Öva på fitball för spädbarn

Innehållet

Moderna föräldrar har mycket fler möjligheter till sina barns fysiska och emotionella utveckling än sina egna föräldrar för många år sedan. En av dessa populära och användbara förvärv anses vara en gymnastikboll fitball. Klasser är intressanta och användbara inte bara för barn äldre än ett och ett halvt år, men också för nyfödda barn. I denna artikel kommer vi att prata om hur man organiserar övningar på fitball för spädbarn, vilka övningar som kan utföras på bollen, beroende på ålder.

Användbar eller skadlig?

Frågan om fördelarna och riskerna med fitball för utveckling av spädbarn har inget bestämt svar. De flesta barnläkare är benägna att tro att skadan är möjlig om föräldrar inte följer tekniken för gymnastik, om de för tidigt börjar använda gymnastikbollen för träning med en jordnöts. Den optimala åldern där du kan börja sådana klasser är en och en halv månad. Fram till denna ålder är det bättre att avstå från olika manipuleringar och övningar för att inte skada ryggraden och navelsträngen hos barnet.

Men fördelarna med träning på gymmet bollen uppväger väsentligt de få nackdelarna:

 • hjälper till att lindra symtomen på muskelhypertoni, som är karakteristiska för nästan alla barn från födsel till 5-6 månader;
 • förstärkta ben och muskelsystem;
 • den svaga bukväggen hos barnet stärker, vilket hjälper till att förhindra eller minska utseendet av spädbarns kolik;
 • den vestibulära apparaten utvecklas, barnet koordinerar bättre rörelserna;
 • barnet bildas korrekt ståndpunkt av fötterna, rätt hållning;
 • förbättrar nervsystemets tillstånd.

För att ditt barn ska kunna få maximal fördel av övningar på fitball är det viktigt att välja bollen själv.

För barn i åldern 2-3 månader är endast släta bollar lämpliga. På 4-5 månader är det ganska möjligt att erbjuda barnet för laddning eller gymnastik texturerad fitballs med finnar, revben - det här kommer att bli en extra massageffekt.

Storleken på bollen spelar också roll - om du köper det inte bara för en baby utan också för dig själv, för att snabbt få bra fysisk form efter att ha fött, ta en större boll - 75 cm i diameter. Om bollen är avsedd endast för smulorna, är 45 eller 55 cm i diameter tillräckligt.

Undvik passformbollar av tvivelaktig kvalitet som har en stark lukt. Material kan vara osäkert - ett barn kan uppleva allvarliga allergier, kemiska brännskador. Ytan på en bra och högkvalitativ fitball för spädbarn är glidande och jämn. Se till att du har ABS-märkningar. - det betyder att bollen inte kommer att explodera och inte brista vid användningstillfället - testen har passerat, vilket är vad denna märkning faktiskt säger.

Har du redan en säkerhetsboll? Då vänder vi oss till studiet av teknikklasser för barn under ett år.

Allmänna regler och rekommendationer

Först och främst måste föräldrarna lära sig hur man väljer rätt tid att träna med ett barn - vid tidpunkten för gymnastiken måste smulan sova, vilas, frisk och frisk. Men du behöver inte börja utföra en uppsättning övningar direkt efter att ha ätit, vänta en och en halv timme efter matning, och först då börja träna.

Återställande övningar som syftar till att stimulera musklerna, toning barnet, uppfriskande, det är bättre att göra under den första halvan av dagen, och det är optimalt att utföra ett lugnande avslappnadskomplex av övningar på kvällen, strax före bad och att gå och lägga sig. Om du inte tar hänsyn till övningskomplexens orientering kan du störa rutin på barnets dag, förvärra hans sömn, med det resultat att klasserna inte kommer att gynna. Barnet får inte tillräckligt med sömn, han kommer att känna sig trött.

Det är nödvändigt att gradvis öka tiden för klasser - från 3-5 minuter till 15-20 minuter. Lasten bör också öka klokt - börja med en eller två övningar, gradvis införa nya uppgifter, öka tiden för genomförandet.

Håll barnet säkert under klassen så att han inte faller från gymnastikbollen och inte skadas. Om ett barn är desperat motstånd, visar tecken på trötthet, är styggt, bör träning också stoppas - genom tårar och lustar kan fördelarna med gymnastik inte uppnås, oavsett hur svårt du försöker.

Följ alltid lektionen med roliga och avslappnade kommentarer, läs dikter, sjung en sång, detta är viktigt så att barnet förstår att han inte utsätts för en konstig ritual (som förresten kan vara farlig!), Han spelas med. Först då börjar barnet uppfatta lektionerna tillräckligt och positivt.

Om du övar med en naken bebis, var noga med att täcka ytan på fitballen med en blöja - så det blir trevligare för barnet. Glöm inte säkerhet i en minut - lämna inte den lilla utan stöd, stöd och uppmärksamhet - Att falla från en fitball kan vara mycket smärtsamt och traumatisk.

Tekniker för att göra lektionen

Med en baby från 1,5 till 3 månader

Detta är den yngsta åldersgruppen som är involverad i fitball. För sådana barn är det viktigt att utföra gymnastik i det mest känsliga, milda läget. Därför rekommenderar experter grupper av övningar som syftar till att koppla av muskler, minska ton och förhindra tarmkolik. Resten av övningarna medan barnet inte behövs.

Avkopplande övningar på gymmet bollen för barn är mycket enkla att genomföra.

 • Rider på magen. Sätt barnet på fitball magen, huvudet ska också sättas på en kind. Håll barnet med ena handen bakom ryggen, den andra för benen. Börja försiktigt sväng bollen till höger och vänster sida omväxlande. Gradvis komplicera övningen genom att lägga en svängande fram och tillbaka, och sedan - i en cirkel. Titta på fart och amplitud - barnet ska inte vara rädd och rockad. Denna övning underlättar avlägsnandet av tarmgaziki, minskar intensiteten och frekvensen av kolik, stärker buksmusklerna.
 • Rider på baksidan. Rida på magen, gå till skridskoåkning på baksidan. Sätt barnet på bollen med baksidan, men så att krummans huvud inte faller tillbaka. Håll babyens mage med en hand, fixa benen med den andra. För en början är det ganska lätt att skaka smulorna från sida till sida, så är träningen komplicerad på samma sätt som den första. Inträde bidrar till bildandet av hållning, utvecklingen av ryggmuskler.
 • Fotboll för barn. Barnet ska placeras på golvet, på en speciell matta på baksidan. Fitball lutar sig mot benen och trycker försiktigt på bollens vägg på krummens fötter. Reflexivt kommer barnet att trycka bollen bort och därmed utveckla och stärka benens muskler. Ökad ton på grund av intensiva, men mjuka extensorrörelser minskar.

Undvik hoppa övningar, rida bollen upp och ner. Sitt inte på barnets fitball, det är fortfarande för tidigt - ryggraden är inte klar för vertikal belastning.

Med en baby 4-6 månader

Vid denna ålder måste du kombinera avslappningsövningar med övningar för utveckling av en muskulär korsett. Detta kommer att hjälpa ditt barns favoritleksaker, han har redan lyckats få dem. Övningskomplexet blir mer meningsfullt och kräver aktivt deltagande från barnet.

 • "Få en leksak." Detta är en mer komplicerad version av rida på magen, som beskrivs i komplexet för spädbarn. Efter att ha rullat barnet, gör cirkulära rörelser på magen, lägg din favoritleksak på golvet framför fotbollen. Barnet kommer att nå till henne, hålla benen tätt och fästa ryggen med andra handen. Sträckning är viktigt för utveckling av laterala snedställda muskler, samt för att stimulera buk och muskler och axelband. Så att barnets ansträngningar krönas med framgång, tryck passformen lite bort från dig så att den lilla kan nå leksaken och säkert ta den i händerna.

"Jumping". Mamma sitter på golvet, klämmer fast fitballen mellan benen och fixerar den. Stöder barnet under armarna, lyfter hon och sänker fötterna på bollen, det är viktigt att krummen skjuter upp bollen från fötterna. Det är bättre att starta en sådan träning från 5 månader, och samtidigt är det nödvändigt att se till att belastningen på hela barnets kropp inte faller på fötterna.

 • "Rörlig bil". Det här är en variant av "Wheelbarrow" -övningen, älskad av många barn, där moderen bara håller barnens ben med händerna och "promenader" längs golvet med händerna. Skillnaden blir att barnet kommer att hantera bollen med handtag och skjuta framåt. Övning väl utvecklar armar, bröst, nacke och övre rygg.

För barn över 6 månader

För barn i denna åldersgrupp är klasserna ännu mer komplicerade, och förutom de ovanstående två komplexen lägger de till övningar för utveckling av motoriska färdigheter och fingerfärdighet.

 • "Målvakt". Om barnet sitter ensam, lägg honom framför dig och tryck bollen mot honom. Barnets uppgift är att fånga honom med två händer och helst att driva honom tillbaka till sin mamma. Övning utvecklar samordning och logiska förmågor.
 • "Hästkapplöpning". Plant barnet, som redan har börjat sitta, på bollen och håll den vid sidorna närmare armhålorna. Först, rör lätt bollen till barnets byte åt höger och vänster, fram och tillbaka. Detta värmer upp och förbereder musklerna i skinkorna och ryggen. Gör sedan en slagen hoppning på fitball - motion bidrar till utvecklingen av ryggmusklerna.
 • "Snowball". Denna övning är för spädbarn som har börjat stå på egen hand. Det kommer att bidra till utvecklingen av de första stegen. Sätt barnet i bollen, hjälp grepp om "öronen" av armarna. Å andra sidan fixar bollen med din fot så att den inte rullar framåt med stor hastighet. När krummen håller fast, börja du gradvis flytta bollen framåt och lossa fixeringen med din fot. Barnet kommer gradvis att lära sig att stiga benen bakom bollen.

Användbara tips

För att göra produkten så länge som möjligt, Experter rekommenderar att du använder följande rekommendationer.

 • Håll fitballen ren. Torka det dagligen med en fuktig, ren trasa och tvätta den två gånger i veckan med barntvål.
 • Fortsätt inte att utföra mer komplexa övningar om barnet ännu inte har uppnått den rekommenderade åldern eller inte har behärskat övningarna i föregående uppsättning.
 • Efter klassen, ta bort fitballen där barnet inte ser det. Om en ljus och intressant "sak" kommer att dyka upp en gång om dagen blir det mer underhållande än det vanliga, ögonloppande leksaken.
 • För att få mer levande resultat från läxorna med ditt barn, kombinera övningar och gymnastik på fitball med massage. Du behöver träna bollen efter en massage, när muskelgrupperna värms upp och redo för extra belastning.
 • Innan du tränar på fitball är det viktigt att rådgöra med en barnläkare för att utesluta kontraindikationer mot sådana manipuleringar från ett barn.

Kontra

Det finns inte många kontraindikationer för att träna på fitball, men det är nödvändigt att bekanta sig med dem. Det är bättre att vägra klasser om barnet har:

 • hög temperatur, tänder
 • återhämtningsperiod efter sjukdom, allvarlig svaghet;
 • sjukdomar i muskuloskeletala systemet, förlamning och pares (kräver speciell terapeutisk massage och övningsterapi komplex);
 • hydrocefalus;
 • stor navelsträng eller inguinal bråck (det finns risk för klämning);
 • medfödda hjärtefekter (klasser är möjliga, men endast under överinseende av en läkare);
 • Födselskador (träning är inte utesluten, men endast efter konsultation och förskrivning av en komplex av övningstjänster av en ortopedist).

recensioner

Många mammor noterar att barn uppfattar fitball i sina första klasser utan mycket entusiasm. Vissa är rädda för honom, det finns några små barn som är rädda för ett ljust och stort objekt (och det är precis vad den schweiziska bollen ser ut som ett barn). Att tvinga ett skrikande barn att ligga ner på bollen, vilket han är rädd för, är omöjlig. Detta kan orsaka allvarliga störningar i nervsystemet, i barnets psykologiska tillstånd.

Om barnet inte vill ha kraft behöver inte göra någonting. Erfaren mödrar rekommenderar att bollen tas bort, ur sikte, och får den på 2-3 veckor. Om reaktionen är densamma, göm igen och visa barnet efter några veckor. Nästan alla barn med ett halvt år är inte längre rädda för fitball.

Vissa mödrar hävdar att barnet är mycket effektivt att rocka på en fitball, även en nyfödd. För att göra detta tar mammen krummen i sina armar och sitter på bollen. Rytmisk svängning verkar som en soporific, om det naturligtvis inte är föräldrar som är motståndare till rörelsesjukdom som sådan.

Många noterar att barnet, som vant sig från födsel till gymnastik på fitball, blir starkare och sällan mindre sjuk. Och intresset för den stora bollen försvinner inte ens efter ett och ett halvt år, för även skolbarn gillar att hoppa och sitta på den schweiziska bollen.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

I nästa video hittar du flera användbara övningar för ett barn på fitball.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa