1 månad 3 månad

Barnutveckling på 2 månader

Innehållet

Barnet växer aktivt och studerar allt omkring honom, och alla barnets organ förbättras och utvecklas. Skarpa erkänner redan mamma, ger henne hennes medvetna leende och välkomnar henne med rörelser av hela hennes kropp. Låt oss ta reda på vad den två månader gamla toten kan göra och hur föräldrar kan hjälpa till att utveckla ett spädbarn av denna ålder.

Fysiologiska förändringar

 • Vid två års ålder börjar spyttkörtlarna att fungera fullt ut i spädbarnet. Och även om deras funktion inte är så aktiv som att orsaka bildandet av en stor mängd saliv, blir det mer bekvämt för barnet att suga brösten. Dessutom, på grund av den mer intima kontakten med barnets mun och hennes mammas bröst, sväljer den lilla luften mindre, vilket minskar kolikens utseende.
 • Matsmältningssystemet hos barnet utvecklas aktivt. En två månader gammal bebis producerar mer aktivt matsmältningssaft och enzymer, utvecklar bra mikroflora i tarmarna, byter avföring.
 • Fysiologisk hypertonus börjar blekna. Först går det ner i övre extremiteterna, och lite senare i benen. Krypreflexen försvinner också - om du lägger handen under barnets fötter som ligger i magen, kommer barnet inte längre att trycka på.
 • Med två månader började kommunikationen som fanns i barnets hjärta under fosterutveckling stängas. Förändringar förekommer i barnets blodformel.
 • Barnens syn förbättras - Barnet ser allt bättre på ett avstånd av 50 centimeter, men föremål som rör sig snabbt, barnets ögon inte vet hur man fixar än.
 • Ett barn har minst 6 urineringar per dag och typen av utfodring påverkar barnets avföring. En bebis som tar emot mammas mjölk kan defekera från 1 gång i flera dagar till 12 gånger om dagen, och frekvensen av utsöndring av avföring hos barn av artificiella barn är i genomsnitt 1-4 gånger om dagen.
Baby 2 månader sover med leksak
Barnet börjar bilda en daglig rutin.

Fysisk utveckling

Höjd och vikt hos en tvåmånaders baby kan variera kraftigt. Ett barn kan växa i den andra levnadsmånaden med 3-5 centimeter eller lägga endast 1 centimeter i höjd, och detta kommer att vara en standardvariant.

I genomsnitt, för den andra månaden, får barn ca 800 gram, men vissa tots kan få mindre, och andra - mer. Den genomsnittliga ökningen i bröstvolymen är 2 centimeter, och huvudomkretsen är 1,5 centimeter.

Om du tvivlar och oroar dig, ta reda på gränsvärdena för de viktigaste fysiska parametrarna för barnets utveckling, vilket vi noterade i tabellen:

indikator

Medelvärdet av 2 månader

Pojkar om 2-3 månader

Flickor på 2-3 månader

vikt

5100-5600 g

4300-7100 g

3900-6600 g

tillväxt

57,1-58,4 cm

54,4-62,4 cm

53-61,1 cm

Huvudomkretsen

38,3-39,1 cm

36,8-41,5 cm

35,8-40,7 cm

Bröstomkrets

37,8-38,3 cm

35,7-40,8 cm

35,6-39,9 cm

Otillräcklig viktökning (om en 2 månader gammal pojke väger mindre än 4,3 kg och en tjej väger mindre än 3,9 g) borde vara en anledning att kontakta en barnläkare. Bekymret bör orsaka för stor en ökning av huvudomkretsen - detta är en bra anledning att visa smulorna till en neurolog för att eliminera problem med utflödet av cerebrospinalvätska.

Baby 2 månader i en läkares armar
Följ dynamiken i barnets utveckling och kontakta en barnläkare

Vilken baby kan?

 • Tvåmånaderscrumben möter ett medvetet leende på hennes mors mjuka tal och spel.Barnets känslor blir mycket omfattande - barnet kan glädjas, bli förolämpat, genomsyras, ljudlöst skratta, flörta, locka uppmärksamhet och protestera mot en vuxnas handlingar.
 • Tack vare förbättringen av ögonmuskulaturens funktion och ökningen av koncentrationsförmågan har utseendet på krummen i denna ålder blivit att studera och uppmärksamma. Barnet känner igen mammas ansikte och undersöker det noggrant. Krummen lockas också till olika ljusa föremål. Han fixar blicken på dem när de fortfarande är och när de sakta rör sig i rymden.
 • Barnet är bättre på att känna igen olika ljud, samtidigt som man skiljer moderns röst och vrider huvudet på honom.
 • I läget på magen lyfter krummen huvudet mer självsäker och kan hålla det i ungefär en minut. Samtidigt kommer babyens axelband av ytan. För lika länge kan barnet redan hålla huvudet när moderen håller det vertikalt i sina armar.
 • Vandringen av en 2 månader gammal bebis har blivit högre och mer frekvent. Barnens ljud blir tydligare. De är främst vokaler - "e", "och", "y", "o", "a".
 • Om du lägger dina fingrar eller leksaker i palmerna på en karapuz på 2 månader, kommer barnet att reflektera dem.
 • Liggande på sin sida hade krummen redan lärt sig att bli en position på baksidan.
 • Barnet började förstå vissa orsak och effekt relationer. Till exempel har barnet redan insett att hans gråt blir orsaken till utseendet hos en mamma i närheten. Vid denna ålder berättar barnet med hjälp av gråter föräldrarna om eventuella obehag.
Barn om 2 månader
På 2 månader är barnet redan medvetet leende

Klasser för utveckling

För att stimulera barnets fysiska utveckling ska föräldrar använda:

 • Massage och lätt gymnastik.
 • Luftbad. Krummer måste sätta på skötbordet och helt avklädd, lämnar att ligga utan kläder. Börja med 1 minut av ett sådant bad, och öka gradvis varaktigheten till 10 minuter.
 • Går i friska luftar i 2-4 timmar dagligen (varaktighet beror på väderlek).
 • Frekvent utläggning på en mage som barnet tränat för att hålla ett huvud.

Bär barnet i dina armar, håll det med en "kolumn", visa de omgivande föremålen och bekanta barnet med andra människor. Låt ditt barn utforska vuxna och andra barns ansikten och röster. Ge möjlighet till barnet att studera sin egen kropp, såväl som föräldrarnas ansikte, genom beröring.

Barn i kolonnens position
Många barn lugnar sig snabbare i kolonnens position

För att barn ska kunna lära sig att hålla föremål, förbättra taktil känslighet och motoriska färdigheter sätts ofta små bollar av olika material (trä, gummi, plast, etc.) med olika vikter i sina pennor. Sådana bollar kan vara mjuka och hårda, släta eller präglade. Du måste sätta föremål i barnets öppna händer och se till att gripen griper dem på nytt. Bollarna kan vara knutna till banden och sänka dem till barnet, och när barnet griper föremål, dra dem till sig själva och uppmuntra dem att fånga bollarna tättare. Bollar kan bytas ut med ätpinnar (jämna eller ribbade) och fodrar av olika tyger.

Försök att göra en övning "Här är en present till en baby", som Tatyana Lazareva visar i nästa video.

För utvecklingen av barnets hörsel är det värt att använda tyst klassisk musik, rattlar och klockor. Lägg barnet på baksidan, ta klockan i handen och håll den 60-70 cm från barnets bröstkorg, gör några klockor. När du väntar på att ljudet ska dämpas, gör du ytterligare två eller tre klockor. Du kan också knyta en fiskelinje till klockan och flytta den, stimulera barnet att leta efter ljudkällan. Sådan hörapparat kan utföras flera gånger om dagen, men efter 3-4 dagars träning är det värt att ta en paus i en vecka.

För att stimulera synen av syn, bära klara kläder till barnet och omge barnet med föremål av olika färger. Häng ljusa leksaker över barnets spjälsäng ca 50 centimeter från barnet. Skarpa kommer inte bara att titta på dem, utan också börja försöka ta tag i.

Utför särskilda dialoger med barnet och kopiera karapuzens vandring. Barnet kommer att höra sig från sidan och upprepa efter dig, samtidigt träna artikulering och tal. Barn tycker också om det mycket när mamma efterliknar djurljud (mögel, moos).

Introducera barnet med en normal massage, försök att söka efter denna procedur som kan rullas runt barnets kropp, till exempel släta pinnar, små bollar, pennor. Om du tog ett stort föremål för en sådan massage, rulla den bara på barnets rygg, och små föremål kan användas för att slå hela barnets kropp.

Babyhälsmassage 2 månader
Massage aktiverar hjärnceller och främjar barnutveckling.

För "självmassage" kan du sprida grits (hirs, ris, bovete, bönor) på skötbordet och lägg barnet på det bakåt. Om smulorna i smulorna inte är mycket skrymmande ännu och inte kan förstå kornen, kan du sprida smulor på smulor och mage. Att flytta på ett sådant massmaterial kommer barnet att utveckla taktil känslighet.

Daglig rutin

Många barn i två månader har sin egen dagliga rutin. Det är viktigt för föräldrar att ta hänsyn till barnets biorhythm och anpassa de viktigaste regimens ögonblick (promenader, utvecklingsaktiviteter, badning).

Större delen av dagen tillbringar en tvåmånaders baby i en dröm. Barnet sover om 11 timmar och på dagtid 4 gånger i 1,5-2 timmar. Det kommer också att vara normen om flera dagdrömmer varar upp till 3 timmar och resten blir väldigt kort (en halvtimme). Vakna perioder vid denna ålder är fortfarande ohållbara. I genomsnitt håller 4 av dem från 1 till 1,5 timmar.

Antalet matningar per 2 månader är 6-7, och intervallet mellan dem är ca 3 timmar. Det finns ingen nattavbrott vid denna ålder i matningarna, medan barnet inte fyller sig helt under natten när maten matas.

vård

En tvåmånaders gammal barn bör inte lämnas ensam - låt barnet alltid vara under överinseende av en vuxen. När du bryr dig om barn, måste du tvätta barnet dagligen genom att gnugga ögonen, näsan, öronen och ansiktet. De tvättar barnet under rinnande vatten efter varje utsöndring av avföring och efter flera urinering.

Daglig badning av ett barn i 2 månader ska vara 5 minuter i vatten vid en temperatur av 36-37 grader.

Huvudet till en 2 månader gammal bebis tvättas två eller tre gånger i veckan.

Badande bebis i 2 månader
Olika örter kan läggas till badvattnet.

mat

Den bästa maten för en baby i åldern 2 månader anses vara modermjölk. Det ger barnet de nödvändiga näringsämnena och ändras samtidigt med barnets tillväxt. Det bästa alternativet för amning kallas on-demand matning, när smulan appliceras så många gånger som den behöver.

Barnet kan appliceras upp till fyra gånger per timme för att suga några minuter och äta fullt ut min mammas mjölk med ett intervall på 40 minuter till 2 och en halv timme. Ett barn på två månader brukar alltid fråga bröstet vid vakna och somna. På natten appliceras barnet huvudsakligen från 3 till 8 am.

Amning vid 2 månader
Amning - den bästa barnmat

Men för barnens näring är det konstant strikt regler. Om barnet matas med blandningen, då för att beräkna den dagliga mängden mat divideras smältets vikt med 6. Efter att ha lärt den totala volymen av blandningen per dag divideras den med antalet matningar (6-8). I genomsnitt äter ett barn i denna ålder 900 g av blandningen per dag - det vill säga ca 130 g per matning, om matning 7.

Vanliga problem

 1. kramper. Trots matsmältningen i matsmältningssystemet lider många babyar på två månader fortfarande kolik. För att förhindra obehag och smärta, rekommenderar barnläkare att använda fysiska metoder - behåll smulorna efter matning, sprid barnet på magen innan de äter, ta raster i sug och ge möjlighet att begrava luft.
 2. Muntryck. Detta problem kan uppstå hos spädbarn på grund av infektion med Candida från moderen eller med nedsatt immunitet.Efter att ha märkt vit blomning i barnets mun, ska barnet visas till läkaren.
 3. Prickly heat. Överhettning av barnet leder till förekomst, och korrekt hygien och kläder för vädret kommer att fungera som förebyggande av ett sådant problem. För att snabbt eliminera den uppenbara stänkvärmen, tillsätt kamillextrakt eller avkok av ekbark till badvattnet.
 4. Blöjautslag. Deras utseende är förknippad med en sällsynt blöjbyte, dålig utlakning och sällsynta luftbad.
 5. Utslag i ansiktet. Vid 2 månaders ålder är det ofta associerat med avlägsnande av moderns hormoner från spädbarnets kropp från mjölken. Ett sådant utslag går i sig själv med 3 månader och det är inte nödvändigt att behandla det, det rekommenderas bara att bada i avkok av örter.

För att minska den ökade muskeltonen i dina armar rekommenderar vi en massage på 2 månader, vilket visas i nästa video av Nikolay Nikonov - den ledande läkare och massageterapeut i Ryssland.

1 månad 3 månad
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa