9 månader 11 månader

Barnutveckling på 10 månader

Innehållet

Vid sitt runda datum hade barnet redan lärt sig mycket, började visa sin individualitet och självständighet. En tio månader gammal tot är babbling och flyttar mycket. Vad ökar föräldrarna till en smula av denna ålder och hur man stimulerar utvecklingen av ett barn på 10 månader?

Fysiologiska förändringar

 • Viktökning och ökning av andra fysiska indikatorer vid denna ålder är inte längre lika aktiva som under första halvåret. Detta beror på den ökade fysiska aktiviteten hos jordnöten.
 • Koordinering av barnets rörelser förbättras, vilket gör det möjligt för barnet att krypa snabbt och flytta runt i rummet. Fina motoriska färdigheter fortsätter också att utvecklas. Barnet lärde sig att fälla upp sina fingrar för att kasta ett föremål, och att bara ta små föremål med sina fingrar.
 • Många 10 månader gamla barn har redan blivit utbrutna 4 tänder, men om det inte finns några tänder alls, är detta inte en orsak till erfarenheten.
Barnutveckling upp till 10 månader
Ett barn växer mycket snabbt, han behöver föräldrahjälp

Fysisk utveckling

För den tionde månaden av livet, får den lilla goonen ca 450 gram och växer med 1-1,5 centimeter. Korsets omkrets, liksom huvudomkretsen, ökar med i genomsnitt 0,5 cm.

Varje barn växer i sin egen takt, men det finns normer, genom att kontrollera vilka föräldrar och läkare som kan avgöra om det finns allvarliga avvikelser och om det är nödvändigt att undersöka barnet dessutom. För varje åldersgrupp definieras både medelvärden och gränsvärden (överskrider dem i vilken riktning som helst som ska varnas). De viktigaste som vi presenterade i denna tabell:

indikator

Medelvärde på 10 månader

Pojkar i 10-11 månader

Flickor 10-11 månader gammal

vikt

8500-9200 g

7400-11400 g

6700-10900 g

tillväxt

71,5-73,3 cm

68,7-77,9 cm

66,5-76,4 cm

Huvudomkretsen

44,2-45,4 cm

42,9-47,9 cm

41,5-46,9 cm

Bröstomkrets

47,2-47,9 cm

45,1-51,4 cm

45,2-50,1 cm

Lärdomarna om "Little Leonardo" -tekniken av Teplyakova O. N. - En expert på intellektuell utveckling kommer att hjälpa barnet att utvecklas.

Vilken baby kan?

 • En tio månader gammal bebis rör sig tryggt och skickligt. Krummen kan sitta upp från stående och liggande ställning, och även stå upp på fötterna och hålla händerna för stöd. Dessutom går många barn i denna ålder med stöd för hållbara möbler (steg) eller för båda mammas händer. Vissa barn kan redan stå utan hjälp och också gå utan stöd.
 • Skarna lärde sig att gå uppför trappan. Barnet kan övervinna flera steg både upp och nerför trappan.
 • Barnets händer är redan väl samordnade. Barnet utför olika manipuleringar med leksaker, till exempel öppnar och stänger lådor, döljer föremål, rullar bilar, bygger torn från flera kuber. Dessutom kan barnet bläddra igenom böcker med täta sidor och försöker äta med en sked.
 • Barn med små föremål har inte tillräckligt med hela handflatan och två fingrar. En sådan infångning av objekt som kallas pincett.
 • I barnets tal finns det olika stavelser och allt oftare börjar enkla ord komma ut ur dem. Ett barn kan namnge bekanta objekt i vissa stavelser. Barnet förstår talet av vuxna mycket bra, upprepade rörelser på begäran, till exempel klappar händerna eller visar en del av kroppen.

Du bör konsultera en läkare om en smul inte har lärt sig vid 10 års ålder:

 • Släpp objekt från bordet.
 • Skaka ditt huvud, visa överenskommelse eller förnekelse.
 • Wave din hand adjö.
 • Upprepa rörelsen som visar en vuxen.
Baby 10 månader
En 10 månader gammal baby förstår nästan allt du säger.

Klasser för utveckling

 • Ta tid varje dag för gymnastik, utföra övningar med din bebis, vilket hjälper barnet att krypa och gå. Låt barnet stå upp och krypa med ditt stöd, gå på alla fyra, böja och böj benen, ligga på ryggen och gå också och håll händerna.
 • Eftersom 10 månader gamla babyar kryper mycket, ge barnet utrymme för rörelse. Det är viktigt att huset var rent och det fanns inga farliga föremål på vägen.
 • Träna din baby för att gå av soffan. För att göra detta, lägg barnet i soffan, vrid din byte mot kanten och dra ned benen. Snart kommer småbarnet att förstå hur man går av och kommer att kunna göra det säkert och snabbt.
 • Ständigt kommunicera med barnet, samtidigt helt korta fraser och pratar inte mycket snabbt. Pronouns för tillfället ska ersättas med namn, till exempel "mamma har en kub", "Vanya tar en kub".
 • Bjud in ett barn att kasta leksaker i en viss låda. Barn på 10 månader gillar verkligen att göra det.
 • Fortsätt lektioner, utveckla motoriska färdigheter hos barnet. Erbjuder smulorna att dra på en bricka där gris eller mjöl sprids, och att gräva i en skål med bönor eller pasta. Låt barnet hälla korn och bönor från en behållare till en annan, lossa snören och banden, häll vatten.
 • Ge barnet färgat papper och visa hur man riva det i bitar.
 • Spela med tygspetsar - fäst dem på ditt barns byxor eller blus, och lär dem sedan hur man tar bort dem.
 • Dölj den klockande klockan under kudden eller filten och vänta på att barnet hittar dem.
 • Engagera med ditt barn med modellering (använd saltdeig) och ritning (försök att måla med fingerfärger, små spetspennor, pennor, kritor). Blanda korven och bollen, färga bilden.
 • Erbjuder smulorna några olika burkar med lock som skruvar bort. Låt barnet öppna dem och stänga dem sedan.
 • Dagligen någon gång att läsa. Tja, om smulorna har en separat hyllning med barnböcker, och barnet väljer något att "läsa" på egen hand.
 • På gatan, lär ditt barn att leka med sand, med en spatel, olika mögel, en hink och rakar. På vintern kan dessa föremål användas för att leka med snö.
 • Varje dag, slå på musiken och dansa tillsammans med barnet.
Ett barn i pappans armar
Skarpa är väl medvetna om förbud och beröm

vård

Varje dag tvättas barnet, tvättas, kammas, borstar, planteras i en kruka och badas (oftast på kvällen). Om det behövs måste du rengöra öronen och näsan karapuz, skära babyblåsorna.

Tio månader gamla barn fortsätter att härda med hjälp av sola, rubdowns, luftbad och badande. Även i denna ålder kan du hälla babyens fötter och gradvis minska vattnets temperatur. Det är bara viktigt att inte glömma att alla förfaranden härdning bör vara systematisk och gradvis.

Daglig rutin

Sova hos en tio månader gammal bebis kvarstår fortfarande upp till 15 timmar om dagen. Omkring 10 timmar sover ett barn i denna ålder på natten, och på dagtid brukar ett barn ha två sömn, varar 1-2 timmar. Varje barn har sin egen bioritm - några barn vaknar klockan 6 och somnar tidigt på natten, andra står upp på 8-9 timmar och somnar vid en senare tidpunkt.

Det är lämpligt att gå med ditt barn 2 gånger om dagen, stanna hemma endast under mycket dåliga väderförhållanden (kraftigt regn, vindtur, frost). På sommaren kan ett barn spendera 5-6 timmar utanför. I gott väder, ge ditt barn möjlighet att sova under dagen medan du går, medan du lämnar någon tid ute på gatan och att vara vaken så att barnet kan observera naturen, leka med andra barn, gå med ditt stöd.

Diet på 10 månader representeras av 5 måltider, mellan vilka mellanrummen är ca 4 timmar. Spädbarn som ammar får omedelbart människa mjölk efter att ha vaknat och före sänggåendet.Totalt kan ett barn av denna ålder appliceras på bröstet omkring 4-6 gånger för långa matningar och lika mycket för minutsugning. På natten vaknar barnen för att suga sina bröst 4-6 gånger, mestadels från 3 till 8 am. Läs mer om detta i artikeln om barnmeny på 10 månader.

Utfodring barnet med bröstmjölk
Om möjligt får inte matning med bröstmjölk stoppa minst 1,5 år

Konstgjorda barn fortsätter att ge blandningen, lämplig för ålder, i första matningen, liksom före sänggåendet. Spädbarn med någon form av utfodring äter kompletterande livsmedel efter 10 månader i samma mängd. Vid denna tid läggs fisk till komplementär mat. I den andra måltiden äter barnet vanligtvis gröt med smör, äggula och frukt. Vid lunch ges barnet grönsaker, vegetabilisk olja, kött, juice och bröd, och på eftermiddagen mellanmål (fjärde matning) - keso, frukt, kakor och kefir eller yoghurt.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Ordinarie dag

Varje ny dag med en tio månadspension fylls med intressanta stunder. Organisationen av en viss daglig rutin, med hänsyn till egenskaperna hos barnets utveckling och biorhythm, är viktigt för barnets nervsystem. Varje barn kommer att ha sin egen dagliga rutin, men för att förstå hur man bygger en regim, erbjuder vi ett exempel på en dag med en baby på 10 månader:

6: 30

Uppvaknande.

Den första utfodringen, inklusive, beroende på typen av utfodring, antingen bröstmjölk eller en blandning.

7: 00

Hygienprocedurer.

Perioden av vakenhet.

9: 00

Gymnastik.

10: 00

Den andra matningen, där barnet ges gröt, fruktpuré, smör och äggula.

11: 00

Promenad, en del av vilken tar barnets första sömn i frisk luft.

14: 00

Den tredje matningen, där barnet vanligtvis ges grönsaker i form av potatismos eller soppa, kött (två gånger i veckan ersätts det med fisk), vegetabilisk olja, bröd och juice från frukter.

14: 30

Wakefulness period med pedagogiska spel.

16: 00

Promenad, under vilken barnet sover en andra gång i frisk luft.

18: 00

Den fjärde matningen, under vilken barn får fruktpuré, kakor, stallost och jästmjölksdryck.

18: 30

Wakefulness period med lugna spel.

21: 30

Bada.

22: 00

Den femte matningen, där barnet, beroende på matningen, tar emot modermjölk eller formel.

Förberedelser för natt sömn och lägga ner.

Nattid

Bröstmatade spädbarn appliceras på mammas bröst i en dröm 4-6 gånger, och konstgjorda barn brukar inte vakna upp för matning.

Vanliga problem

 1. Allergisk reaktion på komplementära livsmedel. På 10 månader börjar de introducera en ganska allergiframkallande produkt - fisk. Det kan orsaka reaktion hos allergikänsliga barn, så försök fiska mycket noggrant. Om införandet av en sådan produkt i kosten fortfarande har en reaktion, avbryts produkten och ges inte under minst ett år.
 2. Rastlös sömn. Många barn i 10 års ålder kan sova dåligt på grund av den stora aktiviteten under dagen och vakna på grund av höga ljud, vilket är normen. Om barnet stryker i en dröm i avsaknad av hårda ljud och också vaknar upp inte i humöret, visa barnet till en neurolog.
Baby spelar pyramid på 10 månader
Dagregimen hjälper barnet att inte överskrida och minskar smulorna

Tips för föräldrar

 • Om din baby redan har tänder, ge honom möjlighet att lära sig att tugga hårt mat. Barn i denna ålder älskar att nibble torkning, kakor, morötter. De bör också ges bitar kokta grönsaker eller färska mjuka frukter (persika, banan).
 • Börja lära känna krummerna. I slutet av dagen eller efter matchen sätter du leksakerna ihop, vilket gör denna process till en intressant småbarn. Uppmuntra även ditt barn att hjälpa till runt huset. En tio månaders baby kan redan sprida servetterna eller torka dammet med dig. Var noga med att lova barnet och uppmuntra sådana aktiviteter.
 • Oroa dig inte om barnet fortfarande inte kryper. Vissa barn passerar inte ett sådant skede, men börjar gå på en gång.Samtidigt, skynda inte pjäsen, låt honom behärska gå självständigt.
 • Under promenaden, gå till lekplatsen så att barnet kan titta på de andra barnen leker och umgås.
 • Skölj inte barnet om han bryter leksaker eller kastar dem. Så han utforskar olika ämnen och detta beteende är normen för en 10 månader gammal bebis.

För utvecklingen av barnets muzakalnogo utvecklingsutgifter med en krumklaser, visas i videon Lazarev M. L.

9 månader 11 månader
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa