4 månader 6 månader

Barnutveckling på 5 månader

Innehållet

Under det första året är barnets utveckling väldigt snabb. Krummer är ständigt nöjda med nya färdigheter och små prestationer. En femmånaders baby är väldigt annorlunda än en nyfödd barn. Vad lärde sig barnet vid 5 års ålder och hur kan föräldrar stimulera barnets utveckling om 5 månader?

Tjej med en kant på 5 månader
Ett barn som utforskar världen med intresse, blir det mer intressant med honom

Fysiologiska förändringar

 • Barnets kropp om 5 månader blir proportionell, och musklerna stärks väsentligt.
 • Barnets vision fortsätter att utvecklas. Från det lilla utseendet kommer inte fasta eller snabba rörliga föremål att fly. Även barnet tycker om att titta på bilder.
 • I ett barn på 5 månader frigörs saliv ganska rikligt, vilket inte bara är förknippat med den kommande tandvården, men hjälper också till att rengöra munnen, eftersom barnet nästan alla föremål som faller in i pennan drar in i munnen.
 • Stolen för ett barn som endast matas med bröstmjölk kan vara både vanligt (5-6 gånger per dag) och sällsynt (en gång i 2-5 dagar). Spädbarn som matas i en blandning eller börjat ta emot kompletterande livsmedel brukar vana 1-2 gånger om dagen och deras avföring är mer täta och har en stark lukt.
 • Urinering vid 5 månaders ålder är normalt upp till 15 gånger per dag.

Hypertonus som är inneboende hos nyfödda passerar vanligtvis helt vid 5 månaders ålder.

Fysisk utveckling

Under den femte månaden av livet lägger ett barn ca 700 gram, och höjden ökar med i genomsnitt 2 centimeter. Bröstets omkrets börjar förstå över huvudomkretsen.

Flickan på 5 månader ler med en båge
Följ dynamiken i de fysiska indikatorerna för utvecklingen av smulorna

Varje barns utveckling sker i sin egen takt, men experter har bestämt de genomsnittliga indikatorerna som är karakteristiska för flertalet barn i en viss ålder. Efter att ha lärt dem kan du ta reda på om barnet växer normalt och om ytterligare samråd med läkare behövs.

Gränserna för normen och medelvärdena för 5 månaders gamla spädbarn samlades i följande tabell:

indikator

Medelvärdet av 5 månader

Pojkar i 5-6 månader

Flickor 5-6 månader

vikt

6900-7500 g

6000-9300 g

5400-8800 g

tillväxt

64-65,9 cm

61,7-70,1 cm

59,6-68,5 cm

Huvudomkretsen

41,5-42,6 cm

40,1-45 cm

38,9-44 cm

Bröstomkrets

42,4-42,9 cm

40,1-45,7 cm

40,3-44,5 cm

Vilken baby kan?

 • Barnet har behärskat kupor på ryggen från en position på magen. Nu väljer barnet själv den position där han kommer att studera världen runt honom. Vissa barn har börjat krypa. Medan de försöker flytta sig på magen, vänder de sig om benen och rullar.
 • Barnet kan redan sitta, men bara med stöd (till exempel i barnstol). I det här fallet är bäversidan böjd, så läkare rekommenderar inte att lämna en 5-månaders gammal bebis i en sittande position under lång tid. Om du håller barnet under dina armar och lägger det på en solid yta, märker du att barnet kommer stå på räta ben.
 • Crumb-mannen kontrollerar fritt sina pennor och kan både gripa och hålla föremål med båda händerna under en längre tid. Erbjuder barnet att ta leksak och se hur krummen griper den med en penna. Barnet kommer noga att studera ämnet och kan så bäras bort att det kommer att spendera upp till 10-15 minuter med leksaken.
 • Karapuz känner redan till moder och andra personer som hon ofta kommunicerar med.Han svarar snabbt på uppenbarelser av uppmärksamhet från kära och skiljer den ton som de kommunicerar med honom. De främlingar, å andra sidan, orsakar en helt annan reaktion i barnet, mestadels varning.
 • Barnets tal är aktivt utvecklar och är en långvarig chilling. I de ljud som utspelas av krummen är det redan möjligt att notera en viss intonation som barnet kopierar från föräldrarna. Vissa barn uttalar inte redan enskilda ljud, men stavelser.
 • Karapuzu gillar verkligen låtar och poteshki från min mammas mun, vilket uppenbaras av stormig kul. Barnet kan uttrycka negativa känslor lika våldsamt, till exempel när de tog leksak eller sätta den i en spjälsäng, och barnet ville fortfarande prata med mamman.
 • Barnet blev intresserad av att äta vuxna. Han tittar på mamma och pappas plattor, och om föräldrar gillar idén om pedagogisk utfodring kan detta beteende vara en anledning att börja bekanta sig med barnet med de första delarna av den nya maten.

Du kan göra övningarna som visas i nästa video, enligt metoden för O. N. Teplyakova, en expert på intellektuell utveckling.

Klasser för utveckling

 • Ta cirka 10 minuter om dagen på gymmet. eftersom det kommer att hjälpa barnet att stärka musklerna (speciellt nu är det viktigt att stärka barnets baksida) och lära sig att hantera din egen kropp. Sprid babyens armar till sidorna och korsa dem på bröstet, dra sedan barnet genom handtagen för att ge honom sittande läge. Därefter flyttar du bebisbenen, vänder barnet på magen och tränar i den här positionen.
 • För att stimulera krypning, placera en ljus leksak nära barnet. så att barnet inte kunde nå sina händer och tvingades försöka krypa lite. Under benen på barnen ersätter handflatan, från vilken barnet kan trycka.
 • Massage till 5 månaders ålder är lite mer komplicerad. Barnets kropp kan nu inte bara stroke och gnugga, men också nypa, kneda och rycka.
 • Fortsätt träna fitball eftersom det inte bara hjälper utvecklingen av musklerna och barnets vestibulära apparater, men förbättrar även matsmältningsfunktionen. Även stora fördelar för barnets utveckling har klasser i vatten - i poolen eller i ett stort bad.
 • När du köper nya leksaker till ditt barn, visa ditt barn hur man hanterar dem. Låt barnet se att bollen kan rullas eller kastas, pyramidringarna kan vara utspridda eller vikta, och teddyharen kan knäppas eller kramas. Glöm inte säkerheten och renheten hos alla leksaker som du ger till den lilla, eftersom krummen säkert smakar dem.
 • Medan du är vaken, pratar ständigt med barnet, så att barnet hörde nya ord och din intonation. Ofta ringa toddler med namn, och visa bilder av släktingar, var noga med att uttala sina namn.
 • Prata med jordnötsrösten, luta sig över till barnets öra och tala några ord i en viskning.
 • Kommunicera med barnet, sluta plötsligt och gör ditt ansikte rörlöst. Barnet kommer bli förvånad, och försök sedan få dig att prata med honom igen.
 • Spela med en bebis i ett spel som kan kallas "upp och ner". Lyft barnet och säg "upp", säg sedan "ner" med en annan intonation och sänk barnet.
 • Kom med barnet till den stora spegeln, så att barnet inte bara ser sin egen, men också din reflektion och kan jämföra dem. Även om barnet inte förstår att detta bara är en reflektion, kommer han att vilja se sig själv och sin mamma i spegeln.
 • Missa inte chansen att göra övningar för att lära sig att sitta och krypa och medan du simmar, Det är trots allt mycket lättare för ett barn att flytta i vattnet. När du torkar barnet efter badet, ring på de delar av kroppens husdjur som du berör.
 • Spela med barnet i "ku-ku", med olika variationer av detta spel. Du kan täcka dina ögon eller ögon med dina händer, göm ditt ansikte under en handduk eller blöja, göm dig bakom ett skåp eller till och med gömma en leksak under en filt. Inte mindre intressant för barnet och spelet "damer" eller "magpie-crow".
 • Föreslå baby att titta på bilder av djur. och kalla djuren och imitera sina röster.
 • Om möjligt, gör eller köp en tygbok för din bebis, På sidorna kommer det att finnas olika tillämpningar, snörning, knappar, kardborreband. En sådan sak kommer att bidra till utvecklingen av barnets känsla organ.
 • Du kan presentera småbarn med fingerfärger. Sätt barnet handtag i burkar med ljusa färger och lämna märken på papperet. Detta kommer säkert att orsaka positiva känslor och smulor, och du.
 • På en promenad och under hushållsarbeten, sitta barnet i slingan. Från det kommer barnet att kunna observera alla dina handlingar och världen runt dig samtidigt som du känner din värme och skydd.
Barn som når till leksaker
Visa barnet en leksak på avstånd, vilket stimulerar smulan att nå den

Under massagen är det bättre att använda tårna: så både du och barnet blir mer intressanta.

För att lära dig att massera en 5 månader gammal bebis, se videon av Nikolai Nikonov, den ledande läkare och massageterapeut i Ryssland.

vård

Under den första vakenheten hos en 5 månader gammal bebis utförs hygienprocedurer som är bekanta med barnet. Barnets ansikte tvättas, ögonen torkas och näsan och öronen rengörs vid behov. Dessutom behöver barnet regelbundet skära av guldblommorna, eftersom de snabbt växer.

Vid 5 månaders ålder fortsätter barnet att göra dagliga gymnastikövningar och massage. Det är också nödvändigt att bada barnet varje dag, särskilt eftersom barnet verkligen gillar sådana kvällsprocedurer.

Daglig rutin

En crumb på fem månader håller sig vaken i ca 2 timmar efter varje sömn, sover tre gånger om dagen i en total varaktighet av upp till 5 timmar och ca 10 timmar på natten. Många 5 månader gamla barn slutar vakna på natten för matningar.

Att gå med ett barn i denna ålder rekommenderas fortfarande två gånger om dagen - på morgonen och på eftermiddagen. Ofta sover inte barn under sådana promenader längre, men se världen runt dem. Varaktigheten av promenader bestäms beroende på vädret, till exempel om det är ganska häftigt eller lätt regn, kan du gå med din bebis i endast 1-2 timmar och i varmt sommarvädret i trädens skugga kan du spendera din baby upp till 6 timmar om dagen.

Om en 5 månader gammal bebis uteslutande har amning, finns det ingen strikt utfodring. Krummen suger under att lägga sig på en dröm, och även efter att vakna. Mängden av utfodring vid denna ålder är frekventa avbrott - något rodlande eller buller kan avleda barnet. Kompletterande mat för barn som får endast mammas mjölk införs inte vid 5 års ålder, förutsatt att barnet är hälsosamt och mängden mjölk i mamman är tillräcklig.

Mamma och baby 5 månader
Det bästa för barnet ammar på begäran.

En flaskafödd bebis har en strikt regim av måltider, vilket ger 5 matningar vid 5 månaders ålder, med 3,5-4 timmars pauser mellan dem. Den totala mängden av blandningen för smulor beräknas baserat på barnets vikt (den divideras med 7). Därefter delas den dagliga mängden mat lika med antalet matningar. I genomsnitt mottar en 5 månader gammal bebis mellan 900 och 1000 ml av blandningen per dag och äter cirka 160-200 ml mat åt gången.

Antal produkter matning för spädbarn på artificiell utfodring och spädbarn, som började introducera locket före indikationerna, ökar. Spädbarn ges inte bara grönsaker och gröt utan också fruktpuré, liksom vegetabilisk olja.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Ordinarie dag

Det är väldigt intressant att kommunicera med en 5-månaders gammal jordnöts, eftersom varje dag nya färdigheter och många positiva stunder kan få med sig en sådan bebis.Varje bebis kommer att ha ett individuellt sätt på dagen och bestäms i första hand av biorhythms av småbarnet, men för att förstå hur dagen med en smula av 5 månader ser ut, erbjuder vi följande sätt på dagen för en bebis i denna ålder:

6: 30

Uppvaknande för första matningen (bröstmjölk eller formel), hygieniska förfaranden.

8: 00

Den första dagen i sömnen.

10: 00

Uppvaknande för den andra utfodringen (babyar-artificiell ger gröt), vaksamhetsperioden.

11: 30

Gå och andra eftermiddagen tupplur i frisk luft.

13: 30

Återvänder hem, uppvaknande för den tredje matningen (barnet får artificiellt vegetabilisk puré med vegetabilisk olja).

14: 00

Vakna period, pedagogiska spel.

15: 30

Gå och tredje tupplur i friluft.

17: 00

Återvänder hem, uppvaknande för den fjärde utfodringen (i artificitetsbarnen ingår den fruktpuré och en blandning).

17: 30

Perioden av vakenhet.

20: 00

Badning, femte matning (bröstmjölk eller formel), som ligger på natten.

Nattid

Bröstmatade barn appliceras på bröstet flera gånger, och de konstgjorda barnen kan dessutom få en del av blandningen runt 00:00.

Vilka övningar med barnet bidrar till krypning, se följande video.

Vanliga problem

 1. Fall. På grund av ökad rörlighet för att lämna en femmånaders baby kan inte en minut. Vid varje ögonblick kan krummen göra en revolution och hamna på golvet. Om detta händer, lugna barnet och se på barnets beteende. Vid eventuella varningsskyltar, sök omedelbart läkare.
 2. Capricious beteende på grund av början av tandvård. Många 5 månader gamla barn börjar processen med utseendet av de första tänderna, vilket ger dem stort obehag. Erbjuder de små till att gnava speciella tänder, och du kan också använda geler med bedövningsmedel och kylningseffekter.
 3. Problem med avföringen efter introduktionen av kompletterande livsmedel. I många barn orsakar de första proverna av kompletterande livsmedel förändringar i avföringen, både flytning och komprimering. Oftast förekommer de krummer som har provat locket förstoppning, speciellt om nya rätter införs i barnens kost för tidigt. Utseendet av förstoppning leder ofta till en tidig bekantskap med komplementära livsmedel i form av protein och mjölkprodukter, samt otillräckligt vätskeintag. När förstoppning uppstår, utesluts livsmedel från barnmenyn och övervakas förändringar i avföringen. Returen av rätterna som orsakade förstoppning utförs mycket långsamt och i små portioner, och om avföringen komprimeras igen, utsätts deras introduktion till menyn i flera månader. Läs mer om detta i artikeln om förstoppning med införandet av kompletterande livsmedel.
 4. Otillräcklig viktökning. En ammande barn bör lägga minst 500 gram per månad. Om barnets vikt har förändrats med mindre än 0,5 kg jämfört med indikatorerna vid 4 månader kan detta fungera som ett tillfälle att komplettera eller börja introducera kompletterande livsmedel.
 5. Förekomsten av hypertonicitet eller reflexer hos nyfödda. Vid 5 månaders ålder indikerar sådana tecken neurologisk patologi och kräver undersökning och samråd med en neurolog.
Mamma och älskling 5 månader är tillsammans
Barnet behöver först och främst kärleken till mammor och pappor
4 månader 6 månader
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa