2 månader 4 månader

Barnutveckling på 3 månader

Innehållet

Under det första året utvecklar barnet snabbt i en snabb takt, glädjande föräldrar med nya färdigheter varje månad. Den tre månader gamla horned pojken ändras visuellt och känslomässigt. Låt oss ta reda på vilken typ av nya färdigheter en crumb får vid denna ålder och hur föräldrar kan hjälpa barnen att utvecklas.

Tjej på 3 månader
Med ett barn blir det mer intressant, han reagerar medvetet på dina handlingar.

Fysiologiska förändringar

 • Barnets subkutan fettvävnad utvecklas, därför, i tre månaders ålder, har barnet puffiga kinder, liksom vikningar på benen.
 • Muskelsystemet karapuz utvecklas från topp till botten. Skarpa har redan behärskat behållningen av huvudet och började äga sina händer. Handtagens hypertonus är redan helt borta, vilket gör det möjligt för barnet att mer aktivt undersöka sin kropp och leksaker och röra allt med händerna.
 • Många reflexer av nyfödda dör redan ut. Till exempel, sökreflexen (vrider huvudet när det sträcker sig i hörnet av munnen), proboscisreflexen (sträcker läpparna när de rör dem) och Babkin-reflexen (öppnar munnen med tryck på handflatan) borde inte vara närvarande i en tre månaderig baby. Samma reflexer som krypning, sugning eller Moreau, vid 3 månader är fortfarande mycket uttalade.
 • Mjölkets matsmältningssystem utvecklas. Magen ökar sin kapacitet och kan innehålla mer mjölk redan, men barnet är inte berett att acceptera någon annan mat än bröstmjölk eller en anpassad blandning. Det enda tillägget till spädbarnsdiet kan vara tilläggs vitamin D, vilket ofta förskrivs till 3 månader gamla barn som profylaktiska mot rickets.
 • Stolen för en tre månader lång baby är mer enhetlig och vanlig. Vid mottagande av endast bröstmjölk är frekvensen av avföring från 1 gång i 2-5 dagar till 5 gånger om dagen. Om barnet inte har en avföring uteslutande för amning i flera dagar, uppträder barnet normalt och stolen är mjuk efter en så lång paus, det krävs ingen ytterligare stimulans för barnets avföring.

För information om hur man spelar med en tre månaders baby, se följande video med O. N. Teplyakova, en expert på intellektuell utveckling.

Fysisk utveckling

I genomsnitt, under den tredje månaden i livet, ökar ett spädbarn sin vikt med 750-800 gram, och tillväxten blir 2,5 centimeter mer än den var i 2 månader. Ökningen i huvudomkretsen sker med ca 1 cm och bröstomkretsen - med 1-1,5 cm (vid fyra års ålder blir dessa två parametrar samma).

Tillväxt, kroppsvikt och andra indikatorer på barnets fysiska utveckling bestäms av många faktorer - ärftlighet, förekomst av sjukdomar, typ av utfodring och andra.

Vacker tjej på 3 månader
För att vara säker på barnets normala utveckling, se hans dynamik

Medics har bestämt medelvärden, liksom gränserna för normen där föräldrar kan avgöra om deras tre månader gamla baby utvecklas normalt. De presenteras i tabellen:

indikator

Medelvärdet av 3 månader

Pojkar i 3-4 månader

Flickor i 3-4 månader

vikt

5800-6400 g

5000-8000 g

4500-7500 g

tillväxt

59,8-61,4 cm

57,3-65,5 cm

55,6-64 cm

Huvudomkretsen

39,5-40,5 cm

38,1-42,9 cm

37,1-42 cm

Bröstomkrets

38,9-39,5 cm

36,5-41,6 cm

37,3-41,4 cm

Vilken baby kan?

 • Ligger på magen och i upprätt läge har barnet redan lärt sig att hålla huvudet. Om du stöttar barnet i vertikalt läge under armarna och lägger det på en fast yta, lutar barnet med benen. Vidare ligger han på ryggen, har krummen redan lärt sig att slå på flanken.
 • Visionskrummer som är aktivt utvecklade. Barnet under lång tid granskar föremål runt och uppmärksammar både stationära och snabbt rörliga föremål. För att bättre se allt i en pose som ligger på magen, lyfts krummen på underarmarna.
 • Ljuden från en tre månader gammal bebis har blivit mer varierande. Konsonanter läggs till vokaler. Att vara i gott humör går barnet länge.
 • Ett barn på 3 månader är väldigt känslomässigt. Barnet är väldigt glad över utseendet av mamma och kommunikation med henne. Komplexet av väckelse uppstår också när en vuxen sjunger, ljud av musikinstrument och en form av leksaker. Om smulan är missnöjd med något hörs ett högt gråta. Negativa känslor uppstår i en 3 månader gammal bebis, när kommunikationen med mamman slutar, leken plötsligt försvinner, omgivande temperatur förändras, det finns en begränsning av rörelse eller smärta.
 • Efter tre månader börjar barnet mer aktivt utforska världen, suga allt som kan ta pennor. Först suger barnet sina kammar eller fingrar.
Pojke 3 månader
Främja utvecklingen av ditt barn genom olika spel som du och din baby kommer att njuta av.

Klasser för utveckling

Nu är barnet vaken längre än under de första två månaderna, och när barnet är redo att ta emot ny information och kommunicera, måste du använda den eftertänksamt.

 • På morgonen gör några små övningar med barnet. Böj försiktigt och böj benen och armarna för att förbättra ligamentens tillstånd. Du kan också träna med barnet på fitball - när du lägger barnet på bollen på magen eller på baksidan, håll barnet vid benen och rulla försiktigt.
 • Massage regelbundet hela kroppen av barnet, eftersom det kommer att stimulera musklerna i smulorna och andra organ, samt förbättra krummens hälsa. Börja med att klappa ryggen och nacken, och i slutet av massagen knådar du lätt knä och knäar i knäna.
 • Till den dagliga gymnastiken, som mamman utför med barnet, vid 3 månaders ålder är det värt att lägga till övningar som förbereder barnet för kuponger. Vänd barnets högra fot liggande på ryggen så att den slungas över kroppen. Det är den här rörelsen som ges mest till barnen och det ger upphov till en kupp.
 • För att stimulera förmågan att höja huvudet och axlarna i ett benäget läge i magen (när barnet vilar på underarmen) sprida barnet oftare i magen samtidigt som de lägger runt ljusa leksaker runt barnet. För detta ändamål, speciell pedagogiska mattor.
 • Lägg råttor i barnets händer så att barnet kommer att lära sig att hålla leksakerna på egen hand och studera dem. Häng även mjuka leksaker över barnets spjälsäng så att barnet kan nå dem med sina händer. Det vore bra om inuti sådana leksaker finns klockor och efter att ha träffat dem kommer jordnöten att höra ringande ljud.
 • Sjung barnsångarna, och prata ofta med barnet. I samtalet är det värt att göra små pauser, vilket ger barnen möjlighet att "svara" med dig själv med sin egen röst. Ring ofta till barnet med namn, och följ även med förklaringar av dina handlingar.
 • Visa ditt barn sin reflektion i spegeln. Det är också värt att introducera barnet med bilder av djur och olika föremål.
 • För att stimulera den taktila känsligheten, låt barnet känna föremål med olika texturer, till exempel en boll som vrids från trådar, en kökshandtag, en nallebjörn, en mjuk kub med en klocka inuti.
 • Ta med ditt barns musik av olika stilar. När barnet är vaken, sätt på något rytmiskt och roligt, och innan du lägger dig ska du lyssna på några lugna melodier med barnet. Lyssna på rytmisk musik med ditt barn, klappa händerna mot beat.
 • Om du har ett husdjur, kolla honom med din bebis. Visa även små djur under promenad.
 • När du badar, kasta några ljusa bollar eller gummileker i vattnet. Låt smulan försöka fånga dem i vattnet.

Ringar gör massage mer roligt.

Se nästa övning av Tatiana Lazareva, du kan göra det på någon ledig tid.

vård

Börja morgonen på barnet med hygieniska förfaranden, gnugga barnets ansikte och ögon, och vid behov näsan och öronen. Tvätta din baby under rinnande vatten efter en avföring och flera urinationer. Om krummens hud är okej, bör du inte missbruka användningen av baby kosmetika.

Marigoldsmulor måste kontrolleras dagligen och klippa dem bäst efter simning, när nagelplattan mjukare. Om barnet protesterar mot ett sådant förfarande kan du trimma naglarna på det sovande barnet. Använd speciella saxar för spädbarn för detta ändamål och var noga med att kontrollera naglarna efter att ha klippts (springa fingret över dem) för att se till att det inte finns några skarpa kanter.

för härdning crumbs använder luftbad (deras längd är upp till 10 minuter), går under vilken barnet kommer sova utomhus, tvätta och rubdown. Bathe baby på daglig basis, bäst före sänggåendet, men du kan vid en annan tid bekvämt för dig. Till exempel, om badning spänner barnet, bör det skjutas upp till en tidigare tidpunkt.

Baby på 3 månader leende - tjej i klänning
Justera dagens läge: du blir lättare, och krummen blir lugnare

Daglig rutin

Vid tre års ålder har de flesta barn sina egna dagliga behandlingar. Barnen är vakna och sover vid ungefär samma tid varje dag, vilket gör det möjligt för moderen att planera sina angelägenheter. Som tidigare är de flesta barnets dagar reserverade för sömn och utfodring. Ett barn på tre månader sover cirka 17 timmar om dagen. Omkring 10 timmar tar en sömn, och resten av tiden är uppdelad i tre eller fyra sömn på dagtid. Vanligtvis går en eller två dagars sömn längre (1-2 timmar) och resten - kortare (upp till 40 minuter).

Att gå med en 3 månader gammal bebis rekommenderas två gånger om dagen. Den lämpligaste tiden att gå på en promenad anses vara morgon (10-11 timmar) och tid efter lunch (16-17 timmar). Gångens varaktighet bestäms av temperaturen utanför och andra väderförhållanden. På sommaren med en 3 månaders baby kan utföras på gatan upp till 6 timmar. Gå inte ut en promenad går bara i svår frost, vind eller regn.

Matande spädbarn som får endast modermjölk, som tidigare, utförs på begäran. De flesta barn frågar efter mammas bröst före och omedelbart efter sömn. Medelantalet ammar i denna ålder är 10-12 på dagen och 2-4 på natten. I det här fallet sönder krummen ofta bort från moderns bröst i matningsprocessen. Det genomsnittliga intervallet mellan långa matningar är från 2,5 till 3,5 timmar.

Om barnet får formel får han ett strängare matningssätt, vilket ger sex måltider med intervaller om 3,5 timmar. För att bestämma den dagliga volymen av blandningen för ett barn ska dess vikt divideras med 6. Dessutom är denna siffra dividerad med antalet matningar per dag. I genomsnitt äter en 3 månader gammal baby 800-900 ml av blandningen per dag och upp till 180 ml per utfodring. Det är fortfarande för tidigt för att ens artificiella barn ska introduceras i denna ålder.

Diversifiera dagen med följande övning från Tatiana Lazareva.

Ordinarie dag

Det blir allt mer intressant att kommunicera med en peanut på tre månader, och många mammas morgon börjar med ett charmigt leende från en bebis. Din dag med en baby på 3 månader kan se ut så här:

6: 00

Uppvaknande för första matning, morgontoalett.

7: 30

Den första dagen i sömnen.

9: 30

Uppvaknande för den andra utfodringen, vakenhetstiden.

11: 00

Gå och sova i frisk luft.

13: 00

Återvänder hem, uppvaknande för den tredje matningen, vakna perioden.

14: 30

Den tredje dagens tupplur.

15: 30

Uppvaknande, pedagogiska spel.

16: 30

Fjärde utfodring, följd av en promenad och sömn i friluft.

17: 30

Återvänder hem, uppvaknande och vakenhetstiden.

19: 00

Badning, femte matning, lägger sig på natten.

23: 30

Uppvaknande för den sjätte matningen och omedelbart somna.

Det bör noteras att olika barns temperament är annorlunda, så alla rekommendationer om regimen är bara ungefärliga. Föräldrar bör först och främst ta hänsyn till deras barns särdrag och anpassa de ordningar som barnläkaren erbjuder till barnets behov, det vill säga följa den behandling som anpassas till barnets biorhythmier.

Vacker tjej på 3 månader ler
Rekommendationer för utveckling är bara en riktlinje, du behöver bara uppfylla dem om ditt barn och du får glädje av dem

Vanliga problem

 1. Otillräcklig viktökning. Normalt lägger en baby i amning 500-2000 gram per månad. Om siffran är mindre än så uppstår frågan om tillsatsen av en anpassad blandning. Många mödrar misstänker en liten mängd mjölk på grund av det mer rastfria beteendet hos smulorna i brösten och en minskning av känslorna av mjölktiden, men dessa tecken tyder inte på hypogalakti alls. Barn av 3 månader är ofta mer distraherade under utfodring på grund av deras önskan att ständigt utforska världen runt dem och känslan av mjölkhopp kan försvinna på grund av det faktum att laktation redan har etablerats och mjölken kommer i rätt mängd barn under utfodring. De objektiva orsakerna till att få barnet är en liten viktökning över 2 veckor och en minskad mängd urinering per dag.
 2. Rastlös dagtid sömn. Nervsystemet hos många tre månader gamla barn är fortfarande inte tillräckligt stabilt och blir snabbt trött. Detta orsakar dålig sömn, som varar 20-30 minuter eller ännu mindre under dagen. Förbättra funktionen av nervsystemet hos barnet hjälper till att organisera dagens regim - sömn och vakenhet. Föräldrarna bör se till att krummen inte var vaken i mer än 1,5-2 timmar och hade möjlighet att sova.
 3. Biverkningar på vaccinationer. Vid 3 månaders ålder administreras det första DPT-vaccinet till barnet, vilket ofta har en bieffekt på barnens kropp. Vart fjärde barnet i de första dagarna efter introduktionen av detta vaccin stiger temperaturen och det finns lokala förändringar (rodnad, svullnad, smärta, induration). 10% av barnen kan ha biverkningar som nedsatt aptit, diarré, sömnighet, kräkningar och andra. Vid förhöjda temperaturer ges ett barn med antipyretika, och förändringar vid vaccinationsinjektionsstället kräver ingen behandling. Om barnets tillstånd har försämrats väsentligt, är den lokala reaktionen mycket uttalad eller andra varningsskyltar uppträder, barnet ska omedelbart visas till läkaren.

Vad du behöver vara uppmärksam på om 3 månader, titta på videon av Larisa Sviridova. Om du märker dessa problem i barnet, informera din läkare.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden
2 månader 4 månader
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa