Vid vilken ålder börjar barnet att krypa och vilka övningar bidrar till detta?

Innehållet

Barnet krypade - och det här är en viktig händelse i sitt liv. Denna färdighet är den första färdigheten som gör att du kan flytta självständigt i rymden.

Crawlingstadiet är nödvändigt för att barnets kropp ska utveckla det muskuloskeletala systemet och förbereda det för en vertikal belastning, som kommer att ersätta krypningen. I det här materialet kommer vi att berätta när och hur spädbarn börjar krypa och om vilka effektiva övningar som hjälper föräldrar att uppmuntra barnet att krypa.

Normer och villkor

Den nyfödda har inte muskuloskeletala färdigheter, med undantag för okonditionerade reflexer, som inkluderar att ta tag i, räta kroppen "i linje" när de löper längs ryggraden, kasta pennor till sidorna och skjuta benen från planen i vertikal position. Bara några veckor efter födseln börjar barnet göra de första mer eller mindre medvetna rörelserna.

Först lär han sig att hålla huvudet, för att höja kroppens övre del på händerna i den bakre positionen. Då mästar han kuponger. Sedan kommer lusten att sitta och krypa - ibland samtidigt, ibland i tur och i vilken ordning som helst.

Faktum är att barnet i sin utveckling under det första året upprepas i ett accelererat läge hela kursen av evolutionära förändringar som mänskligheten genomgick. Skillnaden är att det tog tiotusentals år för mänskligheten att gå in på de två nedre extremiteterna, och naturen tog bara de första 12 månaderna av sitt liv för en enskild person - din bebis.

I genomsnitt visar pediatriska normer att ett barn börjar krypa på 5-9 månader. Åldersgränsen är så stor, eftersom alla barnen är väldigt olika. Och krypa på fem månader, och mastering av den nya metoden att flytta kroppen i rymden efter 8 månader är helt och otvetydigt normalt.

Även om barnet fullständigt vägrar att krypa (det finns sådana tots) anses detta inte som en avvikelse i programmet för tillväxt och modning av barnet och borde inte orsaka stort larm i moder och pappa.

För att krypa, måste barnet först förstärka musklerna i buken, bröstet, nacken. Ett barn som inte har lärt sig att hålla huvudet med självsäkerhet, kommer inte att kunna krypa på grund av omörmågan hos de muskelgrupper som är ansvariga för krypningsprocessen, höjer torso på armarna och vänder på sidan, ryggen och magen. Först när musklerna och ligamenten är redo för utveckling av ett nytt skede, kommer barnet gärna att acceptera gymnastik, övningar och andra föräldraaktiviteter som syftar till att stimulera krypning.

När det gäller normerna bör det noteras att de är ganska genomsnittliga och så allmänna att de knappast är tillämpliga på enskilda barn. Oroa dig inte om barnet är framför dem eller bakom sig. Varje bebis utvecklas enligt sitt individuella program.

Vad påverkar timingen?

Ett barn får inte visa någon önskan att krypa efter sex månader, och det kan finnas många skäl till detta. Var noga med att ta hänsyn till enskilda "omständigheter". Och de kan vara som följer:

  • Barnet föddes för tidigt;
  • barnet har etablerat och diagnostiserat neurologiska störningar;
  • barnet leder en inaktiv livsstil;
  • Krummen har en medfödd melankolisk eller flegmatisk typ av temperament (aktiva och ibland ens rastlösa sanguine och choleriska människor börjar röra sig snabbare och mer villigt, allt är intressant, medan den phlegmatic är mer intresserad av god näring och hälsosam långvarig sömn);
  • barnet har problem med övervikt: pojkar och flickor vars kroppsvikt överstiger tillåtna åldersvärden, i allmänhet med svårigheter och mycket senare än sina kamrater, lär sig nya motoriska färdigheter;
  • barnet måste ha ett lämpligt "livsmiljö": om det hela tiden är begränsat till utsidan av spjälsängen eller lekplatsen, blir det helt enkelt ingen stimulans för krypning;
  • barnet har synproblem: synskadade barn kan inte korrelera avstånden mellan objekt och se borta mål och därför krypas inte stimulans.

Utbildningsnivåer

Möjligheten att sitta eller gå, nästan alla barn ser likadant ut. Och bara krypning är ett underbart "utrymme" för att uttrycka en individuell stil: alla barn, om du noggrant observerar, kryper på olika sätt, som de vill. Kunskapen utvecklas i etapper, och i varje steg kommer denna individuella stil att spåras tydligt.

Kunskapen är utformad av sina egna lagar, oavsett vilken typ av krypande bebis. Tänk på de grundläggande stadierna för att skaffa en färdighet.

På magen

Krypa på magebarnen börjar vanligtvis först. Denna metod kräver inte en bebis med stor fysisk ansträngning, det innefattar musklerna i buken och ryggen.

Det är lättast att lära sig att lära sig ett nytt sätt, för i denna position känns barnet säkert. Inget hotar hans balans och position i rymden. K, du kan alltid slappna av och ligga ner i vanligt tillstånd - på magen, om du blir trött på att gå framåt.

Datumen för början av detta stadium är de tidigaste. I genomsnitt lär barnen att flytta på magen i 5-6 månader. I det första skedet behöver barnet ganska starka muskler i armarna, eftersom de efter en kupp på magen måste lära sig att trycka ut från planet med händerna.

I detta skede blir barn sällan riktade efteråt. Oftast skämtar tjejerna sina föräldrar med sina försök att flytta i en bulle till sidan eller baksidan. Detta anses vara helt normalt, inga justeringar av ett sådant kryp ska göras.

På buken med benen

Omkring en månad efter att mastera rörelsen på magen börjar barnet att förstå att för att uppnå målet framför dig måste du flytta i hennes riktning, för att flytta bakåt eller i sidled leder inte den omhärdade leksaken en iota. Då börjar de flesta barnen använda benen - de avvisar. Det visar sig framåtriktningen av kroppen framåt, men för närvarande är krummen på magen.

När du förbättrar förmågan att trycka med fötterna samtidigt eller helt växelvis bildas en fullt fungerande krypning framåt i magen, och barnet börjar dessutom inse att de böjda benen lyfter honom över planet och han lär sig att stå på alla fyra. Den grundläggande (mycket villkorliga) tidsramen för scenstart är 6-8 månader.

På alla fyra

Så snart som barnet lär sig att bära kroppens vikt på benen och armarna, börjar den stå på alla fyra och sväva. Samtidigt kommer han att falla, det är smärtsamt att slå sin haka och näsa, och därför borde föräldrarna redan i detta skede se till att det finns ett krypande utrymme i huset - med ett mjukt golvbeläggning som kommer att lindra insatserna.

Det är omöjligt att tvinga ett barn att krypa på alla fyra. Självhushållets instinkt säger klart till barnen att man inte behöver flytta någonstans i frånvaro av balans. Krummen kommer därför att vara lika mycket på alla fyra som det behövs för att stärka extremiteternas muskler, eftersom de nu är den största bördan. I genomsnitt börjar perioden från 7-9 månader. Dess varaktighet är rent individuellt.

På alla fyra med en permutation

Detta är det sista steget där barnet, som har lärt sig att bedöma sin vikt och balans på fyra punkter av stöd, börjar omorganisera lemmarna samtidigt som vikten fördelas på de andra tre eller två extremiteterna. Först omformar barnen sina armar, stramar benen bakom dem och mästar sedan den synkroniserade omarrangemanget av armarna och benen.

Från och med nu liknar barnet den ökända "elektro-kvasten" som här, där och i nästa rum lyckas vara närvarande nästan samtidigt. Denna period kommer att kräva särskild vård från föräldrarna till barnets säkerhet. Han kommer redan till de tidigare förbjudna lådorna, hyllorna, köket, spis och papperskorgen. Var uppmärksam.

Baby sex och krypning

Ofta i forumet på Internet hittar du uttalanden från mammor som tjejer börjar krypa före pojkarna. Det är inte rätt att skylla manliga barn för latskap och inaktivitet. deras muskelsystem och motivation utvecklas inte långsammare än tjejer.

Hastigheten för utvecklingen av motoriska färdigheter, enligt officiell medicin, beror inte på barnets kön. Mödrarnas åsikt är ingenting annat än deras personliga observation av en begränsad grupp barn - av deras barn, granne och barn till en flickvän. Inom ramen för global statistik finns det ingen bestämd fördel i fysisk utveckling för tjejer. Barn av båda könen har samma potential, förutsatt att deras hälsa, vikt och sociala förhållanden där de bor är också ungefär lika.

Om barnet inte vill krypa

Det finns barn som är mycket upprörda av sina föräldrar att de absolut inte vill krypa. De kan flyttas på alternativa sätt - till exempel genom att hoppa från en position på alla fyra eller rulla från sida till sida tills de "når" målet. Först och främst kan föräldrar ha tankar om möjliga utvecklingspatologier.

Var inte panik. Titta på ditt barn närmare. Om han i sina rörelser också använder sina lemmer på höger och vänster sida, om under barnets rörelse, även utan krypning, koordinerar barnet lika mycket rörelserna på höger och vänster händer och båda benen lika, så är det inget att oroa sig för.

Om det inte finns några kramper, paresis, "puffing up" av enskilda lemmar eller deras fullständiga immobilitet, behöver du inte oroa dig. Det kommer att räcka för att skapa de rätta förutsättningarna för att hjälpa barnet att bli intresserad av krypning så att han kan behärska denna färdighet på egen hand.

Behöver jag lära en baby att krypa? Om bristen på lämplig skicklighet hindrar föräldrar från att leva ett lugnt liv, kan du använda en uppsättning speciella övningar under daglig gymnastik. Det viktigaste är att inte lägga på trycket på barnet, för att inte tvinga honom att göra någonting med våld. Försök att lära sig krypa bör inte bli en besatthet, i slutändan finns det barn som kringgår krypningsfasen - de sätter sig ner och står sedan på två ben.

Den andra extremen är de ständiga försök att krypa. Vissa föräldrar klagar på att barnet är helt omöjligt att byta kläder, för att han inte ens kan lägga sig en minut och försöker krypa bort. Ibland visar barnet konstigt beteende - vaknar på natten och börjar genast krypa runt sängen tills den träffar staketet. Detta beror på överexcitering av nervsystemet. En sådan baby kan hjälpa till med att koppla av avslappningsmassage innan du lägger dig och badar i ett kallt bad.

Gymnastik och övningar för ett lättillgängligt barn bör doseras utifrån tid och grad av fysisk ansträngning, och klasserna bör hållas endast under första halvåret så att barnet kan få tid att lugna sig och slappna av innan sömn sover.

Gymnastik och krypningsövningar

Gymnastik är användbar för alla barn.Det förbättrar blodcirkulationen, stimulerar utvecklingen av ben- och muskelsystem, ligament, har en positiv effekt på talutvecklingen och nervsystemet. Om barnet inte kryper, men enligt moderens mening är det redan hög tid för honom att göra det, kan du stimulera förvärv av skicklighet, lägga till speciella övningar för de dagliga övningarna.

Det bör noteras att Dessa övningar är aktiva, det vill säga barnet är också involverat i deras genomförande. Dessutom, utan rätt motivation, kommer barnet inte att krypa, oavsett hur svårt du försöker - du måste se till att du har intressanta och ljusa föremål och leksaker till ditt förfogande, vilket kommer att bli det mycket incitament som kommer att tvinga barnet att börja röra sig enligt de nya reglerna.

Vi kommer att ge några användbara och enkla övningar som syftar till att förstärka musklerna i armarna, benen, buken och ryggen, samt främja utvecklingen av den vestibulära apparaten som krävs för att starta krypning.

"Hunter"

För denna aktivitet behöver du en barns utvecklingsmatta med en båge för leksaker. Om inte, gör en själv av bitar av ljus tyg. För bågen, använd en tjock tråd fodrad med skumgummi och tyg. Övningen är avsedd för den minsta - från 5 månader. Sätt barnet på mattan på magen och böj en liten leksak så att den är tydlig synlig för barnet, men det är otillgängligt.

Håll barnet med bröstkorgen, medan han med ena handen försöker få leksak. Varje dag bör stödet bli mindre och mindre. Den viktiga punkten är att leksaken ska hängas så att barnet, efter att ha sträckt, fortfarande kan få det. Övning stimulerar utvecklingen av armarna och nacken, gör det möjligt för barnet att känna viktöverföringen på en extremitet, vilket är viktigt för krypning.

"Resenär på bollen"

För denna övning behöver du en gymboll. Sätt barnet på fitballen först på baksidan, rulla fram och tillbaka och vänster och höger. Vänd sedan barnet i magen och upprepa svängningen. Före bollen lägger du ett leksak eller ett intressant föremål för barnet, håll barnet på magen av fötterna och benen. Han kommer för leksaken och går över ytan på fitballen.

Din uppgift är att hålla benen så att barnet inte faller med bollhuvudet neråt. Övningen avslutas när barnet tog ut en leksak. Flytta sedan på det och upprepa träningen igen.

"Skottkärra"

Detta är en populär och bekant för många träningar, vilket medför verklig glädje hos barn. Moderns uppgift är att hålla barnet vid benen, barnets uppgift är att kliva armarna på golvet. Att flytta framåt kommer att likna en trillebåt, det vill säga namnet självt. Det viktigaste är att inte göra snabba framåtriktningar, annars kan barnet förlora balans och slå huvudet hårt på golvet. Övning är lämplig för barn äldre än 7-8 månader.

"Grodresenär"

Denna övning är en förbättrad version av den berömda träningen "Groda". Sätt barnet på din mage. Lite sprida benen, böja vid knäna, det kommer att likna rörelsen hos en hoppande groda. Slutför övningen genom att skapa ett stöd för barnet från dina egna handflator. Genom att trycka på dem kommer en trumma av tröghet att kunna krypa sina första centimeter mot en intressant leksak, vilken mamma på förhand framförde. Motion är lämplig för den minsta - från 5,5 månader.

"Dansa på alla fyra"

Om barnet redan har gått ner på alla fyra och inte kan bestämma sig för att flytta händerna för att krypa, hjälp honom genom att slutföra den dagliga gymnastiken med en rolig, mobil träning. Slå på den rytmiska musiken, gå upp med barnet på alla fyra och sväng lite i denna position, helst i samma rytm med smulorna. Och gör sedan ett "steg" med din hand framåt. Inte idag, så efter några lektioner kommer barnet definitivt att bestämma att upprepa denna rörelse efter dig.

Många kan sägas om personligt exempel. Men det räcker om vi minns att ett barn under ett år gammalt är ett personligt exempel - den bästa läraren. Det kommer att se löjligt och löjligt, men mamma och pappa, det är möjligt, kommer att behöva spendera flera dagar på alla fyra i lägenheten. Tro mig, efter det han har sett, kommer barnet ivrig att börja upprepa sådana oförståliga men väldigt roliga rörelser efter de äldste.

Användbara tips

Mamma, vem är fast besluten att lära barnet att krypa, Du bör notera flera användbara tips, testade på tusentals små representanter av helt olika generationer.

  • "Detta är mitt!" Varje barn är en otrevlig ägare. Även om ditt barn är redo att ge dig den sista rattle, är barnet fortfarande ägare och girig. Detta är vanligt för alla barn. Använd den. Bjud in vänner med en krypande eller gåande bebis, starta gästen till barnkammaren och ge rätt att leka med leksaker som han ser. Först kommer din son eller dotter att observera hur en främmande pojke eller tjej tar sina saker, och då kommer hon definitivt göra ett försök att nå invaderaren och ta henne tillbaka. Kanske inte det första besöket av gästerna och inte den andra. Men han kommer att krypa för att plocka upp sina leksaker. Detta är ett faktum.
  • "Hästarbete". Detta spel hjälper barnet att börja krypa snabbare. Gör tyglarna från arket, plocka upp barnet i bröstområdet och underlätta rörelsen på de fyra punkterna av stödet, håll den i täthåren. Detta spel borde inte erbjudas barn med medfödda hjärtfel och bröstdeformiteter.
  • Bekväma kläder. Barnet ska inte störa. Revisera sin garderob, eliminera utan medlidande alla saker som även kan teoretiskt hindra rörelsen av sömmar, klämmor. Ibland är den här åtgärden ensam tillräckligt för barnet, känslan av frihet, för att börja röra sig mer villigt.

Yttrande från Dr Komarovsky

Den berömda barnläkaren Yevgeny Komarovsky kräver att man kryper en viktig och nödvändig skicklighet. En bebis kan ha allvarliga problem med ryggraden och muskuloskeletets hälsa, om i stället för att uppmuntra till krypning, lägger föräldrar honom i en vandrare eller bygel. Den vertikala belastningen på ryggraden och musklerna bör inte vara för tidig.

Om barnet är rädd krypaKomarovsky råder att titta på världen genom ögonen. För att göra detta måste moderen sitta på golvet och titta på allt från botten upp. Skarpa vinklar och farliga föremål kommer omedelbart att bli uppenbara, skrämmande barnet stora möbler och inredning. Ett sådant experiment hjälper också moderen, vilka reella faror som behöver elimineras (att avlägsna, stänga, försegla med tejp och spik) så att barnet inte skadas när han kryper.

Om barnet redan har börjat krypa och har valt sin stil att göra det här (till exempel krummer en krumpning bakåt), rekommenderar Komarovsky föräldrarna att inte försöka rätta den här stilen och tvinga barnet att ändra rörelsebana eller inställning av lemmar.

Föräldrarnas vilja att se sitt barn utvecklas, åtminstone "som alla andra" är förståeligt. Men Yevgeny O. rekommenderar inte att man jämför barnets utveckling med andras utveckling. För tidiga försök från föräldrar att lära barn att krypa kan ha ganska allvarliga negativa konsekvenser: hållning och gångstörningar, ledskador. Allt bör vara aktuellt, men därför att Komarovsky råder att börja klasserna inte tidigare än efter 7 månader, om barnet inte ens försöker göra krypningsrörelser.

Crawling för tidigt, trots att det är en anledning till unga föräldrars stolthet, gagnar inte barnet. Vanligtvis började barn som började krypa tidigt, mycket senare börja maste att gå - det är ganska bekvämt och bekvämt för dem på fyra extremiteter, stadigt och säkert. Föräldrar måste börja oroa sig för en ny fråga - brist på gångförmåga.

Du måste gå till doktorn med barnet om barnet efter 9 månader fortsätter att ligga, försöker inte krypa, sitta ner.Tidigare rekommenderar Yevgeny Komarovsky inte att larmet ljuder och dra barnet av neurologer. Neurologer är mer benägna att hitta någon av de sjukdomar som inte existerar, och föräldrarna spenderar mycket nerver och pengar som försöker "bota" barnet, som redan utvecklas helt normalt.

För att lära dig att lära en baby att krypa, se nästa video.

Beräkna vaccinationsschema
Ange födelsedatum för barnet
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa