nyfikenhet. Och allt detta kommer nödvändigtvis att leda till att barnet kommer att vända om, för ur ett nytt perspektiv ser världen på ett helt annat sätt.

    Se nedan för hur du hjälper ditt barn att lära sig att rulla på magen.

    Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

    graviditet

    utveckling

    hälsa