5 månader 7 månader

Barnutveckling på 6 månader

Innehållet

Den sex månader gamla babyen är väldigt annorlunda än barnet, som bara föddes, både fysiskt och emotionellt. Vad lärde totalen vid 6 års ålder, vilka färdigheter tycker föräldrar dagligen och hur kan vuxna stimulera utvecklingen av spädbarn i denna ålder?

Fysiologiska förändringar

 • Musklerna i rygg och axlar till 6 månaders ålder har redan stärkts så mycket att krummen kan sitta utan stöd. Sitter, barnet håller balans och driver fritt händerna. Muskelutveckling är också viktigt för att börja krypa.
 • Barnet rullar fritt i vilken riktning som helst och är väldigt mobil, vilket kräver ökad uppmärksamhet från vuxna.
 • Visionen av 6 månader gamla barn är fullt utvecklad och fungerar som hos vuxna. Barnet tittar lätt på saker som rör sig, liksom andra människors åsikter.
 • Många barn i denna ålder har sina första tänder skär. De förekommer på underkäken. I detta avseende är salivproduktionen i en sex månader gammal bebis ökning.
Barn sitter vid 6 månader
Barn på 6 månader kan redan sitta själv. Om din baby inte sitter än, oroa dig inte och gör lämpliga övningar.

Fysisk utveckling

Under den sjätte månadens liv får pjäsen ungefär 650 gram, och barnet växer ytterligare 2 centimeter mer. Vid denna ålder är krummens vikt dubbelt så stor som bestämdes omedelbart efter barnets födelse. Bröstet i sjätte månaden ökar med 1-1,5 centimeter, och huvudomkretsen - med 0,5-1 centimeter.

Varje barn utvecklas i sin egen takt, för att förstå huruvida barnet växer normalt bestämdes normens gränser, liksom de genomsnittliga indikatorerna för den fysiska utvecklingen av barn i en viss ålder. Att veta om dem kan föräldrar identifiera om det finns några problem med barnets tillväxt och om barnet behöver ytterligare pediatrisk samråd. Huvudindikatorerna för 6 månader gamla barn presenteras i tabellen:

indikator

6 månaders medelvärde

Pojkar på 6-7 månader

Flickor 6-7 månader

vikt

7300-7900 g

6400-9800 g

5700-9300 g

tillväxt

65,7-67,6 cm

63,3-71,9 cm

61,2-70,3 cm

Huvudomkretsen

42,2-43,3 cm

40,9-45,8 cm

39,6-44,8 cm

Bröstomkrets

43,7-44,5 cm

41,4-47,6 cm

41,6-45,8 cm

Vilken baby kan?

Barnet har redan lärt sig att sitta utan stöd i sex månader. Men många barn i denna ålder kan fortfarande inte sitta på egen hand. I köket kan barnet redan sitta i en speciell stol och titta på sin mamma förbereda middag.

Crawling blir en annan mycket användbar skicklighet hos en halvårig bebis. Vissa barn rör sig aktivt på buk på magen, hjälper sig med sina ben, medan andra kommer på alla fyra.

Crawling baby vid 6 månader med mamma
Stimulera barnet att krypa, eftersom det här stärker barnets baksida.

Inte mindre viktiga färdigheter hos en 6 månader gammal bebis:

 • Barnet börjar också stå på sina fötter och klämmer ihop sina händer till någon form av solidt stöd. Om en vuxen tar smulan med båda händerna och drar upp den lite, ser han barnstället på raka ben. Dessutom håller du småbarnets bröst, du kan se hur krummen börjar korsa benen.
 • Barnet hanterar helt sina händer. Om smulorna är intresserade av något föremål, kommer barnet att nå ut till honom. Barnet som lätt har släppt ut av en hand med barnet kommer att lyfta. Håll objektet i ena handen, pjäsen kan försiktigt skifta den till en annan penna.
 • Barnet kan redan binda sina handlingar och resultat, till exempel om du drar handen, kommer leksaken med en klocka att ringa och om du slänger den ur sängen kommer den att falla till golvet.
 • Krummen studerar fortfarande ämnen, försöker på "tand". Detta är ett helt normalt sätt att lära sig om världen för halvåriga barn, som inte kan uppfattas som en dålig vana.
 • Barnet vet redan hans namn mycket väl och svarar med ett leende och en animering. Baby lyssnar noggrant på talet hos en vuxen. Om du berättar om något känt stort objekt, kommer krummen omedelbart att hitta den med ögonen.
 • Talet hos en 6 månader gammal bebis förändras. En crumb ansluter ljud i stavelser, men hittills har de inte någon semantisk mening. Antalet uttalade stavelser blir mer varje dag. Detta tal heter babble.
 • Karapuz på 6 månader behandlar främlingar med försiktighet och är mycket försiktig. Samtidigt är halvåriga barn mer stödjande för andra barn. De tittar på dem och kopierar ofta sina handlingar. Med älskade kan barnet visa ömhet, till exempel koka upp till mamma.
 • Sex månader gamla barn kan redan ta bort mat från en sked med sina läppar.

Hur utvärderar barnets utveckling om 6 månader, se videoråd för mammor på SuperMam-kanalen.

Du behöver inte oroa dig om din 6 månader gamla baby ännu inte har lärt sig att prata, sitta utan stöd, nå ut till önskat föremål, stå på fötterna, skilja mellan välbekanta och obekanta människor eller äta fast mat - alla dessa färdigheter kan dyka upp lite senare.

Men det finns färdigheter, frånvaron av vilket barnet bör varnas. Dessa inkluderar:

 • Kupor från buken och bak och bak.
 • Öka överkroppen i utsatt position.
 • Möjligheten att sitta med stöd.
 • Slår på huvudet för att se världen runt omkring oss.
 • Goo
 • Studien av leksaker med hjälp av händer (barnet knackar på dem, skakar, gropar).
 • Undersöka olika ämnen med hjälp av munnen.
Ett 6 månader gammalt barn drar en leksak i munnen
Som en 6 månader gammal baby studier leksaker med sin mun, se till att de är rena.

Det faktum att barnet ska kunna 6 månader, se videon av Larisa Sviridova.

Klasser för utveckling

 • Låt barnet spendera mycket tid på golvet. Sprid olika leksaker runt smulorna så att barnet vill krypa över till dem.
 • När barnet sitter på golvet, sitta mitt emot och rulla bollen från dig till barnet och baksidan.
 • För att utveckla samordningen kan pappa rulla barnet på axlarna och mamma - sätt barnet på benet och skaka långsamt och snabbt.
 • För att lagra dina barns leksaker, köpa små lådor. Krummen kommer entusiastiskt att gräva in i dem, gå över leksaker.
 • Varje dag masserar du fingrarna i 2-3 minuter. Knadera varje finger i sin tur, och lätt smutsa ner det.
 • Låt barnet leka med mögel eller lådor i olika storlekar. Crumb kommer också att tycka om leksaker, där figurerna kan röra sig i en spiral, diskant, dockor.
 • Håll ett barn i händerna på två leksaker och ge en tredjedel. Först vill krummen ta tag i det, inte släppa bort de befintliga leksakerna, men då kommer han att förstå att en av leksakerna måste sättas.
 • Gör några påsar till barnet, där det kommer att finnas olika fyllmedel - knappar, bönor, hirs, släta småsten och andra.
 • För den bästa utvecklingen av barnets tal talar hela tiden med smulorna när han gör ljud. Svara barnet, upprepa sitt barn och rösta alla dina handlingar. Samtidigt prata om dig själv "mamma" så att barnet börjar relatera detta ord till dig ("nu mamma kommer att ge dig en klocka"). På samma sätt, lära crumb till sambandet mellan ordet "pappa" med sin far.
 • Visa barnböcker med ljusa bilder. Tala samtidigt om vad de har ritat. Tja, om i sådana böcker kommer det att finnas korta rimmor med upprepade fraser.
 • Promenera med en bebis i parken, visa barnen löv, träd, gräs. Om du går med en 6 månader gammal bebis till affären, missa inte möjligheten att visa upp smulor av frukt, grönsaker, tallrikar och många andra föremål, och uttrycka deras namn.
 • Tie en ballong till barnvagnen och se barnet dra repet.
 • Ännu intressant för barnet är sådana spel som "ku-ku", "ladies" och "forty-crow".
 • Diversifiera babybadning med olika leksaker. Låt fartyg, plastdiskar, gummileksaker flyta nära badbarnet.
 • Bjud in familjer med barn att besöka, så att smulan lär sig att kommunicera med ett annat barn.
6 månader gammal baby lekar kuber
Spela tillsammans med barnet, så kul och spännande

Spela med barnet i spelen som visas i tv-programmet "Moders skolskola" kanal "TSV".

vård

Under sex månader fortsätter de dagliga omvårdnadsprocedurerna att vara:

 • Hygienprocedurer - tvättning, tvättning, skärning av naglar, kamning, rengöring av öron och näsa. Borsta tänderna läggs till dem, även om den första tanden ännu inte har dykt upp. Det rekommenderas att rengöra barnets mun med en speciell gummiborste.
 • Hämmande förfaranden. Vid 6 månaders ålder är dessa luft- och solbad, går på en våthandduk, torkar bort.
 • Bada. Ett bad hjälper inte bara barnet att slappna av före nattens sömn, utan ger också många positiva känslor.
 • Massage och gymnastik. Stroking, gnidning, passiv och aktiv övning hjälper småbarns kropp att bli starkare.

Glöm inte säkerheten för ett barn på sex månader. Barnet kan rulla över när som helst, så lämna det på en höjd utan övervakning är oacceptabelt. Ett barn som har börjat krypa kan komma till tvättmedel, butiker och andra farliga saker.

Du kan bekanta dig med tekniken för förstärkning av massage genom att titta på videon av Nikolai Nikonov - Rysslands ledande doktor och massör.

Daglig rutin

Att ha en daglig behandling är mycket viktig för utvecklingen av barnets nervsystem. Smulor vid sex månaders ålder kräver cirka 15-16 timmars sömn per dag. Ungefär 9-10 timmar sover barnet på natten och resten av tiden är uppdelad i 3 dagars sömn, vars längd är upp till 1,5-2 timmar. Försök att lägga krummen på samma gång varje dag och vakna en 6 månader gammal bebis är inte värt det.

Vandring vid 6 månaders ålder hålls fortfarande två gånger om dagen på grund av väderförhållandena. Långa festligheter är möjliga i gott väder, och om det finns en stark vind, regn eller lufttemperatur under -10 ute, bör du avstå från en promenad. Under promenader sover inte bara barnen, utan studerar också världen runt med intresse.

Amning varierar något vid sex månaders ålder. Suger på natten skiftas till de sista timmarna innan du vaknar. Samtidigt, under den första halvan av dagen, appliceras smulan mindre på bröstet, och på eftermiddagen blir fästet vanligare.

En sexmånaders gammal bebis som tidigare hade fått endast bröstmjölk, börja presentera lock, välja för honom grönsaker i form av potatismos eller gröt. Nästa typ av kompletterande livsmedel för 6 månaders smulor kommer att vara frukt. En ny maträtt erbjuds i små portioner på morgonen och tittar på barnets kropp och reaktion.

Amning vid 6 månader
Bröstmjölk är grunden till kosten för en 6 månader gammal bebis.

Spädbarn på artificiell utfodring äter 5 gånger om dagen. Den totala mängden mat för en baby på 6 månader beräknas genom att barnets vikt divideras med 8. I genomsnitt äter ett barn i denna ålder 1000-1100 ml mat per dag. Denna volym divideras med antalet matningar, så en ungefärlig del av mat för en måltid av en sexmånaders bebis kommer att vara 200-220 ml. På menyn med kompletterande livsmedel för barn av artefakter ingår grönsaker, spannmål, frukt, smör och vegetabilisk olja.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Ordinarie dag

Dagar med sex månaders spädbarn är intressanta och underhållande. Och även om läget för varje halvårig karapuz är individuellt och beror på barnets biologiska rytmer, erbjuder vi en ungefärlig version av det dagliga programmet för en 6 månader gammal bebis:

6: 30

Siktning och första matning (baby får bröstmjölk eller formel), hygienprocedurer.

8: 00

Lägger ner på den första dagen.

10: 00

Siktning och andra utfodring (barn som ammar ger gröt och barn-artificerar tillför olja till det), vakten.

11: 30

Promenad, under vilken barnet vanligtvis har en andra dag sova i frisk luft.

13: 30

Återvänder hem, den tredje matningen (den ammade babyen får grönsakspuré och babybenet matas med vegetabilisk oljepuré).

14: 00

Perioden av vakenhet och pedagogiska spel.

15: 30

Promenad, under vilken vanligtvis är det tredje dagens tupplur i friluft.

17: 00

Återvänd hem, fjärde matning (det innehåller fruktpuré och bröstmjölk eller en blandning).

17: 30

Perioden av vakenhet.

20: 00

Badning, femte matning (bröstmjölk eller formel), som ligger på natten.

Nattid

Spädbarn amma barn appliceras på bröstet flera gånger, barn med artificiella barn brukar inte vakna för matning.

Glöm inte att barnet först och främst behöver kärlek och stöd från föräldrarna.

6 månader gammal bebis med pappa
Barnet måste känna kärlek från föräldrarna, det här är nyckeln till hans psykiska hälsa

Vanliga problem

 1. Obehag från tandvård. Hos spädbarn svullnar och torkar tandköttet, vilket stör de smulor som gör barnets beteende skarpa. I vissa karapuz är tändernas utseende åtföljd av feber, lös avföring och andra negativa symtom.
 2. Ofta vaknar på natten. En bättre natts sömn kommer att hjälpa till med att bada innan du lägger dig för natten och matar efteråt. Se också till att minst 4 timmar passerar mellan den tredje dagen och sömn på natten.
 3. Skada. Den sex månader gamla bebisen är väldigt aktiv, så det är viktigt för föräldrar att förhindra risker för att få skador, som är tillräckliga vid denna ålder. En crumb kan rulla över på sängarna och ta av det, håll inte på möblerna när du står upp, kryper och stöter in i den skarpa kanten på möblerna eller på byråens lådor. Det är också viktigt att du inte glömmer risken att klämma fingrarna, öppna lådorna på skåpen, prova smaken av tvättmedel, komma in i soptunnan, kväva på små detaljer om leksaken.

Spendera lektioner med barnet på metoden "Little Leonardo" som visas i videon av Olga Teplyakova, en expert på intellektuell utveckling.

5 månader 7 månader
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa